Monday, September 28, 2020

P.E.N.A.N.G 2020

Penang Short getaway with my fav girls

Jumaat 25.09.2020

Memulakan perjalan 8.30 am menuju ke teluk intan nak makan mee rebus mastan ghani tapi sayang mastan tutup hari jumaat maka kami singgah makan mee kicap berhampiran menara condong...niat naj bergambar di menara condong pon terbantut akibat hujan renyai menbasah bumi

Meneruskan perjalanan menuju ke penang ambil masa 6 jam jugak sbb hujan sepanjang jalan dan ada beberapa kemalangan ringan buatkan jalan sedak










Sampai hotel Edison dekat kul 6pm tapi bila tgk hotel yg lawa n sempoi gila hilang penat driving seketika...

Bilik plak dapat upgrade percoma...lagi la sempoi...bilik we all betul2 depan kaunter..

Staff hotel bagi sedikit penerangan tentang hotel, then kami bergambar sat amik port2 menarik kat hotel ni sebagai kenangan masa depan





Kul 7pm lepas freshen up , sally order grab, kami ke Deen Maju pekena nasi kandaq dulu...tak cool la mai penang tak pekena nasi kandaq

After kenyang makan we all ke China House plak, antara cafe sempoi jugak la 










Sabtu 26.09.2020


Esoknya we all pagi hari lagi meneruskan perjalanan ke Escape , seharian we all dalam tu macam2 pengalaman menyeronokkan n melucukan ..papepon we all dan try teh longest waterslide 1.1KM 






Kul 6pm la jugak baru ahkak2 ni smeua settle bercanda dalam escape....kepenantan semuanya lunyai ...lepas balik bilik solat smua keluar terus menuju kapitan pekena briyani ...balik bilik terbongkang sampai pagi 


Ahad 27.09.2020

Our last day in Penang...lepas breakfast p jalan2 dgn lola cuba cafe2 hipstur katanya then kami ke Chowrasta beli la apa2 yang patut utk org kampong lolz







Settle smua we all ke Chowrasta plak pekena ais tingkap yang org kata sempoi...not bad la base dia air kelapa campur sirap n tambah la nak laici ke lime ke 


Saturday, August 29, 2020

Heam Khatam Quran 9 Muharram 1442

Pertamakali seusianya heam mengkhatamkan alquran 

Alhamdulillah puji dan syukur kepada Tuhan sekalian alam yang menurunkan mukjizat buat ummat akhir zaman yakni al quran

Aku turut berbangga apatahlah lagi tuan empunya diri dan ibu yang mengandungkannya

Semoga al quran senantiasa hidup dalam dada dada manusia yang beriman kerna disitu ada keindahan

Pagi Jumaat 9 muharam menjadi saksi semoga diberkahi

Wednesday, August 5, 2020

Staycation with EJ

Last weekend cuti raya haji kami booked hotel kat KL je sebab tak balik kampung...2 minggu lepas kami dah balik jumpa oma opa setelah berbulan tak jumpa...so raya haji we all xbalik p menginap kat Double Tree KL je pon...

Tak de activity apa pon...tapi we all suka la stay sini sebab dia terletak dalam bangunan mall...parking pon senang...3 hari stay sini dapat park betul2 deoan pintu mall...nak makan pon senang..not bad la we love it...

The best thing every morning p morning run at KLCC park balik run terus p breakfadt at hotel...balik bilik mandi n tdo sampai petang...petnag kluar p klcc jalan2 cari makan at bens...esok repeat lagi p klcc park ...best run kat klcc park satu loop dalam 1.3km...dapat la 5km setiap pagi...

Cuti National Day ni rasa mcm nak repeat lagi hahaha....takde keje la orang bujang nak buat apa lagi hidup ni 😆



CoVid19-MCO-2020 💘

My last post was february 2019

Semakin tua semakin berkurang masa semakin sempit jiwa semakin hilang fokus dalam menulis...

Nak becerita panjang kisah 2020 pon sepertinya begitu pantas 2020 mahu meninggalkan kita

Dengan segala macam perkara yang berlaku menggemparkan dunia dengan didatangkan sekecik2 virus...

Aku bersyukur kerna covid-19 la aku ambil keputusan meletakkan sehelai kain di atas kepala...tak pernah aku kata sempurna sekadar lain dari yg sebelumnya..wallahi masih banyak yang berlu dinilai tapi izinkan aku melangkah dengan cara aku...semoga tuhan sempatkan semoga tuhan kkra setiap kesungguhan

Almadulillah kerna covid juga kakak2 aku mula belajar mengaji...bergema rumah2 mereka dengan bacaan kalam suci...ini adalah satu isnpirasi...semoga terpelihara kalam suci Illahi dan kekal mekar dalam hati dan jiwa mereka setiap masa

Aku cukup berterima kasih buat apa yang didatangkan kepada kita smua...ada yang diambil nyawa ada yang terpisah dari keluarga ada yang sedang bertarung nyawa dan aku pula diberi kekuatan dengan cara aku tersendiri...

Banyak yang kita belajar dari pandemik ini...segalanya seperti asing sekali pada awalnya tapi semakin normal kini....

MCO banyak memberi erti sebuah kehidupan...'dikurung' berminggu lamanya...bekerja dari rumah...keluar membeli keperluan pon rasa takot2 pada masa tu..hampir 30 hari aku dan ej makan bersama dari breakfast lunch & dinner...sepanjang MCO juga kami mengamalkan cara hidup sihat walau dirumah sahaja...low impact homeworkout hampir setiap hari sepanjang MCO...tiada bazar ramadhan yang kami kunjungi dan hanya sekali kami berkumpul dengan heam n mumsky....dan yang menghibakan selama 30 hari tanpa jemu ibubapa akan call tanya apa menu dan 30 hari itu jualah mereka berbuka berdua...aku dan ibu berjaya khatamkan alquran dalam ramadhan yang tidak pernah berlaku sebelum ni...kerna banyaknya masa terluang kami diberi kesempatan...ikatan kekeluargaan sepertinya semakin indah walau berjauhan hati masih bertaut...

Hari raya hanya sambut dikota sembat bervideo call saja dengan kedua ornag tua..sungguh hati rasa hiba tapi sesungguhnya DIA lah yang maha memelihara

Tiada lagi ungkapan yang harus aku ungkap melainkan puji dan syukur buat tuhan sekalian alam 💘