Friday, August 26, 2011

Bosan nak mati

Hokay..since hari ni last day b4 balik kg for raya...as usual my supervisor won't ask much...dia suh relax2...dia suruh wat calculation for raya expenses...gile baik my sv kan...masalahnye server plak down..install menatang apa ntah..spoil gileeee...duduk 'becongkos' tak buat apa mmg rasa nak mati, sesak nafas, mata jadi berpinar, bontot jadi kejang nak kentuk tak kluar, nak makan tak boleh, wth yooooo....

Haish tak baik carut bulan puasa ...apa neraka la smua ini sopan skit bunyi dia...dari pg aku duduk..thari aku g solat jap tiba2 tertidur kat surau 20min...aku masuk ofis aku duduk lagi..baca paper wat sudoku...kembali bosan...nak menaip guna bb wasn't a good idea...sakit kuku aku...FB sunyi sepi dilanda garuda..smua kecoh dah blk kg...menyampah mkn sampah...ingt ko sorang ada kg...tgu ah...esok aku balik..citt...

Tgu lagi 1.5 hrs nak balik...balik amik betty kat KW bwk g alamanda...berbuka ngn bett sambut bday dia...dah 10 tahun my niece gila dah dewasa...aku gile dah tua kerepot...hayyyoooo...usia dah patut timang anak 2 org ni...org lain umur aku siap cerai berai kawin lain dah..muahahahah...gile horrrorrrr...

K ah..malas aku nak merapu mcm batang penyapu...

Kalau korang driving blk raya nanti aku mintak tolongggg la sgt2...drv hati2, jangan memecut kerna antara 2 je ko sampai umah cepat ke ko dikebumikan cepat tu je...korang pakai porche ke lancer ke aku peduli apa...kalau accident mampos jugakkk...gile horror bahasa mcm cabai...ngeeee...pesanan ikhlas..aku belum ready lagi nak g majlis pengebumian kawan2 rapat aku :) to MR X yg suka komen n delete hati2 jugak k...thanks layan aku dlm twitter sampai lebam...;)

Selamat menyambut hari merdeka ke 54
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


@ Padi House Cyberjaya for IFTAR

Chix wing
Fish Finger
Crispy Chiccken Chop
Char Ho Fan
Grilled Chic Chop
Sweet sour chicken with rice
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, August 25, 2011

Everything is about betty...

U r my world..u r my breath...u r my everything...I love u more than my life...tomorrow will be her birthday...dah 3 tahun kot her bday fall on ramadhan..sian..so this year plan to celebrate sbb her parents is working...siann dia...for prezy aku kasi barbie set..walaupun tak padan dgn usia...takpelah penuhi hasrat dia...melayang $$$ aku...dekat2 nak raya la plak bday nye...nasib baik aku ada sorang je niece...if ramai, nasib ko la..aku kasi baju tesco je..muahahahah...chowww...




Teruskan mencari malam rahsia...imarahkan malam2 terakhir ramadhan...

Love
-empty soul-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Tuesday, August 23, 2011

TQ NMLS

Dengan seleranya dia makan..sedap binatang tuh..i loike
ni la rupa asal dia..napolean chix
mine not so good..hampagas
ILY
air ILY IMU
grilled chix
Thanks to my beloved friends...susah payah cari MURNI DISCOVERY..located @ USJ Taipan...aku kempunan nak makan sini finally jumpa jugak...not bad la food dia...tp makan bnyk2 naik muak jugak la..too extreme :p




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

23 Ramadhan

Alhamdulillah.. 23 ramadhan...hari ganjil...sayu hati Ramadhan bakal meninggalkan kita 7 hari lagi...seperti malam2 terdahulu, aku bangkit lagi disepertiga malam...mencari keredhaan DIA....rasa mengantuk dan penat ku tolak tepi....setelah begitu lama aku ALPA dan LUPA, dalam dunia ku...dunia yg sia-sia....dunia penuh noda...entah kuasa apa menyelubungi aku menjadi begitu teruja mencari hidayahNYA....


Mungkin kerna aku takut...ini ramadhan terakhir buat aku...aku takut aku tak sempat bertemu ramadhan lagi utk tahun depan...aku takut aku tak sempat mencari keberkatan dlm bulan mulia ini...aku takut aku tidak ada kekuatan lagi...sekurang kurangnya, jika ini yg terakhir, aku telahpun melakukan apa yg ingin aku lakukan...bukan begitu sempurna aku tahu...tp aku mencuba ;)

Salam
-empty soul-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Sunday, August 21, 2011

Misi cari kasut

Org bz duk cari baju raya, bag raya, tudung raya, kasut raya, aku plak bz cari kasut jalan..kasut JALAN disini bermakna kasut yg dipakai utk perjalanan menggunakan kaki yg memerlukan SUPPORT yg bagus.....cr kasut yg terjamin kualitas nye...

Dari pagi td aku kluar seawal jam 9am...pegi cari area subang-shah alam je...malas la masuk KL..confirm sardin nye....tak jumap2 pun yg aku berkenan...aku ni kategory yg tak choosy dah...tp tak jumpa jugak...perjalanan yg memenatkan...di bulan puasa..di tengah panas terik...kalau dpt minum air tak pe jugak..takpe lah takde rezeki..nak pakai lambat lagi bulan October..kecoh je lebih sbb smua org bz nak beli persiapan raya...aku pun tumpang 2 kaki...tak paham kenapa org kecoh nak raya ;p

Bagi aku RAYA adalah :

  1. waktu aku pulang ke kampung paling lama...
  2. waktu aku akan bgn seawal 530am mandi 
  3. waktu aku pakai BAJU KURUNG (yang dijahit setahun sebelum raya) n bersalaman dgn mak bapak aku...
  4. waktu aku akan ziarah KUBUR nenek, pakcik,makcik...
  5. waktu aku g semayang RAYA,...
  6. waktu aku melantak tak hengat juadah yg disediakan IBU...
  7. waktu aku terima TETAMU(kadang2 aku tak kenal pun) dgn hati terbuka, n 
  8. waktu aku naik bosan, panas,nak tdo bila tiba kul 2pm...sbb dah penat layan tetamu...itulah RAYA bg aku...

so aku tak perlu sibuk2 g cari baju, kasut, tudung, lampin, slipar, or apa2 saja utk raya ;). raya ke2 aku akan bgn lewat...n bila bgn aku pakai pakaian routine aku waktu tak raya, keluar jalan2 kat Kota Bharu ke mana2 menyesakkan lagi jalan yg sedia sesak tu...raya ke3 biasanya bapak aku akan mulakan perjalanan keluar dari NEGERI ...g NEGERI jiran...makan angin..berHOLIDAY dgn anak2...habis la RAYA bg aku...1st day n 1st 3 hours je MODE RAYA datang...RAMDHAN lagi BEST kot...;)

Lain org lain ragam..aku tetap menghormati perasaan, jiwa, penerimaan, pemikiran org lain...apa2 pun jgn pernah berhenti mencari malam Qadar okay...;)

Salam
-Lailatulqadar-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Friday, August 19, 2011

Misi mencari malam LAILATULQADAR

Malam ini, antara malam yg dinantikan bg yg berfikir...malam mencari redha DIA...10 malam terakhir ramadhan...misi mencari LAILATULQADAR bermula..malam pertama...agar tidak lalai dengan keseronokan dunia semata...ingin ku khabarkan pada sahabat teman taulan..agar kita sama2 mendapat kerdhaan Illahi..agar kita diantara yg dipertemukan dgn malam yg dinantikan, malam yg dirahsiakan...

Masih terngiang bicara nenek sewaktu kecil ku , katanya "Lailatulqadar lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. Malam ini sejahtera hingga terbit fajar"......aku termengu sendiri..tidak ku fahami isi kata nenek...


kini setelah dewasa...ku faham betapa istimewa malam itu..malam yg dirahsiakan kedatangannya...malam yg lebih baik dr 1000 bulan...malam yg dicari cari ditunggu2...Ada yang berkata orang yang menemui malam Lailatulqadar ia melihat nur yang terang benderang di segenap tempat hingga di segala cerok yang gelap gelita.Ada pula yang berkata ia mendengar ucapan salam dan kata-kata yang lain dari Malaikat. Ada juga yang berkata ia melihat segala benda termasuk pohon-pohon kayu rebah sujud.Ada pula yang berkata doa permohonannya makbul...semoga kita antara yg diketemukan dgn malam ITU...sama2lah mencari nya...dgn izinNYA segalanya mungkin terjadi...sekurang2 basahilah lidah mu dgn zikrullah...bangunlah disepertiga malam beribadat kepada Allah..aku hanya mengingatkan diriku yg hina ini..agar sama2 mengejar malam itu...

Salam,

-emptysoul-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Thursday, August 18, 2011

Pelik

Yes..pelik...mmg pelik kejadian setiap manusia...unique...yg kita nampak baik tak semestinya baik..yg kita nampak jahat tak semestinya jahat..apa yg kita lihat dgn mata bukanlah begitu tepat...lebih tepat jika kita lihat dengan mata hati..tp ramai yg cuba butakan mata hati mereka...

Tak kisah la apa pun..main point here is PELIK..pelik dan pelik dan pelik lah..kadang2 kita pun pelik..dengan kehendak kita sendiri..apatah lagi org lain kan..lagi la peliknya..heck apa yg aku merapu nih..kan pelik tu..isi tak masuk tu..hahahaha..no no bukan gila tapi PELIK ;) yes masih dlm isu pelik..

Ada sorang hamba Allah, dulunya ok tp sekarang jd PELIK..tak nak angkat fon, tak nak jumpa kawan2, tak nak bercakap, anti-social la pendek kata...lagi sorang ni jenis dia buat org mmg baik gila and dia expect org pun treat dia mcm tu jugak..haih boleh ke? Tak boleh la wei..u lain org lain..kalau u treat tu setan mana mungkin dia jadi malaikat mcm tu..(Perumpamaan la)...ok ada pulak jenis marah gila babi, perli sana sini, ada je yg tak kena tak betul, tapi hakikat dalam hati sebenarnya apa?? Sayang?? Huh..kalau sayang no need la tempik sana sini, halau sana sini, marah sana sini, perli sana sini,...then ada lagi pelik kes kecik jadi besar..apa tu?? Sawan ke?? Tak la PELIK la tu..ada lagi satu jenis pelik ni, dia curang, dia pun bertindak luar batasan, tp bila org yg dia sayang buat benda sama dia naik sawan? Bukan sawan pelik la tu..ahahaha...

Ok la bila terlalu ramai sgt manusia PELIK dah jadi tak PELIK la kot..tp still la PELIK..dunia ni PELIK..aku pun naik PELIK dgn my POST about PELIK ni..nak mati ke?? Tak lah PELIK la ni ;)

Salam PELIk...


Usai subuh 18 Ramadhan 1432H

Syukur alhamdulillah...Allah masih berikan aku waktu utk SUJUD kepadaNYA dgn cara yg paling sempurna...aku dilengkapkan dgn kesihatan tubuh badan...terima kasih ya Allah...

Subuh kali ini..ku rasakan kesayuannya...subuh kali ini, dlm dinginnya ku rasakan amat bertuah dgn kehidupan ini walau dgn cara tersendiri...sujud ku, salam ku..adalah yg teristimewa buat aku...aku rindu akan damai subuh..aku teringat akan percikan embun pagi usai subuh..buatkan aku termengu seketika mencari jawaban pada KEHIDUPAN ini...apa yang aku dan kalian cari dalam hidup serba singkat ini...


Harta dan keseronokan dunia...bahagia yg sifatnya sementara...kekasih yg buatkan tersenyum sepanjang hari..menghabiskan sisa waktu dgn perkara sia-sia...ya benar...kerna kita MANUSIA yg sifatnya BERNAFSU....melawannya amatlah payah...

Subuh ini..ingin ku lelapkan mata mencari jawaban pada persoalan dunia tp ku yakin, jawabannya ada didalam kitabNYA...merangkak rangkak cuba membacanya, tp tiada ketemu tajwid dan tanwinnya...segalanya hambar..jauh dari yg sering diperkatakan...helaian demi helaian...ditiup angin sendu waktu subuh...segala itu hanya ilusi..bahan dunia semata..hakikatnya..kita masih disini, menunggu waktu utk dijemput Illahi...masih disini kebuntuan mencari jalan yg terkatup rapat...masih disini subuh ini..agar segalanya bisa kembali seperti biasa...

Terlalu rindu pada saat lalu, kerna ia terlalu indah bila dikenang...tersentuh naluri kemanusiaan, rasa hiba menyelubungi jiwa kala subuh menjelma...bisakah kembali saat itu, saat bgn seawal pagi dikejutkan ibu tanpa handphone disisi utk set alarm, bersiap kesekolah jika waktu hujan bapa kan hantarin kesekolah, pulang waktu tengahhari makanan disiapkan ibu, petang keluar lg tuk sukan pulang kepenatan air disediakan ibu, malamnya usai makan malam, bersedia utk ke kelas tambahan mencari lagi ilmu sambil bersuka ria, itu waktu sekolah yg indah...

Pabila menjangkau usia dewasa, dewan kuliah jadi yg teristimewa..kuliah katanya, bakalmenjadi org berguna..padahal sama sahaja...sekadar mendapatkan segulung ijazah, buat bekalan tampalan dinding..tak ingin ku banggakan mungkin antara kita masih kelihatan bedanya...di sana mula kenal pelbagai warna, yg dulunya putih kini kian kusam dibawa arus tercalit kotoran...yg lama2 tetap disitu sukar dibersihkan lagi..sayang kain putih tercalit kotoran dibawa arus dan keseronokan..tiada lagi kelihatan putihnya asli seperti dulu...

Buat ingatan masa tua ku..

Salam
Empty soul


Monday, August 15, 2011

15th of ramadhan

Half of Ramadan is gone already! :( No matter how we spent the 1st half, let's do our best in the second half to make the best out of Ramadan in worship and Quran

Ok past few days my entry were too much on foods...melampau sudah...kata nak benjimat..tp makin sedap makan nye..rezeki Allah...tak kan nak tolakkan?? Ada 3 sisters so 3 ragams...aku ikut je...tu nasib baik mak bapak jauh of not mereka mesti penuhi nafsu makan aku...no no no...too much elina...u have to STOP or u DIE..wah..kononye la...

tp semalam sumpah..1st time dlm bulan puasa 1432H ni aku rasa perut aku merekah..nak pecah..tak de benda yg kluar..tersekat2...nak nafas skit2 je dpt..ruang perut dah TERLALU penuh..no space for Oksigen pun..damn!!! Wat I've done..oh smlm lepas bebuka we all jalan2 kejap n aku bli SNO (drinks yg korang leh buat sendiri ikut citerasa korang) n aku telah salah pilih combo..ada PEANUT BUTTER dlm minuman..sgt MUAL walaupun masa tu sgt SEDAP...lepas SNO p mengopi kat starbucks plak..balik umah kul 10pm aku teringin nak makan nasi ayam, so my sis goreng ayam panas2 aku makan lagi ngn nasi...this is ridiculous man..I'm trying to kill myself softly..

So moralnye...today aku tak nak makan nasi@carbo...peristiwa semalam sgt MENGERIKAN...nak baring pun tak bleh..rasa takleh nafas ;p

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Sunday, August 14, 2011

Day 14

 Lazy Sunday...mcm sunday2 yg lepas...sunday adalah hari yg paling malas dalam hidup...suasana lembab dan suram...last night tdo lepas sahur n subuh..so today bngn lepas Zohor...wat a wonderful weekend at home...sdg duk golek2 dlm bilik masing2, dgn teknologi yg ada, mumsky PING me from biliks sebelah tny wats da plan for today..aku ckp blum ada...n we planned for IFTAR together..Weekend treats....mcm2 ada...kluar berbuka with mumsky plak today @ Thai Thai Pyramid..marvelous iftar with family...wat a blessed..TQ Allah for a wonderful family u gv me...

As usual waiting time
Yummy tomyam
Broccoli
Red Chix
Bean-curt
Steam Fish
PineApple Fried Rice
Chicken Roll
Kurma
..
Mango with glutinous rice

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, August 13, 2011

Day 13

Weekend...iftar with family...hamm's cook for iftar..mmg da best..org kelantan kata 'menyakut'...mcm2 ada..rajin betul kakak saya masak...org yg nak makan nye aku n abg ipar aku je...haish..dia bukan makan pun... rezeki lagi utk puasa hari ke 13 nih...dah tak lama dah ramadhan nak tinggalkan kita..takde apa pun yg bleh dibanggakan setakat ni..syukur dgn hari2 yang dilalui penuh makna tersendiri...bukan nak berbangga tp sekadar berkogsi...so kat bwh ni lah menu2 yang disediakan oleh my sistah....tak sehebat mana pun tp cukup hebat buat saya...

Puyuh goreng
sayur apa ntah
Ketupat sotong
Udang masak sambal
rare...ikan pekasam
kerang rebus
Udang goreng
Ikan bakar Portugis



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dara yang hilang

Tajuk tak melambangkan isi...sama seperti luaran tak sama dengan dalaman..
 To all Malaysians, budak tu sorang je kena  pukul n samun kt LONDON...gila kecoh sehinggakan menteri semua nak gi lawat. Yes, its unfortunate apa yg terjadi dan kite smua bersimpati dgn dia...tapi how about benda yg terjadi kat malaysia ni?? Kt sini everyday paparan  berita perdana mcm2 kes yang menyayat hati menyentuh jiwa dan perasaan bg org yg ada perasaan la,  kes accident satu keluarga maut, baby kena buang hidup2, kes bunuh,bakar, rogol, liwat, samun bersenjata, tetak mak bapak sendiri, simbah asid, fakir miskin yg takde rumah tak leh makan, bli ubat pun susah, tak de plak nak kecoh g melawat keadaan mangsa2, or keluarga mangsa or kubur mangsa or taja nyawa mereka yg hilang, dara mereka yg diragut, wajah mereka yg hancur dll....tp kenapa pasal budak ni, sampai kecoh sgt, siap nak ganti balik PSP n fon yg hilang...terlalu perihatin barangkali...or sbb dapat liputan media DUNIA...Publicity or sympathy ?? nak perihatin tak salah, tapi jgn melampau sampai kan yg depan mata pun tak nampak or buat2 tak nampak...
 


 
 cerita di atas tak de kaitan lansung dengan aku or family aku...sekadar luahan  "aduan rakyat" don't take it too serious...peace yooooo 


Rezeki day 12

Diam tak diam kita dah pun masuk hari ke 12 perpuasa...begitu cepat masa berlalu...setiap hari detik berbuka sgtlah dinantikan...buat mengisi perut yg kosong setelah seharian menahan lapar dahaga..nikmatnye tiada terkata subhanallah..benarlah janji DIA nikmat org berpuasa adalah diwaktu berbuka dan diakhirat kelak pabila kita boleh memasuki syurga melalui pintu AR-RAYYAN...

Puasa kali ni berbeza dr yg sebelumnya..nafsu makan ku tidaklah begitu serakah sgt...suam2 dingin air luar peti je...nak g param mmg hilang nafsu lansung...kuih muih air manis mmg aku tolak tepi terus..nasi2 pelbagai rupa aku tak teruja sgt...sesekali kakak ku masak aku mmg aku akan makan kat umah without miss...home cook is the best dishes in da world...kalau mati makan masakan kat rumah pun, puas hati la..dari mati minum ABC n makan otak2...mmg mati katak je..bukan kata aku tak makan..aku mkn jugak..tp keterujaan aku kpd makanan takde la mcm dulu..maybe usia dah senja kowt..dh bnyk sgt makan garam n gula...dah bosan kot..

So hari ni my sis ajak aku mkn MFM...dulu ni mmg fav aku..tp hari ni aku pegi makan ala kadar setakat megisi perut je...anyway Alhamdulillah dgn rezeki Allah buat hari ni....



Mushroom Soup
Grilled Platter

fried mushroom
creamy mussels with herbs


waiting


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Thursday, August 11, 2011

Mulut busuk

Malas nak intro..terus masuk main point...mulut busuk..bulan puasa mulut busuk mmg tak dpt dielak..tp janji Allah di akhirat esok ia umpama bau kasturi yg harum mewangi mulut org yg berpuasa...

Tp cite aku hari ni..org puasa mulut busuk gak...bukan bulan pose je bulan2 lain pun aku rasa dia ada bau bulut busuk...lebih busuk dari tahi org...kalau tahi lembu bleh consider lagi..mat gian pun suka hidu tiak lembu..buat layan stim...ohhh pjg plak intro...

Wah org kata manusia mudah lupa diri..lupa asal usul..main ckp ikut sedap mulut dia je...tp kadang2 org kata itu jujur...kadang2 org kata itu tak hipokrit...tp kadang2 kena ingt kita melayu..ada adat ada resamnye...kalau jujur itu sifatnye mencela baik berdiam...kalau berkata kata jujur itu bakal menyinggung baik menjauh..kalau gurauan itu bakal mengundang perbalahan jgn dampingi..mungkin anda punye segala kaya raya tp jgn jalan terlalu mendongak...kadang kala ikutlah resmi padi...makin berisi makin menunduk..jadi lah contoh teladan jgn jd perangai setan...masih melalut..blum masuk isi lagi...

Isinye..aku pun malas nak cite..sbb smuanye tentang KITA...siapa KITA?? Sang PENDUSTA..siapa KITA?? Si pekak Yg BUTA...siapa KITA?? Yg sering BERKATA KATA...siapa KITA?? Makin berjaya makin angkuh ditelan HARTA...makin gagal makin hebat melawan DIA...

Aku tau..si pembaca pasti tidak memahami..tp siapa makan cili bnyk dia kena cirit birit...chow.

..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Tuesday, August 9, 2011

Puasa Day 9

Nothing special for today...its just the same routine from morning ..the difference is everyday we had a new day n new experience...are we??? Hope so...

today we had our break-fast @ GARDEN ALAMANDA...it was my very first time..never been there b4...quite nice environment...the food also not so bad...we had buffet ...49++ perpax...so both of us it costs RM115 includes tax...ok la...tp kalau makan nasi bungkus bleh makan 10 hari kot with the price..biar la sekali skala makan sedap kan..tq TT blanja berbuka puasa today ;) what a blessed...
waiting

Perut aku diisi dgn bermacam jenis binatang, buah, air, n kuih..buffet katanya...tp mmg jenis we all tak leh mkn buffet, rugi je..jenis makan tak berapa nak banyak mana...skali isi dah cukup...'Cannot go'..not worth it ...but still can give 3 over 5 for the foods n servings...variety tak bnyk sgt..but for us more then enuf...bulan puasa hidang kayu celop chese pun nampak sdp kowt...Alhamdulillah..rezeki utk hari ni...makan nasi bungkus pun kenyang...makan buffet pun knyg..so what's da difference?? Kasi lidah merasa kowtt...perut hanya menerima...nafsu bermaharajalela ;)
creamy sweetcorn


1st round

carbonara its yummy
satay , hotdog, beef sliced, grilled mussels-punch with lychee...superb!!!!
Selamat berpuasa untuk hari2 mendatang...I pray for each n everyone of u.....

Luv
-Empty soul-

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.