Friday, September 28, 2012

Family and friends=LIFE


16.09.12 tak sempat nak update..bukan apa, gambar duk dalam camera so mmg slow utk aku transfer...biasanya akan snap guna fon je...di saat2 akhir ni fon aku semaking bengong...cepat je battery kong...

Biarlah gambar di bawah memulakan bicara neh??? Aku takde modal nak menaip...enjoy picca neh..tak enjoy pun buat2 njoy...(っ˘з˘)っ~♥


Books mmg laku...

Abg sebelah jual jersey satu pun tak laku...kekekek

Baju kids mmg habis

Open house aka house warming MPK and family


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, September 23, 2012

FRIM with Sistah!!!

Pendakian di tanah rata pun bermula di waktu senja....bau denai yg mendamaikan...pokok2 yg menghijau meredupkan lagi sausana...takde la jauh mana pun..tp sayang aku tak naik ke puncak...sbb rasa penat hari ni...rasa mcm jantung aku tak kuat utk meneima tekanan graviti...*ok alasan*..iAllah next week kesana lagi..lunaskan dulu urusan yg tertanggunh seperti yg dijanjikan :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Saturday, September 22, 2012

Waktu yang bersisa....

Ini aktiviti mereka...melepaskan rasa sunyi berdua...dtg dari latarbelakang yg berbeza...tp kini cuba mencari waktu agar sentiasa bersama...itulah mereka....kekasihku di dunia...dan juga disana...

Memancing hanya utk orang2 yg sabar...mencintai ketenagan...yang sanggup menunggu walau hasil yg tak seberapa...yg memerlukan masa sendirian atau berdua...tidak pernah putus asa...ada beza mereka dan kita..ya...aku bukan sesabar mereka si 'pemancing' tua mahupun muda ;)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, September 20, 2012

Kena rogol ketika 'temuduga'...

Lucu2 mmg lucu..mula2 kesian bila baca artikel penuh rasa lucu...apa ke bengap..ish3..tapi takleh jugak nak kata bengap..maklumlah latar belakang kita berbeza..mungkin bg yg kurang expose pada persekitaran mereka kurang tahu kan???

Gadis dirogol ketika menghadiri 'temuduga' di hotel bajet...adoyai...temuduga apa dik oiiiii di hotel bajet??? Tak kan la itu pun korang takleh fikir..kadang2 sedih dgn kaum hawa ni..teruja lebih..tak fikir panjang...keje 'penjual' gaji RM400 sehari...jual apa dik oiiii??? Kenapa mudah sgt tertipu...kenapa kenapa kenapa??? Nak hidup senang takde jalan mudah dik oiiii...kalau takde ilmu, takde pengalaman,takde wang....toksah duk cakap banyak la...ada rupa mungkin ada pilihan...jual rupa anda..LOL ;p


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Wednesday, September 19, 2012

Rasa tak punya wang!!!

Ye rasa itu sukar diungkapkan...saat kau tidak punya wang..segalanya tampak hitam..al-kisah ku mula bicara ya..

Aku kan jenis luar tabii skit..mn bwk purse kluar lunch..gumpal2 duit msk poket je..nk dijadikn cerita, stock duit dlm poket aku nk susut tnpa ku sedari..dh elok aku smpi pyramid, rasa nk mkn kfc la pulak...cek2 duit dlm poket ada rm7...haaaaaa nk mkn apa 7 hengget..hurmmmm..batalkan niat nk mkn kfc..

Mata ku liar mncari...ada ke kdai mkn yg menjual makanan termasuk tax dgn harga rm7...jelas sukar utk dicari...kalau ada pun tak kan aku tak minum kan..air mineral pun dah rm2.45...lalu aku beli sebotol mineral water duduk dibangku...benak fikiran ku mula memikirkan sesuatu...peristiwa itu buatkan aku tersenyum kaku...betapa penting yg dinamakan mata wang...siapa bilang wang bukan segalanya???

Mungkin aku pernah bercerita...di tempat ini, ada seorang anak kecil meminta dibelikan makanan dari ibunya...lalu ibunya menjawab "dik nanti kita makan kat luar ye, makanan dalam ni mahal lah"...ye ibu itu benar...dgn 7 ringgit aku tidak mampu mengisi perut ku utk hari ini..apa lagi mereka nak diisi 2 perut bisu...

Orait time's up...dah 30minit aku mengelamun di bangku ini...aku coret buat tatapan kita...mungkin hari ini kita punya..tapi sampai bila??? ;)

Yours truly,
-karbie-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Tuesday, September 18, 2012

My New ToY


Setelah sekian lama mencari adjustable doorway pull-up bar, finally jumpa jugak...sbb malu nak g beli kat fitness concept maka saya beli 'online' je...aku kan mudah terpengaruh....ahaks...murah je...RM56 kot termasuk delivery charges..

Mula2 masa tgk youtube org buat pull-up/chin-up nampak senang..sekali aku nak buat, nah hambik kau...bergayut macam monyet ..tk bleh nak angkat badan naik pun...puihhh...takpe3....dah takbleh bergayut, kita tonggeng terbalik pun hokay ye dok...alang2 dah beli...padan muka sapa suh gatai nak beli tanpa usul periksa....daripada membazir menatang tu aku dah beli....so aku cuba utk serbaguna kan dia...letak level rendah skit maka bar tu bleh dugunakan utk push-up dan sit-up...hah ok lettwe...daripada EJ amik wat sangkut baju....

Tapi bar ni mcm ok la jugak...tak yah nak rosakkan pintu mahupun dinding...ianya portable...mudah alih...mudah pasang dan tanggal....tanpa meninggalkan kesan...anda bleh bergayut tanpa was-was...tapi dalam hati aku was2 la jugak, aku takut tercabut frame pintu EJ je..hahahahah.... eh aku berat nanang ni  bar tu boleh tampung, setakat  uols yang berat seguni beras tu bleh la sgt weh begayut tanpa was2....nanti aku aku tercampak ke apa aku bgtau k.. bleh saman company tu..dia kata max 100kg bleh tampung ;p

Bye nak sambung main begayut.....Selamat bersenam (っ˘з˘)っ~♥


Monday, September 17, 2012

Health-check @ Home...

 
Boderline BP aku...kena kurangkan garam and oily food ;p
 
category excellent my sugar level ;p
Hari ni mak aku nak buat health-check sendiri..maklumlah...ex-nurse mmg akan jaga kesihatan seisi rumah la...aku ni mmg berdebar gila la weh bab2 check kesihatan nih...mmg senang nak kena darah tinggi :p

Alhamdulillah...semuanya ok...level gula 5.7 after breakfast...Blood Pressure pun still terkawal...tapi kena kurangkan garam dan makanan berlemak mak aku kata...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Friday, September 14, 2012

Just wondering!!!

Aku pelik dgn kanak2 zaman skrg..adakah mereka semakin bijak berbanding dgn zaman aku dulu??? Atau aku je yg kurang bijak dibandingkan dgn kanak2 sezaman dgn aku...┒(⌣˛⌣)┎

Betty terlalu banyak yg dia tahu aku rasa...masalahnya benda2 yg dia tahu smuanya berbentuk hiburan dan isu semasa yg tidak banyak membantu dalam pelajarannya...maybe sbb minat mereka utk ambil tahu membuatkan mereka terlalu 'tahu' ttg smua ni...

Gadget2 terkini toksah ckp la..aku terkial2 nak explore benda baru, dia zas smua dapat tangkap...

Masa dia kat rumah nenek dia..kakak aku tak reti nak record astro programme kat rumah..so kakak aku call la betty...dia bleh bagi instruction tanpa melihat manual...dgn lancar dan tepat ok instruction dia...tu pun kakak aku masih terkial2..Hªªhªhªªhªªhªhªª ...mmg boleh keje 'call center"...call center pun tgk manual aku rasa..LOL..

Rancangan TV, aku kena view info nak tgk cite apa..kdg2 rasa cam pernah tgk movie tu....tp lupa tajuk..tapi lain dgn betty...dia sambil2 main ipad, sekali jeling je, tgk kejap je scene dah tau cita apa...(˘_˘")

Masih tertanya2...kenapa mereka tidak guna kepintaran mereka kearah 'pendidikan'...bukan mainan dan hiburan itu masa depan mereka...kalaulah mereka tau pentingnya pelajaran..kalaulah mereka tau betapa berharganya harga sebuah ilmu..kalaulah mereka tau, ilmu itulah masa depan mereka...alangkah untungya mereka dikurniakan kepintaran ini...tapi sayang..diusia begini mereka 'tak nampak' semua tu..sama seperti kita dulu2..sehebat mana pun kita terangkan pentingnya pendidikan kepada mereka..mereka tak akan faham..sehinggalah mereka tiba usia kita hari ni...dimana banyak waktu yg telah disia2kan...

Semoga masih tercalit 'kepintaran' itu saat kamu mula sedar akan kepentingan ilmu...aku sentiasa doakan kamu...agar kamu tidak terus hanyut dalam mimpi2mu...walau apapun yg kamu ingin jadi...jadilah yang terbaik bagimu...jadilah yg berilmu...jadilah yang punya harga diri dan tidak meninggi diri...kamu adalah harapan ibu bapamu...

Yours truly,
-mear-



Thursday, September 13, 2012

When I was a Kid!!!

with the book author : Cheeming Boey


Very interesting book...you should read his book..NO.2 Best-seller in Malaysia..No.1 of course la A Doctor in the House...mana bleh beat ex-PM ;p

Nak baca Blog dia pun bleh...www.iamboey.com...quite interesting blog as well...autobiography...takde la aku nak promote pun...just sharing with u guys...bosan2 bleh la baca buku ni...make u smile alone...nak suruh baca Doctor In The House mmg tak la kan :p


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Wednesday, September 12, 2012

A reminder: 16.09.12

Lama sudah tak update blog ni..bukan aku sibuk mahupun ketandusan idea...tetapi ada yang lebih penting harus diberi keutamaan...topik2 menarik saban hari pasti ada saja...banyak yg bermain di benak fikiran utk ku rumus dan ku ungkap...tapi biarkan dulu...cuba utk aku lengah2 kan masa yang ada..sampai masa kita singkap segalanya...

16.09.12 Hari Malaysia. Ada satu acara sebelum mula bicara. A Walk. A Kidney. A Life. Tak banyak dapat ku bantu..tapi cuba untuk membantu.sekadar yang termampu..Buah pinggang ku mungkin bukan sebagai ganti..tapi ku luangkan sedikit masa ku yang masih bersisa...yuk sama2 kita...Taman Tasik KL, 0700-1200...Jumpa Di sana...

Ya, aku juga tidak lupa..masih ada jemputan raya...di hari yang sama...di rumah teman akrab ku di Kota Damansara..semoga waktu kita yang bersisa, aku dapat luangkan masa dgn sesiapa sahaja :)


Salam Ukhwahfillah,
-karbie-

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Sunday, September 9, 2012

Sejuk hati ibu mengandung;)

Dah pandai betty mengaji...budak2 mmg cepat 'serap' apa yg diajar...ajarkan yang baik2 k...harap2 dia akan terus mengaji...

Orang dewasa yang tak tau mengaji jom sama2 start belajar mengaji..tiada yang terlambat melainkan MATI ;)



Sunday Luncheon

Open house merata pelusuk negeri...beraya sakan uols...rezeki raya ni la dia...tapi perut ku harus diisi dulu...sebelum ia menjadi sebu...poori dan kuah speggitti pun jadi lah...





Baked meatball with cheese...

Bechamel sauce
Meatball

EJ's new recipe...it's yummy...u can try this at home...

Bahan2 :
-meatball ikea
-Bechamel sauce
-onion
-broccoli
-capsicum
-sause spegitti
-mozzarella cheese

Cara2 :
CAMPAK semua bahan2 diatas dalam bowl dan bakar pada suhu 220C for 15 minutes...

Ready to eat anytime...caution HOTBOWL ;p

Haaaa senangkan...meh try buat meh...tukar selera makan selera omputih plak...kekekeke...meatball tu nak murah gentel je sendiri kat umah neh...beli minced meat letak salt and pepper skit...masukkan breadcrumb kasi melekat daging tadi, penyet2 skit...bulatkan dia..taraaa jadi meatball...

Bechamel sause tu plak masakkan butter,susu,sedikit tepung...





Saturday, September 8, 2012

Sate sate sate!!!!

Dah lama sgt craving for satay..alhamdulillah hari ni dapat jugak makan satay..mmg puas hati betik..12 cucuk satay aku makan..asal satay je mmg aku suka...tak kisahlah samuri ke samurai ke ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌

Alang2 mai kajang ajak kak ron sekali..kebetulan kak ron bersama Cik Murni so elok la sgt dapat jumpa sahabat yg lama terpisah..kalau well-planned biasanya akan gagal ditengah jalan...muka happy je dapat makan satay..hoyeahhh...

Thanks uols sudi mai makan satay ngn iols...





Friday, September 7, 2012

Sunny Sausage

Ahaks...sunny side-up with sausage for lunch...ni je sempat buat bekal utk hari ni..redha je lah...EJ tak sihat so takde la bekalan sihat dan lazat utk aku...harapkan aku masak sendiri ni je la yang termampu ;')





Wednesday, September 5, 2012

Rencana kita mungkin bukan rencana DIA ;')

Rencananya hari ni after office aku nak jumpa kak Ron at Saba Cyber....dah lama rasanya tak jumpa Kak Ron...dia kata biasanya dia akan sampai area cyber dalam kul 7pm..so ok la...aku bajet sampai 630pm...B4 aku balik dr office tiba2 hujan turun rintik2, kilat menyabung...aih tak sedap hati tetiba...hati kecil dah rasa mesti jam ni..HUJAN=JAMMED=ACCIDENT...dah masak dgn hukum dunia...takpela...waktu kat PC menunjukkan 5.28pm aku terus shut down PC ready utk blah...seperti yg dijangkakan...

Tol sunway jammed sampai ke Puchong...merangkak dalam kadar 10km/h...dalam hati mcm mana Kak Ron nih...kalau area sini pun jam dia mestilah lagi jamm...takpe la terus aje ke Cyber...Aku sampai Cyber dalam pukul 6.45pm...by 6.50pm Kak Ron call kata dia sangkut dalam jammed kat Mines...takpe la aku kata..aku tunggu je...perut ku mula berkeriuk..aku ckp kat Kak Ron aku makan dulu la..lapar sgt dah ni...biasa time2 mcm ni aku dah dinner...ok la aku pun order makan dalam keadaan malu bertalu2..ye la Saba tu mana ada org pergi sorang2...semua g dalam group atau family...wat muka tak malu je lah...Baru je makanan sampai kak ron call..Kul 7.15pm dia call kata masih jammed seperti tadi..seperti tiada harapan utk sampai dalam masa yg singkat..takpe lah esok je kita jumpa...tiba2 aku dgr dalam talian "eh eh eh rano nih"..aku tak dgr sgt apa dia kata..fon aku plak battery kong..hati terdetik Kak Ron dalam kesusahan...

Aku batalkan niat utk makan..lapar hilang serta merta...terus menuju ke kereta...terima sms dari Kak Ron kereta dia enjin mati..menyelirap darahku...risau, gelabah, kesian, dalam masa yg sama aku tau, aku tak dapat membantu :'( Pok Sa pun dah takde sini..sapa Kak Ron nak call ni..sms tanya dia kata dah call insuran..lega skit rasa...

Otw back home, aku plak sangkut jamm...tahap jammed nak masuk SK subhanallah...mcm ada rusuhan...35minit aku tgu kat t.lite SK (˘_˘") nasib baik kete aku tak buat hal jugak...mak ai..mmg bala betul tahap jamm hari ni...sampai umah dalam 9pm..sms Kak Ron dia masih di tepi jalan dalam ketakutan...dah la area mines tu takde la terang mana pon...komuniti kat sana pun errrrr..ok abaikan..

P/s : Sorry Kak Ron nothing much I can help u...kalau ini yang direncanakan DIA kita akur ya ;'(



Tuesday, September 4, 2012

Favorite Protein Shake!!!

My favorite shake flavour...Strawberry,Chocolate, and vanilla...Nomnomnom...yummylicious...full-cream...melt in the mouth...rich of protein...good for those whose gaining muscles...juga sesuai di minum after melakukan senaman melibatkan regangan otot...as we all know, protein is good for muscle recovery..hah yg duk buat weight lifting ke bootcamp ke sesuai la sgt nih...tak amik shake ni pun boleh...beli je protein shake kat GNC tuh pastu togok air banyak2 neh...;)





Saturday, September 1, 2012

Pekan Bandar Di Raja..


3 hari di bandar Kuantan agak membosankan...Sabtu dah tak tau nak g mana...so bapak aku cadangkan pegi jalan2 ke Pekan...Bandar di Raja katanya..nak tgk la apa yg ada kat Pekan..

Sampai Pekan mati kutu, tak de apa yang menarik pun..last2 jumpa kedai Cendol Hameed Tepi sungai...pekena cendol dengan rojak ayam...kenyang menyadar...balik semula ke Kuantan.. 


Nak dijadikan cerita, otw balik Kuantan kete EJ overheated...kejap2 AC jadi panas...elok je masuk town, terus mampus kat traficlite..nasib baik la bapak aku ada dalam kejadian..kalau la kena kat Highway mmg menangis tak berlagu kitorang..huhu...

Terima Kasih Ya Rabb atas segala Ujian-Mu yang masih termampu utk kami hadapinya ;')...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Teluk Cempedak di waktu senja!!!


Menghabiskan hari cuti bersama ibu bapa tercinta...bertemankan angin sepoi2 bahasa..berselipar jepun...dengan semangat hari merdeka ke 55...

Yang penting bapak aku dari mula2 sampai kuantan duk membeli je kejenya...mcm2 dia duk membeli kat ECMall tadi...ni sempat lagi beli topi cowboy kat TC...kulit la sgt katanya...aku rasa cam PVC je..aih 100 la jugak...hurmmm pelik2 la #minatlelaki 




Sambutan merdeka ibuku :')

Terima kasih kerna memerdekakan kami :')

Selamat Hari Merdeka 55 Malaysia...

Love my Parents (っ˘з˘)っ~♥