Tuesday, July 31, 2012

Eh kalau dah expert tak kemana!!!

Hªªhªhªªhªªhªhªª riak tak bunyi title post aku hari ni...ngeh ngeh ngeh...hari ni walaupun lewat, aku bergegas jugak pulang utk goreng sayur ala karbie lagi..tapi hari ni add on telur and mushroom....memandangkan hari ni hari ke2 means aku dah expert..lebih pantas lagi tangkas mcm belangkas...puihhhh..

EJ akan masakkan asam pedas daging hari ni..so aku kena siapkan sayur goreng aku cecepat...nnti aku kena tlg dia masak..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...marvelous je bau asam pedas EJ ni..rasa blum tau lagi..harap2 ok je rasanya..

.





Package berbuka hari ni

Dah la kena balik lewat skit ada visitor masuk office hari ni...turun2 kete plak kena block...kluar kete nak tgk kot2 ada no fon ke nak tolak kete ke apa, eh nampak surat cinta bawah wiper...TQVM MPSJ....

Kete monyet ni angkat handbreak seolah2 dia parking kawasan curam puncak gunung kinabalu...no fon mmg haram tak reti nak tinggal...aku pun hon skit2 je la memandangkan honk aku ala2 kentut ikan je...bayang pun tak nampak...

Biasa la bila kejadian begini meninpa diri, benda utama akan dilakukan amik gambar, post kat FB, tgu org komen buat hilang bosan..standard ah apa lagi aku nak buat kan..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...

Tiba2 aku nampak ada akak kete depan aku nak reverse...susah payah la akak tu nak reverse sbb kete monyet tu kat blakang dia...aku pun g la tlg akak tu tgk kan dia nak reverse...mamat india kat sebelah mula2 jual mahal..tak tlg pun kakak tu..bila aku yg takde kena mengena ni g tlg baru dia sebok2 nak tlg jugak...bila kakak tu dah lepas india tu dtg plak nak tlg aku kluar dari lubang parking dgn space yg ada..tp malangnya kete aku over size mcm tuan dia jugak..gagal disitu utk kluar...india tu tanya "kete kakak takde honk ke"..aku jawab "ada tp slow mcm kentut je"...dia gelak2 manja...dia pegi kat Alphard dia...ponggggggggggg hambik kau bunyi mcm serombong kapal...tak berhenti plak tu dia tlg honk bg pihak aku..naik malu aku...

30minit menunggu dtg la mangkuk hayun empunya kereta...spek tebal nak mampos...jalan tempang..BBNU..."Sorry ah sorry ah" hurmmm lantak kau la,tak lalu aku nak marah...start kete kluar dr lubang parking dgn hati puas...sambil angkat tgn kat brother india td...


P/s : Benarlah janji DIA , satu kebaikan yg dilakukan 1001 kebaikan lagi disediakan utk kita..kalau pun bukan di SINI manatau leh guna utk 'topup' mana kurang di SANA nanti...

Selamat Berbuka korang (っ˘з˘)っ~♥



Permintaan meningkat!!!

Rejeki di bulan mulia...permintaan terhadap SAMPLE biskit raya meningkat...dengar baik2 SAMPLE ye...(˘_˘")

Benda free suka benor korang ni tahu...haih...sample je cepat je nak kan...biskit nye nak beli ke tak jah oiiii...heheheh...tak kisah pun mmg nak bagi sample ikhlas...tak nak beli sudah...ye dok...eh aku rasa cleaner tempat aku mcm berminat je nak beli biskit nih...heheheh...kemain kan...dia kata sbb lawa bukan sedap...belum rasa belum tau..sudah rasa mau beli... ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌





Rindu ibu!!!

Eh tetiba je rindu mak saya....mak saya best...mak awak pun mesti best kan...mak saya akan masakkan makanan kegemaran saya...mak saya akan hidangkan makanan utk saya...mak saya akan cuci pinggan utk saya...mak saya akan selesaikan segala permasalahan saya...mak saya sanggup berkorban apa saja utk saya...mak saya sanggup habiskan wang ringgit dan harta benda utk saya...mak saya sanggup korbankan masa dia utk saya...mak saya akan setia mendengar cerita2 saya...mak saya akan selalu nasihatkan saya (walaupun saya buat2 tak dengar)..mak saya dah habiskan sebahagian hidup dia utk saya...

Mak awak pun mesti mcm tu jugak kan...untungla sapa masih ada ibu...apa yg saya dah buat utk mak saya ek??? Errrrrrrr...bg yg dah takde ibu meh sama2 kita sedekahkan al-fatihah utk mereka...

P/s : #renungan Day 11 Ramadhan





Monday, July 30, 2012

Day 10 : Ramadhan menu

E-mail aku dah ok..dah bleh update blog tru email...baru la ada semangat skit nak update blog...mana best skit2 kena bukak laptop lecek la kan...eh tak jadi la pakai fon cekai..nanti susah nak update blog ;p

Hari ni menu simple but nice...telur sweet sour +bawal sweet sour+sayur goreng+mihun goreng+chocholate shake...penyediaan yg sangat singkat...30minit semua settle...aku siap update blog kakak ku dah siap masak kat dapur (kantoi tak tolong ;p) dah tolong la basuh baju n goreng sayur... ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sayur goreng ala karbie!!

Wakakkaka...jarang2 kot aku nak masuk dapur dan memasak...hari ni balik je office terjah nak masak sayur...sebab EJ akan masak main dishes iaitu Bawal Sweet Sour....nampak tak "apa yang penting kerjasama"...Hªªhªhªªhªªhªhªª

Aku akan masak benda simple..tak pun siapkan bahan2 tuk masak je....EJ akan masak main dishes...standard la tu..kakak mesti masakkan utk adik dia kan...





Bubur lambok...

Ni bukan favorite org kelantan ni...aku pun tak berapa suka bubur lambok nih..baik buat bubur kosong makan ngn kicap lagi sodap..ngeh ngeh ngeh...

Ntah macam mana hari ni EJ bawak balik bubur lambok kampung baru....rezeki buat hari ni...kalau ada atas meja kat umah pun mmg aku tak pandang la bubur ni..apa rasa dia ek??? Sedap sgt ke??? Cehhh banyak tanya try la sendiri kan...jap la takkan try skrg kowt...tunggu azan nak try la skit...kalau sedap semangkuk aku bedal...





Menu Sahur sepanjang Ramadhan!!!

Setakat ni, menu sahur never change lagi...chocholate shake+aloevera concentrated+peach teamix+omega fish oil....sambil tutup mata pun bleh sahur dgn selamat dan aman ;p 



Sunday, July 29, 2012

Pemprosesan Biskut Raya

Ok stock biskit raya dah sampai...sapa nak order bleh order....harga Promosi sapa order awal...RM23/50pcs...di jamin HALAL dan SEDAP (ikut tekak aku)..bukan aku yang buat jauh skali kakak aku...ni di seludup dari timur tanah air...muahahahah....ni semua favorite biscuits during Raya....time raya mmg tak jeling kiri kanan dah kalau dah dapat balang biskut ni, sambil tgk TV, selak kain baju kurung, kepit balang celah kangkang, ngap ngap ngap sampai kembung..heaven.....eleh korang pun buat jugak

Re-packaging

Dah maju skit biz tahun nih...sample biscuits masukkan dalam zip-lock...tapi label tulis tangan je la....ala2 nak jual ubat haram pun ada aku tgk plastik kecik2 ni banyak2....jgn AADK datang serbu sudah.... ngehhhhh2....







Pusat penghantaran Sunway Pyramid and Alamanda sahaja...bagi menjamin keselamatan aku...order ditutup by Sabtu depan (4th August 2012)...PM me for more details yoooooo...

*Kalau nak order Chocholate Chip ala2 Famous Amos bleh la contact CIK MPK.....saya ni sekadar mengwar2kan sahaja...tolong member2 and sedara mara buat business....mana tau diorang jadi famous nanti amik aku jadi runner..aku ok je janji dapat komisyen seposen-dua....hahaahaha...

First Customer 20 balang ;p



Boredom Sunday

Ahad yang sendu di bulan puasa...nak kluar panas, panas dahaga, dahaga lapar, lapar tak leh makan...heyk...

Duk rumah juga bukan sesuatu yg bijak...so better keluar jugak....plan nak g cari baju raya area shah alam, yg dapat hanya sehelai t-shirt Mickey kat the curve...alang2 yg curve harus ke IKEA...pegi IKEA tak beli karipap sangat loser bunyi nye...dapat 2 biji karipap terus balik...



Meneruskan perjalanan menuju ke ampang...ambik stock biskit raya...tempahan dan bermula seawal ramadhan...org kecoh2 duk buat biskit aku kecoh g amik stock...biskit org ni mmg sedap...resipi turun temurun...tapi harga kian tahun kian meningkat...kalau yg mementingkan rasa n quality boleh beli biskit dia...tp kalau jenis nak penuhkan balang nak bg org makan ala kadar, biskit murahan pun dah kira ok...

Kejap lagi masuk dapur, siapkan juadah berbuka utk hari ni..sumpah nak makan ala kadar je...semalam melantak gila gaban banyak...


Saturday, July 28, 2012

Day 8: Iftar with LOVED!!!

Alhamdulillah...diberi kesempatan utk berkumpul bersama keluarga kecilku...my parents tak senang duduk bila tau anak2 smua dapat berkumpul..mereka pun nak merasai 'kemeriahan' itu di bulan nan barkah ini :') kejap2 call tanya makan apa, lauk apa, nak ckp dgn cucu etc..

Master chef bz di dapur menyediakan juadah kegemaran masing2....untung ada sis yg pandai masak seperti mereka...erkk pandai ke??? Takde la pandai pun...tp dah sebati dalam diri..air tangan ibu turun kat anak2...



Juadah hari ni, kari ayam, tenggiri asam pedas, sotong tempura, ketam goreng, paru goreng, sayur goreng, honewdew sago cocktail...pergh masing2 ada resipi kepandaian masing2...aku pandai tgk n menyebok kat dapur je :))

EJ's Honewdew cocktail
Resipi Mumsky and Heam

EJ's Tiramisu


Memang sengkak perut aku hari ni...biasa dgn EJ satu jenis lauk je..hari ni aku balun banyak gila lauk pauk....perghhhh....cramp perut kejap...ngeeeee...jangan terlajak sahur sudah malam ni...


Working saturday!!!

Biasanya bulan puasa ni, lepas sahur terus je tgu subuh pastu keluar g keje terus....tp hari ni nikmat betul rasa, lepas subuh bleh sambung gegolek atas katil...wink wink nikmat dunia betul...

Tapi bila dah routine dah lepas subuh terus siap utk g keje makan golekan ala hindustani aku atas katil ni tidak memberi apa2 kesan yg mengasyikkan...nak tdo pun tak ngantuk...EJ sedang bz menyiapkan rumah sbb petang nanti ada TETAMU nak dtg berbuka...ngeh ngeh ngeh....aku dah siapkan apa yg patut so selebihnya dia buat...

Orait dah bleh tdo kot nih...kot kot kot...heykkk...tak ngantuk pun..sbb takde setan nak main 'swing' kat kelopak mata aku...Hªªhªhªªhªªhªhªª ...buat2 tdo la jap...kul 730am nanti bangun siap2 g office....

Alhamdulillah sempurna sudah 7 ramadhan....semoga hari2 berikutnya masih terus diberi kekuatan ameen!!!

Yours Truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, July 27, 2012

Beli SIJIL palsu

Hamboi Hamboi Hamboi.....kemain uols ni tau duk beli sijil palsu tanpa mengahadiri kuliah....benarlah DUIT bisa beli segala...dengan duit nak ambik nyawa orang pun boleh...tapi tak dapat beli nyawa je kan....haih....awat BODOH benar mereka2 ini ek??oh yeah ini la yang membezakan kita kot...;p

Aku duk belajar dalam "cell" tu 7 tahun kot...dari muda sampai ke tua...dari anak dara sampai jadi anak dara tua....dari bujang sampai bujang telajak...kau senang2 aje gi beli sijil...apa sgt ada pada sijil kalau tak nak punya ilmu???? biarlah anda dikenali dgn manusia berjaya tanpa ilmu..ok what...nampak hebat disitu....tak malu ke oiiiii duk canang satu tanjung, duk gantung sijil tipu....nak tipu sapa oiiii??? tipu mak jemah jual etok pasar siti khadijah kew??? 

Apa aku nak bising kan??bukan dia amik duit aku pun..muahhahhaa...kesian manusia semakin BODOH lagi MEMBODOHKAN diri sendiri sekarang ni....jelas akan terpancar dari raut wajah dan gaya percakapan serta tindak balas seseorang terhadap sesuatu perkara...itu yang membezakan darjat kita....bukan dari sijil mahupun pangkat yang kita ada....itu hanya topeng sementara....kalau gantung 10 sijil kat dinidng sekali pun, 10 garisan pada jubah sekali pun, kalau tak reti nak hormat mak bapak, tak tau nak menjaga hak sesama manusia, tak tau nak berbahasa sopan dgn sesama manusia, sama je darjatnye seperti "binatang"....:)))

"susah susah sajah"




Buffet Ramadhan Tak Berbaloi???

Hari ni plan nak g makan nasi arab tersohor area cyberjaya...hari ni after office terus ke cyber...tunggu my sis 'bootcamp'...so berbuka hanya dgn air kosong dan korma 2 biji terus terang biji mata...adrenalin pun mengalir laju je..penangan korma...subhanallah...after my sis selesai 'bootcamp' dalam kul 8pm we all pun menuju la ke kedai makan...

Sampai2 je mereka kata hanya ada buffet sahaja...nak makan ala carte kul 9pm baru start..aih lapar la jugak hamba ni...sebelum naik hangin we all setuju je la utk amik buffet..RM35++/pax...usha2 lauk dia ok la ada kambing+ayam tandoori+ayam kabshah+BBQ lembu...aku amik semua binatang2 yg ada dalam tray yg disusun tu...seketul setiap satu...habis je first round oraite perut dah penuh...nak g second round jalan pun dah macam ketam...last2 membazir je ayam and kambin yg aku amik...


Kesimpulan kalau nak makan buffet ramadhan mmg tak berbaloi...terima je la kita ni bukan boleh sumbat banyak2...mmg untung la sapa buat buffet during ramadhan ni...org akan amik sikit je..tak padan dgn harga...

Tuhan buat mmg elok dah...sunnah nabi mmg terbaik dah...Seharian perut kita kosong, masuk manisan setitik dua pun dah bleh rasa penuh perut ni...tu kehebatan puasa...seharian terketar2, mcm2 menu bermain di kepala,nafsu semata, masuk sebiji kurma segelas air, NAFSU pun hilang selaju air yg mengalir masuk melalui anak tekak kita...

Camno ni kak ron buffet kita anak beranak...Hªªhªhªªhªªhªhªª


Day 6 : Ramadhan Menu

Alhamdulillah...rezeki utk hari ni....sebiji kurma+chocholate shake+grilled salmon...perghhh..mmg maverlous kakak aku masak...kalau makan kat kedai 20 hengget sepinggan salmon...so beli je salmon kat jusco, balik grilled kat umah..jimat...3 keping baru 20 hengget.... ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ 

Salmon with Garlic and butter sauce



Thursday, July 26, 2012

NOT a real Goodbye to Facebook





Suatu masa dahulu aku peminat tegar facebook...bgn pg perkara utama aku nak buat adalah on laptop n check FB...status FB ku akan di update every few minutes paling lama pun sejam sekali...aku mula add seramai mana kawan yg boleh...bila aku kebosanan aku akan add group2 yg kadang2 sgt mengarut...aku akan jawab soalan quiz yg ntah apa2...aku akan main poker sampai 3-4 pagi...itulah rutin harian ku..sehinggakan menjebakkan aku ke kancah 'smart phone' yg takde la smart sgt pun...lagi la senang aku nak update FB , post gambar, n apa2 saja...

Sehingga tiba suatu saat..aku rasa MELUAT dgn FB...sebenarnya lebih tepat meluat dgn sesetengah MANUSIA dalam FB...yg gunakan FB utk pelbagai NIAT ;)

Antaranya supaya senang nak bg kad kawin, senang nak tunjuk beli belt hermes, nak jadi ustazah pilihan 2020 dimana semua org ni salah dia je perfecto, n yg paling aku allergic adalah nak BERNIAGA yg tak tahan nih...penuh wall aku segala macam product..kacip betina, kacip jantan, spendar super power, bedak, ubat kurus, ubat gemok, ubat kuat, ubat gigi, besarkan tetek, kecikkan otak dan mcm2 lagi...aku pun apa lagi terus delete jenis keturunan mcm ni....tup tup...bleh plak tetiba sms aku..eh nape aku tak leh cr ko dlm fb..lahanat tul..sampai ke tahap tu manusia bila mengejar dunia dan kekayaan.....sampai jadi miskin akal..(˘_˘") manusia...


Yang aku tak paham..kadang2 mereka kata "kindly unfriend me if  u dont like my status updates ke apa ka


Dah tu bila aku delete ko dari friendlist aku, kenapa siap SMS (whatsapp la wei) aku lagi tanya kenapa? 




Tak salah nak berniaga..tp cukuplah uol post kat wall je..jangan tag semua kawan2..yg tag satu hal...bila dah ada org comment penuh notification aku...irritating hokay..

Tp tak bermaksud aku tinggalkan FB terus..masih ada kawan2 yg aku nak tau perkembangan mereka..contoh dah kawin ke, dah dapat baby ke, dah cerai ke, dah matii ke...kadang2 berita terkini cepatje org update kat FB..so for me FB still satu medium penting dalam kehidupan seharian kita ;)






Yours truly,
-emptysouL-


Borak Kencang!!!!

Dalam mengharungi dunia globalisasi, terdetik rasa hati tak terkejar lagi...budak2 baru nak up (BBNU) pun mampu beli iphone, galaxy segala...siap bleh tukar fon tiap2 6 bulan...

Murah ke smua gadget2 ni weh??? Takde la murah mana pun tapi smuanye bisa dimiliki kan??? Al kisahnya, aku rasa nak kembali pada 'fitrah'..Hªªhªhªªhªªhªhªª..nak guna fon yg simple2 je...tamau dah guna yg so called canggih ni...banyak duit aku habis guna service yg ntah apa2...tambah2 skrg ni aku dah bosan dgn dunia maya ni...ehh blogging ni bukan maya ke??? Errrrrr...

Dgn usia aku dan kawan2 yg aku ada hari ni, aku rasa aku bayar bill RM150 tak berbaloi...guna BBM free je, whatapp free, FB free..as long as ada internet connection..sekarang ni wifi dah besepah kan...setakat nak sms jarang2, call mmg tak la..baik aku guna prepaid..isi 50 sebulan duk diam2 kan...guna fon yg ada torch-light mcm mak aku pun ok...sambil drive sambil taip msg celah kangkang (sorok dari abg polis kononnya)..nampak polis kat depan campak je kat kaki fon..tak syg la fon 150 hengget kan...campak aifon pikir 3 kali..tau2 dah kena benti kat tepi..(˘_˘")

Nak guna internet balik rumah je la kan...ini jugak dpt kurangkan jurang antara manusia aku rasa...time makan or jumpa member takde la sebok nak bertweet,fb, post gambar, comment, BBM segala...

#borakkencang!!!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Wednesday, July 25, 2012

Day 5: Menu Ramadhan

Sebelum saya post sebarang gambar menu hari ke5 ramadhan...saya ingin menyusun 10 jari tangan dan 10 jari kaki andai ada yg merasakan semua ini utk tujuan menunjuk2....mungkin ada antara kita yang tak bernasib baik, yang ada masalah kesihatan dan sebagainya yang tak dapat menikmati juadah enak untuk berbuka...smua ni sekadar catatan harian buat renungan masa kan datang k....sorry k....syg uols tau...kalau yang sakit tu saya doakan agar cepat sembuh..sapa yag dalam kesempitan saya doakan agar tuhan lapangkan...amin

So what's the menu for today...jeng jeng jeng..kakak saya yang baik hati masakkan ayam korma yooooo..ahaks tp serious kurang enak..sbb guna rempah maggi..next time kena guna rempah adabi.. maggi bukan pakar rempah tapi pakar ajinomoto ;p

Bahan2nya...oh by the way ada telur dalam kurma ni
Tumiskan bahan2 tadi
Masukkan rempah kurma maggi..adabi lagi sedap kowt
Masukkan ayam...
Tunggu sampai ayam masak baru masukkan santan



Sayur campur pun sodap

Alamdulillah rezeki utk hari ni...walaupun kurang enak..erkkk

p/s: kakak saya pandai masak sebenarnya..tp rempah kurma tu yang tak sedap..kan kan kan...heykk


Your truly,
-karbie-


Tuesday, July 24, 2012

Day 4 : Ramadhan Menu

Hari ni seperti biasa berbuka dgn shake..tapi sudah upgrade kepada shake chocolate...itS yummmyyy yoooo...menu tambahan adalah Special omelet and ayam masak merah...hoyeahhh...mavelous la sangat kan...

Choc-shake
Omelet with mushroom
Ayam masak merah






Asalkan bukan karipap!!!

Aku ni tak kisah la org nak makan depan aku ke...lauk pauk bergelimpangan depan mata aku ke....bau2an yg menjilat anak tekak ke...aku ok jew...aku tak bernafsu serakah pun..

Tapi bila masuk bab karipap panas...rasa mcm bunuh diri je time2 puasa mcm ni....mmg favorite aku tuuuu...lebih2 lagi kulit karipap...aku mmg bernafsu betul dgn kulit karipap...al-kisahnya tadi dalam bilik meeting ada buat makan..caterer baru hantar karipap panas2 lagi...adoyaiiii...walaupun intinye 'teeeet' aku tetap bernafsu dgn kulitnya...Hªªhªhªªhªªhªhªª 



Eh takde lah karipap tu halal...aku tau sapa supplier dia...rasa cam nak curi je satu bwk balik utk berbuka...tp aku takut aku berbuka kul 2pm je...so batalkan niat..(˘_˘")





Monday, July 23, 2012

Berbuka with vanilla shake

Alhamdulillah...dari kul 330pm perut ni berkeriuk je lapar...dalam kepala otak mcm2 mau makan...dgr org duk borak pasal makanan pun rasa meleleh je air liur...

Berkumandangnya azan maghrib, dengan lafaz bismillah, ngap kurma sebiji minum vanilla shake secawan rasa mcm makan nasi sepinggan...alhamdulillah..nak solat pun tak mengah...pas ni sambung reratah lauk plak ek... ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌

p/s: Sempurna sudah 3 ramadhan..semoga diterima segala amalan (っ˘з˘)っ~♥



Jalan2 dengan bapak

Rutin ramadhan seperti biasa...bagi mengelak kejap2 aku masuk dapur bukak periuk, bapak aku akan ajak  keluar mencari juadah dan pusing 2 dalam bandar sampai pening...supaya mak aku tenang menyiapkan juadah kat rumah tanpa gangguan ....

Kali ni bapak aku bawak g captain restaurant...jalan2 sambil ambik gambar...dia kata nak belanja makan situ..aku surrender...aku tak nak makan kat kedai..aku nak balik makan masakan ibu...itu paling marvelous..umpan aku dgn hotel 5 bintang pun aku tak mau...balik kampung utk makan masakan ibu dan juadah rare sahaja...setakat makan chinese food kirim salam aje lah...



Waktu berbuka puasa di atas kapal terbang!!!

Tak pernah terjadi pada diri yg jahil ini waktu berbuka berada di awangan...al kisahnya semalam terjadi lah peristiwa itu...maka ada la kekonfiusan bagi diri yg hina ini...mana nak tau waktu berbuka dah masuk ke belum kan??? Tau la masuk maghrib masuk la waktu berbuka...ada ke azan kat atas tu?? Ekkk pulak..matahari tenggelam?? Nampak cam dah gelap so??? (˘_˘")

Jam menunjukkan 735malam...pakcik sebelah aku dah bukak kotak kurma...siap nak share dgn aku serta org sebelah dia...dia masukkan kurma dalam mulut..aku pun mula nak baca doa...mulakan berbuka dgn air mineral je...kurma tak bawak la pulak kan...nak amik kurma dia segan plak...kenyang dengan sebotol air mineral...dalam kul 745pm anak kapal annouce sudah masuk waktu berbuka puasa utk muslim..aku??? Terkebil2 pandang org sebelah...

Sorang mamat bajet tau berkata " kat atas ni kita waktu lain bla bla bla" dalam hati aku kenapa td kau tgk org bagi kurma kau tak ckp apa pun dah kau tau..ko tgk org sebelah kau makan kau tak ckp apa pun..bila annoucement dibuat baru kau bagitau "bla bla bla"...pakcik depan aku pun dgn yakin, takpe kita musafir, kita yakin kat luar dah gelap...semua seisi kapal terdiam..pakcik sebelah aku mungkin rasa bersalah..niat share kurma bertukar menjadi perkara mcm ni... astaghfirullahalazim...bukan disengajakan..sesungguhnya aku insan jahil :(

P/s  niat aku nak awalkan berbuka puasa, sekali mmg awal benor aku berbuka :(

BACA SINI

Yours Truly,
-karbie-
.


Day 3 : Ramadhan 1433H

Mengantuk yang amat la weh...after sahur dah tak tdo...lepas subuh terus memulakan perjalanan g office...kluar awal pun sama jugak jamm..tapi sekurang2nya takde la stress sgt...sbb suhu kat luar masih sejuk berembun...

Kluar 620am sampai sunway 715am...mata terkebil2 nak tak nak je bukak...nak naik office awal2 seram plak kot2 jumpa pontianak...pontianak pun tak selera nak jumpa aku kot...eh bulan puasa ada kew hantunya??? Drama sangat kau kan...

Cobaan pertama sahur dgn vanilla shake...harap2 mampu bertahan sampai malam....atau itu hanya omongan kosong semata...┒(⌣˛⌣)┎

(っ˘з˘)っ~♥

P/s : Mode bosan kena pulang ke bandar dah...tak puas lagi duk kampung makan juadah ibu :(

Yours Truly,
-karbie-



Saturday, July 21, 2012

Ho ho ho balik kampung

Balik kampung punggah durian....amik durian kat kampung mak pegi hantar kat kampung bapak...(˘_˘")

Durian kampung tak sesedap durian 'botox' Hªªhªhªªhªªhªhªª ...banyak yg ditebuk tupai..erkkk rasa pun boleh2 jew...tp ok la not bad...


Biawak besar ni jarang2 nampak kat bandar...kalau nampak pun aku kata buaya...*drama sgt





1st Ramadhan 1433H

Alhamdulillah... 

Sambut 1st Ramadhan 1433H with my parents...aktiviti di kampung seperti biasa...pusing2 sempadan cari balang biskit raya...konon2 nak sambut raya...petang pulak bapak seperti biasa bawak pegi pasar ramadhan...konon2 mencari juadah...yang dapat hanyalah 2 ketul ayam percik idaman kalbu... 

Kat rumah, mak dah sediakan juadah menarik..hasil tangan ibu always the best...ketam sweet sour+salmon masak asam+meatball...perghh jilat ke lima2 jari...air kelapa takde gula juadah wajib di kampung...juadah rare 2 biji durian yang kurang enak..durian kampung..masih dara..tak de cocok botox...so isi tak gebu sgt...

Crab Sweetsour : Resipi ibu
Salmon masak asam : Resipi ibu
Meatball : Resipi ibu

Dishes yang lain semua resipi kedai


P/s : Alhamdulillah atas segala rezeki dari Allah swt..hari pertama puasa selalunya menu "gah"...hari berikutnya kurma dan air kosong cukup utk mengisi perut kosong dan poket kosong...