Friday, April 27, 2012

Bukan tak nak tolong...

Kadang2 org post kes2 penculikan..and mereka suruh "share if u care" kan...sy pun slalu dapat menerusi FB, BBM, etc...nak tolong spread the news tak de hal...bukan susah pun..click share je kan..tapi sejauh mana kebenaran dan kesahihan news tu??? Kalau salah sebar lain jadinya...

Kalau zaman aku dulu org dok heboh "wanita berpurdah serata negeri" tau2 dah mai kelantan dah...tapi aku tak pernah tgk dlm berita ke newspaper ke mana2 media la pasal perempuan berpurdah ni...mana kesahihannya???

Bukan apa..nak tolong takde masalah...nak derma boleh bagi..nak perhatian pun ok..tp make sure ianya benar, sahih, confirm....jgn main share..."Click to donate" ..."Help feed hungry children" dan mcm2 lagi ;)

Tu belum masuk bab makanan...Haram halal cacing biawak katak dan mcm2 lagi...agak2 la nak spread news pun :) biar relevant, valid, accurate, trustworthy...okay...*peace*

Benda tersebar cepat dgn adanya tekonolgi...n lebih menguatkan lagi kepercayaan bila duk beborak sesama sendiri, "oooo I pun ada dgr jugak, oooo I pun ada baca jugak" nampak mcm real kan??? Bila lebih dari 3 org tau cerita yg sama...tapi baca kat mana?? Dengar kat mana??? ;p


P/s : ok dengar cite penculikan kat area TTDI..so sapa bleh sahkan kebenaran news ni??

Yours Truly,
-karbie-


No comments: