Monday, March 26, 2012

How to save Money cara karbie

Uhhh..kenapa ni tetiba nak berjimat?? Berjimat-cermat amalan mulia..ai baru tahu ke?? Oh sebab banyak benda nak buat dalam hidup..so semua benda memerlukan wang...mulai skrg slowly aku akan ubah cara hidup aku...


1. Cook at home often
Kalau dulu asyik makan kat kedai je..skrg cook more often..makan kat rumah je..pagi minum shake..lunch hour bawak bekal dari rumah..malam minum shake jugak..wah berjimat sambil sihat...

2. Make my own coffee
Ok lepas ni no more StarBucks okay..kalau rasa nak minum coffee bancuh je sendiri kat rumah...siap bleh kurangkan manis lagi..again jimat dan sihat..

3. Bawak Bekal dari rumah
Lunch dah tak nak pergi mamak...sepinggan nasi+air mencecah RM9...so skrg bawak bekal..masak nasi and sediakan lauk simple n mudah dimakan..lagi sihat dan jimat

4. Make a List b4 go shopping
Penting ni..jgn main ambik je...beli yg PERLU sahaja..yg tak perlu JANGAN gatal tangan nak ambik ok...

5. Avoid ATM fees
Kalau dulu aku main guna je mana2 ATM MEPS lepas ni no no no....guna ATM bank card anda sahaja..RM1 kalau 10 kali RM10 tahu..

6. Bottle my own water
Ok bawa air dari rumah..since skrg aku dah tak minum air manis so it won't be any problem for me...DONE!!

7. No Movies
Oh I mean cinema..skrg kita tgk yg di donlot secara FREE je..kalau dulu pantang ada cerita baru keluar mesti aku g tgk..skrg no more..donlot je kat rumah..dapat tgk seisi keluarga..jimat dan eratkan hububgan kekeluargaan..disamping dapat gelak kuat2 tak hengat dunia...

8. Say No to Fast Food
Oh ni favorite ni..gulp..balik keje je singgah mekdi drive thru..no no no..lepas ni no more fast n furious...kalau nak makan balik masak..bagi peluh skit ketiak..hah sihat dan jimat kan..

9. Regulate electric use
Ok lepas ni tak payah bukak lampu toilet dah tdo :'( ... Mandi pun tak payah bukan lampu, bukak pintu je..Hªªhªhªªhªªhªhªª bleh ke cam tu :p

10. Ok cancel pasang ASTRO..
 tgk je movie yg di donlot...TV pasang seminggu sekali je..Hªªhªhªªhªªhªhªª ..kejam#
Ok tu dulu setakat ni apa yg aku mampu buat...

P/s :Day 1 : Kita tgk lama mana mampu bertahan okay..

Yours Truly,
-karbie-


No comments: