Friday, July 29, 2011

Counting days

Alhamdulillah...

Almost done with shaaban...lusa hari tuk lihat anak bulan...hope tak dtg bulan ..nak sambut 1st day puasa...mcm biasa dikampung atau di kota, rutin bila nak sambut puasa mcm nak darurat je...dulu masa kat kampung bila tiba ramadhan, ayah akan kluar bli stock makanan kering dan basah...utk dibuat hidangan berbuka mahupun bersahur...dah bila dah berjauhan ni still continue the practice...

So hari ni kluar shoping utk sambut ramadhan...oh sponsored by heam ..:p apa lagi klu dah shopping ngn hamm amik je apa yg nak penuhkan troli..muahahah..sian hamm kan ganti tugasan ibu dan bapa..huhu...apa lagi aku pun amik la susu sampai 20 kotak..wat bekalan sahur...bli le pepe yg patut segala jenis bijiran, sardin, telur etc...habis dkt 400+...ceh mcm nak declare curfew je..melayu og melayu...kecoh je lebih...saje la nak bg rasa ada suasana berpuasa...mak bapak jauh nun disana..hurmmm...


Alangkan best dpt sambut hari first puasa kat kampung...bila ibu kejut tuk sahur, mula la menggeliat mcm cacing kepanasan, tp ibu tak pernah letih mahupun jemu...terus memujuk si anak tuk bangun sahur takut kelaparan diesok hari...si anak terus memalaskan diri..lalu giliran si bapa dtg utk kejutkan...dgr je suara garau si bapa terus je bgn menuju ke dapur..tanpa membasuk muka mahupun gosok gigi..berada dimeja makan tersengguk sengguk...bapa bersuara lagi "makan la sikit buat isi perut takut gastrik"...uh baru tersedar dari senggukan sebelum kene sengguk dgn bapa ;p...wahhh..masuk drama swasta la plak..heheh...terkenang waktu dulu2...tp skrg ni pun kalau balik mcm tu la kerenahnya..susah benor nak bgn sahur..hurmm....

Ok la itu la cerita bila ramadhan mula nak menjengah...teringat kenanagan silam menggamit rindu kampung halaman...haih...hanya tinggal kenangan...MASA telah membawa kita jauh dari kenangan...ianya akan dtg tp kita ditempat ibu bapa pulak..tp aku tgk kakak aku kejut anak dia garang je :p:p...bukan penyabar mcm ibu ku...huhu...

Ah...jom pikir nak berbukan dgn apa, nak beli juadah kat mana, nak bli nasi kerabu ayam percik special kat mana utk bebuka dihari pertama...huhu..itukah yg kita tunggu sebenarnya??? Bukan kah kita menunggu kedatangan bulan yg lebih baik dari seribu bulan...bukan PARAM (Pasar Ramadhan )yg perlu kita tawaf...tp amalan yg perlu kita hitung...

iA ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya..takut2 ini ramadhan terakhir buat kita...



Salam ramadhan al-mubarak...
Prepare ur mind n ur soul...
-empty soul-


Sunday, July 24, 2011

My weekend @ Cameron Highland

Weekend again...

Sabtu ni aku tak keje...so plan pegi jalan2 ke cameron...aku tak pernah naik jalan2 kat cameron tuh...dulu masa2 kecik ada la...so weekend ni joms naik cameron...perjalanan bermula 8.30 pagi..aku g amik NMLS pergi ke rawang...breakfast jap bukit jelutung...sampai rawang pekena nasi kerabu yg tak best pun...kul 12 baru memulakan perjalanan ke cameron highland melalu tapah...kul 4pm sampai brinchang...org kata cameron ni sejuk...tp tak sejuk pun...ok ok je la suhu dia.. nak compare ngn kat KL hampir mencecah 38 degree tu..nyaman la tak sejuk pun...

Masalahnya hujan 'berek berek' nak jalan pun susah..dang!!! Tak berhenti hujan..nak jalan kat night market pun geli kaki basah 'bejeruk' ;p tp alang2 dah sampai tak cool la kalau nak tidur kat bilik je kan..mcm org tua..kalau diserang demam best jugak nih..isnin leh MC..muahahah...skrg tgk lepak kat bilik..NMLS layan football match MAL-SIN....aku layan menaip blog nih...oh btw not bad la cameron nih..sebenarnya bnyk lg tempat2 best kite bleh g kat malaysia nih...dtg sini leh la layan strawberry choc, dadih strawberry, ice cream strawberry...dtg cameron utk makan..ngeeee....ok brb yooo..

sambil tunggu KFC


hujan2 pun main redah je

otw tapau KFC

tunggu strawberi shake



sweater jadi baju hujan..bukan baju sejuk

Bangun kul 9am..p breakfast nasi kukus ayam rempah..fuhhhh..menuju ke Bharat Tea (ladang tea botak )...bergambar ala kadar...dang!!! Peluh menitik..inikah yang dinamakan highland..hoho..ini smua kerana KITA...KERAKUSAN kita...lapisan ozon semakin menipis...tempat yg dulunye menggigil skrg leh jadi menggila kepanasan

Bharat Tea


mendaki

This is marvelous..strawberry shake..pure strawberry

Alhamdulillah..by 530pm selamat sampai KL..Singgah jap Petronas Bukit Jelutong untuk solat then meneruskan perjalanan pulang ke pangkal jalan..singgah pekena nasi tomyam near by umah NMLS..n now im home, time to sleep...welcome Monday..pls be good tomorrow yeah...

Love
-emptySoul-


Friday, July 22, 2011

i miss my uni life

Oh damn funny...

Just by looking at them (students), I feel like I really miss my uni life..best gile doooh time uni...dunia ini ana yg punya...tak yah nak pikir banyak...blajar ala kadar je utk amik exam end of the semestah...wat asemen ala kadar gak to make sure tak failed...fuhhh..best siot wa ckp lu...

Nak jadi scorer tak yah mimpi la...jawapan exam bukan multiple choice...kena mengarang beb...tak kan nak hafal satu buku kot ..gile pe..tp mmg ada yg gila menghafal...siap dgn page num dia ingt..gila babas...tu mmg jenis masa kecik mak dia kasi minum air kurma kot...tak minum susu lembu...minum susu lembu mesti jd bodo mcm lembu..mooo moooo....perangai pun ada skit2 meniru perangai lembu...contohnye bodoh mcm lembu..org ckp bnyk kali tak paham2... mengawan tp tak kawin...makan sambil berak...goda laki org...bogel tak kena tempat...n few more ;p


Bodoh kan penceritaan diatas...ye la sbb mak aku pun kasi aku minum susu lembu..wat do u expect kan :p:p...berbalik pada uni life...duit PTPTN guna utk makan, beli fon baru, beli gadget yg ntah pape, g jalan, sewa kete, merendek, dan mcm2 lagi...best wooo...cukup bulan bapak masuk duit lagi...hoho..best gile wa ckp lu masuk U...mak bapak bangga gile anak masuk U...anak kat U jadi hantu, setan,iblis..tp tetap cool...don't worry ;p

7 tahun aku blajar uni, hanya 60 hari kot aku gunakan masa utk study...yg lain lepak, borak, wat asemen, tdo(ni mmg fav aku nih)...aku dpt rendah result ckp kat mak bapak soalan bapak susah..mcm nak wat PHD...huhu..dah confrim2 mak aku tak amik tgk soalan exam sbb dia pun tak paaham...dia pun caye je la apa aku ckp...best kan duk U...


Balik raya je kembang je...blajar U la katakan..sepupu2 yg baru UPSR,PMR jadikan aku idola...muahahahah...rasakan ko ingt senang ke nak blajar U...tp seriously aku ckp...sumpah wa ckp lu..blajar U paling sng dlm hidup..blajar 6 bulan je pastu exam....mmg best habis lah...tak de nak stress2...stakan amik course ala2 cosmatic...tak yah la nak blagak sgt kan...muaahahah...nama je duk U..sian anak melayu..kalau amik medic ke engineering ke lain la penceritaan dia...sbb aku hanya ambik social science so most of the time aku perlu bersosial...cool...

Haaaaa yang tak cool nye bila dah habis belajar..diploma sudah. Degree pun sudah, masta pun sudah...skrg tiba la baru merangkak nak cari keje...n time ni aku mmg menyesal blajar tinggi2..aku patut blajar sampai dip je..pastu cari keje then baru sambung blajar...sbb nye pengalaman lg penting dari sekeping kertas tuh...lain la kalau amik cos pure science...tu cite lain beb..ko tak abis blajar org dah cari ko..kalau amik cosmetik mcm ni ko abis blajar smua org risau..lembu2 ni dah kluar U...makin menyemak la bandaraya ni..bajet bagus ..satu dr lembu2 tu adalah aku...;p

Ok tu la serba sedikit cite Uni life...I've wasted 7 years in there..n I don't knw wat I I've learn...n now I've nothing to be proud of...but I'm pretty sure I learn 'something' informally ;);) that is wat I am now ;);) TQ Allah...u give me informal lesson in an informal way and I accept it informally...this is wat we called wisdom...not just the knowledge...

Alhamdulillah...


Tuesday, July 19, 2011

Prepare your mind and soul for upcoming ramadhan!!

Alhamdulillah....

Ramadhan Countdown...12 more days to go....harap masih sempat kita sambut kedatangan penghulu segala bulan...
Ramadhan bakal menjelma...menghitung hari meraikan bulan yg lebih baik dr seribu bulan...puasa disambut penuh makna..penat dahaga hilang pabila mata menjamu hidangan lauk pauk kuih muih yg memenuhi setiap sudut ruang desa dan kota...lapar dahaga hilang seketika pabila mata menjamu selera...berjalan bersama yg tersayang memilih hidangan memenuhi keinginan nafsu yg menahan lapar seharian..wah sungguh indah..paling dinantikan saat itu pabila ramadhan dtg menjengah...

Tetapi, adakah itu yg kita nantikan..setelah 11 bulan kita bersenangan..adakah lapar dahaga yg kita risaukan..adakah hidangan lazat2 yg kita tunggukan...tp itu lumrah kita bg mengelak lapar dahaga..ada habuan diwaktu berbuka...

Kata ibu, andai ini ramadhan yg terakhir buat kita, kita tidak mungkin lagi disapa utk tahun seterusnya...terlalu asyik dibuai keseronokan bulan mulia..sampai kita alpa kenapa tuhan datangkan ia...kerna sifat ar-rahimNYA...memeberi segala 'kemewahan' kepada hambaNYA mencari bahagia di alam 'sana'...


Andai kita tahu ini ramdhan terakhir buat kita, pasti lidah tidak kering dgn ungkapan zikrullah...kenyaringan alunan al-quran menjadi halwa telinga..tikar sejadah menjadi hamparan setia...mata tidak berani untuk dilelapkan menunggu kehadiran malam Lailatul Qadar yang dirahsiakan...air mata tidak akan kering memohon belas dari DIA atas segala dosa dan noda....tp jgn bermimpi sesungguhnya itu janji DIA.. hari itu kan tiba tanpa tanda tanpa bertanya..."Ku kata jadi maka jadilah ia"...peringatan demi peringatan telah DIA tunjukkan..agar kita mencari jalan PULANG...sebelum kita dijemput PULANG...

Beramallah seoalah2 kamu akan mati esok, bekerjalah seolah2 kamu kan hidup seribu tahun lagi..


"Sabda Nabi (s.a.w) : Tidur orang yang berpuasa itu adalah ibadat, dan nafasnya itu adalah tasbih, doanya itu mustajab, dosanya diampunkan Allah, dan amal ibadatnya dilipatgandakan ."

Love, hambaNYA yang hina,
-empty soul-




Monday, July 18, 2011

TQ Allah I'm still breathing

Tiap detik & saat kita belajar tentang kehidupan.Kita merangkak dalam onak dan duri..lopak dan becak...tp tidak semuanya bisa dielak...kadangkala dalam ketidaksedaran,langkah kita tersilap aturan.....Ada antara kita yang mahu membersihkan kotoran itu dan jadikannya sebagai pedoman dan ingatan agar lebih berhati-hati pada masa hadapan & ada pula yang tidak ambil hirau,meneruskan perjalanan dengan palitan kotoran yang tidak dibersihkan.

Segala panduan dan pedoman telah diberi olehNYA seawal penciptaan,seawal hirupan nafas pertama kehidupan.Terus mencari jalan akhirnya, tp belum tentu kita temuinya..

Tiada sesiapapun yang inginkan kemarahan & kesedihan.Siapapun tidak mampu bersugul di sepanjang perjalanan kehidupan kerana ia amat perit dan memenatkan jiwa raga yang amat terhad batas kemampuan.

Jelaslah,KEINDAHAN itu perlukan KESUKARAN yang bukan sedikit untuk diikhtiarkan.Alhamdulillah,kita masih ada peluang & ruang untuk membuat PERCATURAN.


Selagi kita punya NYAWA denyut nadi yang masih belum tamat tempoh pinjamanNYA. Selagi kita masih diberi peluang utk menumpang di atas bumi milik NYA, mengapa harus diperlengahkan.
Apa yg perlu ditunggu .Jangan persiakan masa dan usia yang diberi.Ayuh sama-sama kita cari "sesuatu" buat bekalan yang bisa kita bawa ke "sana" nanti.

Salam sayang untuk semua yang masih bernyawa..sekadar ingin ku kongsi buat ingatan bersama...

HambaNYA yang sering lupa dan alpa,lalai dan gemalai




Saturday, July 16, 2011

Liverpool Asia Tour 2011

Hello saturday,

hope u guys enjoyed ur weekend too...Sabtu 16th July 2011, aku pun tak tau mcm mana aku leh tergerak hati nak g tgk Liverpool menetang Harimau Malaya kat Stadium Nasional Bukit Jalil...dah la pegi sorang2 tak de kawan..i mean kawan hooha hooha la...ada sorang member ni dia pun nak g dgn tunang dio so aku join la...after work by 330pm aku dah terpacak kat stadium BJ..sib baik ada org sudi hantar pegi sampai stadium...so aku pun jalan la sorang2 masuk stadium...tunggu punye tunggu kawan aku tak sampai2...haih..stuck in the train..biasa la org berpusu pusu nak masuk stadium kan..hurmmm..kul 530pm br member aku sampai

Anfiled la jugak nih konon2


ok la malas la nak cite panjang2 kan..bosan la cite pasal football ni sebenarnya..aku pun tak tau mcm mana leh terjebak..stakat nak minat2 dari jauh..beli jersi...beli merchandise dia boleh la...tp berasak berpusu pusu nak g tgk kat stadium not me la..tp taktau la mcm mana leh terlepas plak..anyway great experience jugak la..now i know i can survive...kalau dulu mampus aku tak buat keje gila g sorang2 gitu dalam lautan manusia...ok ada improvement di usia 28....small try...

ontw balik, aku kluar awal skit..malas la nak bersesak2...so dgn bangga nya skali lagi achievement aku naik train sorang2...sebelum org ramai aku balik dulu..naik LRT BJ ke Bandar Tasik selatan...aku dah kaji dah jalan2 train ni..takut2 seperated dgn my friends...planning is very important...so sampai tasik selatan amik ERL g Putrajaya...my sis waiting for me at ERL putrajaya..

Habislah cerita Liverpool Asia Tour...Alhamdulillah selamat sampai umah...penat tp bermakna...6-3..kesimpulan bagi aku yg kaki bangku buta game ni it was a great game la...credit to Safee n apex.....nampak kedua2 pihak honest la..ni baru betul2 football match...tak de mercun, takde laser, no bribery, no expectation...huhu..menang kalah is not the main point la for me...aku pegi nak tgk LFC but still support our malaysian team...

Football2 jugak, jgn lupa malam ni malam nisfu syaaban..marilah sama2 kita mengimarahkan malam ini...“Beramallah dengan mengikut kemampuan kamu, kerana sesungguhnya Allah tidak akan jemu sehingga kamu yang jemu... 

Marilah kita sama2 memohon kemapunan dari Allah sesungguhnya Allah tidak akan menolak doa org yang meminta kepadanya kecuali bagi mereka yg syirik dan bermusuhan sesama sendiri..  










Wednesday, July 13, 2011

Orang Kata

    • Orang kata mimpi tu mainan tidur..tp bg aku kadang2 mimpi tu beri kita peringatan dan kadang2 mimpi tu sebagai petunjuk..ini tidak bnermakna kita perlu mempercayainya 100%..sekadar peringatan untuk diri sendiri..

    • Orang kata perkahwinan itu satu nikmat..tp bg aku nikmatnya perkahwinan jika disulam dengan iman dan taqwa kepada Allah..jika ia hanya sebuah perkahwinan yg di sahkan degan akad tanpa iman didada segalanya akan jd huru hara..runtuhnya institusi kekeluargaan kerna kerakusan manusia itu sendiri..

    • Orang kata ilmu(cert) menjamin masa depan tapi bagi aku ilmu hanya tertulis diatas sekeping kertas yg tiada bermakna..jika tidak kita selami dgn usaha...hanya yg berusaha pasti terima habuannya..disini dan disana...sesungguhnya ilmu Allah terlalu agung dibanding ilmu manusia..hanya dihujung jari sahaja..

    • Orang kata anak itu anugerah terindah..tapi bg aku segalanya terpulang pada iman yg kita suntik didada anak itu...jika kita didik anak itu dgn kemewahan dunia dan wang ringgit, manja yg melampau sudah pasti waktu dewasanya dia lupa akan asal usulnya, mula menjadi anak derhaka...anak yg berani melawan..anak yg sanggup tinggikan suara terhadap ibu bapa yg susah payah membesarkan mereka dgn kasih syg..

    • Orang kata jadi dewasa ni best..boleh buat apa kita suka..tp aku nak kembali kezaman kanak2..aku tak nak fikir pasal kerja..pasal duit..masalah keluarga..masalah tempat kerja..yg paling best adalah bila aku menangis sedih kecewa pelukan ibu menghilangkan segalanya...tp bila dewasa tidak semudah itu rasa sedih, kecewa,marah itu akan hilang..makan bulan dan tahun..masih disitu rasa itu..

    • Orang kata solat tiang agama..tp aku masih lalai akan tanggungjawabku sebagai seorang islam...ini wajib aku ubah sebelum 'saat' itu menghampiriku..

    • Orang kata kalau ckp merapu ni nak mati..heheheh..tak la sekadar mengingatkan diri aku yg hina ini je...
     Salam
    Empty soul 


Rindu sama nenek....

Tiba2 bila ramadhan semakin hampir aku mesti rindu nenekku...yang ku panggil 'mok'...sbb anak2 dia panggil mok so we all cucu pun panggil mok...sebelum tu let's pray for her..semoga dia ditempatkan bersama org2 yg soleh dan dilindungi di alam sana..iA


Nenekku manusia yg paling baik pernah aku kenal..punya sifat lembut..tak pernah marah..penyanyang...masa kecil aku dijaga oleh nenekku masa my parents pegi kerja...balik skool mok akan suruh maid siapkan makan utk aku..mok akan suruh aku makan..dia setia menunggu aku makan..kadang2 dia akan suapkan aku makan..aku suka curi nasi mok..kegemaran dia ikan goreng panas2 n nasi putih..lepas makan mok suruh aku tidur...homeworkk???errr mok tak reti sgt pasal homework ni..dia reti ajar aku mengaji je..masa usia aku 10-12 years usia mok dah 85++..mok ni buta huruf..jawi pun tak leh baca..tp dia mahir dalam membaca al quran..cukup utk bekalan disana...

So bila aku bgn tdo petang dia akan ajak aku main congkak..takut aku mengamuk bila bgn dr tdo..aku pun tak tau nape aku ada penyakit mengamuk bila bgn tdo ptg...tp aku berani ngamuk dgn maid n mok je..ngn mak aku mampus aku kena marah..heheheh...congkak adalah fav mok dan umpan untk aku..hehehe..bila mak aku ajak g mana2 mok mesti ajak aku main congkak so dia ada teman..sian mok kan..hurmm...tp org(anak cucu) slalu marah mok..sbb diorg kata mok ni mcm mengada ngada..nak pegi umah sedara mara la..diorg takut mok kena apa2 n takut menyusahkan org lain sebenarnya..wat eva la..tp masa tu aku nak sgt besar cepat so aku dpt bwk mok g mana2..tp syg tak sempat..mok disambut illahi lebih awal..so sebgai pengganti aku akan bwk mana2 mak aku nak pegi sekarang ni bila blk kg...mana saje..umah sedara, dalam bandar, dalam hutan, dalam semak,dalam duri, aku bwk je...aku tau apa org tua nak..bila usia dah senjda..nak jumpa balik sedara mara..
Berbalik cite mok..kalau aku kena marah ngn mak bapak aku mok la tempat aku mengadu..mok never scold me..never ever...scold org lain pun tak pernah jugak sebenarnya...dia sangatl embut orgnye..aku nak upload gambar mok yg jelas,  tp masa tu blum ada camera digital..nanti la aku scan ok..ermm fav mok cite p ramlee..so bila takde org kat umah aku akan layan cite p ramlee ngn mok...masa lapang mok akan ajar aku ngaji..sbb tu aku antara yg paling hebat mengaji dlm family..malam2 aku tdo ngn mok..aku rindu bau tua mok..aku rindu kulit lembik mok..aku rindu nak mok suap nasi..:) 

Hurmm bulan ramdhan 2000 mok telah meningglkan aku terkontang kanting...dia pergi menyahut panggilan Illahi..dunia ku tiba2 kelam...masa kecik2 aku tak rapat sgt dgn parents..mereka busy cari duit...masa ku dihabiskan dengan nenek..aku lebih sayang nenek dari my parents ..huhu..woops...hope my parents tak baca ni..ngeee...nenek aku bnyk mengajar aku tentang kekuatan jiwa dan rohani...so bila tiba2 dia meninggalkan aku rasa lain macam...dulu everytime bila bapak aku ambik aku dari hostel, sampai je rumah benda pertama aku buat adalah cari nenek aku kat bilik dia...pastu bercerita kat dia wat happen kat hostel...and paling best aku suka dgr dia cerita zaman jepun...walaupun dah beratus kali dia cerita aku ttp nak dgr cerita yg sama..n dia tak pernah jemu ulang cerita yg sama kepada ku...bila dah petang dia pun ajak aku kluar kat laman rumah ambil angin..sambil minum ptg dgn dia...borak2 kosong......my parents not my priority pada masa tu...so bila tiba2 mok tinggalakan aku, aku jadi tak keruan...bila weekend balik rumah aku jadi murung..masih terbau bau dia..bedak dia...kain dia..baju dia...hurmm...tp biarlah dia pergi..im pretty sure dia aman di "sisi" TUHAN....

*pesan nenek yang paling aku ingat till now "walau apa pun org buat kat kita, jgn berdendam, jgn membenci kerna Allah akan balas dgn cara tersendiri...maafkan setiap kesalahan org lain kerna Allah itu sifatnya pengampun". im trying hard to be like u, but im not like u :(

Al-fatihah 

Ni gambar nenek saya (kanan) dgn BESTFRIEND dia


Sunday, July 10, 2011

Tumpulnya lidah tajamnya akal

Salam ahad..salam muahibah..salam barakah..
Lama tak menulis bukan bererti tiada perkara yg ingin dikupas mahupun di ceritakan...cuma masalah teknikal yg tidak dpt dielakkan...sekarang ada sedikit ruang utk menulis sekadar luahan hati anak malaysia...yg amat bertuah dilahirkan dibumi bertuah ini..segalanya cukup lengkap bagi diri ini..

9th July 2011,malaysia digemparkan dengan satu fenomena yg amat menyayat hati....BERSIH 2.0...bukan sahaja menggemparkan negara tp dunia...isu yg dibincangkan seluruh dunia...malaysia antara negara yg terkenal dgn keamanan dan kestabilan politik tiba2 bertukar sekelip mata...dgn kehadiran manusia yg pentingkan diri sendiri memperjuangkan hak tanpa berfikir panjang...menimbulkan kekecohan kerna cuba menjadi wira @ pejuang agama dan kebenaran..yes...saya buta politik...buta tentang pentadbiran...buta undang2...kerna saya dilahirkan dengan penuh 'kemewahan' sebagai rakyat malaysia..tanpa perang,tiada kedengaran dentuman bom mahupun bunyi tembakan, langit cerah tanpa kepolan asap, kereta kebal tiada kelihatan di jalanan...lautan manusia dalam keadaan terkawal..saya mendapat pendidikan yg baik...menjadi manusia bertamadun...what else shoud i ask for as a malaysian???


No lah im not talking bout politics...im talking bout life n future...apa yg kita nak tinggalkan utk generasi akan datang??jika kita musnahkan segalanya pada hari ini semata mata nak mempertahankan hak masing2 kepentingan masing2..kadang kala terlalu cetek pemikiran manusia yg cuba berhujah tanpa ilmu...kata2 yang dilontarkan dari lIdah yg tumpul bisa membunuh manusia lain mahupun diri sendiri...tak perlu sebilah pedang yg tajam utk membunuh cukuplah dengan lidah yg tumpul....ceteknya ilmu manusia bila mula membuka bicara...cuba berlagak ahli agama..mencari hak dan keadilan..tp apa hak kita utk menghukum manusia lain..kerna seadil adil hukuman hanya dari DIA....kita akan diadili disana mengapa terlalu rakus mencari keadilan dunia?bersediaakh kita utk diadili di alam sana?

Status FB dipenuhi dgn maki hamun cacian dusta pelbagai pihak...tersenyum melihat kehebatan manusia berhujah...masing2 punya pendapat masing2...ada yg menyokong dan ada pula yg menentang...

Berdiskusi tentang 1malaysia dimana mana..bg sy yg cetek ilmu ini apa yg saya faham,

‎1 Malaysia to me is the day when we live in harmony not as race but respect to each other's Religion too.. Be considerate...u pray urs i'll Pray mine...

Asahan lidah yg tumpul mana mungkin menjadi tajam..lebih baik kita mengasah akal yg tumpul yg sudah pasti menjadi tajam dan iA dapat kita gunakan kearah kebaikan kejalan yg diredhai Allah..

Aku punya mata,kamu juga punya mata namun apa yang kita lihat mungkin tidak sama;perspektif yang berbeda.Jangan dicari 'adil' melalui manusia sebelum disapa yang Maha Adil.Buat renungan bersama..-wise man-

Sama samalah kita besihkan hati dan niat kita'disini' iA ia akan membantu kita 'disana'....aku hanya ingin mengingatkan diri aku sendiri...juga bagi kamu yg ingin mengambil iktibar dari apa yg berlaku..aku juga banyak kekurangan tp tidak ku tambah dengan bebanan yg boleh dielak...

Maafkan aku andai ada yg menyinggung..bukan niatku utk berhujah...sekadar meluahkan apa yg kurasa kerna aku juga punya hak utk menulis tanpa bersuara...chow yawnnnn....

Salam



Monday, July 4, 2011

Words of Wisdom

Now i realize how poor i am after reading this short story...

One day a rich father took his son on a trip. He wanted to show him how poor someone can be. They spent time on the farm of a poor family. On the way home, the father asked: ‘Did you see how poor they are? What did you learn?’

The son said: ‘We have a pool, they have rivers. We have lanterns at night, they have the stars. We buy food, they grow theirs. We have walls to protect us, they have friends. We have encyclopaedia, they have the Quran’. He then added: ‘Thanks Dad, for showing me how poor we are’.
-wise man-

Sunday, July 3, 2011

FEEL GOOD RUN- July 2011 (3KM)

Hello...how's ur weekend everyone? Hope u had a great weekend yooo...parents were here..so biasalah bila parents dtg activity makan2 menjadi activity wajib..banyak gila makanan yg dibawa dari kampung..yuhuuu..food festival at home...burrp..kekenyangan...



On sunday I went for FEEL GOOD RUN..run with the celebrity katyanya....coba2 utk menjalani cara hidup SIHAT sebelum datang TAK SIHAT....3KM run cukup lah...lari2 ayam..mula2 rasa cam cuak jugak la nak lari2 nih...but always keep in mind 'IMPOSIBLE IS NOTHING'... 630am dah arrived Sri Pentas..ada la 2,3 orang celebrity kelihatan..tp subuh 'relo', tak layan la artist duk sebelah pun wat deekkk je..hoho..layan cuak lagi bagus..boleh ke lari 3Km ni..sekor2 datang mcm body builder, aku dtg mcm kucing gemok nak lari..awwww...by 740am kami pun dilepaskan..ketik ketik ketik aku lari2 biawak sekor2..kakak aku for sure la lari yg 7km..pusing la seri pentas, OU, KD, balik balik Sri Pentas..cool la abg2 polis jaga trafic bg badut2 ni lari dulu..heheheh..mesti smua org menyumpah kat we ol..lari subuh2 alam buat org semua jamm dah..tp ttp maintain cool..ketik ketik ketik..lari jap jalan jap..tiba2 sedang ketik ketik berlari woof woof woof..babi betul anjing ni..torkojut den..fuhh..apa lagi, aku pun terus memecut laju..aku mmg tak gemar anjing ni..apa2 binatang pun aku benci..



Aku reached finishing line tepat jam 810am...wuhuuu..bangga tu dpt habiskan..ngeee...ingatkan dah pengsan tepi jalan..sib baik sempat sampai..3KM je pun..mmg la aku nak kecoh..sbb ni first time aku masuk acara larian nih..ngeee..dapat la sijil n medal dari NTV7...ok la dpt finish larian n jalanan within 30minit..for the start ok lerr..dpt la medal, cert, goddies bag...balik umah jalan mengangkang..sakit celah kangkang..;p



now @ empire sambil menghirup secangkir kopi panas @ star bucks..sementara menunggu ayah kesayangan bershopping...biasa la dtg dari kampung mesti la nk shopping kat bandar..baik aku tak yah ikut nnti kena sponsor..klu nk brg murah ok gak..masuk kesai guess kuar kedai tough tidak mampu la saya weh...so cara selamat, lepaskan dia sorang2..tau la dia cari jalan pulang.... Choww yooo...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Friday, July 1, 2011

Mimpi ngeri berturut turut

Entry kali ni mcm mistik skit...berhantu kata lebih mudah...tak de la ngeri mana pun..ianye bercerita tentang mimpi yg aku alami utk kali ke 2...mimpi lebih kurang je...mimpi aku didatangi tsunami yg maha dahsyat...my first mimpi was last week..aku bermimpi aku g penang with my dad, lalu dikawasan pantai..tiba2 aku nampak ombak tinggi menggunung memutih memecah pantai menghala ke arah aku...aku hanya mampu membacakan ayatul kursi agar tuhan lindungi aku...ombak besar semakin hampir hampir hampir bang!!! Kakak aku ketuk pintu..kejutkan aku pegi kerja..habis disitu kisah tsunami ku...

Malam semalam pula, aku sleepless..tak leh tdo sampai 5 pagi..lepas sahur, aku layan FB jap, by 550 aku cuba lelapkan mata, lalu didatangi lagi mimpi tentang tsunami..dalam mimpi tu aku jalan2 tepi pantai yg indah..pulau yg sepi..dgn sorang kawan yg aku pun tak kenal...sedang asyik menikmati keindahan laut yg menghijau, aku nampak lagi ombak besar memutih datang satu arah menghala ke arahku..kami berlari selaju yang mungkin...dan dalam benak fikiran ku 'KIAMAT' sudah datang..aku dongak ke langit ada beberapa ekor burung GARUDA berterbangan..dan ada sorang ustaz berkata ini tanda besar KIAMAT...aku mula seram sejuk..aku tidak punya amalan utk dihitung jika ini benar2 KIAMAT...sambil aku berfikir bahu ku di tepuk sesorang..uhh..aku tersedar dari tidurku...jam baru menunjukkan pukul 645pagi...rasa macam dah lama aku tidur..pabila ku tersedar, berpeluh badanku..padahal tidur dlm aircond..aku bangkit dari katil..aku duduk dipenjuru katil..hari ini hari JUMAAT..sesungguhnya KIAMAT itu datang pada hari JUMAAT..penghulu segala hari..SUBHANALLAH...apakah petanda semua ini..YES..ITS TIME TO CHANGE ELINA...terlalu jauh kamu dari TUHANMU..kembalilah mencari DIA...hanya DIA..tiada lain selain DIA...

PERINGATAN BUAT AKU DAN JUGA KAMU BARANGKALI...

Luv empty soul--
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.