Thursday, September 29, 2011

Just wanna share this

Sedang aku busy scroll topic2 best utntuk dibaca...aku terjumpa kisah ini..buatkan hati ku tersentuh..aku rasa nak share dgn korang...

Kisah Nabi Muhammad S.A.W dengan pengemis yahudi






Pada suatu pagi sehari setelah Nabi Muhammad SAW wafat, Saidina Abu bakar mendatangi rumah Nabi dan bertemu dengan Aisyah, kemudian Abu bakar bertanya kepada Aisyah.




Abu bakar : Wahai anakku, adakah sunah-sunah yg diajarkan Muhammad yg belum aku lakukan ?




Aisyah : Tidak ada ayahku, bahkan engkau lebih tahu sunah-sunah itu dibandingkan aku, tetapi ada satu kebiasaan Muhammad SAW yg belum engkau ketahui .




Abu bakar : kebiasaan apa itu wahai anakku ?




Aisyah : setiap pagi Muhammad SAW selalu memintaku membungkus nasi untuk di bawa ke pasar dan diberikan kepada pengemis buta yahudi .




Abu Bakar : kalau begitu segera buatkan aku sebungkus nasi agar boleh kuberikan kepada pengemis itu.



setelah itu Abu bakar membawa sebungkus nasi itu dan mencari pengemis tersebut,setelah bertemu dengan pengemis tersebut lalu Abu bakar memberikan nasi itu,lalu pengemis itu berkata.




Pengemis : Siapa kau ? kau bukan orang yg biasa memberikan aku makanan.




Abu bakar : Aku orang yg selalu memberimu makanan setiap pagi.




Pengemis : BUKAN !!! orang yg memberiku makan setiap pagi selalu mendukungku ketempat sejuk lalu menyuap makanan dgn tangannya sampai makanan itu habis dan kalau ada makanan yg keras yg tidak boleh aku kunyah, dia mengunyahkan makanan itu untukku.




Mendengar pengemis itu berkata, Abu Bakar menangis. lalu pengemis itu bertanya.




Pengemis : Mengapa engkau menangis ?




Abu Bakar diam, lalu pengemis itu berkata lagi.




Pengemis : Janganlah engkau mengikuti ajaran Muhammad, agama yg diajarkannya itu sihir (pengemis itu berkata lantang).




Abu bakar hanya mampu menangis, lalu Abu Bakar berkata.








Abu bakar : Tahukah engkau siapa yg selalu memberimu makanan setiap pagi hari ? Muhammad SAW lah yg selalu memberikan mu makanan setiap pagi.




Pengemis itu terdiam dan lalu menangis,seketika itu pengemis tersebut menyebut dua kalimat syahadat lalu masuk Islam.








Subhanallah .

yours truly,
-emptysoul-




Saturday, September 24, 2011

Semangat patriotik

Pewira yang terkorban
Tak de hujan tak de ribut, after office td aku ajak my sis g TUGU NEGARA...and dgn rasa rendah dirinya aku cakap, this is my first time tahu..I've never been there B4..so aku sedikit teruja bila dapat jejakkan kaki kat tugu negara...homaiii of course la tempat tu dipenuhi Pelancong asing..tetiba aku menyelinap jugak masuk..kihkihkih...bangga tahu, tetiba rasa how lucky I am...dilahirkan dibumi bertuah ni..*terharu*...

Ada org kata buang tebiat ke g sana...maybe jugak la..bnyk2 tempat aku leh pilih tugu negara..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...tp ni lah NILAI bangsa melayu...nama je melayu...kalau nenek moyang kita tahu ni la melayu yang mewarisi tanah melayu, sumpah mereka pancung hidup2 dulu...sedih tahu...melayu dah lama mati tahu...yg ada skrg smua layu je yg tinggal...oohhh terlebih emosi nampaknya...

Kalau g negara org tak rasa buang tabiat pegi monument diorng..tp pergi monument sendiri rasa cam tak cool la kan..ni lah melayu..mudah lupa...jalan terhengkak hengkak mcm beruk mat yeh, bajet mat saleh, jalan tak toleh, bergaya asal boleh, tp haprak pun tarak...eceh tetiba lak..lari topik kot...
Semangat Red Warrior tetiba
Finally im here
Saya anak kelantan




p/s : I'm proud to be MALAYSIAN
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, September 23, 2011

My first cheese cake

Cewah...tetiba pulak aku rasa nak bake cheese cake...yang paling simple dalam dunia...aku terjumpa resipi ah kak ni dalam web..so aku yang keji lagi hina ini telah mencuri resipi beliau...bahan2 dia sgt mudah dicari..smuanya boleh didapati di carefour..tak yah gi kedai jual bahan kek pun.. 
Bahan2 nya adalah


Masukkan semua dalam mixer
Tadaaaaa....Ni la hasil dia bila kluar dari oven


Mmg la rupa dia tak menarik..tapi rasa dia marvelous beb wa ckp lu..aku ingt kan sedekah kat bumi dah, tapi rupanya menjadi hokay..sgt bangga dgn pencapaian pertama aku...boleh masuk masterchef le cenggini..mihahahahah...goodjob elina..meluat ke??...kihkihkih...smua benda bermula dgn 1st step tahu?? Tak cuba tak tahu...

K lah esok aku kerja so time to main game, tweet n tdo...

‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

-Empty soul-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wake me up when September Ends

Homai homai homai....september dah hampir ke penghujung...syawal bakal berakhir tak lama je lagi...penghayatan syawal sgt lah hambar...sedih tahu..eceh tetiba guna bahasa twitter..sorry la ek kalau meluat..miahahah...seriously, skrg aku dah jarang menulis sbb aku sgt tak de idea...kenapa?? Sebab everyday aku lalui benda sama je..bgn pagi pegi kerja, balik kerja, makan, main game, tidur...weekend plak habiskan masa dgn family tercinta..that's all..so takkan la everyday nak tulis benda sama kan..nak lepuk pun ada rasanya..nak berak pun nak tulis ke..kemain tahu..:p

Tapi lama tak update nanti mati soul aku, so update je la..isi penting tak de sgt dlm jalan cerita post kali ni...bila tiba septermber aku akan ingt my buddy punye bday tp kalau tny date sumpah aku tak ingat...so last few days bday NMLS so aku dgn rasa kasih sayang sbg seorng sahabat pun pegi la sambut bday dia secara kecil kecilan...tak de cake pun sbb unplanned kan...bwk sunday je la...aku pun dgn lahap makan makanan yg dia masak...sambil layan bebola japan-malaysia...

Tu je la wat happen in september 2011...tak lama lagi dah nak december n tak lama lagi jugak aku kan cecah umur 30 homaiiii seram tahuu..kihkihkih..cepatkan masa berlalu ;) benarlah kata DIA 'sesungguhnya demi masa manusia berada dalam kerugian kecuali org yg percaya dan membuat kebajikan'


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Tuesday, September 20, 2011

Sedih kot..

(bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku.... mak
...
Bila lapar, yang suapkan aku.... mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak
Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati....... mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma...... mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak
Aku selalu teringatkan ..... mak
Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak
Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku...... mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak
Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari..... mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat.... emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu... aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila.... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya..........
Tapi kalau mak sudah tiada..... .....
MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya......
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya.......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya...sekadar renungan bersama... :)



Seriously ini bukan hasil tulisan aku!!! aku yang keji lagi hina ini telah merompak dari satu sumber lalu ku cetak di dada blog aku untuk  renungan bersama...dan bila aku buat jahat kat mak aku, aku akan baca benda ni n insaf seketika...

salam
-empty soul-

Saturday, September 17, 2011

Pindah rumah

ni je pun yang nak di angkut
nak kau ni lorry yang dtg...
eh bnyk la jugek brg nye..ada meja makan n washing machine
dah tetiba my sis n bro jadi model oven knp...maybe ni cita2 beliau dari kecil ;p
Operasi pindah randah...sgt best sbb aku buat2 sibuk je...sambil2 tgu lorry sempat lagi aku menaip..kekekek..sian TT kena buat semua benda..kurus la ko pasni..kekekeke...hokay2 aku bz nak amik gambar hokai..homai homai...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, September 10, 2011

Inspiring


Check out this truly inspiring video of Nick Vujicic, who was born without arms and legs. Such a beautiful, kind spirit. And he's sharing such wonderful messages!


Look at urself after u see this..there's no escape, there's no excuse


Lepas ternak lemak,kita lari2 anak (2.74KM)

Yuhuuu..lama tak jenguk blog nih..maklumlah aku skrg bz dgn twitter...aku dh jadi #tahitwitter dah..ni smua adik sedara aku punye penangan..sampai kan aku dah jrg berfesbuk n menulis blog...tiba2 hari ni rasa nak update...hari sabtu yg indah 12 syawal 1432H....aku as usual kerja sabtu mgu ni...kat ofis aku dah tak bosan sbb aku bz duk layan my tweeties..kihkih...

Hari ni ada tempat best aku nak share ngn korang..ianya situated @ putrajaya...masih dara, suci, tak ternoda lagi..sampah tak kelihatan lagi tempat ini..sgt mendamaikan...ptg td aku rasa insaf dgn apa yg berlaku last month..makan tak hengattt...puasa katanya...bedal time berbuka cam pelarian dpt makanan...lumrah manusia lah nak wat camno...so hari ni dgn rela hati aku nak g bakar skit lemak2 yg aku load sebelum ni...

Tadaaaa...taman saujana hijau @ putrajaya...satu keliling bukit ni hanyalah 2.74 KM...bagi aku yg gemoks ni sgt la penat hokayyy..korang yg cam lidi tak rasa apa kot stakat 2.7k ;p
Pandangan kasar
koya jatuh tegolek baru tau
kak limah posing
Bila kak limah mula mendaki
I did it...2.7KM
Satisfaction


p/s : esok genaplah 10 tahun kejadian 9/11....(takde kaitan pun)  just the date that i will remember every year...tarihk keramat yg menggemparkan dunia..YOU ARE THE MAN!!!! ;p

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, September 2, 2011

Raya ke-3 @ KT

Ini acara wajib bapak aku bila anak2 balik beraya...seperti dlm previous post, raya bagi aku n kami hanyalah malam sebelum raya n first few hours pagi raya je..then mood raya gone with the 'takbir'....tambahan plak family aku ni kurang saudara mara n sahabat handai...so activity with the family is the best...apa2 pun yg dilakukan..as long as with our family..itulah yg paling BEST n PERFECT...simple but perfect....keluarga kecilku...

Lepas je mumsky bertolak balik penang, aku, my parents n TT pun bersiap utk berlepas ke terengganu for our beach holiday...yippeee...seperti selalunya aku sang PENCINTA PANTAI....The smell of the salty water, the wind in my face, the gentle roar of the waves...I can feel the peacefulness...what evah la..malas melalut..as usual aku HANTU gambar, HANTU facebook, HANTU melalot, HANTU segala HANTU...LET the pix speak for itself...

'KT mmg negeri kaya...aku teruja dgn KT...lively org putih kata..melayu kata HIDUP bernyawa...dtg sini as usual la makang ikang, sotong, udang, nasi dagang tak ketinggalang, kepok lekor, burrppp alhamdulillah...'

Kembali aku ke negeri yg serba kekurangan tp tetap bangga menjadi anak KELANTAN...


my loyal driver..love
I can smell the beach
Empty soul
Peacefulness
Lonely
Hunger dad
Sotong goreng tepung

Soul

Salam
-emptysoul-

P\S : hati2 dijalan raya pada sesiapa yg nak pulang semula ke kota...seperti mana kalian selamat sampai ke kampung halaman, aku harap begitu lah hendaknya keadaan kalian tiba di kota nanti..mulakan perjalanan dgn BISMALLAH...iA selamat hendaknya...selamat bertugas... 

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Thursday, September 1, 2011

Eid 1432H

Raya..raya...raya....

Apakah pengisian perayaan tahun ini?? As usual...simple tapi steady...malam raya buat2 kalut padahal semua dah ready...ibu ku the best mum in the world...juadah raya siap seawal 11pg 29th august lagi...
rock steady my mum...kuzi ayam, rendang daging, ayam merah, dalca daging, acar, sambal, satay yg ditempah..sekali 'harung' tadaaaa siap..anak dara bgn terkedek kedek, masuk dapur, mak aku suruh try masakan dia (aku dah nampak anak bulan hokay)...so dgn jaya nye aku test siap cicah roti..muahahahah...

Cerita pagi raya plak, seperti tahun2 sebelumnya, routin pagi raya..kul 7pg bpk aku memekak kejut anak2 dara dia...bangun terketik ketik buat2 mata berpinar g mandi...pastu smua buat2 masuk dapur...oh ada tugas tahun ni..buat roti jala...di bantu my sis...geng2 surau pegi solat sunat eid fitri...geng2 gosip kampung duk rumah..bila geng surau pulang, sesi bersalaman bermaafan berlansung..tadaaa...2 minit segalanya selesai..suasana raya pun selesai pabila takbir raya berhenti berkumandang di corong2 radio, tv dan pembesar suara masjid sekitar...

Itu je istilah raya bagi aku..time peak adalah pabila takbir mula berkumandang malam raya sampai la selesai solat raya..saat itu hati ku mula tersentuh..kita di dunia bergembira sedangkan ahli kubur bersiap sedia utk kembali menerima 'pembalasan' setelah sebulan 'bebas'...al-fatihah buat sedara2 ku sekalian...aku mungkin tidak bisa mendengar 'rintihan' kalian didalam sana..hanya Al-Fatihah aku kirimkan buat kalian...aku juga akan kesana suatu hari nanti...

That's all raya for me...simple kan..takde maknanya aku nak g beraya segala...tgu je la sedara mara datang beraya, layan ala kadar, dan buat2 bz tunjuk muka kat sedara mara...sedara yang mulut berus cam biasa mengata aku 'gemok'...muahahah..aku relax je..maintain comel mcm unta...ada aku kesah??? Bukan aku nak kawin dgn anak ko pun..muahahah..

Malamnye plak aku balik kampong bapak aku kat MELOR...layan sedara main mercun..alhamdulillah..segalanya selamat..tiada yg cedera...jari semua cukup lagi..anggota 4 kerat masih sempurna...

Ok..tu je la cerita raya aku yg membosankan setiap tahun...tapi yang penting setelah sebulan berpuasa hari raya leh makan puas2..tp tahun ni Alhamdulillah..nafsu serakah aku terhadap makanan tidak begitu mengiurkan..mungkin dah insaf...takut diserang sakit jantung, kencing manis, darah tinggi, strok etc...kesihatan kena jaga dgn cara tersendiri..sendiri mau ingat...hokay..that's all raya for me...



Beraya umah sepapat
mum n dad bros n niece
with cousin n

Salam eidul fitri
-empty soul & family-
p/s : mohon ampun andai ada hasil nukilan aku selama ini yg membuat kalian terasa hati mahupun menyentuh sensitivity keagamaan dan peribadi..mungkin aku sengaja, gurauan atau aku tak sedar...hari baik bulan mulia aku dgn rasa rendah diri mohon ampun dari hati yg tulus..
Aku sayang kalian (walaupun ada yg aku tak kenal)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.