Thursday, January 31, 2013

Dinner with betty

Dah 2 bulan kot tak jumpa betty.rindu bangat rasanya.terharu kot nampak je aku terus lari melulu peluk cium aku ;') 

Biasa la lama tak jumpa mcm2 benda nak cite kat aku.kalau air laut dikumpul menjadi tinta dihujung pena belum tentu habis cerita dia aku rasa..suka benor bercakap budak ni.dan aku seperti biasa diam seribu bahasa. mengiyakan saje cerita dia.angguk dan terus angguk.dan dia bercerita dan terus bercerita .itulah dia buah hati saya...;)


Lama tak dengar cerita2 dia.Berhubung pun melalui tango je.iphone dia pun dah kena 'rampas'..UPSR 5A baru dpt balik phone kikiki..so kalau nak berhubung dgn aku, kena mintak izin mummy dulu la nak guna ipad mummy, account tango mummy hahahhaa...tu pun kalau mummy ada kat malaysia la..kalau mummy dia work terputuslah hubungan kami..kesiannnn kan..




B : "mear malam ni kak long tango mear k...tu pun kalau mummy bg pinjam ipad dia la, tgu tau.."
M : ok ;')



Wednesday, January 30, 2013

Favorite apps tatkala sepi

Antara fav apps yg wajib aku jelajah setiap pagi bangkit saja dari beradu...peneman setia dikala sepi melanda...cukup sangat cukup seharian bersama apps ni..sunyi jauh sekali dengan kehadiran teknologi ;) 


Susunan dilaman pertama cukup bermakna..'teman' yg sentiasa ada didalamnya..



  • Nak tau sapa mati sapa kawin sapa beranak sapa bercerai mahupun nak stalk kekasih gelap check la laman muka buku..
  • Rasa inginkan motivasi yg tinggi dalam apa jua bidang yg diceburi layanilah TUMBLR..
  • Rasa nak mencarut mahupun tak puas hati dgn diri sendiri luahkan saja di twitter..susurmasa yg laju payah org nak terasa..
  • Bosan sendirian rasa nak chat facebook messanger sahaja..pasti ada satu dalam seribu yg mahu membalasnya..
  • Rasa ingin mendengar suara manusia call saje melaui viber malah ketika rasa rindu utk melihat wajah keluarga dah sahabat yg tercinta boleh la ber'tango' bersama..video call sampai hilang rasa itu..
  • Rasa ingin luahkan perasaan utk dikongsikan di masa depan layari sahaja diari peribadi yg bisa dikongsi dengan dunia..buat tatapan dihari tua selagi kau masih dianugerahkan pancaindera bernama mata yg fungsinya masih sama.berbloglah sampai kering tinta dihujung pena;)
  • Bosan dihari minggu layani sahaja GSC mana tahu ada movie baru utk ditonton sendirian itu bukan halangan buat looser seperti aku ;)
  • Malam yg sepi disepertiga malam kau mula rasa sunyi dgn dunia sekeliling.saat kau sudah bosan dgn cerita rekaan manusia....maka bukalah kalam DIA.. tiada yg benar melainkan yg benar belaka 'cerita2' Nya..baca 'cerita2' didalamnya hingga terlena...jangan pandang aku sebelah mata..iquranpro adalah apps fav aku juga.lengkap terjemahannya...'dinyanyikan' pula oleh qari2 hebat..tenang mendengarnya...menjadi halwa telinga  sampai aku terlena ;)


P/s: boleh dipraktikkan buat yg sudah berkahwin,duda mahupun janda, atau sesiapa sahaja yg kesepian.jauh lebih baik dari berpeleseran bukan ;p



Monday, January 28, 2013

Bandung 2013 #kesekiankalinya

Tak perlu lah nak cerita sangat apa yg berlaku..dah 3 kali sampai bandong...muka dah macam mee bandung dah...bandung ni pon dah macam mini malaysia dah...peniaga2 akan cuba sedaya upaya bercakap mcm org malaysia dah..lawak pun ada...


Harap lepas ni takde dah org ajak aku p bandung...kuikuikui...tp panji kata neext time if aku pergi lagi dia nak bawak aku jalan2 je....dilarang shopping sama sekali...errrr akan difikirkan...kawah putih belum sampai lagi ;p  


Kali ni puas hati dapat makan pisang bakar special at jalan dago...n sempat makan nasi padang at simpang raya...yg lain sama sahaja xtvt nya...apa2 pun thanks to panji dalam bz masih sempat luangkan waktu...dan seperti biasa suka share lagu baru dia dgn aku...walaupun sedia tahu aku ni si buta lagu ;'(



Sunday, January 27, 2013

Spectacular2013

Learn from the expert...duplicate them and become an expert like them...lol

Lesson learn : be healthy,be positive and avoid negative people jyeahhh ;)

Stay positive
Stay fighting
Stay brave
Stay ambitious
Stay focused
Stay strong
MENTALITY IS EVERYTHING!!!

P/s: I think I'm in love with Herbalife...i'm proud for being part of them...seriously no kidding jyeaahhh ;p



Tuesday, January 22, 2013

Passport collection

Senangkan...kalau aku yg tak suka berurusan ni kata senang...maka uols percaya la kat aku...aku collect kat putrajaya percint 14...mmg aku puji dari masuk kawasan hingga ke dalam office..semuanya peramah sgt..

Mula2 masuk td aku disapa oleh makcik india..tanya gambar passport dah ada dik?? Aku angguk "dah ada" sambil senyum...permulaan yg baik untuk hari ni..masuk ke pejabat immigresen aku terpinga2 baca segala yg bleh dibaca..lalu aku disapa lagi oleh seorang pakcik..sambil lambai2 tangan ke arahnya..."ye cik nak buat urusan apa"?.."saya nak collect passport utk online renewal"..dia pun bg nombor kat aku suruh aku tunggu..baru je duduk nombor aku dipanggil utk melakukan pengesahan cap jari dan sekali lagi dia mintak gambar passport...3minit siap urusan tu..aku tgu till kul 8am utk buat collection...

By 815am dah dapat collect my passport....oraite kali ni aku berpuas hati dgn perkhidmatan kerajaan...janji ditipati...lol...alhamdulillah dipermudahkan segala urusan hari ni...tak payah amik halfday segala...

My brand new passport ;p


Passport renewal

Serious mmg mudah..segalanya dihujung jari...aku mmg suka kalau perkhidmatan online ni...kurang skit berurusan dgn manusia...

Passport renewal dah bleh buat online sekarang..so mmg sgt mudah...ikut je arahan dia...cuma tang nak upload gambar tu mcm susah skit...sbb size dia nak 26kb je...so pandai2 la korrang edit k...snap la gambar guna telefon pintar korang tu...make sure background biru muda dan pakaian gelap...muka mengadap camera...rambut jgn nak buat mcm sinetron indon sgt lah...sepak naik atas elok2...yg pakai tudung mcm langsir tu make sure jgn ttp muka k...korang jugak boleh pilih nak collect kat branch mana yg senang korang nak g collect..once dah pilih branch jgn gatal nak tukar2 plak..

Dah siap isi n upload photo bleh la buat bayaran...skrg ni hanya penggunaan kad kredit je diterima...once payment made tada siap...uols bleh print reciept dah simpan reciept tu utk dibawa masa collection nanti...

CLICK SINI UNTUK PASSPORT RENEWAL

Sopan kak temah amik gambar passport...;p


Passport nak expired

Menggelabah aku...2 hari lagi nak ke travel baru perasan passport aku dah kurang dari 6 bulan...pada awalnya aku yakin je bleh lepas...tp bila ej tanya banyak kali terus rasa cuak...pagi semalam terus call immigration...dia ckp mmg tak lepas la less than 6 months...aku punya lagi 5bulan 2 minggu..kuikui..


So pagi ni mmg seawal pagi la aku tercongok depan pejabat immigration putrajaya percint 14...cuak weh tak dapat g jalan nanti...kuikui


Monday, January 21, 2013

Chocolate banana shake!!!

Favorite dinner tatkala tiada makanan di atas meja..cuaca diluar pula tidak mengizinkan utk makan dikedai cangkung tiada berbumbung..maka ini saja jaudah untuk ku isi perut kosong...

Ramai yg bertanya..."kenyang ke hanya minum shake?? Berapa lama bleh tahan kenyang ni??" Jawapanku mudah...yg lapar kadang kala bukan perut mu..tapi nafsumu..harus jaga2 yg itu..rasa nak makan atau betul2 kebuluran?? tak menjawab soalan.;p tak mengapa kawan, kita masih ada banyak pilihan..yang mana kau idamkan...teruskan...asalkan kau tidak kempunan :)



Saturday, January 19, 2013

Saturday lunch..

Slalunya weekend akan disediakan lunch yg special..lebih2 lagi kalau saya kerja...sbb ej tak akan kemana2 tgu saya balik keje br kami plan utk berpelesaran di kita metropolitan..



It's get easier

Its get easier because u get better...

My first running event was in 2010..terryfox run...masa tu nak habiskan 2.4km serious rasa menyumpah je...mmg tak larat...mmg rasa this will be my last running event..walaupun banyak jalan dari lari tp rasa nak mati...

N now alhamdulillah.5km sudah menjadi sesuatu yg normal bg saya...if my sis ajak jogging petang2..utk tamatkan 5km mmg senang je rasa..tak rasa membebankan lansung..tak kisah berapa slow anda lari..atau jalan..tu bukan permasalahannya..kerana kita bukan nak jadi watson nyambek...ye ke nama dia cenggitu..belasah je..ala pelari pecut negara tu..*harap aku tak silap la*...ke perenang senanye dia tuh..kuikuikui


Bukan nak berbangga apa sy boleh buat...just to share with u...kalau kita keep on doing the things that kita rasa susah sgt dulu..lama2 benda tu jadi sebati dgn kita n kita akan rasa..oh tak rasa apa2 dah sebenarnya..hahahha..

So never give up...just do it. And i know u can do it...sbb saya adalah manusia yg selalu fikir "i cant do it"..selalu rasa lemah dan rendah diri...just because i had my heart surgery when i was 9...*dah lama kot*...tp sy suka guna alasan tu..u all jauh lagi kuat dari saya...jauh my friend...sungguh jauh...saya tak pernah terlibat dengan apa2 sukan sejak kecil..dengar sukan je menggelabah...bola mai kat i, i tgk je...takot kot nak pegang bola...lihatlah betapa bangku dan dungu aku sutu masa dulu...





Sedar tak sedar i did my 1st 28km walk when i was 29..so apa yg mustahil dalam hidup kita..come on guys...


Friday, January 18, 2013

Stock fastfood

Ni mmg lagi laju dari pandu lalu...
Lagi laju dari masak maggi...
Jauh lagi sihat dari smua yg dia atas..
Paling penting mmg sedap rasanya...

Setiap hari mmg tertunggu tunggu nak minum shake yg marvelous ini...

Kemain promote...


LOVELY ADVICE!!!!

Health:
  1. Drink plenty of water.                                                                           
  2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
  3. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
  4. Live with the 3 E’s - Energy, Enthusiasm and Empathy
  5. Play more games.
  6. Read more books than you did in 2012.
  7. Sit in silence for at least 10 minutes each day.
  8. Sleep for 7 hours.
  9. Take a 10-30 minutes walk daily. And while you walk, smile.

Personality:
  1. Don’t compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
  2. Don’t have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
  3. Don’t over do. Keep your limits.
  4. Don’t take yourself so seriously. No one else does.
  5. Don’t waste your precious energy on gossip.
  6. Dream more while you are awake.
  7. Envy is a waste of time. You already have all you need.
  8. Forget issues of the past. Don’t remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
  9. Life is too short to waste time hating anyone. Don’t hate others.
  10. Make peace with your past so it won’t spoil the present.
  11. No one is in charge of your happiness except you.
  12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
  13. Smile and laugh more.
  14. You don’t have to win every argument. Agree to disagree.
Society:
  1. Call your family often.
  2. Each day give something good to others.
  3. Forgive everyone for everything.
  4. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.
  5. Try to make at least three people smile each day.
  6. What other people think of you is none of your business.
  7. Your job won’t take care of you when you are sick. Your friends will. Stay in touch.
Life:
  1. Do the right thing!
  2. Get rid of anything that isn’t useful, beautiful or joyful.
  3. However good or bad a situation is, it will change. 
  4. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
  5. The best is yet to come.
  6. Your Inner most is always happy. So, be happy.


Tuesday, January 15, 2013

Kesabaran diuji

Entah mengapa....intro...taktau la kenapa sejak dari semalam lagi tahap kesabaran aku diuji...diuji dgn traffic jamm melampau...dan makanan yg aku tak dapat makan...bufffff

TRAFFIC JAMM

Minggu ni tahap jamm sgt seperti cipan...aku kluar rumah 630am aku sampai sunway kul 800am...harja sungguh...banyak gila kereta area kinrara pepagi buta...tahun lepas ok je..aku cukup benci awal tahun..kesesakan yg melampau...tu tak kira lagi BBNU yg baru lepas spm dapat lesen P...konon pepagi hantar adik g school..mula la memandu macam lembu...choiii..Tu time pergi kerja..balik pun sama...aku ontime gila balik 530pm..tol sunway dah jamm mcm sardin..jadah sungguh..
*hilang sabar betik aku*

Nak smooth macam ni pagi n petang..24/7..lol

MAKANAN
Semalam masa lunch kat office aku order mihun goreng basah....sampai2 mihun goreng kering...ada sbb knp aku order basah...sebab aku malas kunyah...nak telan sajo...*mmg tak ikut sunnah pun..patut badan mcm tong *...ok hilang selera disitu..makan 2 suap dah tolak tepi..membazir distu....

petang balik keje rasa nak makan ayam mekdi regular..ada sbb kenapa regular sbb aku tak suka pedas...drive thru la puchong gateway...dah lapar kebulur bukak2 demmit spicy pulak dia kasi..darah dah naik ke kepala...tak tau nak marah kat sapa...maka luah la kat twitter...segala binatang kat zoo kkuar...hurmmm...makan je la Special K jawabnya semalam..


Hari ni lunch hour member ajak makan secret recipe...wahhh aku pun berkira2 la apa nak makan..nyum nyum..ok order cordon blue....tunggu 30 minit sampai satu je cordon blue with rice kawn aku punya...demm... mula nak naik hangin...ala aku naik hangin mcm mana sgt kan..aku tny la aku punye mana kenapa dtg satu je...slumber budak tu cakap  "sorry kak org dapur....." sebelum ayat dia habis "Cancellll" aku potong*nada agak tinggi disitu*...ok... kawan aku dah  pandang satu macam kat aku dgn muka terkejut...maklum lah nak dgr suara aku pun jarang2 ni kan pulak nak dgr aku marah kan..lol..aku meredakan keadaan...takpe2 saya nak cancel je food tu....nnti saya beli roti..dalam hati tuhan yg tahu membara terbakar menyumpah seranah....aku laparrrrr....*nangis dalam hati..mengadu kat Allah* dah tu nak ngadu kat sapa lagi kan...sapa la nak dgr cite2 bodoh ni...hehehe..merajuk dgn diri sendiri..balik ofis tak makan n tak beli air pon...boikot sapa ntah..tp ngadu jugak kat ej...kikiki..dia dengar je cite aku biasanya walaupun bodoh..best kan kakak saya..lol..

maka dia pun nak pujuk hati ku yg luka ajak la makan padi...hoyeahhh...terus bersinar mata...nyum nyum makan sepuas hatiii.....siap cheat lagi makan chocholate eclaire kat starbucks....kikiki...


Sambil hirup kopi pikir balik apa terjadi dlm hidup aku semalam n hari ni...*belum dapat jawapan kenapa aku diuji...andaian aku Allah nak bagi aku rasa, bagaimana rasanya bila kita tak dapat apa yg kita nak time kita betul2 perlukan nya ;'("*

Ej : "tu la semalam tak nak makan ayam spicy tu suruh buang....sebenarnya tu je rezeki mear utk semalam...sombong...hari ni Allah uji lagi tak dapat makan terus..belajar syukurrrrr apa yang ada..jangan memilih.."
Aku: -_-...*buat mata terkebil2* ;p


P/s: lesson learn: hidup ni jgn banyak complaint...belajar menerima apa yg ada..kita tak akan pernah rasa cukup dgn apa yg kita ada sehinggalah Allah tarik apa yg kita ada...masa tu baru menggelelabah -_-...
 


Sunday, January 13, 2013

Dimsum @ Marriot

Not bad dimsum buffet kat marriot..worth paying... makan sampai tak leh sumbat dah...

Fried butter Cuttlefish dia saya paling suka..nyum2 ratah butter ngan telor...lol..portugise egg tart dia tidak se gah namanya....so so je...cheese prawn dia best..meleleh dalam mulut...bbq siew bao dia pun not bad..bg sy penggemar siew bao la...so yang lain tu biasa2 je la boleh dpt kat mana2 je kan...so baik makan yg jarang2 jumpa je..lol...



Dimsum kat marriot ni available for lunch only...1030-1400 daily...rm55++/pax...worth it kan... 


I-city

First time jejak kaki..slama ni aku duk pikir jugak, buat apa la org dtg ict semata nak tgk lampu...yg jenis penggemar camera definasi tinggi tu maybe la nak test lighting segala kan..


Takpe2...maybe budak kecik suka tengok lampu..so parents bleh la bawak..so al kisahnya malam ni aku ajak ej g tgk lampu jugak....hahhahah..sampai icity terkebil-kebil la tgk lampu dah kata nak dtg tgk lampu kan..1st impression aku sampai eerrrmmmm...pesta lampu a.k.a funfair...lol..

Sampai2 je nmpk kfc...singgah dulu la isi perut...kekekke..


Pastu jalan2 lagi ambik foto berbackground kan lampu seperti yg dilakukan oleh kebanyakan org yg dtg icity.....kami takde camera definisi tinggi so tk der la bergambar sgt...aku plak tiba2 rasa mual...30 min je kot duk dlm tu n kluar blk...tak pusing smua pun...rugi je byr rm10  entrance...huhu kedeks sgt kan ;p
P/s : nanti dtg lg k...hayati betul2 apa yg dikatakan best dgn icity ni..kna bwk betty maybe dia lebih menghargainya...


Saturday, January 12, 2013

Yummylicious Lunch @ VP

Bismillah..

Sila2 uols...sila tgk...hahahhaa....nyummylicious betik kakak aku masak...lama betik dah tak makan nasi...lupa dah rasa nasi macam mana ;p

Ikan Singgey, budu, telur rebus (Package cowboy)+ayam merah, ikan masak lemak, ikan kerisi goreng, bendi goreng berlado, bawal masak merah....



 p/s : TQ Heam sudi masakkan untuk adik2 mu...u r da best sis in da world jeahhhh....


Sweat da FAT....

Weekend biasanya ada majlis tari menari mahupun makan2 ...so makanya sebelum kita menari mahupun makan mari kita sweat da fat dulu k..baru la tak rasa bersalah untuk melantaks....ye doks..



Dapat 8km pagi tadi kat Taman Saujana Hijau...not bad jeahhh....940 cal burn so bleh melantaks tahap sepuas hati balik nanti yeahhhh...ikan singgey n budu menunggu...disini menanti....



Kocak protein shake dulu untuk muscle recovery...bleh beli kat mana2 pun protein shake ni k...GNC bersepah...tak nak HL punye pon ok jew...no worries neh..


Friday, January 11, 2013

LOW carbies at mamak

RM 14.50 kbai...

*kira duit, cukup ke nak makan satay malam ni*...

*sambil kesat air mata berjurai*

#Trulymamaks...



Thursday, January 10, 2013

Truly Asia...

Apa sgt la menu yg boleh dimakan kedai mamak....dah bosan dgn menu2 mamak ni sebenarnya..tp apakan daya...kawasan sekitar dan kawasan sewaktu dgn nya ni mmg tak de kedai melayu...selain fastfood maka mamak adalah choice yg ada...makan je la jgn banyak complaint..tak ke mana pun ye dok...

Sila2....bismillah..


Blessed Thursday..


Sunday, January 6, 2013

MPIB 2013

Awesome...my first running event for 2013...my 1st 8km run...running event kali ni mmg ohsem sgt sbb saya dah ada running buddy....so takde la bosan sensorang dijalanan...thankx jeahhhh...
Agak memenatkan lari area bukit tunku...start je dah kena mendaki...dah nama bukit tunku mestilah banyak bukit kan tak kan lombong pulekk...

Hope lepas ni uols join lagi k...kak ron pon dah mula berjinak-jinak...niece dia pun turut skali...kelas kau meriahhh....kak ron bleh la beli running shoes baru dah lepas ni :p

Aftah run we all pergi carbo loading kat taman tasik..mavelous betik food kat situ..recommended...next time bleh pegi lagi...ok la uols jom layan #AJL27 ...

P/s: Inspired to inspire....



Saturday, January 5, 2013

Kenangan 2005-2009

UiTM dihatiku katanya.. masih terngiang lagu dan irama di minggu wawasan siswa, menggegarkan lagi jiwa bila diputarkan semula dihari scroll diterima...deepppp jeahhh....miss puncak perdana...;)

Resak dah naik semak....tingkat 5 tu la aku n hawa menamatkan masa yg bersisa,menamatkan segala siksa dunia...bertemankan suara cengkerik dimalam hari.. jiwa meronta ibarat didalam penjara....didalamnya banyak kisah banyak cerita...disitu segalanya bermula..ada yg suka banyak yg duka...diakhiri dgn sesuatu yg bermakna...terima kasih buat semuanya...



P/s: Cik MPK masih kekal 'didalamnya'...berbakti terus utk bumiputera...semoga berjaya dgn cita2 yeah..