Wednesday, August 31, 2016

Bali 27-30 August 2016


Pertama kali ke luar negara sendiri sendiri..biasanya aku dan EJ pergi sekali...maklumlah aku kan keje sabtu..dek kerna malas nak swap shift segala maka kami pergi asing...EJ flight pagi aku flight petang

Transport bersama supir sudah aku settlekan dari KL lagi bagi mudahkan pergerakan dan tiada issue nak mengamuk dek kepenatan dan kelaparan...aku keturunan singa betina..so kalau panas penat dan lapar mmg hangin satu badan..FULL STOP

Yang nampak aku relax cool tu semua aku cuba sorokkan agar tak meletus bara dari dalam..sod ba ro tu kunci ketenangan

Dari KL jam 5.55pm sampai bali jam 8.55pm...bosan 3 jam perjalanan keseorangan..nasib aku dapat tdo berdengkur sejam lebih..

Sampai bali EJ dah tunggu aku bersama supir..Pak Dhani namanya..sapa nak p bali bleh la amik dari mereka..boss dia Pak Guntur...layanan bagus dan menepati masa...tinggal kita je la nak tepat masa ke nak guna masa melayu durjana

28hb August 

Perjalanan kami bermula jam 12 noon...pagi tu EJ bali marathon...kami ke nusa dua makan nasi padang kemudian meneruskan perjalanan ke Uluwatu bahagian timur bali...Uluwatu tu yg menariknya pemandangannya..aku tak reti sangat nak appritiate seni bina temple mereka...aku tahu lah uniq tapi setakat tu je la..so tak bnyk yg aku hargai melainkan tebing lautan yg memukau...
Sebelum sampai Uluwatu kami singgah Pantai Pandawa dulu..dalam keadaan panas cheng tu tak leh nak jalan ku..makan eskrim sebatang pastu jumpa kedai urut kaki...urut 30minit...pastu teruskan perjalanan...


Pantai Pandawa
Uluwatu


29 August

Kami mulakan perjalan ke Kintamani untuk lihat keunikan Mount Batur..maklumlah malaysia takde gunung berapi..so tumpang bergambar di gunung jawa je la...sambil2 lunch di hidangkan dengan pemandangan memukau...heave on earth...perjalanan ke Kintamani ambil masa 2-3 jam...jauh n jam...tapi sebab view cantik so tak terasa mana...


Kintamani, Mount Batur


Otw tu kami ada singgah tempat buat batik n silver...beli sebentuk cincin ukiran bali tanda kenangan..thats it...

Otw balik 2 ekor berdengkur kat belakang selama 2.5jam..tau2 dah nak sampai Kuta semula...
Sampai Kuta singgah HardRock shop.

Silver Shop

EJ cam baisa ah collect barang HR...aku tak minat...cari t shirt Ian je kak ron kirim...then balik semula hotel mandi solat keluar semula p urut kaki...lepas urut amik cab p makan nasi Padang ACC near Patung Kuda...tapi aku rasa lagu sedap nasi padang kat Nusa dua..kalau nak amik cab kat bali tolong jangan tertipu..pastikan amik Bluebird...yang paling depercayai dan guna meter...yg lain penipu hangguk semuanya...


So tahun 2016 rate dari hotel kami Ardhi Jaya opposite discovery mall ke patung kuda hanya lah RP30,000....


30 August

Sebelum ke airport pekena nasi ayam penyet kedai es teler 77 dulu...perut kenyang hati senang





Tips :

♤Transport full-day lebih kurang Rp 400,000
♤Kalau nak naik cab pastikan ambil Bluebird lambang burung tu kerna ni yg paling reliable n guna meter..tak akan tertipu dan diketuk sesuka hati..
♤ Kedai makan pastikan ada tulis Halal sebab diorang memang makan babi dan agama majority mereka adalah hindu
♤ Mereka sangat kuat pegangan agama so depan2 kedai biasanya korang akan nampak bakul yg isi bunga2 tu diorang guna utk offering semayang gitu la so jangan duk sepak..jalan tu pandang ke bumi sama 
♤ Area Kuta pon cool dekat dengan pantai and mall
♤ Bali banyak temple yang unique ukiran dan pembinaan dia so kalau nak p tgk2 budaya orang bleh la..ada tarian barong kecak etc...aku mmg tak minat so tak p tgk
♤ Tap water tak leh minum aku rasa kalau nak rebus air or buat maggi guna air botol buat rebus
♤ Kintamani tu kawasan tanah tinggi yg terletak di gunung bator..antara gunung berapi yang masih aktif..pergi la tgk malaysia kan tak de gunung berapi
♤ Kalau korang p temple tu biasanya akan ada penjual yg tak beretika aku kira..paksa2 tarik2 tangan untuk beli..so make sure jangan terhegeh2..kalau mmg nak beli baru bargain n dalam otak dah ada berapa harga korang nak...kalau dia sanggup bagi harga tu korang amik la..jgn bargain lagi..tahik namanya kalu bargain lagi 
♤ Nasi Padang area patung kuda tu nama dia ACC Minang kot tak silap aku..ok la not bad..tapi aku lagi suka nasi padang at Nusa Dua
♤ Kalau p centro mall tu ada kedai nama es teler 77 ok gak food dia..ayam penyet..
♤ Aktivity pantai at bali aku mmg gagal kali ini..since aku mmg tak berapa gemar lautan hindi so aku tak enjoy lautnya..satu pic pon aku xde..pasir pon aku tak jejak 
♤ Massage bersepah la tepi2 jalan tu..price range Rp 55,000 - 120,000 untuk sejam...foot massage ke body massage ke segala yg ko nak massage la boleh..
♤ some of the temple tu ada tiket kemasukan or parking centu...ala murah je dalam Rp 20,000-30,000...lebih kirang 6 hengget ke 9 hengget...
Tu je la tips..senanya tips ni pun utk aku next time..sebab aku mudah lupa..typical melayu mudah lupa 


Friday, July 22, 2016

Termengu.Dia Tahu.



Bila aku ada masalah aku akan share dgn kawan2 sebenarnya...jarang nak.share dgn family kalau masalah yg agak besar dari kebiasaan...

Aku tak mintak pon masalah aku diselesaikan..sekurangnya di ringankan dengan kata2 dan bual bicara..

Satu hari aku diuji ..sebenarnya im ok with that test tp sbb mak pak aku tahu jadi aku pun rasa stress..hahaha

Aku cuba la share dengan kawan2...tiba2 ada la sorang 2 yg buatkan aku rasa xde lansung rasa simpati atau nak cuba tenagkan aku pada waktu itu...malah nak provoke lagi ada la...aku pun sedih lah kejap...aku kan hati ikan...lulz

Pastu aku pun baru tersedar yg boleh menyelesaikan masalah adalah yg memberi masalah..lupa nak mengadu kat Tuhan..

DIA je lah yang akan dengar segala luahan..Dia zat yang maha pengasih lagi penyayang dan yang akan selesaikan segala permasalahan..

Aku pun duduk termengu di meja juice work..."wahai tuhan yg mendatangkan sedikit kegusaran pada hati ini..ringankanlah...ada sedikit masalah yang kau turunkan angkatlah kembali...jadikan aku org yg redha dengan segala ujian mu wahai tuhan...jgn sampai terpaling hati ku dari terus meletakkan engkau sebagai tempat kebergantungan ­čśŐ"

Terima kasih Tuhan buat jawapan atas setiap persoalan yang sudah pun engkau seleseaikan


Monday, July 11, 2016

Syawal 1437H

Tahun ni aku n EJ je balik beraya kat kampung...Mumsky balik rumah mertua...Heam beraya di perantauan

Aku kira perayaan yang indah kerana masih disempatkan utk menyambut 1 syawal bersama kedua ibu bapa...rezeki yang tiada timbang tara...

Letih hari raya pertama bukan kepalang...rasa nak patah pinggang..tetamu datang tak ada waktu renggang...periuk semua licin...syukur lah didatangkan tetamu sebagai pemurah rezeki...

Fewwwwh penat bukan kepalang...sebagai ganjaran seperti biasa raya ketiga kami p berehat di Bukit kluang Resort...not bad walaupun nampak village tapi bilik dia quite nice la...bleh la nak guling2 rehatkan tulang belakang sambil makang2...kopok lekor n nasi dagang

Raya tahun ni pon rasa best sebab ada kawan sekolah aku datang...raya kedua malam Chiema cemara pon datang dgn suami dan mia..zara bz tgk boboboi katanya...

Perfect raya hanya sementara...
Sekarang dah pulang ke kota
Itu saja kisahnya raya
Semoga disempatkan raya seterusnya
Selamat Hari Raya buat semua
Berdua je tahun ni...siap siaga
TEAMBUJANG
SYORGA HAMBA
Berselipar jepon
Beraya umah saudara...belakon solehah saje
Kawan skolah agama...
Mak jemah nak kemana dengan tong air segala
Bukit Kluang resort
Breaksfast nasik belauk lu
Teman Opa fishing pagi buta, Kuala besot


Thursday, June 23, 2016

Ramadhan compilation 2016

Senang la tahun depan kalau sempat lagi dengan ramadhan kita repeat yang ni je lah noo sisthur...

Thanks to my sisthur yg tak jemu masakkan juadah berbuka setiap hari...makan luar bleh kira ngan jari..baru 3 kali...orang ajak nak makan luar pon xberapa berahi...duk umah sambil tgu magrib leh guling2 jap...lepas makan bleh solat sambil bogel (maksundya bukan la ngan jeans sendat perut ketat) wkakaakak...

Tuhan terlalu baik dengan aku...

Aku sering lupa kebaikan Tuhan ..jarang bersyukur ...



Friday, June 17, 2016

160616

Special thanks to my sistur & fwen for the iftoor & throwing me a very nice surprise birthday celeb8n...you totally succeeded..stunning moment for me..im speechless...u guys are simply the best...






Entahla..kali ni sungguh aku buntu..tak ada apa yang aku tunggu...semakin tua semua aku rasakan tak perlu...even aku tak excited pun di hari lahirku...aku kira semuanya seperti selalu..balik rumah berbuka dengan kakak ku..saat yang paling aku tunggu...

Tp aku lupa Tuhan datangkan kepada ku sahabat2 yang terlalu istimewa...

Masa yang diluangkan dalam kesibukan nilainya terlalu mahal utk digantikan dengan wang ringgit...sungguh aku tak mampu menukar ganti waktu dlm kesibukan yg kalian luangkan...

Ima & Ida sanggup ambil cuti..im speechless

Ron's fmly sanggup redah gi mari gi mari dalam jem nak booked tempat n bli cake..im touched

Lina & apish  dalam kesibukan dan keterbatasan waktu masih ada masa lagi

Hawa alone but not forever lagi la sorang2 mai redah jugak...

Ej da mastermind menjadi sungguh dia punya cerita buatkan aku percaya..sampai dpn pintu nandos yg aku cari adalah kawan ej yg ajak dia berbuka...

Im stunning..sampai depan pintu nandos yg aku cari mana kawan2 EJ..aku nak duduk..aku penat dah ... masuk menonong sampai la aku dgr  "auntie el auntie el" zara panggil nama aku ... masa tu mental block gila...aku tgk ima ali ida aku duk pikir "sapa ni sapa ni" ... few second ... baru dapat digest

Mula aku rasa darah mengalir laju ke muka...telinga mula rasa panas... pura2 garu kepala yg tak gatal..im stunning xtahu nak buat apa...senyum tanpa kata...

Tersenyum sepanjang perjalanan ke rumah..menjadi sungguh...6th sense aku xdapat hidu plan uols...

What a blessed having u guys in my life..

Kadang kala aku tertanya kenapa Tuhan datangkan mereka mereka yg terlalu baik kepada aku...ditilik diri , bertahun aku cari, tak aku temui dan tak akan pernah aku temui mana baiknya aku..malu tunduk tersipu dalam jahatnya aku masih didatangkan insan2 mulia dalam hidup ku..apa yg cuba Tuhan beritahu..

Terima kasih utk hari2 indah yang Tuhan datangkan dalam hidup ku...

Semoga segala kebaikan Allah lipat gandakan buat kalian...dilimpahkan rasa kasih dan cinta dalam diri kalian...andai ini benar ukhwah fillah..moga2 abadan abada lah...sampai bila2 lah..

Duri yang kadang kala tercucuk pada jari...habis bisa maka cabutlah ia perlahan2 dari isi..jangan dibiarkan lama2 takut bernanah pula nanti...air nanah yg membusuk kadang kala makan masa utk kesembuhannya

Bolehlah kiranya..ku depa tangan seluasnya memeluk erat jiwa2 kalian..utk aku ambil biarpun sedikit dari kebaikan kalian...hilang sudah ungkapan..




Hanya satu yang aku harapkan...seperti yang sering aku perkatakan...aku sayang kalian..biar seberapa jahat perbuatan tapi tak pernah hilang rasa sayang...

Spender mu spender ku jua..busuk2 masam pon aku cinta..begitulah aku kira...

Peluk cium aku buat kamu semua...ketat seketat ketatnya..sehingga tak ada ruang utk setan durjana...andai boleh aku bisikkan ditelinga.... AKU SAYANG SEMUANYA...
TQ ida sudi datang jauh2 ;p





Besar dah eicha , bday auntie el 2 tahun lepas masih dukung lagi ;p

Si kecit manis dengan jarinya ;p

Birthday Cake sebelum cedera ... suka hati papa ron tambah Seri...


Rupa Birthday cake lepas kena penyet ngn Qadri ;p


Ramai anak cenni la...botol susu sama sibuk dengan kopi apak nya ;p


 
P.s : Kak fizah, chop & kepah....
Kalian juga sentiasa dihatiku..seperti yan seing ku beritahu...sahabat itu nilainya bukan diukur seberapa kerap kita ketemu...tp hanya kau dan aku yang tahu..tempat simpanan jauh dihujung kalbu...ada kelapangan waktu kita pasti ketemu

Elina M.
180616


Wednesday, June 15, 2016

Ramadhan 10

Tetiba EJ rajin nak buat kuih ...

Aku lepak2 tgu berbuka dia dah siap buat kuih cara...

Sepanjang ramadhan eJ tak pernah miss masakkan kami juadah berbuka...air tangan my sistur tak lah sehebat mana..tapi sungguh ianya menghilangkan lapar dahaga dan tak perlu aku complaint apa2...cukup lah dengan ikhlas dan cinta itu pelengkap juadah berbuka...tekak aku sudah sebati dengan air tangan mereka (kakak & ibuku) ... CINTA

Terima kasih TUHAN untuk setiap kebaikan yang Kau berikan..setiap cinta yang Kau campakkan..untuk setiap saat yang kau tambahkan...tak terungkap banyaknya keindahan & kebaikan..dan aku masih aku yang lalai dengan kehidupan dan keseronokan...Ampunkan wahai Tuhan