Saturday, March 31, 2012

Earth Hour 2012

During earth hour
Tadaaa...suprise..


During and after "60 earth hour"...

Aku tgk ramai satu macam je org kat StarBucks...pelik jugak...aku lama tak check twitter so tak tau perkembangan..rupanya SB bagi FREE Frapuchino during EarthHour..tapi kena tunjuk korang check-in kat SB mana at that time...

4sq aku lembab la pulak..tak leh nak check-in, tak dapat la Frapu FREE...Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡ bagus la...takde la rosak diet aku kan..tapi aku masuk jugak SB..sebab tak tahan gila weh godaan dia..hantu SB duk melambai lambai je kat aku...Hªªhªhªªhªªhªhªª ...

Ala aku minum classic-choc without whippedcream je pun...buat hilang gian...balik malam ni kena detox la dgn 2L Green tea ....

P/s: So ada pengalaman ngeri tak EarthHour uols?? Ke tak tau pun wujudnya EarthHour...ke tak minat lansung nak berbakti pada bumi....hehehe


Yours Truly,
-karbie-


Mereka selamat..Alhamdulillah..

Ya Allah...

Baru je aku duk teringat kat mak bapak aku...semalam mereka g convoy VS pegi Yala, North Thailand....aku tertanya tanya, selamat ke kat sana..setahu aku tu kawasan yg slalu ada pemberontakan dan keganasan...perang antara Buddhist n Muslim...

Hah..terjawab sudah persoalan aku...Mak aku baru call...mereka dan selamat masuk sempadan...perjalanan masuk n keluar mereka di escort oleh beberapa Police Thai..hurmmm..sah la bukan kawasan peranginan tp kawasan peperangan kan...haih..bongok jugak organizer ni aku rasa...tempat risiko tinggi ko bawak g convoy....



Mak aku kata semalam ada ambush kat area diorang menginap...8 mati..Ya Allah...nasib baik my parents and gerombolan mereka selamat...

Kalau aku nak balik kampung naik kete member confirm parents aku tak bg..diorang g YALA boleh pulak..grrrrr...


P/s : Jom sambut earth hour malam ni..dalam 366 hari kita ambik 1 jam je bg bumi kita tidur ok sebelum dia tdo tak bangun2 :)


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Convoy Volkswagen ke Yala..

Pagi semalam masa kat office mak aku call..dia kata otw g Yala...Kemain mak bapak aku pegi convoy VS sampai ke Yala...semalam call aku masa depa nak bertolak..terkejut jugak aku...apa jadah pegi Yala kan..



Haih risau jugak aku.. setahu aku selain dari kawin cara senang, Yala tu mmg ala2 Bangkok Dangerous...segala pembunuhan kejam, tembak menembak macam main video game je, bunuh membunuh tu biasa je...mmg bahaya kowt..or maybe tu zaman dulu je la kowt..haih organizer pun..agak2 la nak convoy pun..hurmmm..

Pepejela..harap2 my parents selamat pergi n selamat kembali...Amin...

Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Bawaku pergi!!

Pergi mana nyahhh???


Lagu Bawaku Pergi Akan Kena Banned???


Aih aku suka lagu ni..santai...malique mmg best la...hampir smua lagu2 dia mmg best...ada penghayatan..tapi awat kena banned ek??

Hurmm...apa reason dia??? Ada unsur negatif?? Aiseh..takkan melalui lagu pun anak2 remaja bleh terpengaruh kot...sampai kena banned tuh...aku paling suka part "buku merah jangan lupa bawa, moga2 belum tamat tempoh"...cool gila..Hªªhªhªªhªªhªhªª..

tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
sambil cari yeti kita boleh cari (what?)



Ada ke org yang tafsir lagu ni kata ajak lari ke siam...gila apa ke..tang mana yang ada siam pun aku tak tahu...hahahaha...cetek kot orang yg review lagu ni...geografi failed ke nyahhhh..woooppsss..ada salji ke siam nooks???puncak apa yang di tawan kat siam tu nooks???Yeti ada ke kat saim nooks???setahu aku Yeti tu binatang misteri yang ada kat kawasan pergunungan Himalaya.. macam monyet ke bigfoot tu....agak2 la wehhh...

Yang aku pelik, kalau lagu mcm ni siap kena banned segala...how about cerita hantu, khurafat, bomoh setiap malam jumaat tu kenapa tak banned?? Bukan ke negatif gila unsur tu..how if anak2 muda nak try buat benda2 khurafat tu??? Macam mana pula dengan Filem2 rempit, gangsterisme, songlap bagai, ok je ditayangkan...tu unsur apa tu??? Positif ker??? Errrr #justasking...


Ps•Happy weekend everyone (っ˘з˘)っ~♥


Yours Truly,
-karbie-





Friday, March 30, 2012

Movie Review : Bunohan

Memang heavy gila cerita ni..aku org Kelantan pun tak paham jalan cerita ni...sambil2 tgk cite ni, sambil2 FB ngn Kak Ron...nasib baik ada Kak Ron..kalau tak mmg aku tak paham satu haram jalan cerita ni..Hªªhªhªªhªªhªhªª apa yang aku agak adalah salah sebenarnya... 



Bila review balik jalan cerita ni mmg ni la kehidupan sebenar masyarakat dulu2, even skrg pun ada kot..tp generasi yg tua2 la..Baru aku tau permainan Wayang Kulit dan Makyong@Main puteri adalah satu bentuk pemujaan...iaitu menggunakan kuasa jin..dan ianya boleh menyembuhkan penyakit...hurmm..lebih kurang mcm tu la...correct me if I'm wrong...


Bila ada je sorang yg tamak haloba, mmg dah tak kenal mak bapak mahupun adik beradik...(Part ni je yg aku paham..conclusion cerita ni :p) yang terselit lagi tersirat mmg aku tak paham..Hªªhªhªªhªªhªhªª ..


Mmg patut cerita ni dpt award pun...sejarah keturunan nenek moyang kita...tapi yg baik je la kita ambik ;)


P•s : Cerita melayu pertama aku kena baca subtitle...Hªªhªhªªhªªhªhªª


Yours Truly,
-karbie-


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Dumbbell workout!!



Okay...8 ,8 lagi...go karbie go...cewah..lek luuuu...saje je buat gempaq...kekekek...dumbbell ni 4lbs je pon nyah...takde la berat mana pun..setakat nak bakar lemak2 tepu kat jejari manis ni boleh la kan..daripada biarkan aja lelemak tu makin menternak...at least I do something..its better than nothing kan...nak g gym mmg tak la..kat umah pun ok per..kekekke

Ooo gelakkan aku ek 4lbs je..ce try angkat tgk...dapat 20 kali menggeletar jejari korang..(˘_˘")


Eh mana lagi satu dumbbell??? Hurmmm aku agak kakak aku amik buat lesung kat dapur...:p

Ok la, aku nak sambung tgk Bunohan..sambil angkat dumbell...8 8 lagi...tetiba...


P/s : Happy Holiday everyone..have a safe weekend yooo (っ˘з˘)っ~♥

Yours Truly,
-karbie-


Day 5 : Karbie's Diet Program



Alhamdulillah..5 days in a row..harap2 berjaya sehingga hari ke 14 :)

Tapi hari ni EJ terbangun lambat..so dia sediakan Nasi+telur+ayam goreng+blackpaper sausage je...tak sempat nak buat kuah2 segala...tapi tetap sedap...and mengenyangkan...TQ EJ...

P/s : Mesti ada yg bosan dgn entry diet aku kan..Hªªhªhªªhªªhªhªª ada mak kesah...*winkwink* nanti tua2 bleh la aku baca balik what I did...kau hado??? *peaceyooo


Betty Made History...

Last nite plan nye nak kluar minum with my sisters...aku dgn EJ mmg dah siap lawa kemain katanye...mulakan perjalanan dalam pukul 7pm...mak ai...730pm aku blum bleh kluar simpang rumah..bapak jamm nye oiii...tak bergerak siot...dang!!! SK sudak pack gila...need to do something...errrr sapakah yg nak buat something tu?? Dato Bandar kah???

Hurmm...final solution balik smula rumah la...nak balik rumah pun satu hal woiii...kul 7pm kluar umah kul 740 pm sampai balik umah...padahal nak pusing dekat tu je..punye la jamm tahap gaban..sedih tak dapat jumpa my sis n betty..

BTW congrats betty...passes with flying colours...ada peningkatan...harap2 terus meningkat la...we r proud of u honey..hurmmm haruslah belikan sesuatu utk betty...Ahad ni haruslah pegi jumpa betty..wah wah..nak beli apa ek utk betty...

Tapi aku tetap pelik macam mana dia bleh score sedangkan aku tak pernah nampak dia baca buku sekolah..buku cerita mmg bersepah la...malas yang amat kalau suruh study...tanya sifir slalu tak ingat...tak pernah2 dapat result bagus camni...hurrmmm....maybe dia ni macam aku kot...tak study tapi bleh jawab exam..hahahaha...#perasan.....

Ok so , Any ideas?? Gift for 10yo little girl??

Anyway EJ will make Pavlova for Betty...wah lucky betty...(っ˘з˘)っ~♥


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


4 days in a row

4th day in a row of good eating and staying on track!!!!   it feels great!



Have a great day, friends!


Yours Truly,
-Karbie-


Mengidam!!!



Aih ingat org preggy je ke yg mengidam...org yg kandung lemak pun pandai mengidam weh...Pagi jumaat yang hening ni aku tak bleh tdo...bila tak bleh tdo mula la scroll apa yg patut...tiba2 terjumpa pix ni...waaaaa...teringinnye nak makan crepes cream n banana ni...sgt sedap...hurmm...kenapa la makanan yg sedap tu tidak bagus utk kesihatan..haih...

P/s : Salam Jumaat, Sayyidul Ayyam, penghulu segala hari, May Allah bless each n everyone of u ;)


Thursday, March 29, 2012

Dear karbie

Dear me, always remember the following: 

 

  • I can achieve anything that I can imagine.
  • I have the ability to visualize every aspect of my transformation successfully.
  • My abilities and inner power are greater than any challenge I could ever face.
  • My desire to eat healthy foods and train consistently is giving me the life that I deserve.
  • I choose to live a strong and fit life. 


anaggiesjourney:

Yours Truly,
-Karbie-


Day 4 : Karbie's Diet Program

Lunch time...

Nasi+sambal sotong ..its yummy..its healthy..





Yours Truly,
-karbie-

Hidup sihat vs happy life..

Healthy life does start with a happy life..hurmm let's discuss macam mana nak jalani hidup yg sihat..

Fikiran kita harus sihat...

I read a few books and articles yg cakap pasal the important of healthy mind...let's change the way we think..no no no..I'm not asking u to change..but I will...fikir benda2 yg positive sahaja supaya kita lebih positieve...

Dulu saya suka fikir negative n saya jadi org yg sgt negative..skrg tidak lagi..I can do everyhting which dulu aku sgt takut utk lakukannya ;) hurmmm the power of mind...ur mind can control ur behaviour..the way u think and the way u act... 



Yeah sometimes org akan judge kita, kata we r hypocrite by looking at the changes that we have made, but trust me mereka hanya cemburu kerna kita berubah ke arah kebaikan...manusia yg sentiasa berada di takuk lama dan tak nak berubah adalah manusia yg ego bodoh..eh bodoh sombong ;p


Ubah cara bergaul, cara bercakap, cara tunjukkan kemarahan, cara bergurau, cara menunjukkan ketidakpuasan hati, cara protes, cara berkawan, dan sebagainya...jgn kata "aku mmg macam ni nak buat mcm mana"..remember the power of mind..kita boleh berubah kalau kita nak..


I would like to thank my parents n siblings, mereka mengajar saya adab berkeluarga..kami sentiasa menjaga adab dalam bercakap,bergurau mahupun bergaduh...walaupun tidak di ajar adab berpakaian ;p...Alhamdulillah..


Happiness starts from home...cari kebahagian dalam rumah kita dulu..pergaulan dgn keluarga...then we know how to mingle with others...


P/s : The Secret Changed My Life...#betterthanyesterday


Physical health is closely related to ur mind-set.Being happy and stressfree drives away many diseases. 


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Be positive today :)

WAKE UP with a SERIOUS COMMITMENT to be positive today, no matter what comes your way just enjoy this day.


Do some of these things today:

1. Keep smiling....
2. Drinks lots of water..good for health
3. Walk at least 10min daily
4. Post +ve statuses on FB, Twitter, YM
5. Meet up with ur friends
6. Forget what hurt u in the past.But never forget what it taught u
7.Forgive who hurt u yesterday, But don't forget who loves you tenderly today
8. Eating Healthy Foods can change your life, give you energy, help you lose weight, and increase longevity!-insyaAllah-

Wow...wonderful life begins...


p/s :  I can honestly say that I've learned a lot over the past few days n  I’ve been a happier, n healthier person : be kind to others & enjoy this day. -Love emptysoul-


Yours Truly,
-Karbie-

Wednesday, March 28, 2012

Day 3 : Karbie's Diet Program

What's for lunch yoooo..

Ahaaaa...Nasi Daging Blackpaper...home-made..credit to EJ...sgt sedap hokay.....aku makan sampai tak hengat..(˘_˘") licin sudu aku jilat...



Ok makan sorok2 depan monitor
Nyum nyummm!!!
Bismillahirrohmanirrohim....

Ok 2 minit lepas suapan terakhir telingaku berdesing..sing sing sing...pedas weh..tetiba je terasa bahang kepedasan...aku g toilet jap cek kot2 berasap telinga aku..sib baik ok..cuma bertukar color je...

Bibir ku bertukar jadi color merah pekat...hilang warna lipstik aku pg tadi..aduhh...sedap pnye pasal...aku lupa binatang ni rasa pedas..dang!!!

P/s: Masakan yg dimasak dgn kasih sayang sentiasa sedap...(っ˘з˘)っ~♥


Yours Truly,
-karbie-


Beratnye BLOG awak :(

Ermmm...malas la masuk blog dia ni..berat sgt..kesian PC aku..

Wah...takutnye ada org merungut macam ni..hurmmm tapi ada blog yg sgt berat..yaaa maybe anda creative dan nak tunjukkan bakat anda...letak mcm2 dalam blog..lagu bertukar setiap page yg di 'click'...mcm2 UFO terbang sana sini...saya teruja...seriously..

Tapi sayang...untuk datang menjenguk lagi buatkan saya fikir 2 3 4 kali..lembab weh..oh maybe line saya slow??? Errrr maybe jugak la..sbb bukak kat office kan ..Hªªhªhªªhªªhªhªª #kantoi..ala lunch hour je pun..buat hilang mengantuk je pun

P/s : Blog yang cantik dan berat...hurmmm..


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Burn 100 Calories Right NOW!!!

Boleh ni buat kat office time terluang....ajak boss join sekali...9 minit je pun ;p

Apa sangat la 100 kcal kan...tapi dari takde lansung baik  la burn 100 kan...ahaks...#justsaying





Yours Truly,
-karbie-

Tuesday, March 27, 2012

Feel Good Run 2012



is now open for registration. The registration closes on 1st June or upon reaching 5000 participants. Please hurry to avoid disappointment.
Proceeds goes to charity.

Saya dah register!!!Jom laaa



Yours Truly,
-karbie-


Portion Control







ermmm...kalau makan SATAY nak kira mcm mana ek??kira lidi ke???


Yours Truly,
-karnie-

Day 2 : Karbie's Diet Program

EJ's Cook-Di Jamin Halal dan BERSIH....
Bismillahirrohmanirrohim....



Alhamdulillah..

Sikit2 lama2 jadi kurus la..Hªªhªhªªhªªhªhªª perasan lettew...hari ni home-made lunch lagi...nasi ayam halia...specially made by EJ...

Simple...sedap...mengenyangkan...

Yours Truly,
-karbie-


Contest Aku Suka Makan Coklat !!









Nak Join ?? Cara-caranya :

· Follow Blog INI

· Copy and paste gambar kat atas ni

· Buat satu entry mengenai Contest Aku Suka Makan Coklat !!

· Berikan sebab kenapa anda suka makan coklat

· Tag 3 blogger lain




TARIKH TUTUP : 28.03.2012
Saya suka makan choc kerana :

1. Chochalate ni sedap
2. Chocholate dapat hilangkan stress
3. Chocholate dapat redakan kemarahan
4. Choholate tanda kasih sayang #yeke??
5. Choholate dapat memberi tenaga di kala kelaparan or tak tau nak makan apa
6. Dan sebab yg paling best adalah peti rumah saya sering di penuhi Chocholate...ahaks...


Tag : 
P/s: jaga Pemakanan, Utamakan Kesihatan ;p 





Kes culik drama semata...

Pandai ek korang buat drama plak..aiseh...lepas ni kalau ada kes culik tak payah nak kecoh2 dah..lebih2 lagi yg melibatkan remaja perempuan...kebarangkalian besar mereka lari ikut teman lelaki adalah sgt tinggi..

Hah camne tu..bila masyarakat dah malas nak amik tau pasal kes penculikan lepas ni...hurmmm...jgn jadi seperti "pengembala kambing dan serigala" sudah..sapa yg rugi??? Ahkakkkk jugak..

Misteri van putih terjawab..misteri kereta hitam terjawab...misteri Dirang sapa nak jawab???

P/s : Remaja sekarang sgt creative...


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Monday, March 26, 2012

My Brand New netBook



Ok aku bakal post a few post merapu..sbb aku dalam keadaan ketagih..ketagih nak membeli..ketagih nak makan macam2..wahhhh..maybe mcm ni la apa yg drug-addict rasa kot...dah tau benda tu tak baik tp nak jugak..muahahaha

Previous post kan aku nak jimat dan diet..so hari ni la First day nye...aku mcm nak sawan hari ni...tak membeli apa2 seharian hari ni..rasa nak sakit jantung je...huhhuhuh...

Otw balik rumah tadi lalu mcD,geram2 je nak bg signal kiri nak drive-thru..arghhhh..sib baik aku kuat...waaaaa kuatnye godaan..aku kena kuattt...puhlisss help me...

Sampai umah tadi pun aku main bukak tutup peti..padahal aku dah tau tak de apa pun dlm peti tu utk di makan...arghhhh...#nakpengsan


Oh bagi mengelakkan aku sawan..aku create my brand-new netbook..hehehe..brand "emptysoul" Hªªhªhªªhªªhªhªª ...sapa nak...hurmmm...


Breakfast - Vanilla shake

Lunch - EJ's Home-made sandwich

Dinner -Chocholate Shake



P/s : My sis tengah cook something for tomorrow...the support from family n friends can make a difference...Alhamdulillah... Thank God for all the blessing...



Yours Truly,
-karbie-


How to save Money cara karbie

Uhhh..kenapa ni tetiba nak berjimat?? Berjimat-cermat amalan mulia..ai baru tahu ke?? Oh sebab banyak benda nak buat dalam hidup..so semua benda memerlukan wang...mulai skrg slowly aku akan ubah cara hidup aku...


1. Cook at home often
Kalau dulu asyik makan kat kedai je..skrg cook more often..makan kat rumah je..pagi minum shake..lunch hour bawak bekal dari rumah..malam minum shake jugak..wah berjimat sambil sihat...

2. Make my own coffee
Ok lepas ni no more StarBucks okay..kalau rasa nak minum coffee bancuh je sendiri kat rumah...siap bleh kurangkan manis lagi..again jimat dan sihat..

3. Bawak Bekal dari rumah
Lunch dah tak nak pergi mamak...sepinggan nasi+air mencecah RM9...so skrg bawak bekal..masak nasi and sediakan lauk simple n mudah dimakan..lagi sihat dan jimat

4. Make a List b4 go shopping
Penting ni..jgn main ambik je...beli yg PERLU sahaja..yg tak perlu JANGAN gatal tangan nak ambik ok...

5. Avoid ATM fees
Kalau dulu aku main guna je mana2 ATM MEPS lepas ni no no no....guna ATM bank card anda sahaja..RM1 kalau 10 kali RM10 tahu..

6. Bottle my own water
Ok bawa air dari rumah..since skrg aku dah tak minum air manis so it won't be any problem for me...DONE!!

7. No Movies
Oh I mean cinema..skrg kita tgk yg di donlot secara FREE je..kalau dulu pantang ada cerita baru keluar mesti aku g tgk..skrg no more..donlot je kat rumah..dapat tgk seisi keluarga..jimat dan eratkan hububgan kekeluargaan..disamping dapat gelak kuat2 tak hengat dunia...

8. Say No to Fast Food
Oh ni favorite ni..gulp..balik keje je singgah mekdi drive thru..no no no..lepas ni no more fast n furious...kalau nak makan balik masak..bagi peluh skit ketiak..hah sihat dan jimat kan..

9. Regulate electric use
Ok lepas ni tak payah bukak lampu toilet dah tdo :'( ... Mandi pun tak payah bukan lampu, bukak pintu je..Hªªhªhªªhªªhªhªª bleh ke cam tu :p

10. Ok cancel pasang ASTRO..
 tgk je movie yg di donlot...TV pasang seminggu sekali je..Hªªhªhªªhªªhªhªª ..kejam#
Ok tu dulu setakat ni apa yg aku mampu buat...

P/s :Day 1 : Kita tgk lama mana mampu bertahan okay..

Yours Truly,
-karbie-


Sunday, March 25, 2012

Number One For me

Layanzzzzz...best lagu nih....


 



"Mum, I'm all grown up now. It's a brand new day.
I'd like to put a smile on your face every day...." -- I love my Mum! ♥♥




Yours Truly,
-karbie-


Saturday, March 24, 2012

Chilly Chocholate Ice-cream..



Ok...chocolate pedas benar2 wujud...selama ni aku dgr org ckp je ada choc pedas...finally I saw this at The Gardens tadi...Chilly-Choc ice cream...aku pun dengan bangganye try...benda baru haruslah try...


Mula2 masuk mulut, aku dpt rasa dark-choc yang sgt sedap...bila telan rasa nyaman+kesejukan choc melalui ruang tekak...

Ok dalam kiraan 30saat, bufffffff nak meletop anak tekak aku..dang!!!! Pedas siotttt...memang dia mesin chilly dalam serbok choc kot...(˘_˘")


P/s: Ok pertama dan terakhir..thanks...


Yours Truly,
-karbie-


Akibat goyang gerudi...

Sebab tak nak duduk kat rumah terpaksa aku kluar pergi MidValley...alang2 dah sampai MV mula la nak melantak bagai...alang2 nak melantak mula la rasa nak makan Pavlova Alexis lagi...

Rosak diet cenggini..bak kata BA sekali sekala ok pe..kekekke...

Bismillahirohmanirrohimm....




Kerabu Fried-rice....tiba2 asian food hokay


Burppp...alhamdulillah...


Yours Truly
-karbie-


Goyang gerudi pagi sabtu...

Hari minggu je la kalau aku nak bangun lewat siikiiiittttt pun...sikit je ok..bukan lewat sangat pun...

Tapi pagi ni lahanat mana ntah...duk main menggerudi pepagi buta...aiiii rasa nak menyumpah je...tgh best mimpi kawin putra raja sekali "grennngggg grennnggg grennnggg" ....aku rasa nak g drill je kepala otak org tu...hadoiiii..

Terpaksa aku update blog pepagi ni..caitttt...dan terpaksa juga aku bangun n bersiap2 utk keluar dari rumah ni...pejadah aku memeningkan kepala otak aku dengar kau "goyang gerudi" ...


Patutnye weekend jgn la duk buat kerja2 cenggini ye dok...respect skit org nak beristirehat bersama keluarga...eh boleh plak cenggitu...rezeki tak kira hari oooiiii...7 hari seminggu....24 jam sehari...kekekkee..#patut la kadar sakit jantung makin meningkat...


P/s : Misi mencari Onitsuka tiger...Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Friday, March 23, 2012

Imam muda vs Youtube

Tu diaaa....sapa kata youtube utk benda2 yg melalaikan je...ada yang baik jugak tau...sebagai contoh mendengar ceramah2 agama UAI...my fav ceramah agama ni..walaupun kadang2 "dok pahang mende dia cakang"....#eh ye ke ayat ni..

Hah nih nak cita mai nih..sapa2 yg rasa nak menyertai Imam Muda 3, dan memenuhi criteria2 dia bleh la post kan video bacaan al-quran korang dalam youtube....Borang yang lengkap berserta pautan video di YouTube hendaklah dihantar ke e-mel imammuda@astro.com.my.



P/s: Yang perempuan tok sah duk berangan jadi imam muda la..imam tua pun tak dapat nak jadi :p


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Mati selama 78 minit...

Seram weh...orang mati hidup balik...kisah benar yg terjadi pada seorang pemain bola sepak Bolton...jantung dia berhenti berdegup selama 78minit...lama tu sejam lebih kan... 




Mati dalam masa 78 minit, kemudian hidup kembali..hebat kuasa Allah...belum sampai ajal dia mana boleh mati kan...ajal kita bila??? *gulp*


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Kita tak sepadan..bukan jodoh :(


Tu la sebok duk mengata bangla tu...sekali aku kluar kereta pakai slipar sebelah, kasut sebelah...tangan bz bertuit..so aku tak perasan kaki aku ringan sebelah...

Sampai kat tangga baru aku perasan..caitt..dah la jauh dah aku jalan..(˘_˘"). Terpaksa patah balik ke kereta...nasib baik kasut mmg spare dlm kete...kalau dari rumah mmg dah pakai macam ni??? Tak ke naye masuk ofis mcm ni..aduushhhh


P/s: Onitsuka Tiger puhlissss TT....


Yours Truly,
-karbie-


Bangla usha aku ...

(˘_˘")

Pagi2 je mesti kena usha..bangla ke india aku tak sure..warna kulit camtu la..hehehe...

Asal aku masuk parking je mesti dia tgk dengan muka kerek...dia duduk dalam store yang simpan sampah@kotak2 tu...pakai baju pun warna seakan sampah tu so aku tak perasan mula2 tu..tp skrg aku lebih alert...iAllah aku dah get ready dgn sebarang kemungkinan yg akan berlaku....whatttt????


Ok saje aku exaggerate...takde apa pun sbnrnya....bukan aku sorang je dia tgk..jantan lalu pun dia tgk..muahahaha...aku agak dia ni supervisor store la..yg pegang kunci store..pakai semat kemain...kekekek..


P/s: Prevention is better than cure...


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Thursday, March 22, 2012

Sapa Nak tiket FREE...7 Petala Cinta

FREE je ni..tak tipu pon....yeeee FREEEEEE.....



Movie : 7 Petala Cinta

Tempat : GSC Alamanda Putrajaya

Time : Friday 23 march 12 (11.45 malam)

Quantity : 3




Ok cepat...sapa cepat dia dapat...

Aku dah beli tiket sekali tak dapat pegi...bapak mertua kawan aku meninggal...so alang2 dah beli baik bagi sedekah kat sapa2 yang nak ye dok..hehehehe...

Tinggalkan komen anda di bawah serta e-mail address k....nanti aku bagi reference number kat korang....


p/s: Al-Fatihah buat arwah En Mahasan....semoga di tempatkan bersama orang2 yang beriman iAllah...


Yours Truly,
-karbie-

Sapa nak dapatkan RM280,000 dalam masa 10 minit je..

Amboiii..cepat je bab dapat duit free kan...ni bukan skim cepat kaya ataupun MLM...tapi ini adalah satu ROMPAKAN...alahaiiii...


Hurmmm...dalam Kawasan Universiti pun bleh jadi benda2 macam ni kan...aiseh..takot weh...tempat yg kita selalu anggap selamat..hamik kau..RM280,000 ok mereka kebas...gullppp..


P/s : Mana ada cara mudah nak dapat duit weh...

Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Had my healthy breakfast!!

my healthy breakfast  - just in a small cup



Alhamdulillah...

Cepat, mudah, kenyang....

So I have time to do blog walking sebelum g office...



Yours Truly,
-karbie-

Wednesday, March 21, 2012

Quiche Lagi

Hari ni kakak aku gila nak masak....so aku mintak nak makan Quiche..."Ok Siap!!!" hurmmm baikkan kakak aku..kekekeke

Psssttt!!! Korang nak belajar tak buat quiche??? meh aku ajar..senang je....aku curi recipe kakak aku...

Ok mula2 korang lenyet2 dough ni mengikut size bekas korang

Then Korang masukkan dough td dapam bekas n cucuk2 bagi keluar udara...then bakar dough ni dulu

Korang masak inti untuk quiche ni...ikut selera sendiri...

Then korang tuangkan inti tadi dalam dough yg telah dibakar sebentar tadi...


Then again korang masuk dalam oven for 20 minutes

Tadaaaaa..siap....waittt..tgu sejuk baru potong k..nanti hancur..



Ok sementra tgu Quiche sejuk jom makan maggi dulu...hehehe

ps: Senagkan??? keh keh keh.....


RESIPI LENGKAP


Yours Truly,
-karbie-

Menculik diri sendiri...

Aik ini macam pun ada ka...budak 15 tahun yg di dakwa di culik..org waras yg baca berita pun dapat agak kowt tak logic kena culik kan..

Hari ni polis kata budak tu menafikan di culik malah merelakan diri utk lari dr rumah n tinggal bersama teman lelaki...adeh..acane tu??? Hurmmm 


Ada yg mendakwa anak dia diculik..heboh kat FB..tp tup tup bapak dia sendiri yg culik..aiseh..mcm2 dunia hari ni..kadang2 tak logic tu menyerlah sgt...

Hurrmm..jgn jadi mcm penggembala kambing dan serigala sudah..banyak sgt gimick sampai masa org dah malas amik peduli #mytwocents


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


KONY 2012

Siapa Kony?? Korang kenal?? Aku pun tak kenal :p

Ok tak penting utk korang kenal siapa Kony..tp korang hanya perlu tau Joseph Kony adalah seorang yg berhati bintang yang duk ada kat area Uganda, Afrika sana...Lelaki ini akan menculik kanak2..yang lelaki akan di jadikan Child-Soldier dan yang perempuan akan di jadikan Child-Sex Slaves sebagai Pemuas Nafsu askar2 mereka...

Tentera LRA pimpinan Kony dianggarkan telah menculik lebih daripada 20 ribu kanak-kanak untuk dijadikan askar dalam gerila LRA.

Kanak-kanak perempuan pula diculik untuk dijadikan hamba seks.

Kanak-kanak yang diculik diajar agar membunuh ibu bapa mereka sendiri, bertujuan agar mereka tiada lagi kediamaan dipanggil rumah untuk kembali.

 Kanak-kanak yang baru diculik akan dijadikan sebagai 'askar' untuk memunggah peralatan perang atau menjadi penyampai bekalan kepada gerila LRA.

Ada juga antara kanak-kanak ini dijadikan sebagai 'benteng manusia' seandainya diserang oleh pihak tentera.
    
Dikatakan Kony punyai lebih daripada 60 isteri - hasil penculikan.
    
Mereka yang ditahan atau dijadikan tawanan oleh LRA selalunya akan menjadi mangsa kepada keganasan.
    
Kanak-kanak yang diculik yang beri masalah akan dipotong telinga, hidung atau bibir dan dipaksa untuk memakannya.
    
Joseph Kony mendakwa tindakannya adalah merupakan suruhan daripada malaikat - There are eight of these angels, he says -- three American, two Sudanese, two Chinese, and one Congolese.

Ok dah kenal kot sape Kony kan :p

Nak tau lebih lanjut CLICK SINI... tonton & share video ni...

Invisivble Child BACA SINI

Tapi betul ke wujud Kony ni?? Or propa je??Macam Osama ben Laden??? Ai tanya aku mana aku tau ;p


Maybe ada yang merasakan kita tak patut amik tau benda2 mcm ni sbb tak jadi kat kita pun ye dok??? Kawin pun belum anak pun takdak lantak p la dia nak culik budak pun kan ;)

Tapi aku rasa kita wajib ambil tahu kalau kita merasakan kita ni masyarakat yang bertamadun...sebagai contoh..kita bukan pengidap HIV tapi kita harus amik tau bagaimana HIV menular atau symptom2  HIV...kawan2 kita, saudara mara kita, jiran2 kita, maybe ada yg dijangkiti HIV...
#mytwocents...


Maybe cerita ni tidak sehebat cerita vanilla coklat atau ombak rindu...tapi bila dia dah menular cerita ni lg HOT dari vanilla chocholate kowt ;p

P/s: Apa cerita budak yg diculik yg ditemui di Bangkok??? Korang tau?? Hah tak tau kan..tu la dia...KONY maybe duk jauh..tapi "penyakit" dia dah menular dekat dgn kita dah..cuba bukak pintu umah tgk sekeliling, kita berada dlm zon selamatkah????


Yours Truly,
-karbie-


Kerana Mulut Badan Binasa!!!

Ni ayat zaman nenek aku dulu ni..zaman sekarang kerana mulut orang semua lari...kerana mulut mampos kau aku kerjakan..kerana mulut bawa maut...kerna mulut hilang saudara@sahabat etc...


Wah bahaya betul mulut ni ye dok..."sesungguhnya lidah itu lagi tajam dari mata pedang" aku rasa salah ayat ni..tp lebih kurang mcm tu la ayat dia ;p

Apa kes ni kerna mulut nih??? Jenis orang yang tak sayang mulut...bila rasa nak mengata dia main kata je...dia rasa tak puas hati dia lantunkan je suara dia yg tak merdu tu..caittt...

Tuan cantik mulut serupa itik...auuwwww...kadang2 bila terlalu lancang berbicara kita lupa kata2 kita tu menyinggung perasaan sesetengah pihak...sebab tu orang suruh fikir dulu sebelum cakap...jangan main cakap je...

Contoh ayat menyinggung :

"Teruknya result SPM kau..kau tak study ke??"

"kenapa hitam sgt anak kau ikut sapa ni"

"Kau ni dah kawin 5 tahun kenapa tak dapat anak lagi??mandul ke??"

"La kau duduk rumah mcm ni je?? Cari la rumah besar sikit"

"Tak sedap la kuih kau bg semalam rasa mcm lipas"

"Blueekkk tak sedap la kedai kau bawak aku makan ni"

"Suami ko tak de gigi hodohnye"

"Eh kau makin gemok mcm badak sumbu gemok"

Dan bayak lagi contoh2 yang boleh menyinggung perasaan org lain...belajar jaga hati orang lain,Allah akan jaga hati kita iAllah...

Bila usia mengajak dewasa, ada ketika hati mudah tersentuh...nak bergurau biar kena tempat...nak mintak tolong biar ada adab...nak bertandang biar di jemput...nak menyapa biar di sambut...


P/s: Tak banyak cakap lagi senang...habis teruk pun orang kata kita sombong jew :p


Yours Truly,
-karbie-



Murni Discovery USJ


Nyum nyum....I loike this place...makanan dia pelik tapi penar...wah gitu...apa yg pelik nyew???
Kalau datang Murni makanan n minuman wajib try adalah jeng jeng jeng...

Pink Panther and Lily Special
Mee Raja
Triple H
KOnsep dia Roti+burger+hotdog ;p
Chicken napoleon

Ayam diluar hot dog di dalam ;p
Carbonara...

ni antara menu yang aku pernah try and aku suka la....


Aiii pe cite dengan previous post Sayangi Jantung kita ;p

p/s : Sekali 2 kala jew ye dok ;p



Yours Truly,
-karbie-


Tuesday, March 20, 2012

Sayangi Jantung Kita .....

 Eat 5, Move 10, Sleep 8


Eat 5 : Maknanya korang kena makan at least 5 servings of vegetables and fruits daily...hurmmm tak dapat nak nolong..ok gantikan dgn suppliment ;p

Move 10 : Sekurang kurangnye ambil masa 10 minit untk physical activity...kat office tu rajin2 la pegi toilet ke, turun naik tangga tanpa tujuan ke, or jalan jauh skit dari biasa time lunch or parking...make a difference today..jgn malas k...oh i did this...supaya aku nampak busy kat office ;p

Sleep 8 : Quality sleep is good for your heart....Make sure tdo at least 8 hours a day..tp org skrg susah nak dptkan tdo yg cukup ye dok..cuba la k...


 It's great that you want to improve your heart health. Don't think that you have to make big changes to have an effect on your heart health, though. Even small, basic steps can have dramatic effects.

P/s : self-reminder...dah tak muda dah kot I ni..Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡

Nite all...zzzzzz


Yours Truly,
-karbie-


TOMOK MUNTAH DARAH



Oh pepepun..di harap agar Tomok cepat sembuh keh...


Saje hilangkan mengantuk petang2 ni..post benda2 yang terkezut skit...


BACA SINI


Yours Truly,
-karbie-

Monday, March 19, 2012

Kenapa Boss suka MENJERIT????

Ada aku kesah??? Boss aku sebaik manusia..so peduli apa aku boss korang nak jerit ke nak tengking sampai terkencing ke..kekekek...


Malam ni aku g menyebok office kakak aku..sbb dia kena stay sampai malam..nak teman dia kununnya...mana tau untung2 dapat makan free kan..sekali dia bgtau BOSS dia tgh mengamuk sakan..naik cuak aku..tp aku masuk jugak dalam hall tgk diorang rehearsal....cuak jugak la aku..sekali boss dia sergah aku, mmg terkencing kat situ la jawabnya...dah la jadi tetamu tak di undang..kekeke


Tapi aku ni mmg jenis muka org suka kot *perasan*....sepanjang rehearsal takde plak boss dia nak marah..mesti sejuk hati tgk muka aku..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...masa makan tadi BOSS kakak aku(yang mengamok sakan tadi) bawakkan aku nasi goreng...waaaaa terharunya..rasa mcm nak nangis je, BOSS orang bawakan makanan utk aku..


Sorry to say la..muka aku ni mmg jenis muka boss sayang..bukan je boss aku, boss orang lain pun sayang aku..Hªªhªhªªhªªhªhªª


P/s : Jangan marah2 nanti naik darah...



Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Kurangkan Migraine@pening

Palm Massage


Korang try urut perlahan lahan di antara Ibu kari dan jari telujuk...seperti gambar di atas...kalau korang sedang sakit kepala, bila tekan point tu sangat lah sakit...

Forehead massage


  1.  Try urut bahagian antara mata..tgh2 mata tu..bukan dalam biji mata ok...urut kitaran jam...dalam kiraan 10
  2. Urut tepi Hidung
  3. Urut bahagian dagu
  4. Urut bahagian tepi kepala
  5. Urut bahagian Geraham@tepi telinga
  6. Urut belakang kepala..

Ears massage
  1. Korang try tekan2 cuping telinga korang..mesti rasa sakit punya time peningg...
  2. Korang tarik ke atas dan kebawah..
  3. Korang tarik ke belakang dan ke depan
  4. Then last sekali korang letak telapak tangan korang kat telinga dan gosok dalam bentuk pusingan ikut arah jam n melawan arah jam...



I bet u can feel ur ears burning :)


IAllah...ianya dapat kurangkan rasa sakit kepala...aku selalu try buat ni...oh jangan lupa hanya DIA yang maha menyembuhkan segala penyakit :)


P/s: kalau orang lain yg tolong buatkan lagi sedap :p


Your Truly,
-karbie-