Thursday, August 30, 2012

Patuhi Jarak Selamat...

Jauh gila aku menjarakkan kereta...Supaya kalau break mengejut sempat la aku cari pedal breaknye...bosan gila kalau jam tahap tiada pergerakan berlaku...maka aku akan bz bertweet dan berfacebook..kadang2 update blog pun sempat..muahahahaha...





Budak Gemuk Yang Malas!!

Ini budak gemuk sangat malas utk turun naik amik air...maka kakaknya yg kurus akan bawakkan air utk dia...lalu dia pun akan minum di tempat tidurnya...bila peluh2 air itu membasahi ruang katil maka kakaknya akan menjerittttt dgn kuat...

#kisahdongengtapibenar!!!!
Iklan Herbalife



Wednesday, August 29, 2012

Lai lai beli batik cotton!!!

Dah penat jadi peraih biskit kita jadi peraih batik cotton pulak...nak cari sesuap nasi di kota metropolitan ini tidaklah semudah yg kita sangkakan...nak makan benda2 sedap aje..nak melawa dgn barang2 mahal saje...tp duit tak ada...;')

Government servant diWAJIBkan pakai batik setiap hari Khamis kan...hah apa lagi lai lai lai...mai beli batik cotton..senang nak iron..basuh mesin takde la kedut seribu...corak dia pun dah modern dah...aku pun dah paw sepasang...berangan nak pakai batik jugak walaupun bukan org gomen...

P/s : PM me jika berminat...gambar warna/corak batik akan menyusul...penghantaran sekitar lembah klang adalah PERCUMA...


Tuesday, August 28, 2012

Mari Beriadhah!!!

Lepas sebulan bercuti dari sebarang aktiviti yg dapat keluarkan peluh...maka hari ni di WAJIB kan keatas ku utk pergi mengeluarkan peluh...memandangkan dalam minggu ni saje dah 2 kali aku diserang migraine...itu petanda berlaku sekatan pada pembuluh darah disebabkan tiada aktiviti regangan berlaku...darah2 membeku dalam kepala otak...ianya boleh membawa maut..jeng jeng jeng!!! Hati2 jika anda kerap diserang sakit kepala....

Nota kaki...Tak de kaitan pembuluh darah mahupun darah beku segala sebenarnya..aku reka cerita je...muahahaha...amacam raya?? Best??? Ketupat rendang nasi dagang nasi minyak kuih bahulu sedap??? Mesti la sedap ye dok...bengong soalang...

Doh sedap makang, mari ah kita hungga plop..baru koho sedak po nekbak...pahang dok?? Dok pahang sudoh...jom hungga dok pahang...jom jogging pahang??? Ang ang ang!!!! Tora e mongggg!!!! Bengong!!!



My First Herbalife Extravaganze 2011

Tq to my coach...keep on inspiring me till who I am today...he never give up on me so y do I...he keep on supporting me..

Kalau ada org yg still 'percaya' that kita boleh berjaya...so kenapa kita perlu dgr kata2 org yg tak nak tgk kita success....org yg selalu menjatuhkan kita hanyalah org yg 'dengki' dgn kita...ingat semua org ada hak utk merubah hidup masing2 ok :))

Masa saya pergi event ni, saya 'TAK KENAL" Herbalife lagi..masih mentah...masih rasa HL sama dgn produk2 kesihatan yg lain...tp bila saya keep on consuming herbalife dan coach saya sgt supportive till today so I believe HL bukan seperti produk2 lain dipasaran :))



They inspired me!!!

If it doesn't work on u it must be something wrong somewhere:)) ada je org mencemuh kata "beli mahal2 tp tak kurus"..."Dah habis ribu2 tp tak kruus"...sbb org lihat pada "kurus" semata2...in herbalife kurus no 2..pertama kesihatan dan fitness...then 'kurus' tu dtg sendiri tak perlu dijemput ;))


P/s : Make your supporters proud and your haters JEALOUS...

My Weight Loss Journey

#1. Weight loss starts in your mind

#2. Make a commitment and just do it - “I need to lose some weight”. Don’t wait until Monday, do it now!Read more weight loss inspirational quotes. My tumblr buddy help me a lot ;)

#3. Make your own schedule - You decide what you eat, when you eat it, how often you eat. When to workout

#4. Eat a bit more -If you drop your calorie intake too far the starvation response kicks in and your diet becomes less and less effective until eventually you stop losing weight.

#5. Eat breakfast - Ever heard the saying, “Breakfast like a king, lunch like a lord, dine like a pauper”? Breakfast has always been the most important meal of the day. Yet studies show that nearly half of us leave home in the morning with no more than a cup of tea or coffee inside us.

#6. Eat every 3-4 hours - a banana, a yoghurt, protein bar, oat, are something convenient.

#7. Be realistic - Set yourself realistic goals.1kg  a week is the most body fat you can lose in a week. Losing weight any faster than that is not a good idea and in the long term exposes you to the dangers of rapid weight loss.

#8. Cut out the sugar - You don’t need it.  NO value at all.

#9. Eat enough protein -Protein helps you feel full . So, if you want to feel full and burn more fat, try eating some more protein.

#10. Eat less fat - Want to lose weight? Eat less fat.;p

#11. Be more active - Making time for exercise is difficult when life is hectic. Try ur best to find a time for exercise with ur family.

#12. Ditch the scales - The scales are not the best measure of whether you are losing body fat, which is the weight you want to lose. So, don’t weigh yourself, or if you must, weigh yourself no more than once a week, same day, first thing in the morning after you’ve been to the toilet. Firmer, tighter, more defined - its working! The mirror is more accurate ;p

#13. Be patient and take your time - Perhaps the most important weight loss diet tip of all. You live in the real world full of challenges to your good intentions, such as your busy schedule and the food that surrounds you.

Drink at least 2 litres of water every day Drink a glass as soon as you wake up and at least one more before you leave the house in the morning. Carry a bottle of water with you to make sure you keep hydrated.
 

YOU CAN DO IT!!!!!


Lots of Love
-karbie-


Sunday, August 26, 2012

Filem Review : S.A.M

Jelas berbeda dari filem2 anak tempatan yg pernah di tayangkan sebelum ni...mmg ada kelainan dalam filem ni...Syafiq Yusof mmg anak muda berbakat besar...pengolahan, susunan skirp, penyampaian message serta jalan cerita yg superb...dgn usia beliau yg baru 18 tahun idea beliau bukan mcm budak 18 tahun la..

Filem ni pun sempoi je...dia mmg more to jalan cerita and action..takde nak tunjuk kemewahan dan kekayaan..Kebanyakan filem SKOP akan tayangkan kereta2 mewah, rumah2 mewah tapi tidak dalam filem ni...smua guna kereta Malaysia je...CGI dia pun mmg tip top la..terbaik habis...mmg outstanding habislah...ini baru filem yg boleh dibanggakan...memertabatkan filem tempatan...bayar 10 hengget pun tak rasa tertipu...berbaloi...boleh dibanggakan....berdebar je nak habiskan filem ni...ala2 tgk terminator gittew ;p

#SAM - Saya Amat Mencintaimu...

Keep it up ;)
SAM- Saya Anak Malaysia ;p



Birthday betty ke-11

Tahun lepas pun dia paw aku barbie...tahun ni dia paw aku accessories barbie pulak...tahun depan apa pulak agaknye...hadoyai...

Betty : "nasib baik ada tt n nana, korang je yg slalu sambut birthday kak long, tahun lepas pun sambut ngn korang".

Terharu gila ayat..Hªªhªhªªhªªhªhªª ... Dan setiap tahun jugak la mummy n daddy keje on 26 August ;p




Pre-birthday Celebration

Esok birthday betty...hari ni we all celebrate bday dia in advance...since heam nak balik Perlis esok...alang2 nak amik TZ @ KLIA we all terus celeb kat EDEN....

P/s : Yeah betty dah berHIJRAH...Alhamdulillah :')




Thursday, August 23, 2012

Back to Reality!!!

Hurmmm...mcm biasa..bila cuti dah habis, jiwa mula rasa kacau...esok pagi2 dah la meeting...cait...nak budget nak kluar pukul brapa esok nih?? Org masih kat kampung kah?? Atau sudah memenuhi ruang2 kotaraya...arghhhh stress dowh kena fikir smua tu...masa kat kampung takde kena fikir smua ni ;(

Dah kunci jam seawal 545am...lepas subuh terus gerak g office...senang cite..sampai awal tdo je dalam kete sementara menunggu waktu office...

Nite uols...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jiwa Kacau!!!

Petang ni dah nak balik KL...mula la jiwa meronta-ronta...fikiran dah terbang ke kota...kesibukan kota metropilitan menghantui jiwa...sasau dibuatnya...alangkan indah kehidupan di desa...arghhhh stress dowh...

I'm gonna miss my hometown...the sound of peacefulness...ceh...tiada lagi kicauan burung2 bapak aku di pagi hari...tiada lagi suara ibu dari ruang dapur...tiada lagi pesanan ibu setiap pagi.."Makanan dah siap atas meja, kalau nak makan amibil lah" aduh duh duh...aku ibarat anak "terencat"...semua ibuku kena bgtau..mcm la aku takleh cari sendiri kat dapur kan #kasihibubawakesyurga

P/S : Teman2 TOLONG memandu berhati2 k...mulakan dgn serangkap doa...kalau mati pun takde la mati katak sangat..kalau tak mati Alhamdulillah..agak kasar tapi ini peringatan buat diri sendiri jugak yg sering alpa ;)


Yours Truly,
-Karbie-



Wednesday, August 22, 2012

Dad's invention

Hari ni bapak aku decorate bakul buah n bunga baru plak...dah penat layan tetamu yg non-stop, dia bantai tdo...tapi nasib baik la ada bapak aku..tolong mak aku p pasar, potong ayam, layan tetamu...nak harapkan aku mmg tak la pegang2 ayam ni..failed...suruh aku jd runner aku sanggup..jgn suruh aku potong ayam...


Tuesday, August 21, 2012

Raya Ketiga : Bosan

Dah tua2 mcm ni...raya ketiga dah bosan gila...raya2 sebelumnya we all akan pergi bercuti...tp tahun ni tak bleh..sbb tiap2 hari ada je yg nak balik KB dan yang nak balik KL...so terpaksa la we all standby kat rumah..tak leh la nak g beach holiday kat terengganu seperti kebiasaan...

Makanya bapak aku bwk je la pergi pantai dekat2 je...g makan maggi sup n kopok lekor..Hªªhªhªªhªªhªhªª macem harem betik kan...hilangkan rasa bosan kat rumah biasala...kitorang pun mengalahkan anak kecil mengikut je kejenye...





Bakul Sampah Tergantung

Bapak aku mmg minat invent sesuatu yg baru...dia sgt creative...tp aku sikit pun tak mengikut dia...tahap creativity aku mmg negative terus..Hªªhªhªªhªªhªhªª ..pagi ni dia invent bakul sampah tergantung plak...apa motif dia pun aku tak tau..kalau letak atas lantai pun takde masalah pun aku rasa...adoyai..opak oh opak..mcm2 la..mmg jenis takleh duk diam..ade je benda dia nak buat (˘_˘")



Sunday, August 19, 2012

Selamat Hari Raya 1433H

Selesai sudah berpuasa...rindu rasanya pada Ramadhan..banyak yg berubah sepanjang ramadhan..bukan sahaja amalan tetapi perjalanan hidup..dewasa ni rasa mcm sekejap sgt 1 bulan puasa...skrg ni setan2 dah 'bergembira' dah..jaga2 cik Salmah...

Selamat Hari Raya korang...hati2 dalam perjalanan pulang ke kampung mahupun ke bandar k...c u in my next post IAllah...bz skit skrg ;p




Saturday, August 18, 2012

Bunohan real scene

Takde keje hari ni...semua masakan utk beraya dah settle awal2 pagi lagi...rumah pun dah siap kemas ala kadar...so ajak bapak pergi Pengkalan Kubur...otw to P.K nampak bunohan ni..cpt2 suh bapak aku stop nak bergambar..Hªªhªhªªhªªhªhªª





Pasar wakaf Che Yeh..




Betty vs 3 Idiots

Adoiyai..mak ngn anak sama je...tergelak aku tgk gambar ni...sebijik pompuan dalam cite '3 Idiots' betty posing atas motor..dgn helmet nye gaya nya...Hªªhªhªªhªªhªhªª





Friday, August 17, 2012

Masih ada

Kalau kat bandar2 besar biasanya 'foreigner' je yg akan mengayuh basikal ke pasar/tempat kerja...tp lain di kampung aku...masih ada pakcik2 tua kayuh/tolak basikal utk ke pasar pagi...jarang dah nak dapat lihat smua ni :')


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pulang beraya!!!

Raya punye pasal...seawal 0230hrs dah kena kluar p LCCT...maklumlah musim perayaan...AA dah siap anta sms suruh berada kat LCCT 3 jam lebih awal...perghhh tu dia...so dgn rasa cuaknye maka kami pun menurut perintah...kang terlepas flt mmg nangis tak belagu la raya diperantauan...naik lori ayam la balik jawabnya...

Bagi teman2, rakan taulan yang memandu pulang ke kampung halaman, TOLONG berhati-hati...be extra careful k...kalau mengantuk berhenti dulu...jgn paksa driving just because nak sampai awal...takut tak sampai2 kat kampung tu nanti..family duk tgu depan pintu nak tgk kereta baru, tapi yg sampai van jenazah...tamau2 k...start ur engine with DOA, IAllah dipermudahkan perjalanan (っ˘з˘)っ~♥

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN to all my friends and silent reader...

Love,
-elinamalek-


Thursday, August 16, 2012

Menu terakhir di kota metropolitan...

Hari2 terakhir di kota sebelum pulang ke desa, tekak ni dah muak dgn juadah di kedai...walau dalam keadaan malas masak pun tetap rasa nak makan kat rumah...juadah simple menjamu selera hari ke 27 ramadhan...semoga diterima segala amalan...hati2 dijalanan ye teman2...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lombok kota cinta!!!

Aku tak pernah imagine lombok seindah ini..aku ingat lombok ni mcm pekan golok je..tapi jelas aku salah..flora dan fauna di lombok saujana mata memandang...penciptaan yg sungguh unik...bukit bukau gunung ganang menghijau..tasik biru kehijauan yg memukau.. 



Benarlah lombok dikaitkan dengan kota cinta...bawak lari anak gadis ke lombok..anak gadis ikut jejaka lombok...gadis hilang ditemui di lombok...

P/s : eh takde ke org lombok nak ajak aku g kampung dia..Hªªhªhªªhªªhªhªª



Wednesday, August 15, 2012

Haii Si gadis yang manis...

Manis la sangat...setiap tahun aku pasti dijemput utk berbuka kat office EJ...aku ni mmg tetamu yg tak tau malu dah..semua orang kat dept EJ dah kenal aku..Hªªhªhªªhªªhªhªª koya sgt bunyi nye kan...asal ada je aktiviti keluarga Mampu pasti ada aku...tapi tahun ni aku di paksa utk berbaju kurung kalau nak hadir majlis iftar MAMPU..heykkk...

Sampai je office EJ tukar pakai baju kurung dalam bilik dia...dah alang2 masuk pejabat kerajaan apa lagi posing la kan...ni ghopenye keje org gomen..perghh sakan korang ek...untungla...buffff... 



Ayu sgt kau jah hari ni...biasanya jeans dan kemeja cukup utk aku hadiri majlis iftar atau cukur jambul..tapi tidak kali ni ;) ayu berbaju warisan melayu peninggalan nenek moyang zaman berzaman...


.


Review : Buffet Ramadhan @ PICC

Alhamdulillah rezeki hari ni...makan sakan tak hengat dunia...dgn jujurnya mmg worth it bayar RM60 satu kepala datang makan PICC...tak yah g hotel2 segala utk makan buffet ramadhan...hidangan kat sini sangat menarik, sedap, fresh, menggiurkan dan menggairahkan...berbaloi untuk yg makan banyak...kalau setakat dtg nak makan ayam goreng tak yah..muahahahaha... 







Kelantan Delights with Love

My Love....My soul....My everything.....= Complete Life <3



Towel pun timbang kilo ke???

Hurmmm macam2 marketing zaman skrg..siapkan duit je smua bleh dapat...(˘_˘")..mcm mana la agaknya generasi anak cucu kita nanti ek...nak makan jilat monitor laptop pun bleh kenyang kot..canggih la katakan ;p



Monday, August 13, 2012

Jemputan berbuka @ PICC Putrajaya

Orang penting katanya...kalah pembesar negeri...setiap hari ada aje jemputannya...ini bleh mendatangkan pertambahan sisa toksin dalam badang..heyk...rezeki jgn ditolak ye dok... 



Orang kata bukan aku kata, aku ni baru first time nak bebuka kat sini...so mmg tak pernah rasa pun buffet berbuka kat sini...orang kata food kat PICC ni best...EDEN Catering selalunya mmg best...wait n see yeah...nanti dah berbuka nanti will update ye ke sedap..ke indah khabar dari rupa mcm 'kelantan Delights' so so je food dia..mak aku masak jauh lagi sodap..muahahahaha..




Rezeki tempeyek

Rezeki dapat tempeyek hari ni...freshly baked from oven...nampak bilis pun berterabur je...kepingan tempeyek ni pun nampak menggiurkan....ranggup keemas-emasak je colour dia...haih seksi betul time2 cenggini di jamu dgn makanan ye dok..ish...





Family Dinner @ Kelantan Delights



Saturday, August 11, 2012

Tak reti pilih susu....

Loser gila rasa...tapi inilah hakikatnya...nak dijadikan cerita yesterday night EJ teringin nak buat 'kek batik' untuk Majlis Berbuka Puasa office dia...korek2 respi jumpa la satu resipi nak buat kek batik...mmg senang buat kek batik ni, tp to make sure its perfect maka cari la blog2 otai kan... 


Dah lain ek rupa dia;p
Dah list down bahan, malamnye after berbuka pergi la giant SK...bila tiba time nak amik susu pekat manis, hah we all lost di situ...takde pulak susu yang tulus susu pekat manis..semua tulis susu krimer manis...adakah ia susu yg sama seperti dulu??? Susu tu pekat kah??? Bunyi krimer mcm cair je...ke krimer tu susu cair??? Tp tgk pada gambar kat tin bleh buat teh tarik...hah sudahhhh...gelabah... 

Model susu cap junjung ;p

Bila tgk sebanyak2 brand susu kat situ kebanyakan tulis susu krimer manis..dan susu isian sejat manis...heyk...mana susu pekat manis santan kelapa muda nya....hurmmm..dah tukar nama eh???terpaksa la bertanya kat laman sesawang ;)) 

Jawapan yg cukup membantu...yg penting 2 2 manis menentin tin tin....



p/s: Lama betul dah tak beli susu pekat nih....dah 5 tahun kot..smua dah instant skrg 3 in 1 kan

Tak leh bukak mata!!!

Ya Allah...after 21 hari berpuasa, pagi td subhanallah mmg tak dapat bukak mata...mengantuk tahap gaban...mana taknye, mumsky kejut kul 330am...biasanya saya n EJ bangun 515am....awal 2 jam yg sgt memberi kesan kepada penglihatan saya....kelopak mata bertangkup rapat 'jik'...ni bukan setan dah bergayut nih...lebih pada bapak setan ni...

Al kisahnya betty nak makan McDonald..sbb tu we all plan bangun awal skit sempat la call McDelivery...McD ada je kat equine tu...tapi dalam jarak terlalu dekat maka takde pulak mcDelivery..dia kata tiada penghantaran utk alamat umah EJ...nak kluar time2 cenggitu mmg tak sesuai la kan dekat2 nak raya ni penjenayah pun asal boleh je la...

Mumsky pun goreng je la nugget utk betty...aku mmg tak bleh bukak mata la weh...buat shake pun ala kadar je..takde nak blend meriah2...lepas je minum shake terus gedebang masuk bilik sambung tdo...kul 630am bgn subuh berpinar je...sambung lg tdo jap lepas subuh...


730am ngam2 betty kejut aku g work...dgn menggelabahnya dia kejut aku bila alarm yg dia set kul 330am kununnya baru berbunyi kul 730am... 'nana nana dah 7.36am...nana dah lewat nak g work..sori2 kak long tak sedar kul 730am td' ....hurmmm tergelak kecil aku dalam hati, padahal aku dah kunci 745am...kihkihkih...tp terkejut biawak la jugak aku bila dia kejut ingtkan dah lewat...

p/s: Dah besar dah betty...leh tolong kejut aku g work dah..kalau dulu tiap2 pagi aku je bising kejut dia g school ;')


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Friday, August 10, 2012

Aku yang lebih

Jumpa orang jual bunga api kat cyberjaya tadi, betty paw aku 10 hengget beli "pop-pop" and "bunga api kucing"...nampak gayanya yg tua je besungguh main...betty penakut hampeh...last2 habis kat aku semua...betty main 4 batang je kot....



Thursday, August 9, 2012

Day 19 :Ramadhan Menu

10 hari lagi ramadhan kan meninggalkan kita...cepat benar masa berlalu...rotation menu belum lg habis tp ramadhan dah pun nak pergi... 


Whey Protein Pancake


Cobaan pertama kalinye aku masak Whey Protein Pancake dimana ia merupakan pancake yg rendah carbohydrate...intead of guna tepung aku guna whey protein powder...serious rasanya tak ubah seperti lempeng ibu di kampung....mungkin kurang lemak sedikit kerna tiada garam mahupun gula yg aku add on... 

Bahan2:
  • 2 tbsp Whey protein powder
  • Setitik Vanilla extract
  • 1 tsp baking powder
  • 2 biji telur
  • 10ml fresh milk
Cara2 :
  • Campurkan semua bahan2 tadi sehingga rata.
  • Masukkan butter dalam pan dan goreng



Di hidangkan bersama selera kampung yang disediakan EJ...ikan bawal goreng rangup dan sup sayur lemak...mengancam jiwa betul...cukup utk mengisi perut yg sedang berkeriuk seharian berpuasa...