Wednesday, February 14, 2018

Wednesday, February 7, 2018

Bangkok Short Getaway 2018

Gigih naik train nak ke hotel...sampai last stop ni aku terus ajak heam amik grab ah ke hotel sbb tak tau jalan nak ke hotel camne...kita survey dulu camno..nasib amik grab sbb takde escalotor/elevator nak turun (or maybe aku tak jumpa)
 
First tomyam halal kat MBK..yana halal restaurant....

Sedap ke? ala tomyam rasa tomyam la takkan rasa ikan tiga rasa plak...toksah la duk tanya pelik2 centu aku tak leh nak jawab
Bukan nak amik betis dia nak amik cafe hipstur tu ha...toms toms coffee...
So mmg tak akan makan la kan fast food kat thailand
Sedap gak cheese ice cream ni kat Siam Paragon
Morning walk jalan pergi pasar babi eh silap pasar pagi sambil bawak secangkir kopi
Penat jalan singgah pekena foot massage satu kali
Banyak gila hipstur cafe satu apa pon aku tak masuk...next time la noh
 

Mango Garden  

Wajib pergi ni kalu p bangkok,,,Mango Garden...tapi dengar kata nak bukak kat malaysia dah...so tunggu je la makan kat malaysia
Mango smoothie wihtout sugar
Aku pakai baju Kuala Lumpur ada lagi mai cakap siam dgn aku....muka siam apa ke
Aku order ni bukan nak makan pulut mango tapi nak makan mango dengan santan je....pulut aku tolak tepi...biasa la jenis bedengung ni bukan betul sangta order lain nak makan lain....takkan aku nak order pulut manga tak nak pulut mcm pelik plak bunyi dia....;p
Jim Thomson cafe...lepas heam shopink handbag dapat voucher so masuk ah jim thomson cafe ni...
Vegan Popiah
Halal ke? dop eh tak halal cuma dia tak serve pork...so aku gagah lagi ah order nasi goreng seafood....


Malam makan royal india...halal ni halal....halal pun makan sayur je la..hhahahahah
Sebab breakfast dia banyak babi so ni je la kau makan hari hari....aku ni penggeli bukan pada jaga halal haram sgt pon tapi jenis mudah melugai....telur pon aku geli gak ah nak makan..heam ok je amik je la scramble egg...sempoi bleh duk tempat org ah kira....aku ni jenis village skit...hari last aku nak sgt makan telur aku mintak halfboiled egg...dalam kulit kira ok lagi la kan hewhehewew
Penin tak dapat ayam tiga hari
1001 jenis sampah sarap aku mintak pulut durian letak santan je jangan letak benda lain...again village people tak reti makan kalerful centu

Tuesday, January 16, 2018

Ubi keling

Benda simple tapi aku nampak besar

Benda kecik tapi aku nampak hebat

Benda biasa biasa tp aku nampak luar biasa

Kerana aku sedar diri hina

Tapi tuhan masih mendatangkan manusia mulia

Yang sentiasa ada untuk berkongsi rasa dan jiwa

Bukan cerita pasal ubi tapi sifat berkongsi , sifat muhammad yang tersembunyi, suka berkongsi suka memberi, yang semakin luput dari sanubari, semakin dilupai, semakin tidak diambil peduli, terima kasih utk mendatangkan rasa ini, sungguh aku hargai, biar tak dirasai dengan lidah cukup aku sudah merasai dengan hati

Tuhan , Kau zat yang maha memelihara mengasihi hamba walau hina walau alpa

Thursday, December 7, 2017

Ibu.Ibu.Ibu.

Izinkan aku bercerita soal ibu..buat semua wanita bergelar ibu..tak perlu tunggu hari lahir mahupun hari ibu utk dimuliakan para ibu...

Ibu satu kata nama yang berat tanggungjawabnya...bermula dari saat disatu kan benih dari tulang belakang suami masuk ke dalam rahim para ibu lalu disatukan dan terbentuk lah segumpal darah dan temulang yg dibalut daging...saat ni semua ada meloya nak muntah penin nak pitam yang tak paham panggil sebagai mengada ngada...walhal tanggungan mereka cukup luar biasa...sehinggalah 120 hari usia tuhan tiupkan roh utk disatukan dengan jasad...saat ibu mula merasa ada ikatan dengan yg didalam rahimnya...fasa seksa bertukar jadi gembira menantikan anakda dilahirkan kedunia...menunggu masa detik ketika tulang serviks terbuka sakitnya hanya si ibu merasa...menyelirap sehingga ke tulang belakang dan kepala sakitnya...kita masih merasa alahai mengada ngada nak beranak bernak aje la...biadap sungguh kata kata..separuh nyawa dikorbankan utk melahirkan satu lagi nyawa yang moga menjadi pembela agama...

ini cerita dr yg tak pernah melaluinya tp turut merasa saat ko benar2 belajar akan kuasa yg maha kuasa dalam penciptaan manusia jangan duk nganga tak tahu apa apa sehingga yg kau lihat hanyalah mengada ngada dan sebagainya...

oleh yg demikian rupa jangan la kau herdik yang namanya ibu ibu ibu mahupun bapa mereka tanda kasih tuhan yang melahirkan kau ke dunia...kadang ada salahnya mereka kurangnya di mana mana tak sekepala tapi ingatlah bagaimana nabi mengajar kita jangan kau berkata walau "ah" kepada mereka nescaya ke neraka tempat kesudahnya...walhal disebalik setiap mereka hanya ada cinta sehingga lahirkan kau kedunia

jadi ibu pun kena la belajar sama...jangan duk nganga sahaja...anak tu jugak adalah tanda kasih tuhan kepada kita..pandnaglah mereka dengan kasih dan cinta walau kadang kala melebihi batas perlakuannya...doa ibu itu panahannya pasti mengena jangan pernah henti kerna disitu ada jaminan syurga dan nuraka 

Aku jugak banyak durhaka dari taat kepada mereka...tapi saban waktu aku cuba utk menguranginya saat waktu semakin singkat utk ditebarkan cinta...sehari nyawa ditambah maka sehari jualah waktu hidup semakin berkurang...

bukan utk mengajar jauh sekali merasa diri sempurna...sekadar mengingatkan diri ku yang hina dina...melihat wajah kedua mereka semakin dimamah usia akan diambil pada bila bila masa sahaja...sama ada mereka mahupun kita

diingatkan juga buat para suami...kadang tak tertahan dengan karenah isteri...penat mereka dari pagi sehingga lelap mata jarang terhenti hanya lah bebelan sebagai pengganti...layanilah isteri sesungguhnya kata nabi sebaik baik kalian adalah yg terbaik buat isteri steri kalian ....selagi mereka tak durhaka maka buat tk dengar sudah la...mana lagi mereka nak halakan kepenatan kesengsaraan kecemburuan kalau bukan pada kalian para suami...tu tanda kasih tuhan yang nyata lihat isteri lihat la dgn pandangan kasih dan cinta...konon nak kenal tuhan amal sunnah tp dengan isteri garang nak mati...sunnah tang mana? 

saidina ummar panglima perang ada sahabat nak g mintak nasihat sebab baru gaduh dgn bini tp bila nampak ummar pun sedang kena beleter ngn bini terus sahabat tu pulang semula...comel kan..panglima perang penggal kepala musuh baik punya tp dengan bini tangan duk celah peha..inilah manusia yang kenal tuhan mereka...hebat sgt tu takyah la jadi ummar tp jadi ala ala ummar pon dan sempoi la...biar la kat bini yg suka berleter tu tu lah penjagaan tuhan kat suami..kalau takde leteran isteri mungkin lagi teruk suami tergelincir dari landasan...tuhan kadang bagi intuisi yang tinggi buat para ibu dna isteri...kasih mereka mmg tinggi sungguh...baru nak buat dosa tetiba isteri call haaaa tudiaaaa...tuhan bawak mai peringatan melalui isteri..tengah wasap dgn gepren tetiba anak mai pegang peha pegang lengan kalau yg kenal tuhan mesti termengu punya...kalau tak kenal anak tu makan cupitan or penampar la jawabnya ...ok ok sori sori melalut dah..tp check la tgk sama...jgn percaya je aku ckp aku ni ala ala sesat bidaah dholalah skit 

peace no war...

Thursday, November 23, 2017

Sedutan cinta hembusan sayang

Aku ni xpernah ada adik anak buah pon sorang mcm tak berapa cukup la rasa nak main ngn budak kecit...bila duk kira kira berapa ramai dah kawan aku duk beranak mcm ramai pulak ...dr tulang belakang elok sampai nak bengkok la duk usung...

Tengok budak ni sebenarnya kau nampak kasih tuhan...tengok la mereka dalam apa keadaan yang kau nampak hanya kejujuran dan keikhlasan...ko marah ko cubit ko jeling ko tak bagi apa dia nak tp pemgakhirannya dia mai semula kat ko..takde dendam, xde benci, xde terasa hati, xde pilih harta, xde pilih warna kulit semua mereka sebat je.....yang ada hanya cinta hakiki...pandangan yang masih suci..belajar la tgk kasih tuhan dari anak anak ni...jgn duk nganga tak ketahuan 😆

sama la dengan tuhan...ko tak semayang, ko tk puasa,ko berzina, ko tk tutup aurat, ko derhaka suami, ko tk layan isteri, ko naik suara dgn mak bapak, ko lupa tuhan ko gila dunia, ko buat la apa sekalipon tp hari ni tuhan tak berhenti pon bagi ko sedut n hembus nafas smpai bleh baca la penulisan aku ni skrg 😆 itu la kasih tuhan

Tuesday, November 14, 2017

Setahun tak lama

Setahun lepas helok dia bergolek atas aku...skrg dah abang2 buat tak layan aku...kemain ko eh..

Sebenarnya birthday koko la setiap kali pic ni terpampang kat wall fb aku..sbb hari  ni la koko dilahirkan ke muka bumi..kikiki

Satu demi satu anak anak lahir dan membesar depan mata aku..tak dak anak pon tak pa la...anak2 yang duk ada ni pon antara kasih tuhan bagi utk dipandnag dengan kasih sayang

Happy birthday Iffat..sori pic boss tu mmg  aku tak berapa nak ada...