Sunday, October 30, 2011

Walk againts hunger (5KM) - 2011

‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lama kot tak menghapdet blog ni...balik bercuti ni bz skit kat ofis...a few things kena settle kan...alhamdulillah hampir settle smuanya...



So hari ni..ops I mean ptg smlm, we went for World Hunger Relief....bantu sekadar termampu...join la jalanan amal sejauh 5km ni...serious 1st time aku tak rasa penat..dah tough kot lepas naik Great Wall *perasan dan ada unsur riak dan takabur di sini..Hªªhªhªªhªªhªhªª ..ko hadoo??? Non-ado kan..kekekek...tiba2 terharu bila lori yg bwk makanan tu berlepas...I'm part of them..hoho...gila riak....smua tu duit TT Hªªhªhªªhªªhªhªª ...tumpang glamour jer...tq TT...ekekekek...


Betty dgn penuh rasa penat pun tak cheating tau..yg tua2 bangka..tak de la bangka mana pun..muda lagi la...siap menipu..jalan saparuh pastu amik short-cut...gila tak legend korang ni..cam pondan..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...pondan pun habiskan 5km tahu..(˘_˘") ....so fake...aik tetiba...

Ok la bila malam menjelma, baru kurasa otot2 kaki n betis ku menegang..homai (˘_˘") ....semoga esok dia baik la smula ok...time to sleep I guess...semalam tdo 5pagi..hope hari ni leh tdo awal la...

PS: Go REDs....YNWA...peace yooo...


Goodnight everyone...

01:21:31 Sun, Oct 30, 2011

Yours truly,
ES (っ˘з˘)っ~♥

Thursday, October 27, 2011

Happpy diwali


Happy deepavali to all hindu friends...happy holiday to all...

Deepavali aku bermula seawal jam 10pagi...aku redah Keramat utk mencari nasi ikan bakar kat Pasar Keramat..kedai usop KOPRATASA..td pun dia ada..(tau korang tak kenal..dia tak glamor cam Faizal Tahir...tp lagu dia ada pengisian jiwa)..kekekek....(˘_˘") best gila..nasi panas+ikan pari bakar+sup kosong+ulam+mango juice...org kelantan kata 'menyakut'...kekekke...best siot..berpeluh (˘_˘") aku layan nasi ikan bakar nih...mango juice dia mmg terbaik dari ladang...

Nasi ikan bakar @ Pasar Keramat
Terbaik punya Mango

Sebenarnya misi hari ni p cari kasut kerja aku...tapak dah haus...licin tahu..sib baik aku tak tersungkur kat escalator pyramid hari tu..tapak dah tak de grip...pandai je ko kan, gaji je ko buat2 haus tapak..(˘_˘") ...


So p la pavillion ngn TT cari kasut ku...aku ni kalau berkenan, amik je..takde nak pusing 2 3 kali...make sure harga dibawah paras kemampuan la...kalau berkenan tp tak mampu tak de maknanya aku amik...homaiiii..kasut pertama aku bayar dgn duit tetek peluh aku hokayyy...alhamdulillah rezeki Allah yg bagi...:) nak cari sepasang skali dpt 2 pasang nyah...kekekek..elina ke niii..soping kasut..homaiiii...ala memurah je...utk redah hujan g keje..(˘_˘")

So after penat cari kasut we all lepak dome jap...pekena choc drink+gomet pie....kira tea time la nih...dah kenyang makan berangkat pulang ke umah....


@ DOME
Gourmet Pie
Fattening
Calories Count


Itulah pengisian DIWALI utk aku hari ni...Happy Deepavali yoooo..stay PEACE....

Tomorrow back to work...


Alhamdulillah

Yours Truly,
-emptysoul-


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, October 25, 2011

Kucing binatang kesayangan NABI

salam,

Cerita bermula di suatu malam...


Dalam pukul 9 malam, aku, TT, n mum sedang lepak2 kat sofa lepas kekenyangan makan...

Tiba2 suara anak kucing kedengaran sayup...(suara tak matured, blum akil baligh)

TT: Mum dgr tak sura kucing? (sambil intai2 belakang sofa)

Mum : A'ah dari semalam ada dgr...tak mungkin dalam rumah mesti kat luar

Tiba2 suara kucing makin kuat...ditambah dgn suara TT yg cuba memanggil (meaow, meaow)

Mum jalan berlenggang cubaan naik atas..tiba2

MUM : TT tu hah (sambil pointing finger) ke tepi sofa

Aku: Mum tipu..(dalam hati cuak)..kaki ku laju je panjat sofa...(tak padan ngn tuan, anak kucing pun takut)

TT : A ah la...

Mum : TT amik dia bawa kluar

TT pun dgn takut2 berani angkat kitten tu bawak g dapur...

sekali kitten tu terkincit laaaaa...ketakutan kot..tak pun tak pandai bajet lagi nak kencing...kekekek...

Dipendekkan cerita

Arisha: Apa ni apa ni bising2...

Mum : Sha letak kucing tu dlm kotak, bagi dia minum susu

Arisha menurut arahan

Tiba2 mum dari dalam toilet bisng2

Mum : sha, bak sini kucing tu, mummy nak basuh bontot dia

Aku : errrr????? yaaa aku tak suka kucing tapi aku tak pernah dgr orang basuh bontot kucing

Mum : Arisha!!! bawak dia datang sini mummy nak basuh bontot dia, dia kencing tadi (nada mum serius, homaiiii)


arisha menurut arahan (dalam keadaan kesian )

Arisha : mummy sejuk la dia nanti

Mum : Apa pulak, mummy nak basuh bontot dia je, dia kencing tadi..

Lalu kucing malang itu pun basah lenjun..di spray air paip oleh mumsky

Mum pun dgn rasa bersalah cuba utk comfy can kucing tuh...dia letak kucing tu dalam kotak..DIA SEALED serta TEBUK LUBANG disisi kotak tu...(dia rasa tenang seketika kerna telah comfy kan kucing tu dgn selamat).. 

mungkin niat mum suci..tapiiii..errrr

Pintu dapur dikunci..sekali meaooowwww (suara kucing matured) kedengaran..

ini mmg sah mak dia datang cari anak dia

***Semua kalut lagi...

Arisha : Mummy !!! mak dia datang...

Mum : bagus la mak dia datang, mak dia amik la anak dia, keringkan anak dia...(dgn rasa bangga)

Arisha : Tp mak dia tak leh bukak kotak tuuu

TT : mum tutup ke bukak kotak tu?

Mum : mum lipat flip dia...tp mum dah tebuk lubang

TT : Mummmmmmmmm!!!! mcm mana mak dia nak amik...mum bungkus macam nak pos laju...

Mum : mum dah tebuk kotak tu kat tepi

Arisha : Mummy!!! tolong la...mak dia tak leh amik anak dia... muka mak dia marah...mak dia tak kasi kak long dekat dgn anak dia

Aku : Diam seribu bahasa..no comment...

Semua terdiammm...

Last2 abang ipar aku yg turun selamatkan kitten tu...kasi kat mak dia

Peristiwa Kitten berakhir disini

Moral : Rumah mum bersih, sbb mum kena mop hall dia...kitten terkincit ;p


Saturday, October 22, 2011

Teman sejati

Mood nak mencarut..dr smalam ku pendam...hari ni jari jemariku menari laju di atas papan kekunci...mengikut rentak lintasan pemikiran ku...kotak fikiran mula berputar laju..segala memori dtg bertubi...terdiam sendu...sesekali hingus mengalir laju...nafas terhenti...pancaroba dunia...



(˘_˘") ...apa tajuk tadi ek...scroll atas jap...ooooo..ok teman?? Skrg baru aku tau aku tak pernah ada teman...I don't lose a friend..I never had one...untungla dunia tanpa kawan..hidup sendirian mencari arus dunia...masa aku ajak kluar for a cup of coffee, korang kata busy la, kerja, ada hal, datuk sakit, mak kawin...aku diam...termengu...bila ku kebosanan lagi aku cari lagi...sama jawapan yg sama...aku senyum sendirian..I'm fine...bila susah, aku ada je..aku tak kemana..nak tolong aku on je..kenapa? Aku hipokrit..aku percaya pada dongengan org tua2...buat baik dibalas baik...*senyum sambil mengirup kopi panas*....





Kalian kalau membuka bicara tanpa berfikir, sesedap rasa sesedap hati...seolah2 org sekeliling tidak punya rasa...aku diam aku lihat aku fikir...aku senyum lagi...gelagat manusia...lebih senang memerhati dan memendam rasa..dari mencari gaduh seperti sang buana...hati rapuh serapuh dedahan tua...



Aku penat..aku letih...menjadi hamba sahabat...(˘_˘") ...kenapa baru kini? Kerna masa ku bnyk disiakan..tp mana masa kalian utk aku?? Penat...aku hipokrit kerna apa? Kerna aku tidak pernah diajar utk kurang ajar...menyakiti...aku bohong kerna apa? Kerna aku ingin segalanya lancar...aku berpura pura kenapa? Kerna aku bukan seorang pendendam yg menyimpan rasa hanya tgu masa :) .



Apa yg cuba aku rapukan nih...homaiii...yes..main point aku penat dengan tipu daya uols...melampau...kenapa nak kawin baru nak ajak minum? Sbb nak kasi kad..takut tak de kawan pergi kan?? Bila susah kenapa cari aku?? Sbb aku jenis senang nak mintak tolong kan*perasan*...bila nak pinjam duit boleh plak tetiba sms aku...dulu masa susah aku tolong bila ko sng ko ada tny kabar aku or family aku? Ptuihhh...org mcm lu mmg tak layak ada dlm friend list aku...Hªªhªhªªhªªhªhªª tetiba hangin...



*hirupan kopi terakhir sambil tersenyum puas*....kalau ada yg terasa baguslah...kalau tak diam2 je la...bukan nak ungkit...just nak share the truth bout friendhsip...I never had one...dunia oh dunia...



so lepas ni jgn cuba2 ajak aku g korang kawin..aku malas...adik ko kawin pun aku malas...mak ko mati pun aku malas...aku sedekah yassin dari jauh dah cukup baik kot..ajak aku klaur hangout aku malas...aku ada dunia aku..aku busier than u..nak cari rezeki utk masa depan..Hªªhªhªªhªªhªhªª ....sampai hati?? Camni ke kwn?? Terasa hati?? Kecik hati?? Taik la...enough...time korang aku luangkan masa n wang...masa aku ko kasi apa?? Taik je...so what do u expect ;) kerna nila setitik..aku benci semua nya..Hªªhªhªªhªªhªhªª ....uol smua sama je..takde beza lansung..ckp je banyak...tp habuk tarak..nak tuding jari make sure its clean hokay...jgn perasan korang kawan aku ok... ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ ...burpp..overdose caffeine...bukan nak ungkit tp benci cakap tak serupa bikin..jgn cakap kalau takleh buat...



Satu lagi..stop insulting ppl...ianya akan berbalik pada kau..sesuka hati ko ckp org ni camgini camgitu...ko bagus sgt ke?? Homaiii...pls la..grw up..jgn jadi anak kecil hingusan...bodoh akal pendek...bukan soal dosa, tp soal kemanusiaan...suka hati ckp org hodoh buruk hitam...anak dia hodoh, anak dia hitam...cam babi tahu..serious aku benci...




*aku mengingatkan diri aku yg hina ini*



‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ..



Yours truly,
-emptysoul-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Let’s Join the Walk against Hunger

World Hunger Relief Charity Walk 2011

 

 

Event: World Hunger Relief Walk 2011
Date: Saturday, 29th October 2011
Venue: Palace of Justice, Putrajaya


Distance: 5km
Registration fee: RM20

Registration can be done at:
1. KFC & Pizza Hut, Alamanda
2. KFC, Cyberjaya
3. FTAAA Office, Jln Hang Jebat, KL
4. hooHa Website


Fact: By the time you read this, a child will have died of hunger. One child dies of hunger every five seconds.

Organised by KFC and Pizza Hut Malaysia, Be The Movement 2011 seeks to lend a helping hand towards eradicating hunger all over the world. In support of the World Food Programme, the charity walk is now in its fourth year running.

Be The Movement 2011 charity walk will span a 5km route that begins and ends in front of the Istana Kehakiman (Palace of Justice) in Putrajaya. Activities include mini carnival and a concert featuring local talents. 

Yours truly, 

-emptysoul-


Friday, October 21, 2011

2 years-old girl crushed in CHINA

THIS IS NOT FOR FUN....

 What a bunch of animals, hope the pressure goes on the Chinese government to bring these idiots to justice

I hope that her short life will wake up those ruthless people and brutal drivers. Tears for you kid! you are in peace now.

 




Thursday, October 20, 2011

Movie marathon

Wah...sesuka hati je hari ni amik leave...padahal takde la penat sgt pun..tough jugak aku ni ek..org lain semua demam la, sakit perut la, penat la...tu la makan bnyk sgt..lain kali g jalan tempat org jgn makan bnayak...kita perut satu malaysia...bukan perut palsu..kekeke...perasan lettew...alhamdulillah la...nak sgt demam senanye...dpt MC esok..tp syukur la pepe pun..


So disebabkan aku tak work hari ni..dgn bangganya aku p tgk wayang sensorang..just to kill the time...fisrt movie aku tgk KLIK 3GP..which is cam harem...Hªªhªhªªhªªhªhªª ...kalau cite melayu, pengarah baru tak yah la expect lebih2..confirm can syialin je cite...jalan cite mmg la ada..tp tak masuk la wei..stakat nak cite cam gitu baik tulis buku je...jgn wat movie..budah form 3 pun leh wat jln cite cenggitu wei..homaiii...wahai pembikin filem diluar sana..kami rakyat malaysia cuba utk support industry filem tempatan..but please la..jgn wat cite cam haram..wat cite biar masyuuk la skit...jalan cite ada...tp tak masyukk..aku penonton bukan pengarah..so make sure u all berada di tempat penonton hokay..jgn syok sendiri...love malaysia... (˘⌣˘)ε˘`) peace...

And my second movie was REAL STEEL..sapa tak tgk ni mmg tak legend la..Hªªhªhªªhªªhªhªª ....cite ni mmg best gila wa ckp lu...jalan cite dari mula sampai end mmg masukkk...apa yg masuk pun tatau la..tp leh diterima akal la...aku yg tak minat cite robot pun leh ckp cite ni best...

PASTIKAN ANDA MENONTON FILEM INI DI PAWAGAM BERHAMPIRAN ANDA...ANDA TIDAK AKAN MENYESAL...tetiba prmote...

Ok everyone...tomorrow back to work with pride..Hªªhªhªªhªªhªhªª.

Yours truly,
-emptyosul-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Hello malaysia...

Hello everyone...

I'm so happpy 00:41:19 Thu, Oct 20, 2011 sy sudah selamat landing atas katil dirumah ...no more beijing...no more china...I am malaysian..I'm proud to be malaysian...my malaysian friends are the best...malay,indian, chinese, we are one...now I really appriacite ONE malaysia Hªªhªhªªhªªhªhªª ....sumpah siot...tak mau dah g negara china dan seangkatan dengan nya..Baru tau rasa, langit tinggi ke rendah...hoho...

Tq mumsky, siapkan makan malam saya..setelah 4 hari saya tak jamah makanan best...4 hari sy terseksa makan plastic kot..smua food dia rasa plastik..daging apa dia kasi pun taktau..biawak ka..babi ka..Hªªhªhªªhªªhªhªª ....daging kat sana pun ada daging tiruan tahu..bukan telur je tiruan..homaiii..smua rasa pastic...eeeyuckkss...


Alhamdulillah...baru tau nak bersyukur dgn apa yg saya ada...(˘_˘") ....belum lagi pegi afrika ke palestine...masyaallah...rezeki Allah terlalu melimpah ruah utk aku selama ni...(˘̩̩̩╭╮˘̩̩̩)‎​​ .....I'm so touched...

Ok la..segalanya dah selamat...holiday end...hari ni on leave...jumaat baru masuk office...sakan bercuti noooo...mesti kerja bertimbun masuk nanti..homaiii...:p...ok la..mau tidur dgn aman...

‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Good night everyone...

Yours truly,
_emptysoul_

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Wednesday, October 19, 2011

Last day -autumn holiday

Alhamdulillah...

Everything went well...saya sudah mahu berangkat pulang ke tanah tumpah darah ku..I'm so damn happyy.... ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ jap lagi nak berangkat pulang dah...miss u malaysia...

Seriously, I never feel like this b4..pegi bejalan tp nak balik cepat2...biasa nya kalau aku g bejalan, aku tak rasa nak balik ...tp kali ni serious...nak balik..jiwa meronta...fikiran tak tenteram..Hªªhªhªªhªªhªhªª...sbb dtg negara communist kot...

I miss malaysia...I miss KL...I miss traffic jam in KL...I miss malaysian foods...I miss malaysian culture...I miss my work...I miss my facebookers n tweeps....I miss my smurfs...I miss my u (˘⌣˘)ε˘`)

See you soon

Yours truly,
-emptysoul-

-Malaysia with love-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Tuesday, October 18, 2011

Day 3 in beijing

Hooorayyy...

My suffer in beijing end soon...last day in beijing...food sucks..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...dosa tahu hina makanan...mutton motton mutton...bau dah mcm kambing tahu...wth...negara sejuk camgini la...kena makan benda panas..siottt je...

Ooh lupa nak cite..hari ni I'm the HERO...saya dah jejak kaki kat Great Wall of China...homaiii..penat lelah susah payah daki tangga yg tinggi dia 2 kaki every step...(˘_˘") sejauh lebih kurang 4km....naik tangga sgt memenatkan tahu...but I'm ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌...finally I reached there hokay..thank you Allah...so peaceful..the WALL is so GREAT...makin tinggi naik makin sesak jantung ku..homaiii...makin sejuk suhu...makin kencang angin...I'm loving it...mmg tough la pasni balik malaysia ...Hªªhªhªªhªªhªhªª ...confirm balik malaysia setakat jalan 5 km no harm hokay...lepaas ni can follow my sis pegi larian la...Hªªhªhªªhªªhªhªª ....masih tak percaya I dah sampai greatwall of china tahu.. ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ 


SEPARUH PENDAKIAN

PUNCAK DUNIA

KETAR LUTUT


Dah ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ tetiba ada Peristiwa hari ni bad luck..lunch td ARAK tumpah kat kaki kiri aku...dinner td COKE tumpah kaki kanan aku..so what's the sign?? Tukar sluar la weiiii...busuk tahu..Hªªhªhªªhªªhªhªª .....skrg dah bau hancing sluar aku...pooracit...eh jap..camne arak leh tumpah atas kaki aku?? jeng jeng jeng....

Now on the way back to hotel...tak penat sgt hari ni..so ada mood menaip atas bas..hehe...today suhu lagi sejuk dr semalam 2C dah....sedap berpelukan nih..#pelukbantal


Lesson learn today :

This will be my first n the last visit to Beijing...bg free pun I won't come hokay... ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌

Seriously u should try once..be a hero...datang great wall of china....the 7 wonders of the world...rasa sendiri...

Beijing with love,
-emptysoul-






Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Monday, October 17, 2011

Day 2 in beijing


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Seriously I'm tired...kaki nak putus...don't know where to start..jappp...emmmmm...okay..Pagi td 7am dah gerak from hotel...we ol pegi 'Temple of heaven'...biasa2 je...pastu pegi lunch and again serve kambing...homaiii...pagi ptg siang malam kambing je..muka dah mcm kambing..


After lunch we went to 'Forbidden city'...sini serious kaki aku nak putus...I ve to walk 7km...dalam cuaca sejuk2 basah + cahaya matahari...homaiii..serious mencabar beb..pasni stakat masuk larian 5km no hell lah....3 jam duk dlm forbidden city ...Malam shopping kat silk street... tp serious scaryyyy...if u don't want to buy never ask...they will pull u, stop u, and scold u..damnnn...


Lesson learn day 2 : 


Org sini sesuka hati MELUDAH...meludah mmg satu amalan bg mereka...mana2 je ada org meludah... sial je...

SMOKING..kat mana2 je ada org smoke..aku rasa malaysian mmg suka smoking..tp sini homaiiii......bau asap rokok sepanjang jalan...just imagine bau asap rokok+taik+kencing...hah cenggitu la bau  dia...

Kalau nak membeli jgn bnyk tny kalau taknak amik...so aku mmg tak shopping apa pun..menjengkelkan...CHEAP N FAKE mmg trademark china...(˘_˘")

Tahan pundi kencing...mmg toilet cam .....so aku kencing pagi masa mandi..n malam masa balik hotel..Hªªhªhªªhªªhªhªª rosak la pundi kencing aku blk malaysia...

Dry...sini mmg dry cuaca dia..sejuk n kering...malam ni suhu 5..n aku bejalan hampir 2km cari muslim food...dah la kaki nak patah..homaiiii...(˘_˘") ....(˘̩̩̩╭╮˘̩̩̩)‎​​ nak balik malaysia....
Aku benci taking photos in beijing...sbb stress...so mmg tak de gambar aku snap...gambar aku pun tarakkk..tak bnyk..never tahu aku travel tak amik photo..tp sini serious...penat membataskan segalanya...

Org kat sini mcm uncivilized people...takde tamadun punya orang ka...cakap macam nak gaduh..kuat nak mampos..padahal ajak g makan je...tengking2 apa ni ..i tak biasa la cakap tengking2 :(

Ok la..goodnite everyone..I'm sleepy n tired..gonna have deep sleep..hopefully esok energetic balik..recharge time..night malaysia...(˘⌣˘)ε˘`) 

Nite from beijing,

Yours truly,
-es-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Sunday, October 16, 2011

Autumn in beijing

Kemain tajuk kan...holiday la sgt..sebenarnya bukan la holiday pun..just a company trip...finally sampai jugak ke negara 4 musim kan..ok lettew..rezeki namanya...my dreams nak pegi as many as beautiful places in the world...minat sesangat jenjalan ni..tp tak cukup kaya utk terus bejalan..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...so kite merangkak la dulu..iA satu hari nanti tercapai la dreams tu...


So subuh khadam aku dah terpacak kat LCCT...pendekkan cite flight aku kul 830am...I reach beijing 230pm...waktu mal-beijing sama je..so jgn ngengada nak jet-lag segala...

Malam yg dingin tahap beku ni aku pun berblog la..tp sayang..kat sini gov dia cam pelik...tak boleh access to fb and blogspot..so cemana tuh...taip je la dulu dalam beberi aku..nnti copy n paste la dlm blog kan...kemain tahu...aku pun tak paham konsep dia...dia tak kasi kawan dlm cyber kot..suh kawan direct face to face kat luar..elak jenayah cyber..kekkeke...sib baik la aku tak bwk aiped...wifi ada tp cam haram je...


KL-Tianjin 6hrs..tianjin to beijing lagi 2 jam naik bas..homaiii..kematu bontot....menuju kedai makan..for muslim we ol pegi halal food..aku bantai je la..sbb tekak aku tak mual..kambing mmg fav diorg kat sini..so aku bedal je la kambin pun..tawakal je la...dah bawak kedai muslim kan..masakan dia confirm la lain dr kita..tp telan je la buat alas perut...


Lepas early dinner we went to  Wangfujing Street...ni ala2 jonker walk ke petaling street ke, BB walk ke, cam gitu la...tp kat sini ada benda yg menjengkelkan..exotic food...scorpion, seahorse, n mcm2 la lipas n serangga...cool...

Wangfujing Street
mau try ka??

sea horse...10 yuan only meh


tu je la first day in beijing...miss my loved ones already :( miss my twit friends...miss my smurfs..miss my aiped...miss my betty boop...miss TOILET in malaysia...miss my kekasih gelap...


Lesson learn day 1 : 

  • semua tempat kat sini sgt BUSUK tak tau bau apa..
  • Toilet dia sgt KOTOR ..eyuuuuu..
  • Cuaca dia sejuk2 kuku je..sejuk la dari cameron @ genting..tp tak perlu la winter jacket segala...malam ni 10-7 je la suhu dia...suhu peti sejuk je la...setakat sdp utk peluk2 je...suhu subur la ni utk yg dtg honeymoon..kekekek
  • English speaking people sgt susah nak cari...hello pun tak paham..tq pun tak paham..homaiii
  • Kalau kau nak lintas jalan, jgn main tahan2 tangan je..mmg kena lari sekuat hati..or korang kena langgar n korang yg kena saman..ngeee...td pun aku hampir nak kena langgar..mmg HAMPIR sesangat ngn kaki aku kereta tu...(˘_˘") 

Ok la esok plak aku cite apa lesson learn lagi...will hapdet tomorrow..


‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Yours truly
-beijing with love-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Berangkat ke tanah besar china

kakak tercinta kemaskan baju- bajuan ku
Gambar kenangan
‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kemain tajuk ko nooks..berangkat ke tanah suci takpe jugak..ni ke tanah besar..homaiii..pejad smua tu nooks...saje je..kot2 la pemergianku tidak kembali..leh la uols jadikan ini sbg kenangan terakhir..ekekekek..kemain tahu...


Sebenarnya td dinner with family..so dgn bangangnya aku mintak cappuccino..pekat plak tu kopi nye..homaiii..n now its already 3am n I'm still awake..kalau ada org ajak pusing KL pun masih bertenaga nih..haih.. esok awal2 pagi aku akan berangkat ke benua china tuk bersosial..bergumbira...bercuti...bershopping...bergambar...dan mcm2 ber lagi secara BERseorangan disebabkan aku tak de kawan..ekekekek...tp aku cool je..maintain cool sampai lebam...this is emptysoul..iAllah I can survive...


Barang2 ku smua dah dikemaskan oleh mumsky..as usual la...my dearest sis akan uruskan...aku kan kurang imbangan otak skit bila masuk bab kemas mengemas nih..now I got the answer knp aku lum ada jodoh..I'm not ready to be a wife or mum...homaiiii...I'm 28 ok...not 18...org dulu2 dah ada cucu umur 28...melampau lettew...


Eh jap apa tajuknye tadi?? Oooo..nak ke tanah besar china...lupa plak..so tak de la excited sgt pun sbb takde gang kan..tp aku kalau bab bejalan, aku tak cari gang pun..janji jalan..minat sesangat bejalan ni..sbb dari kecik aku di angkut oleh bapak aku kemana mana je..bapak ku 'kaki jalan' ada ke istilah ni?? Lantak lah...tp cenggitu le...so jangkit kat aku..duk umah je rasa nak demam..kena gak keluar..homaiii..penyakit berjangkit..epidemic katanya...Hªªhªhªªhªªhªhªª


Dengar cite kat china, segala laman sosial akan diblock termasuk la blogspot nih..so maybe aku tak dapat la nak hapdet korang aku hidup lg ke separuh hidup kan..kalau mati mmg konfem la tak hapdet..terkubur la emptysoul bersemadi kaku...nauzubillah..amal masih tiada untuk bekalan disana...


So doakan aku pergi dan kembali dibawah lindunganNya...mudahkanlah segala urusanku...amin...


Ok la uols..takde main point pun post kali ni..sgt menjengkelkan..just because I can't sleep I try to do something else...buku dah baca mata belum mau tidur...menulis pun sudah mata masih segar...nak try g mandi la..330pagi sesuai ke nooks..kang kena sakit jantung beku kang..


Aku sayang kamu...



Ps : maafkan segala salah silapku selama ini...eh bukan nak mati la...tp b4 tdo amalkan lah utk memaafkan diri sendiri dan org lain serta mohon maaf sesama manusia..iAllah hidup kita lebih tenang :)


*my non-muslim friend ajar aku ttg 'memaafkan'..so tak salah berguru kalau ilmu tu tak memesongkan aqidah...dalam islam konsep ni adalah 'muhasabah diri' aku rasa la..dah masuk bab agama pulak..cacamarba..maybe aku dibawah pengaruh 'kapur-cina' tadi..



‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Yours truly,
-emptysoul-


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Saturday, October 15, 2011

Allergic dalam panggung

Pertama : BEROMEN

Yang ni mmg aku tak bleh blah...bukan aku nak cite pasal dosa pahala la...panggung itself tempat shubhah kan...tp menjengkelkan tahu...sampai terangkat kaki si jantan..yg bertina sampai senget2 TUDUNG....wth la kan...find a room la weiii..apakes cekai sgt wat dlm panggung je wei....awal2 masuk kepala jantan aku tak kelihatan..tgh2 movie kepala betina tak kelihatan pulak..homaiii..anak melayu hokay...

Kedua : Pengarah tak bertauliah

Ada je mulut2 yg nak tolong wat konklusi..'Ala dah tau dah pasni mesti dia becinta ngn dia ni', 'ala last2 mesti laki ni mati',...nak lempang tahu...

Ketiga : Bawak budak kecik

Ni aku mmg tension...tak kira la cite U ke 18sx..time2 climax ko bantai nangis, bantai cakap kuat2, jerit kelaparan...mmg aku rasa nak lempang...rasa cam nak tendang bontot tercampak kat bwh je aku rasa..

Keempat : cakap fon

Hoiii...nak ckp fon agak2 ah...sms la ckp aku duk dlm panggung...mcm ko sorang ada fon...

Kelima : Tendang seat aku

Kepala hotak lu nak sangkut lutut or kaki kusta ko kat seat aku..tendang2 plak tuh..

Keenam : Makan jeruk

homaiiii...busuk tahu...kenapa tak bawak nasi lemak campur budu terus....kenduri dlm tu

Ketujuh : Cerita cam haram

Kadang2 aku suka je beli tiket walau tak tau apa jalan cite..biasanya time aku bosan..so bila aku bosan, cite plak cam haram, mmg rasa nak bakar panggung...Hªªhªhªªhªªhªhªª bodohkan..kekekeke...

Ok y I post this? Sbb aku bosan tunggu kakak aku ber-body massage...

‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Yours truly,
-es-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, October 13, 2011

Bapak kau ketua polis negara ke?

‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Cit tajuk mcm apa je...kekekek..tak marah sesapa pun...diri sendiri yg bajet anak ketua polis negara...roadtax dah mati 1st August 2011...and hari ni adalah 13 OCTOBER 2011....(˘_˘") mmg tak perasan lansung...last tgk roadtax tu bulan may...and dalam kepala otak rasa dia mati bulan NOV... 



Fuh..sib baik la ada hamba Allah yg tlg cek kan..terkejut beruk bila tau expired bulan August lagi..selama ni Kota warisan - sunway roadtax mampos rupenye...g anta amik org airport roadtax mampos...dah la JPJ slalu tunggu kat jalan kluar KLIA...homaaiiii...

Pepepun I would like to thank Allah...DIA dah lindungi aku dari mara bahaya..bayangkan if anything happen dalam masa tu..homaiii..can't imagine...insurant and roadtax mati...(˘_˘") .....so hari ni bertungkus lumus la tuk g renew insurance..esok leh la renew roadtax...malam ni balik amik geran kat kota warisan..hooomaaaiii...

So camne nak g keje pagi ni??? Curi2 kluar jugak la...tak kan nak EL kot..kekekekek....semoga Allah sentiasa lindungi kita...iAllah...bukan sengaja pun, pandangan ditutup dari melihat roadtax..sesungguhnya ada hikmah la tu...tp agak kalut la sbb first time kena settle semua ni sendiri...hohoho...syabas bettey....

So ada kene mengena ke ngn tajuk??? Kihkihkih...hampir sesak nafas dibuatnya....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Wednesday, October 12, 2011

Oh !! Sardin cap ayam ku


Tetiba sedang aku main  scroll2 aku jumpa article ni...dah la aku ni mmg gemar sardin..nak2 lagi yg mumsky masak..fuh..sehingga jilat pinggan...so article nye berbunyi begini...jeng3...


Assalamualaikum wbh

Saya dilahirkan dari keluarga miskin. Ibu bapa saya mengusahakan kebun getah. Waktu kecil, apabila ibu atau bapa membeli ikan sardin dalam tin, ia seperti satu makanan mewah. Sejak kecil memang saya suka makan sardin. A
patah lagi kalau masakan sardin yang dimasak oleh arwah ibu. Walau pun saya suka makan sardin, namun tidak berpeluang makan dengan kerap maklumlah bagi keluarga saya ketika itu, ia dianggap mahal.

Harga ikan sardin dalam tin pada hari ini dikira amat murah. Dalam lingkungan RM3 – RM4 sudah dapat satu tin sardin bersaiz besar. Kalau nak dibandingkan dengan membeli ikan kembung segar di pasar, rasanya lebih mudah dan murah membeli ikan sardin dalam tin. Tidak perlu memproses buang perut dan membasuh dan membubuh garam dan kunyit. Pendek kata, kalau beli ikan sardin, buka penutup, potongkan sedikit bawang dan tumiskan dengan cili, dalam tempuh yang singkat sudah siap lauk ikan sardin.
Tabiaat suka makan sardin saya berterusan sesudah kahwin. Namun tidak kerap kerana isteri kurang gemar ikan sardin.


Setelah saya berkenalan dan berguru dengan arwa
h guru, barulah saya terpaksa berhenti terus dari makan ikan sardin. Arwah guru saya bertegas memberikan arahan kepada saya “JANGAN MAKAN IKAN SARDIN”. Satu ketika setelah lama tidak makan ikan sardin, sewaktu saya makan tengahari bersama arwah guru, saya sangat terliur untuk makan lauk ikan sardin. Saya mengambil sepotong ikan sardin. Selepas itu, arwah guru saya tidak mahu bercakap dengan saya untuk beberapa jam kerana sangat marah kepada saya kerana mengambil lauk ikan sardin.

Lama kelamaan saya terpaksa belajar untuk tidak makan lagi ikan sardin. Alhamdulillah dengan pengalaman yang Allah berikan sepanjang bersama arwah guru dan terlibat dengan beberapa kes orang yang suka makan sardin, akhirnya kini saya memandang sangat jijik ikan sardin. Saya tidak akan memakan karipap ikan sardin dan sandwic sardin yang dihidangkan setiap kali mesyuarat di pejabat saya.

Mari kita lihat ikan sardin. Sewaktu saya suka makan ikan sardin dahulu, saya sangat suka makan bahagian tulang ikan sardin kerana ia lembut. Bagaimanakah ikan sardin ini diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut??. Kalau kita membuat eksperimen sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama 3 hari 3 malam secara berterusan, insya-Allah akan kita dapati bahawa tulang ikan kembung ini tidak akan lembut. Mari kita ubah eksperimen ini dengan menggunakan pressure cooker memasak ikan kembung tersebut selama 3 hari 3 malam juga. Keputusannya akan tetap sama, tulang ikan kembung ini akan tetap keras.


Apa yang ingin saya persoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan dari tinnya? Jawapannya ialah sudah tentu terdapat bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Mengikut arwah guru saya, bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila mereka memakan ikan sardin.


Apakah ancaman kepada manusia apabila memakan ikan sardin? Pemerhatian pertama atau kes pertama yang gunakan sebagai bahan bukti buruknya amalan makan sardin ialah kes seorang jiran saya yang terpaksa d
ibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Semenjak sekian lama saya berjiran dengan hamba Allah ini, saya memang tahu melalui anak-anak saya yang kerap ke rumahnya bahawa hamba Allah ini memang gemar memakan ikan sardin dan mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita dengan kerjaya besar yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi sentiasa tersedia.


Hamba Allah ini telah kehilangan rahimnya semenjak usianya awal 40an. Begitulah, jikalau kerap seseorang terutama sekali orang perempuan gemar makan sardin, jawapannya, pelbagai tumor seperti fibroid di dalam rahim akan insya-Allah diberikan oleh Allah. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser samaada benign atau malignan. Namun dalam pemerhatian saya ia banyak menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor.

Antara sampel kajian saya yang suka dan kerap makan sardin ialah seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan tiba-tiba mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya ini hamba Allah ini akan makan ikan sardin. Akibat dari tabiaat ini, sebaik sahaja aak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia kalau tidak silap saya 3 bulan. Begitulah azab diperolehi dari tabiaat gemar makan ikan sardin.

Namun saya bersyukur kepada Allah swt kerana sebenarnya isu makan ikan sardin inilah yang antara menjadi punca sehingga akhirnya hamba Allah ini belajar ilmu agama dari saya sehingga pelbagai amalan syirik dan tangkalnya alhamdulillah telah dapat dibuang. Hamba Allah ini kini alhamdulillah telah menjadi antara murid saya yang banyak sekali mendapat pelbagai rahmat dari Allah walaupun dahulunya jahil.

Sebagai latihan pengukuhan kepada para pembaca budiman semua, cuba lah buat sedikit kajian ke atas mana-mana kenalan atau saudara mara yang pernah mengalami sebarang kes tumor atau fibroid dan selepas itu kajilah sejarah permakanan mereka ini. Kemungkinan besar mereka ini memang gemar dan kerap makan ikan sardin. Dengan itu marilah pembaca sekelian memboikot makan ikan sardin semoga insya-Allah dijauhkan Allah dari terkena sebarang penyakit berkaitan tumor, fibroid atau sebarang penyakit kanser lainnya.

Sekian untuk kali ini. INGAT, jangan makan ikan sardin.

Setakat mana kebenaranya

Wassalam wallahualam

Tapi  aku tetap penggemar tegar sardin...time2 miskin leh makan sardin...kalau dah bosan tak tau nak makan apa leh makan sardin...


Tuesday, October 11, 2011

OctTwtFest

Salam,

Jom la uols ajak kengkawan sedara mara kita g memeriahkan OctTwtFest (22 oct 2011..3pm-12am)....tak kira la uol ada twitter ke takde...kalau tak de nnti uol leh create acc kat sana...tak de smart phone?? its ok kat sana  ada disediakan PC..

Aku pun tak tau pekemenda nih...jom baca nih...

OctTwtFest will be held at:

DiGi Telecommunications Sdn Bhd, 
Lot 10, Jalan Delima 1/1
Subang Hi-Tech Industrial Park
40000, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
GPS: 3.0689098253134692, 101.56967639923096 
22nd October 2011
3 pm to 12 am


OctTwtFest goal:

1. To gather at least 1,500 tweeps to attend this twtup

2. To put Malaysia on the map, and beat the current Guinness Book of Record held by Ford, which is 1,149 check-ins at a venue for a twtup

3. To unlock the Epic Swarm Badge (more than 1000 check-ins at a venue)


OctTwtFest activities

1. Live performances by tweeps and local celebrities. List of performers will be updated soon

2. Karaoke halls

3. Movie marathon in our very own mini cinema hall

4. PS3 game competition; FIFA, Pro Evolution Soccer, and Rock Band

5. Indoor and outdoor bazaar

6. October babies birthday celebration

7. Ongoing twittercrush dedication

8. Live feed of OctTwtFest hashtag

9. Twister competition and many other board games

10. Tweet challenges. Prizes by DiGi

11. Lucky draw

12. Photo booth


Persoalan Minda

Mcm mana nak g sana?
Shuttle bus will be provided from KTM/Komuter Shah Alam Station to DiGi HQ from 3pm to 6pm and 11 pm to 12 am. Parkign pun ada disediakan jugak don worry k. The GPS coordinates of the venue is : 3.0689098253134692, 101.56967639923096

Tak de smart phone la. How do I tweet from the venue?
Kat sana ada disediakan 5 PCs  for you to tweet via web. Don’t worry #tahiTwitter. We’ve got you covered

Makan minum cmne plak dari kul 3 sampai 12 mlm tu?
Free flow of halal food and drinks. Yes, you aren’t hallucinating. FREE

How do I join this twtup?
Keep up to date with #octTwtFest and follow @OctTwtFest on twitter. No registration needed

What do I wear for this twtup?
Suka hatilah koranf nak pakai apa pun...jgn bogel sudah...

Boleh ke bawak makcik pakcik nenek moyang?
YES. The purpose of a twtup is to meet new friends, therefore we welcome anyone to OctTwtFest

Pejadah OctTwtFest ni?
To meet new people, expand your network, and to be part of a groundbreaking, historical event

Kalau nak ter shi shi ke nak solat ke camne?
Jagan risau kat sana ada comfortable ladies and gents, and also musolla for Muslims to perform their prayers

I’m psyched! Who’s going to perform?
Rerajin la cek hapdet from @octTwtFest. Stay tuned!!!!

Saya takde twitter account. How do I follow @octTwtFest?
Go to twitter.com and register :)

How do I participate in the Epic Swarm Badge?
Download Foursquare on your smart phone, and register an account in Foursquare

Macam menarik kan uols...jom la...reramai kita g k...see you there okies donkies...

Yours Truly
-empty Soul-



Monday, October 10, 2011

Problem?stress?depress?

Hello monday,



Pagi ni banyak masa terluang plak nak mencoret di dada blog ni..kerja cam tak banyak..so ada masa nak post benda2 yg cross my mind pada masa ni...



Bila bercakap tentang masalah, mana ada manusia hidup tanpa masalah..a wise man once told me kita akan hilang dari masalah bila kita mati..very true...org paling banyak masalah adalah org gila aku rasa..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...sampai gila sbb bnyk sgt masalah..so jgn take it too serious...masalah akan datang..bila ada masalah kita jadi stress..bila asyik stress kita jadi depress...bila dah depress mula lah fikir yang macam2...



Mesti korang kata cakap senang la weiiii...mmg la cakap senang weiiii...tak guna duit..benda lain smua guna duit weii..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...masalah tu sebenarnya ujian Allah...dia nak uji hambaNya...camne kita hadapi ujian...banyak yg saya belajar dari ujian Allah...



Mari bercerita..
Ujian pertama : Nenek saya meninggal pada usia 17 tahun..I can't imagine apa tu mati..perasaan..pemikiran..dan mcm2..org kita tgk hari2 tiba2 dia meningglakan kita selamanya..raya dia takde, saya balik skool dia takde, so pelik..saya tak bleh terima..lama2 saya belajar ttg kematian..saya mula faham..n after few years saya redha jika kematian berlaku lg utk org yg hampir dgn saya..



Ujian ke 2 : saya gagal SPM..result yg tak memberansangkan..ia sgt buat saya lemah nak mati nak pengsan..tp saya tak salahkan sesiapa dgn apa yg saya dapat...tu je usaha saya..tp sedih sbb kwn2 leh masuk U..saya masih dirumah..and I keep on praying for the miracle to happen..alhamdulillah saya diterima masuk UiTM and I did well la...not very well but not bad la..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...saya pernah tny Allah knp saya gagal tak dpt masuk u..n saya dpt jawapan bila kakak saya lahirkan seorang bayi comel..n I knw y..saya nak jaga dia...n jaga kakak saya.. :) sweet kan ujian Allah..



Ujian ke 3 : Mak saya sakit tenat..duduk dlm ICU CCU for 1 month..mcm2 kejadian yg hampir meragut nyawa dia berlaku..masa tu saya tgh wat Diploma..saya anak yg paling rapat dgn mak saya sbb saya masuk hostel umur 16 tu pun dekat je ngn rumah..tp Alhamdulliah..saya kuat..sy tak nangis..I'm strong enuf..n sy redha andai pada masa tu adalah masa yg sesuai utk Allah ambil mak saya pergi, I'm ready daripada dia tanggung seksa..saya jugak yakin mak saya dah ready..tp saya juga yakin belum tiba masanya mak saya utk pergi..org yg dtg smua buat kecoh..kata ni tanda2 nyawa nak diambil n sebagainya..sy dgr je..sy sambung baca yassin utk mak saya...n alhamdulillah she is still alive sampai hari ni...saya pun tak tau dari mana kuasa buatkan sy sgt kuat..sbb saya mintak dgn Allah jgn buat sy lemah..I've to be strong to make sure my family smua kuat..jawapan dia kenapa Allah uji saya, skrg sy jd org yg lebih tabah dgn ujian Allah




Ujian ke 4 : Thesis or family?? Tak payah la cite wat had happen..ringkaskan je la kan..so saya pilih family n saya tangguhkan masters thesis saya...and again saya tak salah kan keadaan...sy yakin hati saya Allah yg pegang..so tu pilihan saya...Alhamdulillah..everything went well..n saya pun complete my masters...kalau lah saya tak hadapi ujian ni smua..mahu gila saya dibuatnya nak siapkan thesis masters tu..org lain smua mcm nak gila nak siapkan thesis..tp for me saya anggap ni ujian Allah..Alhamdulillah...

Ok la nak cite pasal ujian sampai mati tak habis..tp disebabkan ujian demi ujian..saya dah jadi org yg makin tabah utk hadapi ujian Allah...makin merasa hamba kepada Allah..keep praying..jadi org yg lebih positive..I always want to be strong for my loved ones...nangis utk apa?? Tp bila org nangis aku rasa cam nak lempang..kerna ia akan menjerumus aku tuk nangis for no reason..Hªªhªhªªhªªhªhªª ....skrg sy cukup yakin bila Allah uji ada jawaban dia utk segala persoalan dunia..tinggal utk kita cari je...



And setiap apa yg terjadi, bukan alasan utk kita menuding jari pada sesiapa...tp its time for us to change..



Okies dookies..​‎​
‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Yours truly,
-es-


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Sunday, October 9, 2011

I did make a mistake...

‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Don't know where to start..and this post is for you..yes you..you know who u r..n trust me only u know this :)



Saya tak sempurna...dan jarang mencari kesempurnaan dalam diri orang lain..saya tak punya dan saya tak pernah lokek utk kongsi apa yang saya punya...saya tak baik tapi saya tak akan lupa utk buat kebaikan...saya tak kaya tapi saya tak kedekut utk memberi...saya tak alim tapi saya masih punya pegangan...saya bukan sahabat sejati tp saya tak tinggal kawan...saya adalah saya..sapa yg kenal saya itulah saya...nak berubah payah sekali..tapi kadang2 mudah naik benci dan naik angin..itu je...



Wah ntah kemana melalut...Hªªhªhªªhªªhªhªª ...ok straight to the point...dalam twitter or facebook, ym or bbm, myspace or friendster(so oldskool) semua tu alam maya...yes this blog pun alam maya kan...I mean my statuses my posts on twitter or facebook smua tu hanya khayalan saya..nak2 lagi twitter..sbb most of my friends list dlm twitter sy tak kenal..so I just posting what's on my mind..apa2 je yg terlintas...and I don't care...saya tak pernah fikir perasaan org ..am I hurting someones feeling..sbb for me org tak akan amik port pun..tp sy silap..bila ada org terasa that post I meant for her or him...



Saya silap percaturan barangali...twitter terlalu transparent...sbb sy tau org yg saya mengata not in my list...so suka hati je saya maki and apa2 je...I'm so sorry if I hurt u..maybe ada antara my post 'kena dgn situasi' u...tp saya tak de niat tuju kat u pun...again I'm so sorry...jangan biarkan emosi menguasai diri...satu je pesan saya jgn berharap..kawan ke family ke smua tu anytime boleh tikam kita dalam diam..hati manusia DIA yang pegang..tapi SYAITAN akan control..so kalau kita lalai anytime kita kalah...






saya bukan org yang layak bercerita ttg agama...tp utk menyampaikan walau satu ayat saya rasa tak salah..mungkin 'awak' menyampah dgn saya..tp sy ttp sy...tetap disini...saya juga manusia biasa..yg kadang2 punya rasa gundah mahupun hiba..kadang2 saya perlukan masa sendirian..kadang2 org yg tak salah jadi mangsa emosi saya..itu sahaja...kalau saya yang buatkan 'awak' menangis saya minta maaf..Demi Allah tak terlintas utk saya menyakiti hati 'awak'...dan tidak professional lah bagi saya yg sudah hampir menjangkau usia angka 30an utk bergaduh dalam laman sosial...Hªªhªhªªhªªhªhªª ....



Kita sudah dewasa...mulut kata menyampah benci serabut dll tp hati tidak...saya juga punya rasa benci bila org buat2 tak layan,bz no time for friendship n tiba2 sibuk nak comments on my wall ke apa..habis tinggi saya tak reply je..takde la sampai nak cari gaduh..kalau susah iAllah saya tolong...homaiii...mmg la saya kategori KEJAM...tp takdela sampai ke tahap tu..saya juga ada batasan...kekejaman saya :p



Jangan bazirkan airmata 'awak' untuk seorang kawan atau manusia...tp bazirkan ia dgn bermunajat pada DIA...sy pernah kot comment post awak.."teman sesungguhnya manusia hanya boleh dgr je luahan kita, kesedihan kita, kesusahan hidup kita...tapi Allah bukan saje maha mendengar tp DIA dapat ubah segalanya"...



Again I'm sorry if I talk so much shit..God Blessed...




p/s : HE hears when HE is called, HE answers when HE is invoked...



‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Yours truly
-es-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Friday, October 7, 2011

Siapakah steve jobs??

konfim korang kenal sapa mamat ni kan



‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kemain tajuk..biasalah org dah mati baru duk nak kalot kan...tapi aku tak kisah la dia hidup ke mati ke..tp alang2 dia dah mati yesterday so hari ni jom la kita borak2 pasal steve ni...aku tak kenal pun sapa steve but I've read about him long time ago...



Satu benda aku sgt teruja dgn dia adalah dia antara tokoh yang yg sgt cool hokay for me...dia dropuot or dia mengdrop n mengout kan diri dia from university..sbb dia kata dia masuk U dia akan bazirkan duit simpanan mak bapak dia je..very true kan??

Berapa riban kita dah habiskan duit mak bapak kita??
Cecite???

so dia kata dia grad pun belum tentu dia boleh jadi org berjaya..so kenapa masuk U sedangkan knowledge ada kat mana2 je utk kita belajar..tak perlu masuk U...kisah dia sama la mcm bill gates..he never went to university kan...kesimpulan gagal di sekolah tak semestinya kita gagal dalam hidup..sekali gagal tak semestinya kita gagal selamanya..



Tertarik dgn kata2 Gandhi.."kalau saya tak sembahyang dah lama saya mati or jadi gila."..meaning that kita ada TUHAN so kenapa nak takut kan...DIA selalu ada...DIA selalu dengar..kalau rasa dah tak de org nak borak or dengar kisah kita,  cakapla dgn DIA..serius saya selalu buat ni..n saya rasa tenang n puas...try la...cakap dgn DIA , tanya DIA..DIA akan jawab...iAllah...

eg: "Allah kenapa saya selalu diuji?? Allah kenapa benda ni jadi kat saya?? Allah kenapa saya tak dapat apa yang saya nak" n mcm2 lagi...jawapan dia kita akan dapat hanya bagi yang berfikir...jawapan dia takde la direct mcm skema jawapan PMR kan...;p



Hah sudah terpesong cite steve tadi..emmmm apa ek...oooo so dia memilih utk tinggalkan universiti , katanya uni tak penah mengajar kita menjadi kaya katanya..homaii..and dia berjaya..sbb dia yakin...so cam best la cite dia kan...saya pun nak jadi mcm dia..kekekek...saya bukanlah penyumbang besar dlm biz dia..tp saya sgt teruja dgn buah apple dia...lain...the design n typography sgt mengujakan...cuba compare computer biasa dgn apple...terus rasa lain, nampak lain, kalau tak nampak lain tu maksudnya korang tak de creative mind la tu ...hahaha...ipod dari yg gedabak besar sampai kecik setoit...mekbuk yg berat leh jadi senipis kertas...iphone 5 dgr cite guna laser keyboard..kekekek..exaggerate skit..



So kesimpulan dia apa?? Korang simpul la sendiri ek...saya nak start kerja..supaya leh  jadi mcm steve..Hªªhªhªªhªªhªhªª ..

ps :jom la g beli iphone for ass ke mekbuk ke aiped ke..

penggemar APPLE pun kena cancer camne tuh....#ayat bodoh 


ha jom kita tgk gambar kat bawah ni...apa yg kita tak tau pasal steve ni...





























 





ps: so lepasni cuba lahirkan anak dyslexia


Yours truly,
-emptysoul-

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Wednesday, October 5, 2011

List Of Food Calories

Basically kita memerlukan 1600-2200 kalori per day..

Semua yang di "highlight" merah tu adalah fav aku...no wonder la berat tak turun...



Kategori kuih muih
1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

 
Kategori: Lauk Pauk

1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

 
Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

 
Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

 
Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

**********************************************
Murtabak/mutton - 1 piece - 722 kalori
Cheese Cake - 1 slice - 400 kalori
Roti Telur & Dhal - 1 piece & 1/2 cup - 414 kalori
Laksa Kari - 1 bowl - 589 kalori
Nasi Lemak - 1 complete - 644 kalori
Mee Goreng Mamak - 1 plate - 660 kalori
Lor Mee - 1 bowl - 383 kalori
Mee Rebus - 1 plate - 556 kalori
Mee/Bihun Goreng - 1 plate - 510 kalori
Kuey Goreng Kerang - 1 plate - 743 kalori
Mee Wantan - 1 plate - 409 kalori
Laksa Penang - 1 bowl - 436 kalori
Mee sup - 1 bowl - 381 kalori
Lor Mai Fun - 1 plate - 422 kalori
Nasi Briyani Kambing - 1 plate - 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging - 1 plate - 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish - 1 plate - 620 kalori
Century Egg Porridge - 1 bowl - 423 kalori
Nasi Ayam - 1 plate - 600 kalori
Nasi Goreng Biasa - 1 plate - 637 kalori
Nasi Claypot - 1 bowl - 898 kalori
Bah Kut Teh - 1 bowl - 348 kalori
Sotong goreng tepung - 1 small plate - 630 kalori
Sup Krim - 1 rice bowl - 375 kalori
Cheese burger with extra beef - 1 whole - 438 kalori
Fried fish cake with bun - 1 whole - 433 kalori
sundae chocolate - 1 cup - 380 kalori
Apple Pie - 1 piece - 260 kalori
Cheese & meat sauce - 1 small plate - 444 kalori
Sandwich chicken salad - 1 whole - 481 kalori
Pasembur - 1 plate - 752 kalori
Rojak Buah - 1 plate - 443 kalori
Tteh tarik - 1 glass - 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice
Air kacang soya segelas = 60 kalori
Air tebu segelas = 184 kalori
Ais krim sehidangan = 335 kalori
Apam balik sepotong = 300 kalori
Ayam goreng kepak = 102 kalori
Ayam goreng peha = 120 kalori
Ayam kari seketul = 250 kalori
Ayam tandoori sepotong = 220 kalori
Bakso semangkuk = 320 kalori
Bihun sup semangkuk = 350 kalori
Bijirin sarapan coklat 2 cawan = 266 kalori
Biskut cip coklat sekeping = 30 kalori
Biskut sayur 6 keping = 264 kalori
Biskut susu 2 keping = 34 kalori
Black coffee = 3.5 kalori
Bubur ayam semangkuk = 275 kalori
Bubur caca semangkuk = 300 kalori
Bubur kacang semangkuk = 100 kalori
Burger keju = 317 kalori
Café latte = 98 kalori
Café mocha = 177 kalori
Capati sekeping = 300 kalori
Capucino segelas besar 200ml = 200 kalori
Cekodok = 180 kalori
Cheese burger with extra beef seketul = 438 kalori
Cheese Cake sepotong = 400 kalori
Chicken grill = 142 kalori
Mangga sebiji= 100 kalori
Mee goreng kosong sepinggan = 660 kalori
Mee goreng mamak sepinggan = 660 kalori
Popia goreng = 130 kalori
Puding coklat & sos vanilla 2 potong = 300 kalori
Pulut panggang 2 keping = 250 kalori
Rojak buah sepiring = 443 kalori
Roti bakar coklat sekeping = 275 kalori
Roti canai sekeping = 301 kalori
Roti Naan sekeping = 308 kalori
Roti pita sekeping = 124 kalori
Roti telur sekeping & kuah dal 1/2 mangkuk = 414 kalori
Roti telur sekeping = 356 kalori
Sambal sotong setengah cawan = 55 kalori
Sambal udang setengah cawan = 70 kalori
Sandwich isi daging bakar & mayonis sepotong= 270 kalori
Sandwich sardin sepotong = 70 kalori
Sate ayam 10 cucuk = 365 kalori
Sayur campur goreng = 43 kalori
Seri muka sepotong = 144 kalori
Sotong goreng tepung seketul kecil = 630 kalori
Sundae chocolate secawan = 380 kalori
Sup berkrim semangkuk kecil = 375 kalori
Susu coklat rendah lemak 2 kotak = 200 kalori
Susu pekat 1 sudu besar = 71 kalori
Teh tarik segelas = 83 kalori
Telur goreng sebiji = 110 kalori
Wafer coklat sekeping= 100 kalori
Yogurt 125ml 2 cawan = 228 kalori