Saturday, June 30, 2012

Kenangan bersama KUKKI...

Kukki ni nama parrot kami...bapak aku suka sangat pelihara parrot..aku pun tak tau kenapa...asal dia beli parrot je we all bg nama kukki....

So yang kat bawah ni tak silap aku merupakan parrot ketiga kami...2 yg sebelum ni mampos...yang ni pulak bapak aku jual....sebab di saat2 akhir ni KUKKI ni macam sawan babi skit...asal magrib je dia "menyalak"...asal panas skit je dia "menyalak"...time mak aku bagi dia makan dia patuk tangan mak aku...jadi sawan babi mcm tu...so bapak aku pun jual je la kat kawan dia... tanpa memberitahu kawan dia, penyakit atau kondisi sebenar kukki ni...hahahhaha...sbb kawan bapak aku slalu dah datang umah n berkenan kat kukki yang manja dan sopan(tak tau perangai sebenar)....so bapak aku ckp je nak jual dia terus sanggup nak beli...

*menyalak=mengeluarkan bunyi bising*

time dia buat muka kesian

Raya 2010..masa ni dah ada penyakit sawan ni ;p

Nampak tak kepala dia...tengah marah tu sebenarnya...dia nak patuk tangan aku

Ni time dia sejuk, ngantuk, malas layan...dia akan naikkan bulu kat muka dia


p/s: Kukki adalah satu2nya binatang yang aku pernah "belai n sentuh" dengan kasih sayang sepanjang hidup aku ;p

Yours truly,
-karbie-


Back to SchOoL!!!

Let the picture speaks



















Thursday, June 28, 2012

Need a break...

Segala yang terjadi akhir2 ini mematangkan lagi mendewasakan kita..jangan mudah melenting..sesekali dongaklah ke langit, DIA sedang memerhati dgn ujian yang melanda diri...lalu segera tunduklah ke bumi merasa hamba kepadaNya...Alhamdulillah masih punya waktu... 



Setiap detik dan waktu kian berlalu...bukan utk dikesali malah agar terus melangkah mencari kebenaran dari segala kejahilan...ada yang tak kena barangkali dalam perjalanan hidup ini..masih mencari lopak2 utk ditutupi...takut2 terjerumus lebih dalam ke perut bumi...sedikit-demi sedikit iAllah...

Semoga kita bertemu lagi di lain lembaran...insyaAllah...

HambaNya yang Hina
-elinamalek-

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Tuesday, June 26, 2012

Hari pertama GAJI

Biasanya bila dapat gaji orang sibuk nak belanja makan, g shopping, settle hutang..tapi lain pulak jadinya kat aku..hari pertama dapat gaji, pagi gaji masuk petang lebur free2 RM500...sedih betik saya...baru ingat nak g berjimba di pulau nan sepi...caittt..



Battery kete nak kong..tetiba pagi ni buat tersedut2 masa nak start..kete aku ni mmg satu perangai..tau je aku gaji atau nak g holiday mmg dia akan buat hal..kemain kau kan..alang2 tukar battery service sekali la jawabnya...tapi pelik awat battery aku mahal sgt ek?? Sampai RM318..biasa aku tgk org tukar 2++ jew...ke boleh pakai lebih setahun kot..tahan 10 tahun kot..Hªªhªhªªhªªhªhªª

Alhamdulillah segala rezeki dari Allah!!!

Yours Truly,
-karbie-



Monday, June 25, 2012

jangan diikutkan sangat

Sebab nafsu serkah membara utk makan nasi ayam lagi...maka aku hanya order quater chicken drumstick and chinese tea sahaja...tanpa nasi...

Padan muka kau wahai nafsu serakah ku..jgn ingat aku lahap sgt nak ikut angin kau je..kau mmg saje nak bagi aku gemook gedempol berdahi jendol..puihhh..


Tetiba marah dgn nafsu sendiri..ye la bengong sgt bernafsu ala ala kuda kenapa...order sakan pastu tak habis...membazir je...somalia duk kebulur aku duk buang2 plak makanan kan..haish..perangai setan betik..


P/s : Eh makan ayam aje pun kenyang...nyum nyum..alhamdulillah


Anytime giliran kita??...nauzubillah!!

KUALA LUMPUR: Lone women approaching their cars appear to be the target of armed robbers.In the past few weeks, there have been several cases of unaccompanied woman who were attacked by armed assailants.

The most recent is that of a woman who nearly had her finger severed by an armed robber near Taman Tun Dr Ismail here. The incident occurred at around 6.30am yesterday.

“The man who was of dark complexion brandished a knife and demanded for her valuables and handbag,” said Brickfields OCPD Asst Comm Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid.

“The woman had stopped in front of a friend’s house in Jalan Datuk Sulaiman when she was approached by the man on a motorcycle.”

ACP Wan Abdul Bari said a scuffle broke out between the two and her finger was almost severed when he tried to slash her. He got away with her handbag eventually.

Just 32 hours earlier, another woman was attacked and robbed about 9km away while walking in the carpark of a mall here.

“We received a report that the woman in her 20s was slashed on her head when she was about to get into her car at the Mid Valley Megamall on Friday,” he said.

He said the woman had just alighted the lift near the cineplex at around 10pm when she was approached by a man armed with a sharp object.

“She struggled with the man who tried to grab her handbag but she relented when the man slashed her on the head,” he said, adding that the woman lodged the police report at around 4am yesterday.

ACP Wan Abdul Bari said police were investigating the cases under Section 395 of the Penal Code for armed robbery and urged anyone with information to come forward.

Mid Valley City Sdn Bhd’s management said the woman was sent to the University Malaya Medical Centre in an ambulance 25 minutes after the incident. She was discharged the next morning. 

“Her loss consists of an iPhone, a wallet with cash, the victim’s identity card, her driving licence and bank cards,” it said.

CCTV footage of the attack and robbery had been sent to the authorities, it said.

The cases of women being targeted by robbers came to light when Internet marketeer Chin Xin-Ci posted on Facebook about her attack and near abduction by two men at a shopping mall car park on May 27.-NST

Amacam malaysia selamat kah????

Seram bila baca berita2 yang tak sedap utk dibaca...nampak mcm aman, tapi???

Kalau dulu anak gadis tak dibernarkan jalan sensorang di tempat GELAP dan SUNYI...tp skrg mcm mana??? Parking lot mall tu gelap ke??? Sunyi ke??? Bukan ke guard n CCTV bersepah...tapi kenapa jadi jugak??? Ajal?? Takdir?? Takleh tolak ye dok :))

10pm lewat dah ke??? Errrr zaman aku bujang dulu 2am tu kira awal la lagi..sekarang dah bujang telajak tak de dah wat keje gitu..menghormati kawan2 yg dah jadi isteri..tak de dah nak kluar lewat2 malam...

P/s : Alamanda selamat lagi ke??? Seram betik skrg nih..(˘_˘")

Yours truly,
-karbie-


Sunday, June 24, 2012

Tinggal Kenangan....

Hari ni sepatutnya aku and EJ pergi Standard Chartered Run 2012 kat dataran merdeka...planning dah baik punye..EJ siap booking hotel kat KL sebab dia lari half-marathon, so dia akan start pukul 6.ooam...so alang2 EJ pun book je la hotel area Dataran Merdeka tu...tak de la kitorang kena kluar 4 pagi nak g dataran..



Al-kisahnya, ptg Jumaat lepas EJ diserang demam teruk diselangi batuk tahap Gorilla...perghhh...dia punye batuk menggangu tidur aku betik..hehehh...dari malam sampai ke pagi dia batuk...so semalam we all buat decision kitorang tak kan pegi la larian tu...hotel pun dah tak dapat cancel dah...hurmmm...

Sedih sebenarnya, coz this is my first SC Run KL, sebelum ni aku lari kat Brunei je..negara sendiri lum try lagi...tapi takpe la...takde rezeki nak buat macam mana...sian EJ semua 'burn'....registration ngan hotel...heheheh..takpe la next year ada rezeki bleh la pegi....

P/S : Kita hanya merancang, DIA lebih tahu yang terbaik buat kita...

Yours Truly,
-karbie-


Kan best...

Kan best kalau dapat makan semua ni tanpa meningkatkan berat badan, tanpa sumbatkan jantung hati, tanpa memberi kesan kepada kesihatan...haih...kenapa la benda sedap selalu tak elok utk kesihatan...bufffff

RV cupcake and creampuff


Friday, June 22, 2012

Kunyah macam kambing

Org kata dengan mungunyah chewing gum mcm kambing,  membuatkan kita kurang rasa keinginan utk makan...sejauh mana kebenaran?? Wallahualam..

Kalau dah jenis dinosaurs tu aku rasa tak kemana...kalau dia bernafsu serakah terhadap makanan mmg tak bleh buat apa dah ye dok...

So kalau rasa nak try ye ke tak, cuba beli chewing gum SUGARFREE..walaupun tak FREE pun sugar dia aku rasa..dia letak artificial sugar..pepejela..ce try..time bosan kat ofis tu kunyah chewing gum ni mcm kambin..make sure macam kambin..kunyahan berirama...kekiri dan kanan..kalau tak reti, nanti balik kampung ce tgk kambin kunyah camne..



Tak tau la betul ke tak...tapi secara logik akalnya, kita menipu otak kita...mulut duk mengunyah so kita rasa kita ada kerja nak buat..so tak terfikir la nak makan makan makan je...di awal kunyahan chewing gum kan ada rasa manis ..so tu dpt kurangkan craving kita terhadap makanan yg manis...kuih muih, choc, minuman manis etc

Disamping tu, kalau jenis keje tak ckp dgn org macam aku nih, rembesan air liur pun kurang so kunyah chewing gum ni bagus lah utk kesihatan mulut..kalau yg jenis banyak cakap takpe pulak air liur bejebokk berbuih siap melimpah ruah..Hªªhªhªªhªªhªhªª ... 

eh aku  suruh hang kunyah, bukan suh hang senyum kat aku...buat muka sweet plak dah...

P/s: Bosan kat ofis maka ku nukilkan entri merapu tahap bijak ni....

Yours truly,
-karbie-


Kenapa aku menulis blog???





Aku menulis blog bila aku terasa nak menulis..maybe aku mmg suka mengarang sesuatu samaada memeberi kesan atau tidak kepada kehidupan seharian...tetapi utk mengolah bahasa menjadikan ia bahasa aku mmg aku suka...di mana kdg2 org tak paham..

Ok aku agak korang dah tak paham apa yang aku merapu ni...


Actually aku menulis untuk kepuasan diri..sometimes we can't express our feelings directly, so blogging might be the medium untuk kita luahkan perasaan yg terbuku itu...and trust me it really works ;) tp jgn selalu buat nanti org anggap blog anda adalah blog utk luahkan perasaan or ketidakpuasan hati je..atau lebih dikenali dengan "aduan rakyat" heheheh...


Blogging bukan one way communication...blogging adalah komunikasi dua hala...interaksi diantara penulis dan pembaca...apa yg ditulis oleh penulis haruslah sampai kepada pembaca...kalau stakat anda menulis utk syok sendiri, ermmmm baik tulis surat n simpan dalam kotak kasut jew...#mytwocents


Eh cecita skit kenapa korang menulis blog?? Sharing is caring coz I'm boring right now ;)


Yours Truly,
-karbie-



Thursday, June 21, 2012

Germany Pon Boleh

As usual aku kan suka teruja lebih...suka kumpul jersey team kegemaran aku..nak beli Spain sebenarnya tapi dah SOLD-OUT...hurmmm..Germany pun ok la...


Germany Home utk EJ, Germany Away utk aku..sbb size M dah takde utk Home..aku minat Home sebenarnya...tapi takpela...pakai hijau plak...first time kot ada baju hijau..baju aku biasanya hitam, biru, merah...tapi cool la jugak hijau pun kan... 



P/s : Jom Pakai Jersey mengangkang depan TV...

Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Akibat berkhayal...

Balik office tadi aku tgk minyak dah low, so aku pun singgah la Petronas nak isi minyak...

Cam biasa lah aku kan suka buat confident badak..aku pun tanpa segan silu isi la minyak full...sambil sambung berkhayal pandang sekeliling kot2 ada org nak datang rompak stesen minyak tu ke...'Click' ..ok dah siap...angkat nozle letak ke tempat asal...tunggu resit keluar..ok done...masuk kete start engine rasa nak tgk resit, whattttt...RM116...kau bawak lori ke apa jah oiiii...ke kau ada tangki spare sludup minyak...terus pandang keluar...




Caittttt...RON97 rupanya..bala betul...(˘_˘") habis duit nak makan kenny rogers bulan ni ..


Hurmmm tu la al-kisah kalau banyak mengelamun...saya jugak yg rugi..takpe la takde rezeki hari ni..Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡

Yours Truly,
-karbie-



Main peluk-peluk

Aih mmg dari kecik aku bukan jenis tdo peluk teddy bear atau bantal busuk..mak aku mmg pantang kalau nak tdo kena ada 'sesuatu' baru bleh tdo...yg dia tau time tdo aku kena tdo...jgn nak ngengada..so aku mmg tak reti la nak ada bantal busuk ke gentel bantal ke gentel kain lap kaki ke mmg takkkkk ok...

Mak aku malas nak layan anak yg banyak kerenah..nak2 time tdo...buaian pun aku takde..cehhh tak romantik betik mak aku..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...tp tu la hakikatnya..sampai la anak buah aku punye turn pun my sis treat her the same...so senang..tiba masa tdo la budak tu...bagi susu tau la dia lelap sendiri mata ye dok...jgn duk manja sgt eh..aku lepuk nanti...

So alkisahnya anak buah aku bagi aku "Lots-o-Huggin Bear" for my birthday..dia pesan suruh aku hug la bear tu time tdo..caitt..geli weh..3 minit aku peluk la..bangun pagi bear tu tercampak sampai depan pintu *ganas betik kau ko nyah*...



Last2 aku letak kepala katil je bear tu..kalau mak aku nampak mau kena marah...apa jadah letak teddybear malaikat tak masuk katanya..hehehe...nanti la lama skit aku sorok k..tak pun bg balik betty bear tu ;p

Yours truly,
-karbie-


Bau badan!!!

Ni bukan nak menghina...setiap manusia mmg ada kekurangan...tapi bila masuk bab bau badan ni, aku rasa tu bukan yg semula jadi...tu mmg datang dgn package, seperti bentuk tubuh, pemakanan, rembesan toksid dalam badan etc...ceh pepandai je aku...tp selalunya mcm tu la kan...yg jenis banyak makan rempah tu bau dia lg tengik kan..


Yang aku nak bgtaunya, kat tempat aku keje, ada sorang budak ni, bila dia masuk je, Ya Allah bau dia kuat tengik hanyir...takleh nak describe..betapa busuknya...perempuan plak tu yg tak tahan..kalau laki paham2 la jenis tak reti jaga penampilan kadang2 ada la bau jugak..tp ni mmg tengit gila ah...dari jauh dpt bau...kecik je tuannya..comel plak tu...muka sweet habis...tp rambut selalu serabai...asal dia masuk je aku terus tahan nafas...hehehehe...

Benda yg boleh ubah, ubah la...kalau rasa pakai rexona ke sanex je ttp jugak bau, pakai la hibka ke apa ntah yg jual kat kedai jamu tu..yg tu mmg lama bleh tahan..cari la initiative utk hilangkan bau tu...tak kan tuan badan tak dpt bau kot diri sendiri..kalau aku dah busuk seharian berpeluh pun aku dpt bau aku dah busuk..nak g dekat2 dgn org pun malu..malu dgn diri sendiri..dia bleh hidup mcm tu tiap2 hari..pagi2 pun dah busuk...adoiyai..nak sound kot2 terasa kan..tp nak berdiam kesian pulak hidung aku ni..

Tak comel tak apa...tak kurus tak apa...tak kaya tak apa...tak de baju mahal tak apa...tapi tolong la jaga satu je, kebersihan...kebersihan badan, gigi dan rambut...yg tu elok smua nampak elok eh...confirm..

Eh panjang plak melalut pepagi ni..maklumlah sampai ofis awal pagi ni...sekadar berkongsi utk kebaikan ye dok..

​‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Wednesday, June 20, 2012

Kebulur betul...

Tak tau kenapa lapar betul hari ni..nak pitam pun ada...pagi td EJ dah bekalkan ayam kicap+sayur goreng menu for lunch...tapi disebabkan aku terlalu lapar so aku bantai makan pukul 11am...so skrg kul 3pm perut aku berkeriok seperti cacing kepanasan...

Pandang kiri pandang kanan, boss aku tak masuk lagi..zasssss aku melesapkan diri menuju sunway pyramid...sebenarnya dah lama bersawang dlm kepala otak, aku nak makan chicken salad kenny rogers..so tanpa segan silu aku menuju terus ke KR dan order roasted chicken salad tanpa melihat menu..Hªªhªhªªhªªhªhªª confi je kau jah ;p



p/s: as usual lah..bila lapar kebulur slalunya makan tak habis..rugi jew...tapi at least dah dapat so takde la craving sgt lepas ni...

Yours Truly,
-karbie-

Tuesday, June 19, 2012

Monday, June 18, 2012

2 Special Post for karbie

Wahhhh sangat teruja dan ini juga sebahagian dari kejutan buat saya...mereka2 ni selalunya sgt bz dengan urusan kerjaya masing2...tapi bila buka blog nampak update ni dari blog mereka..sangat terharu hokay...:')

CLICK HERE

CLiCK HERE


Kenapalah special sgt birthday tahun ni..adakah ini birthday terakhir saya..hehehe..

THANKS KORANG!!!!!!!!!!!!!!

100 tahun Nestlé di sisimu



Saya mula menjadi penggemar MILO ketika berusia 5 tahun...bangun pagi mak saya akan sediakan MILOsejuk utk saya...balik je dari sekolah benda pertama saya terjah adalah MILO yang telah disejukkan dalam freezer oleh maid saya...bangun je tdo petang saya akan mintak maid buatkan sayaMILO  sejuk sebelum saya kluar bermain...malamnye pulak saya akan makan roti yg ditabur MILO diatasnya...bukan itu saje kadang2 saya ratah je MILO tu...Hªªhªhªªhªªhªhªª ..errrr ok bila tiba time pergi toilet sgtlah susah hokay..sbb tak suka minum air masak..

Patutla SIHAT dan KUAT macam MILO bila besar..hehehehe




Sunday, June 17, 2012

Team Malaysia FanRun 2012!!

Team Malaysia FanRun 2012 @ Dataran Merdeka

!!17 june 2012...my birthday run katanya...support contingent #teammalaysia ke sukan Olympic London...hoyeahhh...

EJ kata dia register 3KM je...so mmg fun habis la kan...aku pun stakat 3KM apa la sgt..pejam pelik sampai la...sekali dengar je bunyi tembakan aku pun berkobar2 la lari sama dgn org 7KM...aku bajet bila kat depan ada la signboard utk 3KM...sekali signboard pertama yg aku nampak 5KM to go..caittt..ini sudah salah jalan ni..

Haih mula nak hangin aku ni..bila aku dah rasa salah amik route, time tu pulak guruh dilangit memanggil hujan..tu diaaaa selebat alam hujan mencurah ke bumi...subhanallah maha suci Allah...terus aku tak jadi nak sentap..hati ku yg panas membara terus jadi sejuk dgn curahan air hujan..dance in the rain la aku n EJ...nasib tak gegolek mcm filem hindustan ke...lenjun baju, sluar,kasut, sampai ke spender smua lah...(˘_˘") 



Eh tak penat pun...tau2 lagi 4,3,2 tadaaaa 1 Km to go..Go Go Go Malaysia GO...auuummmmm... maybe sebab hujan kot..aku takdela dehydrated sgt..mungkin jugak pokok2 ditepi jalan mendoakan aku utk menghabiskan larian tu..heheheh...maka habislah lari2 anak 7KM tanpa rasa nak mati mahupun kekejangan urat saraf...Alhamdulillah..


P/s : Kalau bagi aku lari tengah panas ada yg naik ambulan aku rasa #TeamMalaysiaFanRun2012

Yours Truly,
-karbie-




Saturday, June 16, 2012

Birthday Gifts


Thank you all for making my Birthday extra special!


My Wonderful Birthday Celebration

Surprise....surprise...surprise!!!!

Ok sgt surprise hokay...mmg pandai uols plan birthday party for me..eh party ke??? Ada cake tu kira party la kan...1st time kot birthday aku ada cake sebiji siap tiup lilin...biasanya cake beli 1 slice je...

Aku tak syak apa2 pun sbb aku mmg tau mumsky n heam bakal bz this weekend..aku mmg bajet akan sambut birthday dgn EJ je la...selama ni bday aku jatuh ok weekday..first time kot fall on weekend...sampai2 je Spring Garden nah penuh round table dgn cake lilin menyala..gulp rasa nak nangis jah tau *touched sesangat*...uol ni mmg sweet sesangat tau...what else should I ask for when Allah gives me the most wonderful sis in the world... 


Ok the best part is...lepas semua dah selesai..we all dah balik rumah dah..tiba2 aku dpt call from my mum..aku dgn koya nye ingat mesti mak aku nak wish birthday..sekali melesettt...mak aku kata dia saje call, teringat kat aku..dia otw g Tok Bali..aihhh..aku pun kata la "ingatkan nak wish birthday"..mak aku "oooo birthday ina hari ni...Alhamdulillah..patut la duk teringattttt je hari ni...happy birthday la..ayah pun wish happyy birthday" hurmmm ok mmg mak aku jenis tak ingat bday anak2..fine ;p

P/s : Eh special rasanya birthday terakhir di usia belia..ada 364 hari lagi before turn into 3 series...

Yours Truly,
-karbie-




Di Hari Lahir Ku!!!

Alhamdullah..Alhamdulillah..Alhamdulliah!!!

I'm so blessed and thankful that Allah has allowed me to see another birthday...TQ Allah for all the blessing.. 



Tak lupa juga buat sobat-sobat yang tidak putus2 mengucapkan doa dan selamat hari lahir di laman2 sosial mahupun telifon bimbit milik aku...ni la gunanye facebook, twitter, BBM, dan segala macam lagi laman sosial...time birthday , aku akan rasa dihargai bila birthday wishes didatangkan dalam versi elektronic dari seluruh pelusuk dunia..wah wah wah...
Mereka yang terawal wish me BIRTHDAY..sobat dunia akhirat!!!love u all so much

Aku juga ingin memanjatkan doa buat kalian, agar sentiasa dilindungi Allah SWT di dunia mahupun di 'sana'..ameen

P/s : Terlalu menghargai setiap patah kata dari kalian, walaupun dgn hanya menaip HB (っ˘з˘)っ~♥

Salam Ukhwahfillah,

Yours Truly,
-karbie-



#10TahunDulu

Umur aku baru 19 tahun.
Aku baru nak kenal dunia
Aku mula2 jejak kaki ke menara gading
Aku melihat dunia dari sudut berbeza
Aku masih anak hingusan yang naif ilmu dunia
Aku sedang rancak habiskan duit orang tua ku
Aku baru dapat lesen kereta
Aku curi2 bawak kereta masa kat kampus tanpa pengetahuan bapak aku
Aku baru create e-mail accout PERTAMA ku
Aku tak  tau apa itu Friendster, MySpace, facebook, mahupun twitter,
Aku takut dgn computer..buta IT betul
Aku tak terfikir aku boleh jadi aku hari ni
Aku masih anak kampung *belum mai bandar lagi
Bapak aku belikan aku handphone
PERTAMA..*Nokia Butterfly*
Aku baru dapat anak buah
PERTAMA (skrg pun masih berstatus pertama)
Aku baru kenal Lina,KakRon,Hawa,Chop,Ima,Jijah,Epah etc
Aku benci betik kena naik tangga 'batu cave' kat machang
Aku baru tau mcm mana org histeria..cuba teka sapa???;p
Keje aku makan, tido, g kelas, wat asemen...belajar mmg haram malas
Aku share dgn kwn aku beli PC
PERTAMA(rm1500)
Aku suka gaduh dgn Cik MPK..*pengikat ukhwahfillah sampai kini* ;p
Aku suka betul makan nasi delima *nasi kangkang*kot
Zaman ni bapak aku amik n hantar aku dari kampus *manja betul
Aku tak terfikir aku jadi blogger picisan *perasan sekian*

Tu la aku #10TahunDulu...sekarang ada beza ke??? Haruslah..tak kan duk bawak perangai #10TahunDulu...makin dewasa pemikiran, makin terbuka hati untuk menerima kebenaran...makin jauh kita berjalan, makin matang kita berfikiran...makin ramai kita berkenalan makin kita kenal kawan mahupun lawan ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌

Heay DUNIABLOGGER sesuatu yang mengasyikkan...kembali mencari diri..mencari sumber inspirasi...bukannya asyik BERHALUSINASI!!!

p/s : #29TahunDulu, saat waktu dan ketika ini, ibuku tak senang duduk, resah lagi gelisah menanti kelahiranku...maka saat aku mencoret nukilan ini, aku berdoa semoga Allah sentiasa melindungi serta memudahkan segala urusan ibuku di Dunia dan Akhirat :)) #begitu juga buat ibu kamu....

Salam Ukhwahfillah,

Happy birthday ELINA :)

Yours Truly,
-karbie-

Friday, June 15, 2012

Malaysia Selamat???

Sapa kata Malaysia ni Selamat???buktikan???nah ni baru tajuk berita akhbar untuk hari ni..belum lagi semalam punye mahupun esok atau lusa...hurmmmm...jangan lepas ni reporter dah tak bleh tulis mengenai kejadian jenayah setempat sudah ;p

Pecah peti besi PIBG

Jurutol mengandung 2 bulan cedera ditembak penyamun

Sumbat mulut nenek

 Mati ditikam penceroboh

Perompak lagak ‘pegawai JKM’

Sekolah dirompak

Mesin ATM lesap 3 minit

 

Yours truly,
-karbie-

 

 



Road-block

Bukan abang polis yang kacak yg buat road block..tetapi tu hah, uncle tu buat road block di laluan pejalan kaki...kemain cun dia cari tempat nak buat road block...biasa aku nampak dia duk mencangkung tepi 7E...hari ni kemain nak duduk tempat aku lalu hari2 nak g lunch...aish...

Atau dia mungkin agen perisik...auwwwww


Tak sure plak aku dia gila ke tak..rasanya tak kot..sbb aku tak rasa takot kat dia..kalau gila biasanya aku dapat hidu bau 'kegilaan' dia dari jauh..dari jauh aku dah nampak..aku dgn orang gila mmg fobia GILA...aku yang gila ke dia yang gila??? padahal tak pernah pun kena kacau...mesti orang gila kata aku syok sendiri...Hªªhªhªªhªªhªhªª

Tapi apa2 pun aku tetap berhati2..takut dia ngap kaki aku...haaaaaa sapa susah..*drama sgt kau jah*

p/s : semoga kita semua di jauhi dari mewarisi kegilaan ;p

Yours Truly,
-karbie-


Kembali : Jejari menari atas papan kekunci!!

Aku menulis bukan kerna nama apa lagi harta benda...coretan ikhlas dari jiwa buat bekalan hari tua!!

Mungkin menjadi sumber inspirasi, atau bahan menyakitkan hati, kalaupun ada bukan niat nak mencaci, atau bikin iri hati, sekadar isi luahan hati, bukan disini utk mengkhianati, hanya sekadar memerhati, buat tatapan tua nanti, sebelum tunggu saat mati, yang pasti bukan mimpi tapi realiti tak perlu di nanti mahupun dicari..

Bukan niat berpuisi sekadar ingin berkongsi

Wallahualam...

Yours Truly,
-karbie-



I am Back : WHY give up????


Dalam duk membawa hati yg lara...tiba2 terima satu nota beserta kata cinta..eceh..bukan bukan bukan...aku terima DVD ni sebenarnya...ptg semalam ada sorang kawan office bg aku DVD ni..asked me to watch this DVD.."sentap mak nak"...mcm tau2 aje sdg give up..tapi kebetulan je..aku pun apa lagi...terus jadi movie reviewer...

Actually aku pernah tgk kat Youtube pasal Nick ni dulu..tp bila tgk balik DVD ni mmg sentap habislah..apa hak kita nak give up segala...Nick dilahirkan tanpa kaki dan tangan n he never give up..tak pernah walau sekali dia menyesal apatahlagi menyalahkan takdir..dia anggap itu keistimewaan yg tuhan bg kat dia...untuk share dgn orang lain "never give up"...kalau Nick yg tanpa kaki dan tangan jatuh tersungkur berusaha ratus2 kali utk bangun balik, y aku tak bleh...u should watch this DVD...kalau tak nak beli cer google kat youtube "No arms, no legs, no worries"..amazing...very inspiring

Aku ni baru di uji skit dah nak melenting..baru gagal skit dah nak give up..tergigit lidah pun dah tak senang duduk kita ni..belum lagi tuhan tarik satu anggota...aku la tu insan lemah..korang memang tough gila aku tau..putus lidah pun relax je lagi kan..Hªªhªhªªhªªhªhªª

Watch THIS very inspiring video

(っ ˘з˘)っ~♥  (˘⌣˘)ε˘`)

TQ Jayme for the DVD...

TQ buat sobat dunia akhirat for the support...semoga kita sama2 berubah kearah yang lebih baik  ;p

Yours Truly,
-karbie


Tuesday, June 12, 2012

Give up!!!

Ok mood negative menyelubungi diri hari ni...banyak sgt benda gagal dalam hidup...biarkan ia keluar hari ni..semoga hari2 lain tak akan datang lagi unsur negative dalam diri...

Apakah yg menyelubungi hati ini?? Uhhh banyak sebenarnya...kalau diceritakan seolah membuka pekung didada sendiri dan orang lain..biarlah ia berkubur jauh disudut hati..takut di tuduh mengadu domba pula...

Hari ini aku give up menjadi aku...give up utk terus buat apa yg aku pernah buat..give up utk meneruskan sesuatu yang aku pernah mulakan...give up utk menjadi yg lebih berserah..give up menjadi siapa aku pernah jadi...give up utk merubah diri..give up n give up n give up....

Demi Allah tidak pernah menyalahkan takdir...DIA lebih tahu setiap pergerakan langit dan bumi...walau dimana kita sembunyi..ini mungkin jawaban pada persoalan aku...tapi tak tau soalan yg mana satu ;)) #mencarijawaban

Termasuk give up menulis blog...Berkubur sementara emptysoul...bila aku pulih aku kembali dgn semangat baru..kamu semua baik2 saja ye sayang...(っ˘з˘)っ~♥ (˘⌣˘)ε˘`)


​‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Monday, June 11, 2012

Rogol Rogol Rogol (˘_˘")

Nak salahkan siapa bila budak 12 tahun dirogol oleh lelaki 21 tahun..dipercayai budak perempuan ni ikut 'kawan lelaki' berusia 21 tahun tu kerumahnya...macam mana didikan dirumah dan sekolah sampai bleh jadi benda begini..tak salah didikan jugak bila dunia semakin canggih..rangsangan utk melakukan semua ni bermula dgn kecanggihan teknologi...

Drama2 dan movie di TV semakin banyak yg meransang ke arah melakukan kerosakan..budak2 cuba menjadi matang sebelum usia...kurang ajar dgn org tua..menjawab setiap patah kata seolah mereka sudah cukup dewasa...tiada timbang tara...terlalu mengejar seronok dunia...sampai terjerumus ke lembah hina...bukan niat nak menghina..tapi bangkitlah menjadi manusia berguna...

Kesian..masa depan hancur sekelip mata...besar nanti nak jadi apa...kalau sering alpa...tak hirau kata ibu bapa...(˘_˘")

P/s : Mood bagi ceramah sosial pepagi buta...sbb office blackout lagi..haih..

Yours Truly,
-karbie-



Berperang dgn cicakman!!

Ya Allah...aku baru tau rupanya aku takut gila dgn cicak...semalam kakak aku boleh plak terkepit cicak kat celah almari yg membawa maut plak tuh...

Citenye cenggini...aku nak bwk bekal fried rice g keje...so EJ yg baik hati as usual la akan masakkan utk aku..."Kong keng kong keng" dia kat dapur sensorang...sekali aku dengar bunyi teriakan..aku bergegas ke dapur..dan EJ begegas ke ruang tamu..aihh...dah kenapa pulak..."TT dah kepit cicak kat almari"....oohh dia dah jadi pembunuh rupanya..ok aku pun geli2 seram, pegi la tolong bukak balik almari tu..sbb kesian plak nampak tangan cicak tu terkapai2 seolah meminta bantuan..mana tau masih bleh selamatkan..aku bukak2 cicak tu dah kejong..(˘_˘")

Tragedi membawa maut rupanya..bersusah payah pulak la aku n EJ nak semadikan menatang tu...geli2 seram betik aku..pakai spek itam segala nak sapu cicak tu..Ya Allah..sekecik tu bleh riuh sekampung...dgn memuji kebesaran Allah aku kuatkan hati sapu cicak tu masuk tong sampah..meremang segala bulu yg ada...haih

Selamat sudah..EJ sambung masak...dpt aku makan nasi goreng sotong hari ni..kalau tak mimpi ngeri aku dgn cicakman tu...


Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Sunday, June 10, 2012

Pembersihan FACEBOOK...

Hari ni aku ada banyak masa terluang...so i have time to do "clearance"....buang a.k.a unfriend sebahagian dari FB friends aku...terutama kawan2 dan keluarga yg tidak memberi impak maksima kepada aku...bukan apa..ramai2 sgt rasa susah nak berkawan....lama tak tegur sama seperti kawan dgn stranger..bahaya woooo kawan dgn orang yg tak dikenali zaman sekarang ni...friends of  friends..hah kenal ke???errrr...kawan2 retis pun dah kena kurangkan ni...takut tiba2 diorang nak ambik aku blakon susah nanti...hahahah

Criteria untuk UNFRIEND :

  1. Jarang update status (membuatkan aku tertanya dah mati ke dia ni???)
  2. Jarang post gambar2 terkini (letak gambar anak zaman baru lahir, skrg anak dah nak kawin dah@letak gambar zaman besar lidi, sekarang besar bas)
  3. Suka memaki hamun 
  4. Suka memburukkan pihak tertentu
  5. Jenis nak jadi politician tak bertauliah...seolah semua dia tahu..padahal tin kosong
  6. Suka post benda2 mengarut...eg :gambar yg di edit utk memburukkan pembesar negara
  7. PENJUAL yang suka tag aku dah memenuhkan notification aku (kalau tak tag no hal) 
  8.  Jarang reply comment aku....bajet retis sgt kau kan
  9. ONLINE tapi bila aku ping tak pernah nak tegur
  10. Tak tau nak hormat agama dan bangsa lain..kata lain RACIST..
*Tertakluk pada terma dan syarat ;p

p/s : Oh yeah..saya juga sudah bersedia jika ada yg nak UNFRIEND saya...

Yours Truly,
-karbie-

Support Harimau Malaya...

Wear the jersey with pride...lambang kebanggaan rakyat malaysia..saya pun ada baju Panthera..anda bagaimana...This is a symbol of our nation and of strength, power, ferocity and pride. to show our support to our Malayia Team..

Represent the SPIRIT...:)


Yours Truly,
-karbie-

Movie Review : Bohsia 2

Sorry to say...mengecewakan saya...failed to impress me...aku tunggu sesuatu yg lebih outstanding dari filem ni...uhhhh meleset...kalau tau tunggu je 2 minggu lagi donlot bleh tgk sambil makan nasi kerabu cicah budu depan TV...heheheheh....

Ada penghayatan mmg betul...tapi tak cukup umph...u can do more more and more....bukan macam chipsmore..kejap ada kejap takde....#justsaying

Yang penting mat rempit sebelah gua tangkap leleh tgk cite ni....sedih tgk nabila kena tusuk..."aduh sakit weh gila ah, kesian tasya wei sial laa" tak duk diam lansung..aku nak tgk pun tak senang....masih berjiwa ikan walaupun mat rempit...jgn sisihkan mereka kerana mereka mat rempit...;p


Lirik Lagu: Jalan Kembali - James Baum feat. Doul Harun

Ke jalan yang benar


Kembalilah orang muda

Kembalilah wahai remaja
Kembalilah hei ke jalan yang benar
Kembalilah dari jalan hitam
Kembalilah ayuh semua hei hei
Kembalilah ke jalan yang benar

Mari kita lihat bagaimana dia buat

Kita tengok kalau semangatnya kuat
Kalau tak taubat nanti orang pun meluat
Jangan main gila sementara sempat

Sudahlah wahai cik adik

Tak habes-habes nak merepeks
Nasib lu belum nasib tak baik
Nasib belum ada yang melenting yeahh

Hidup tak tentu arah

Perangai bagai penjenayah
Tak hiraukan ibu ayah
Tu pasal lu hidup payah

Haruskah begini

Perubahan mula disini
Kehadapan di tujui
Meninggalkan zaman sudah

Kembalilah orang muda

Kembalilah wahai remaja
Kembalilah hei ke jalan yang benar
Kembalilah dari jalan hitam
Kembalilah ayuh semua hei hei
Kembalilah ke jalan yang benar

Macamtu lah macam gitu-gitu

Hargailah diri jangan tersipu-sipu
Dari pada jadi bodoh tertipu-tipu
Baik jadi cerdik karang gua siku

Dush pengsan bangun balik

Oi bangun celik
Hakikatnya lu teruskan hidup licik
Kalau jatuh gedebuk lu bangun balik
Oi

Ei camna bersama

Luar-luar alam bencana
Jika ditanya hendak ke mana...
p/s : Apa2pun lirik lagu dia mmg terbaik..sampai ke jiwa aku...

Selamat malam




Saturday, June 9, 2012

Sisa kehidupan...

Hari sabtu hari utk release stress..kosongkan minda bukan kosongkan jiwa...santapan rohani..santapan jiwa..

Jom g tgk BOHSIA2...dengar cerita pecah panggung..karya Syamsul tak pernah mengecewakan kowt..kita tgk dan nilai sendiri la..uhhh..nak tunggu jam 5pm lambat lagi..dah sampai Alamanda ni..sapa ada kat Alamanda mai la sy belanja minum2 dulu...

Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Im your father..NOOOOO!!!!!!




Sarapan pagi sabtu buat teman2ku....ceria2 selalu walaupun diri anda diselubungi misteri ...


Yours Truly,
-karbie-


Movie : Chowkit...

Finally dpt tgk Filem Chowkit...jumpa jugak link yg boleh di donlot...cerita ni not bad...bleh la layan sampai habis...

Cerita yg padat..ada pengisian..berat tapi ringan...jelas lagi terang..bosan2 bleh la layan cite ni...bagi aku cerita ni ada realitynya tersendiri...aku tak rasa ini rekaan semata...setiap jalan cerita pasti ada penceritaan tersendiri...

Kita ni dah banyak sgt tgk cerita diluar kemampuan manusia...cerita yg lahir dari imaginasi semata...cuba sekali sekala layan cerita reality.. kehidupan sekeliling kita...best kowt #justsaying

Make sure nak buat filem jangan buat filem tahap sampah...penonton bantai gelak pecah perut tgk kebodohan pelakon buat lawak bodoh..kesian industry filem kita..tapi kalau cerita terlalu berat seperti bunohan mcm mana plak..┒(⌣˛⌣)┎

P/s : Esok nak g tgk Bohsia2 plak ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌. Majulah industri perfileman negara..

Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, June 8, 2012

Ni aje aku dapat :(

Pergerakan aku dari Rumah singga kembali semula ke rumah..5432 langkah aje aku dapat...kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah sehari..aih.. 



Ni pun office aku tingkat 3 (takde lift hokay)..aku turun naik 4 kali hari ni...aku park kereta jauh dari office (*sbb terpaksa..parking dpn ofis dah penuh)..aku g makan sunway pyramid kasi jauh skit..aku g toilet 10 kali...

Ni aje aku dapat..dah tu kalau aku parking depan ofis, naik ofis 2 kali sehari(pagi n lunch hour),makan mamak tepi office, brapa langkah je lah agaknya..no wonder org keje ofis banyak lemak..naik lemak...(˘_˘")

Peluh pun 3 titis je kot hari ni..tp kencing tok sah cakap la 2 baldi kowt..Hªªhªhªªhªªhªhªª wooops..

p/s : Sapa ada link nak donlot filem chowkit???puhlizzz

Yours truly,
-karbie-


Syurga Ku....

Di sinilah aku dibesarkan...


Ni tempat lepak family..menonton tv bersama family...ruang sempit yang membuatkan kami rasa we are one big n happy family...*abaikan DIGIman atas sofa tu


Ni bilik aku zaman sekolah rendah...katil ni la tempat aku n my sis gegolek, bergaduh, mengumpat, bercerita....malam2 bila we all bosan, we all akan buat bising utk menarik perhatian parents...a few minutes kemudian bapak aku akan datang ajak tdur bilik diorang..hoyeahhh..suka sgt...


Ni bilik arwah nenek saya...tempat kegemaran saya lepak bila balik dari skool...kacau nenek saya tdo..kacau nenek saya mengaji..ajak nenek saya kluar tgk tv or main congkak..


 

Ni la meja study aku...besar gedabak..takde meja study specific sebenarnya...study dalam bilik, mmg pantang mak aku..nak study biar depan bijik mata dia...fuuuhhhh...ehemm..not bad...aku menjadi manusia walau takde meja study sendiri..muahahah..



Ni tempat saya main basikal sebelum dapat kluar pagar..sy hanya bleh keluar pagar pukul 5pm..bila mak saya dah balik kerja...so sebelum pukul 5pm kena la pusing2 dalam ni je dulu..pukul 7pm mak saya akan tercegat depan pagar macam warden asrama...pastikan saya balik rumah...huh...nak g mengorat pun susah ;p


Ni plak halaman rumah..dari kecik sampai ketua mmg mini zoo...banyak binatang esp burung2...bingit je...so malam2 tetiba ada bunyi pelik aku tak heran la..suara hantu n suara burung sama je...


Ni plak tempat jemur kain aka pondok tinjau...dari atas tu dpt tgk bapak saya ke mak saya ke dah balik..nampak je kereta diorg lalu menggelabah kemas apa yang patut ;p 


Cuba teka apa dalam bungkusan putih tu...hoyeahh...ni tempat basuh baju..mesin basuh zaman 60an tu..masih gagah berani hokay..(˘_˘")


 Ni pulak bilik my parents so called Master bedroom...tapi tak lama...bila aku masuk sekolah menengah, bilik ni jadi bilik aku..sbb ada a/c..aku halau my parents tdo bilik lain..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...bapak aku tak leh sejuk2 ada penyakit batu karang..dulu2 la..

Ni plak hall..yang akan berfungsi sekali setahun..iaitu di hari raya...n usia sofa tu more than 20 years dah..aku tak try plak duduk..ntah2 dah reput..Hªªhªhªªhªªhªhªª 


Ok setiap bilik dalam rumah tu dah jadi store room...saya pun tak faham kenapa..penuh dgn barang2..hurmm..

Ok la...ni la serba sedikit syurga saya dari kecil hingga kini...I miss my home...

P/s : I'm coming home , coming home, coming home ;p