Sunday, October 28, 2012

Easy like sunday morning!!

Pagi ahad yang dingin lagi hening...parents aku ajak nak g PD...dalam hati "PD??? Eeeyuuuuu"...tapi sebagai anak solehah ku turutkan saja kehendak mereka...

Beli breakfast box kat mcD kota warisan, terus menuju ke PD...jalan punyalah lengang...kul 945am from KW, kul 1055am dah sampai PD...nak hambik kau...sampai2 je bukak breakfast box terus makan..berkelah katanya...eeeyuuuu tikar apa smua takde...nampak sgt tak pernah picnic...Hªªhªhªªhªªhªhªª ... 





Dalam kul 12 tadaaaa settle with our so called 'picnic'..kami pun menuju ke kedai asam pedas area Teluk Kemang...eeyuuuu tak sedap lansung...settle smua 245pm we all dah sampai Jusco Equine...hah shopping kan lagi best dr g PD tuh..panas tik tik mak oiiiii...gelegak kepala hotak...(˘_˘")



Friday, October 26, 2012

Kes pembuangan bayi di pagi raya (˘_˘")

Selamat Hari Raya korang :) saje gurau2 malam raya...binatang ni buatkan aku seram nak tdo sorang2 bilik betty...apa ke jadah la weh main beranak2 mcm ni..cukup tak paham aku knp nak sgt jadi mak...apa ingt semudah ni ke nak jadi mak..feeling sgt kau kan...mak mak mmg sgt bersyukur la kalau dapat anak mcm 'bayi' dalam bakul ni...lupa kasi makan,lupa basuh berak, lupa letak mana pun diammmmm je..

*tapi sweet jugak betty decorate bakul baby dia ni...dapat kat aku mmg aku campak bawah katil la...jgn nak buat muka cute sgt dlm bakul tu...aku benci..aku tau 'kau' hidup bila aku tidur kan...(˘_˘")

P/s : Selamat Hari Raya Idul Adha semua...selamat berkorban demi agama, bangsa dan negara....



Wednesday, October 24, 2012

Syukur selamat!!!

Alhamdulillah mumsky n family selamat...pagi tadi dalam kul 11am mumsky keluar settle kan urusan dia, dalam 4pm dia balik umah tgk grill depan kena kopak...ye ada orang geledah masuk umah mumksy..nak luruh jantung aku dengar cite ni...benda pertama dalam kepala otak aku mumksy n betty je...

Syukur la waktu kejadian takde orang kat rumah...itu dah cukup baik dah...bayangkan kalau ada orang..perempuan pulak tu...nauzubillah... tak terbayang weh..biarlah harta melayang, jangan nyawa jadi taruhan...banyak jugak benda yang hilang...semua latest gadget macbook abang ipar aku hilang, iphone betty hilang, barang2 kemas mumsky hilang, jam tangan smua dia sapu...setakat ni tu je la baru yg dapat dikenal pasti asset yang hilang... 


Pisau 2 bilah dalam gambar kat atas tu mmg pencuri tu letak mcm tu...mengikut penelitian pihak polis itu bertujuan mempertahankan diri diorang kot2 ada penghuni dalam umah tu...sweet sgt dia g amik pisau kat dapur umah mumsky..colourful sgt...nasib baik tak amik chopping knife tak ke naya...pastu lagi sweet pencuri tu siap makan chips dalam tupperware atas meja..nampak tak tupperware terbukak tu?? Hah tu la dianya...mmg mumsky takde usik apa2..uols pun kalau orang masuk umah jgn usik apa2 k supaya senang keje polis buat siasatan...

Ala tamau la stress2 k...tamau trauma2...yang penting smua selamat..biarlah barang2 yang hilang tu bukan rezeki kita...anggaplah ini amaran dari DIA buat kita, hamba yang sering lupa dan alpa dengan keseronokan dunia, pasti ada hikmahnya,itu janji DIA...

P/s : Padlock tebal 15inc pun kalau orang nak masuk,masuk jugak kan...so jadikanlah Ayat Kursi amalan pelindung diri neh...



Monday, October 22, 2012

Movie Review: Hantu Kapcai

Movie mengisahkan seorang mat rempit yang mati akibat tergelincir kulit pisang telah menjadi hantu kapcai selama 40 hari...lawak la jugak utk mengisi malam minggu sebelum datangnya isnin...serious bukan semua movie lawak aku bleh terima...kadang2 naik menyampah...maybe sbb pelakon dio kot...tp movie ni mmg aku layan sampai habis...

Movie ni tak sempat nak bosan...mmg la bukan tahap box office tapi bukan juga tahap tong sampah...masih ada 'value' tersendiri dlm lawaknya...

Movie yg tak heavy kadang2 bleh mendamaikan jiwa jugak menontonnya...ptg semalam dekat 7 movie jugak aku donlot...since aku tgk thriller hantu kapcai ni mcm best je so aku donlot la sekali..not bad la...tak sia2 aku donlot...Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡

*Blessed Monday :)
.

Sunday, October 21, 2012

Tea-time by EJ

My master chef...tak perlu pergi kelas memasak segala...segala masakan yg bersulamkan kasih syg selalunya tiada cacat cela..petang ni teringin nak makan scone...nak kluar pergi Cyber hujan renyai2...bukan masa sesuai utk keluar...aku duk bising...dalam dunia maya hingga ke dunia sebenar..aku duk memekak nak makan scone...

EJ dah tak tahan dgn mulut aku nak makan scone scone scone, sebelum dia skong kepala aku...maka dia pun terus mencapai aiped utk dapatkan resipi dr mat gebu...oraite kelihatan simple dan bahan2 smua kita ada...jom masuk dapur...gedebung gedebang gedebung gedebang dalam 15minit...taraaaaaa...scone kami pun siap... 


Sedap ke??? Yang penting presentation dia kena menarik nyah...apa kau ingat masakan chef2 ternama tu sdp sgt kew??? Presentation je kot nampak mengghairahkan..kalau dah perut melayu mana nak masuk masakan mat saleh nye...ye dok...heheheh..eh serious scone ni sedap...kekekeke. 

Jemput tengok neh..letak blueberry jem pon sodap nih :)


I'm proud of u sis... ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌

p/s : Allah has blessed me with THE BEST :'). TQ ROBB....Blessed Sunday...(っ˘з˘)っ~♥ all


Yours Truly,
-karbie-



Putrajaya Night Marathon 2012


Larian yang menggundahkan jiwa..mana taknya...Piala Malaysia sedang keudara...mmg gelora jiwa...eh minat ke bola??? Piala Malaysia haruslah kena amik tahu...setakat lawan FELDA kita tangguh dulu...┒(⌣˛⌣)┎

Nasib baik ada informer yang sgt baik hati...aku suruh update bila goal je...dia siap update perasaan dia ketika itu..hurmm takpe la...nak tgu update FB banyak duk gaduh je status2 manusia..muahahahaha...

Apa2 pun Tahniah TRW neh...u r the best...sapa sumbat goal pun aku tak tahu..yang penting aku tahu KFCM keeper dia dah cukup baik ye dok.. ‎​┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌

P/s : I Ran 4 TRW (っ˘з˘)っ~♥




Tuesday, October 16, 2012

McCafe @ Sunway Pyramid

Ok..I never knw apa itu McCafe...maklumlah dah tua2 ni tak tau dah perkembangan semasa..jakun pun ada rasanya...last week aku baru terbaca pasal McCafe ni..I tot smua McD ada McCafe ni...rupanya selected outlet sahaja...nasib baik ada betty..."Kota warisan mana ada McCafe la nana, Kota damansara je ada McCafe skrg" ok nasib baik..kalau tak mana aku tau..ada aku p order iced latte kat drive thru nanti..Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡ kat oversea dah lama ada McCafe ni kan..malaysia je baru masuk kot..ke dah lama masuk aku je taktau?? Muahahahah...

So hari ni, Sedang aku jalan2 tanpa hala tuju kat Sunway Pyramid tadi, terpandang pada ads McCafe is now open...hah aku pun apa lagi...teruslah mencari..pusing punya pusing rupanya kat McD la jugak tempatnya..haih... 

Not bad Iced Latte dia...McCafe ni ala2 StarBucks la...ada coffee beberapa jenis...ada muffin and cake...tp menarik jugak la...nampak muffin dia pun mcm menggiurkan la jugak...tp tak try pun..aku try Iced Latte dia je..RM6.90...affordable price la...




Monday, October 15, 2012

Bergambar dengan kereta 'retis'


Hoho...mai mai posing skit...sebelum kete ni jatuh ke tangan org lain meh kita posing dulu...ada ura2 mengatakan kura2 ni akan dijual...tp mungkin pura2 sahaja tak pasti la pulak kan...



Sunday, October 14, 2012

Study Time!!!

Oraite...betty nak final exam next week...so biasalah bila parents dia takde kat rumah maka menjadi tugas aku la utk pantau...(˘_˘")

Sesi memantau pun bermula...auntie buka ipad,laptop,bb sambil mata jeling2 skit...seriously aku mmg bengap bila masuk bab science...soalan2 science darjah 5 mmg tak terjawab oleh daku weh...siot je...so ini la guna menatang di depan aku..bila dia tanya je mula la aku mintak bantuan pawang google...(˘_˘")

Mana bleh dia tau bahawasanya aku tak tau jawapan tu...muaahahah...mummy2 out there pls tingkatkan ilmu pengetahuan anda...masuk sekali kelas tution dgn anak2 anda...Hªªhªhªªhªªhªhªª ...

Zaman sudah berubah babe...tidak terkejar kalau dibiarkan begitu sahaja...anak failed kita nak marah dia..tp bila dia tanya kita nganga..dia tak leh jawab exam kita menyinga...dah tu mcm mana...harapkan guru saje???


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Saturday, October 13, 2012

Parents ku masuk harian metro..



KOTA BHARU: Demi minat sama, sepasang suami isteri sanggup berkongsi wang sebanyak RM20,000 bagi membeli sebuah kereta Volkswagen klasik keluaran 1972.
Malek Muhammad, 67, dan isterinya, Hasnah Ahmad, 65, juga aktif mengikuti program yang dianjurkan Kelab Volkswagen Klasik Kelantan (KVKK), yang ditubuhkan tahun lalu dengan mengambil bahagian dalam jelajah Volkswagen di dalam dan luar Kelantan.

Menurut Malek, dia dan isterinya menyertai Kembara Volkswagen Kelantan sempena Tahun Melawat Kelantan 2012 (TMK12) bermula dari Kota Bharu ke Kuala Lumpur, Johor dan Melaka selama empat hari bermula kelmarin.
“Saya gembira dapat bersama isteri menghabiskan masa usia emas bersantai dengan mengikuti kembara atau jelajah Volkswagen yang dianjurkan KVKK sama ada di dalam dan luar Kelantan. “Saya dan isteri mempunyai ramai rakan yang menganggotai KVKK, malah kami tidak melepaskan peluang mengambil bahagian dalam program yang dianjurkan kelab,” katanya.

Menurut Malek, minatnya memandu Volkswagen semakin mendalam sejak tahun lalu apabila melihat rakannya memiliki kereta klasik itu. Katanya, dia sanggup menjual sebuah kereta mini dan membeli Volkswagen di kedai kereta terpakai di bandar ini.

“Sejak menganggotai KVKK, saya dan isteri berpeluang menjelajah di dalam dan luar Kelantan termasuk ke Thailand dan seronok memandu ribuan kilometer bagi menghabiskan masa bersama rakan dari kelab berkenaan.
“Walaupun letih memandu kereta dalam jarak jauh, saya seronok kerana dapat bersantai bersama keluarga dan rakan,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/13



Lawak dowh..tua2 masuk paper...adoyai...anak2 pun tak pernah masuk paper tau..tak kira la metro ke apa kan..janji masuk paper..dulu bapak aku pernah masuk nanyang siang paw kot..Hªªhªhªªhªªhªhªª ....

Penangan VW la ni..hurmmm...habiskan masa berdua dan bersama katanya..ahaks...aku tau tu bukan ayat bapak aku..editor nak sedapkan ayat je kan ;p

You are ROCK !!! (っ˘з˘)っ~♥

Sunday, October 7, 2012

FRIM-CANOPYWALK (October 2012)

Pagi2 buta EJ paksa utk aku g FRIM...ikutkan mmg malas la weh..tidur itu sedap...tp bila fikirkan aku nak naik Canopywalk maka digagahkan juga bangun...sampai FRIM about 930am...

Beli Tiket CanOpyWalkway kat bangunan D6 dengan harga RM5... 



Berjalan menuju ke Rover Track...mula la perjalanan naik ke atas dalam lebih kurang 900meter sebelum sampai ke lorong tikus utk menuju je platform canopywalk.....


OK pendakian anda bermula disini...takde la mendaki pown,,dalam 500meter je mendaki



muka masam mencuka dah....kui kui kui
Bagi aku si lemah yang hina ini 500meter dalam keadaan mendaki membuatkan aku rasa nak memaki...basah dari kepala sampai ke kaki...

Sampai je platform utk naik canopy hoyeahhh bersinar2 bijik mata...aku mmg suka benda2 tinggi nih...selepas diberi penerangan serba sedikit kami memulakan walkway kami...canopy tu dekat je jarak hanya 300meter..ada 3 platform...dgn ketinggian 1000kaki dari paras laut..tak sempat nak gayat..kalau terjun pun paling teruk seliuh skit je..kalau baling fon nokia torchlight pun tak sempat nak berderai la...kekekeke...

Basah ketiak mek peah wehh....;p
Ni part aku seuka nih..kasi gegar

2nd Platform



Jalan jalan dan jalan...amik gambar sana sini..aih dah sampai..hurmm..mula la menurun bukit..mind your step neh masa turun bukit..takde la challenging sgt pun..just hati2...sampai bawah ada la nampak waterfall seciput... 


errr waterfall ke tuh nyah???

Teruskan lagi perjalanan turun...we all amik route yg jauh sikit..sikit je pun..another 3km...kawasan hutan simpan macam ni tak rasa sangat bahang panas dia...jgn takut hitam neh...;p




Tadaaaaa sampai balik parking lot...balik pekena satay kat area FRIM...Satay Station...biasa2 je rasa dia..tp makan la jugak dah lapar katanya...

Sampai sini dulu neh...sapa nak naik tu digalakkan...

p/s: kalau yang jenis nak yang challenging maybe sini bukan la route nya...kalau yang nak rasa naik canopywalk sayup mata memandang bleh la g National Park neh..ni utk orang2 yang tinggal dibandar, tak tau nak g riadhah kat mana je..kekekeke...


Yours Truly,
-karbie-




Saturday, October 6, 2012

World Hunger Relief 2012

Mari bercerita melalui gambar...anda pun malas baca ceritera panjang berjela...kui kui kui...


Ketibaan bersksikan POJ ;p

Bersesak menunggu untuk dilepaskan

Berbackground kan lorry yang membawa makanan kepada yang memerlukan

ma buddies

Abang gagah kepenatan di kilometer pertama ;p

Oraise dah nampak PICC,2.5km to go


TAMAT...muka pun macam musang dah

OK sijil sebagai bukti katanya...

Calories yang terbakar harus dicari ganti..maka  kami pun ke SABA untuk isi tangki yang kosong....sekian dulu utk hari ini...tq buddy for ur time...lain kali kita join lagi neh..sapa2 nak join mai join neh...have fun together...

Goodnight everyone...have a safe weekend ok...hugs n kisses...

Yours truly,
-karbie-


Tuesday, October 2, 2012

Paku dan Aku

Terpanggil utk aku bercerita...ini mungkin bukan dongengan semata...baca dan buka minda..sama2 baiki diri...tadi aku ada terbaca post kawanku tentang 'amarah'...ye smua kita ada sifat itu..tidak dinafikan..aku juga begitu...

Seseorang pernah mengingatkan aku ttg marah..'Saya rasa awak perlukan paku'...aku : Paku??? Utk apa??? Lalu dia mula bercerita...

Mungkin direka..tapi jelas aku mula buka mata...kisah seorang anak yg sering marah... 


"Satu hari si ibu memberikan satu bungkusan yg dipenuhi paku kepada si anak...si anak lantas bertanya..utk apa paku2 yg banyak ini bu??Lalu si ibu menjawab, setiap kali kamu rasa marah kamu pergi ke tembok di depan rumah dan pakukan ke dinding tembok itu...si anak angguk tanda faham..lalu setiap kali si anak merasa marah dia akan memakukan tembok dihadapan rumahnya dgn paku2 yg disediakan ibunya...Sampai suatu masa, ruang tembok hampir dipenuhi paku2 itu...dan si anak memberitahu ibunya...kini dia sudah bisa bertahan di kala marah..dia sudah bisa mengawal kemarahannya....dan si anak mula berubah..tidak lagi suka marah2...si ibu tersenyum...lalu si ibu menyuruh anaknya mencabut semula paku2 pada tembok itu..anak itu menurutnya...setelah selesai anaknya kembali kepada ibunya dgn gembira...si ibu sambil tersenyum mengajak anakknya ke tembok tadi lalu berkata..lihatlah anakku...kini kau bukan lagi seorang pemarah...tapi cuba kau lihat kesan2 paku pada tembok itu jelas masih kelihatan...dan akan kekal begitu selamanya anakku :) "

Ingatlah rasa marah itu hanya utk seketika, tp kesannya akan terpalit selamanya jika dilepaskan begitu saja...apa kata kita lengahkan dulu rasa amarah itu, mungkin ia membantu...lebih2 lagi dgn ibu...takut menusuk hingga ke qalbu...bukankah di situ syurga mu...aku juga begitu suatu masa dulu...kita ubah selagi termampu, masih ada waktu...

Blessed Tuesday :)



Monday, October 1, 2012

Simple Excercise @ home

Senaman ni tampak ringkas, tapi jelas impaknya sangat berkesan...ambil masa sekejap je setiap hari buat 20 SIT-UP..50-JUMPING JACK..20-WALL PUSH-UP...ok tak guna apa2 equipment ok..so jgn bagi alasan ala takde dumbell la..ala takde pull-up bar la...tapi kalau takde KAKI boleh diterima alasan anda ok...selagi ada kaki tangan takde masalah buat smua tu k... 




Sambil2 tengok tv tu boleh apa buat ni sejekap...nampak senang,mudah,sekejap...tapi bila dibuat setiap hari u akan dapat rasa perbezaan dia...percayaaaaaalaaahhhhh..buat neh..masa buat tu off A/C dan FAN...peluh berair sampai ke kaki..Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡

Selamat Bersenam...Ubah kepada cara hidup sihat neh...dah berpeluh tu jgn lupa minum air masak banyak2 k...(っ˘з˘)っ~♥