Sunday, March 31, 2013

Wrap up

Time to go home...malam ni nak g cari satay willy 20 cucuk tamau share..nampak tak betapa serakah nafsu aku selepas running event wakakakka...i miss malaysia food jyeahh..satay je pon ;p

Secangkir kopi sebagai penutup..mata hampir terkatup..mengantopp..im coming home...



2XU Compression Run 2013

My second international run..ceh..bajet gempaq 5km je kot..kuikuikui...alang2 ej join aku pun tumpang la sekaki..daripada aku melangut jadi cameraman baik aku lari ye dok..bosan kot nak tunggu ej habiskan 21KM...so i decide to run jugeks lah..not bad la route dia..quite plat n tak meletihkan..cuma agak panas la..
cik MPK n Apish pun run for MAKNA at Padang Merbok..kat sini pun diorang ada buat event utk support cancer patient..tatoo kat lengan aku tu nak tunjuk support kat pesakit cancer la kununya..sib baik tak leh solat..jenuh nak kikih semula ;p


After run g bedal burger king sebelum balik mandi n bersiap utk ke airport...jalan lagi train lagi jenuh weh bejalan..hambik kau nak bejalan sgt...aku ambik tindakan  bijak pakai slipar je mai Spore..aku tgk ramai dah yg pijak belakang kasut..melecet lettew kuikuikui...tu blum yg pakai high-heel lagi..*pengsan*




Singapore : Sentosa Island

Fenat yang amat perjalanan kat Singapore...tp aku mmg salute public transport dia...very efficient and reliable..bila la malaysia nak ada MRT mcm ni jugaks ek...


Banyak sungguh berjalan semalam..nak tercabut kaki n buah pinggang rasanya..tak sempat nak taip blog dah..balik je terus terbongkang tidur...jelajah satu singapore kot semalam..keje turun naik train...lepas amik racekit pegi Marina Square jap ej nak beli barang..after that terus ke sentosa..tak masuk pun USS..duku dah masuk cukup ah..kalau masuk mmg tak run aku hari ni jawabnya..




Saturday, March 30, 2013

Sapaan paling durjana

My second time to Singapore...terus masuk main point..pagi2 lagi aku disapa dgn kasar oleh pegawai immigration benggali at singapore airport..al kisahnya mcm ni..aku beratur elok dah..tiba2 dia guna bahasa tangan tunjuk kat kaunter sebelah..mana aku paham...aku pun pegi la kat kauter sebelah..boleh dia tengking aku 'tak paham melayu ke beratur belakang garisan kuning'...darah aku meyelirap..spontanious aku jawab 'tak paham' >_<..

Dia pun pass message kat betina kat kaunter sebelah 'cakap english, tak paham melayu ni' ayat menganjing la kan..anjing sungguh gaya bahasa kamu Thalvndr singghh!!!

Maybe our immigration pun mcm tu kot...sbb tu aku kena tempiasnya kat negara org hahahha..nafsu mati terus..nak berjalan takde mood dah..

Nasib baik sampai 'city backpacker' ni terus bleh check in..awal lagi kot we all sampai 10.05am...alhamdulillah..semoga dipermudahkan urusan seterusnya...jgn penatkan jiwa dan raga ku robb...



Friday, March 29, 2013

Babi bertukar jadi biri2

Semalam dlm FB kecoh org post gambar 'babi' dalam trolley di sebuah pasaraya...semua duk sibuk share...tp bila aku tgk menatang tu tergolek dlm troli hati aku tak kuat mengatakan ianya babi...mmg la aku tak berapa kenal binatang ni kalau dah takde kepala...ayam ngan itik pun bleh tertukar..babi pun aku kenal dari hidung nye je wakakkakaka..kalau takde hidung terus confuse..

Al kisahnya pagi td ada pulak org post kata menatang dlm trolley tu bukan babi tapi kambing biri2 frozen..muahahhaha..acane tuh..kau pandai2 kata menatang tu babi...pastu share kat fesbuk segala..makcik2 kakak2 terus jadi kembang tekak nak g pasaraya lepas ni.....tp rupanya itu adalah biri2 gemook yg di import dan disejuk bekukan...hurmmm..chef2 kata babi ni kita tak import yg frozen sbb kita ada pengexport..wallahualam la..tp agak2 la wei sebelum kau share tu...yg primary source tu aku tak kisah la sgt sbb aku tak tau apa caption kau kat gambar tu..tp yg 'tukang click share' tu selidik la dulu...jgn main share je..


Aku tau niat kau nak sebarkan 'ilmu' nak bg org tau..tp make sure ianya bermanfaat lah bukan fitnah..lain jadinya nanti ;) 

Tapi baguslah mereka ni mengaku kesilapan mereka...diorang dah delete smua dah share post semalam..hati2 dalam menyebarkan...wallahualam..

p.s : Yang jenis suka share kat fesbuk pasal kereta hilang siap dgn plate number tu pun lagi satu hal..'tolong share kerete wira biru WZZ0000 dicuri di area kuala selangor bla bla bla " betul hilang ke kena tarik weh ;p


Wednesday, March 27, 2013

Apply Leave

Jarang dalam kamus hidup aku apply leave semata2 nak rehat kat rumah..biasanya apply leave utk holiday dan raya sahaja....but next Monday aku apply leave dengan harapan nak lelepak at home after my singapore trip..


Tapi tak de istilah lelepak kat rumah nampaknya..otw to work td tgk milage kereta dah dijemput utk hantar service...tgk gigi kat cermin pagi tadi rasa mcm need to see dentist...so alang2 buat terus appointment utk service kereta n see dentist...tak dapet la nak membuta sampai tengah hari walaupun cuti katanya...tak cukup seharian cuti..belum lagi utk penuhi lain2 temujanji..patutu kena jumpa cik MPK amik titipan dr kampung...c how neh...


Kita semakin terkejar kejar mengejar masa..seolah terkejar2 mengejar 'mati'...semakin hampir kot..tak kan semakin jauh dengan kematian ye dok..meh mengingati mati kikikiki...




Monday, March 25, 2013

Berhijab dan bertatoo

Makin dewasa makin ada beda cara kita melihat dunia...saban waktu semakin mendewasakan minda...al kisah satu cerita..situasi dan tempat biarlah rahsia..


Datang seorang wanita bertudung bertanyakan sesuatu..lalu jawaban yg diberikan tidak memuaskan hati beliau..dimaki hamun dengan kata2 kesat..tak pernah aku lihat...ayat yg dilemparkan buat aku terkedu...bahasa ku jadi kelu...pandang dengan pandangan 'malu'..kenapa kamu jadi begitu..sungguh aku hormati kamu wahai wanita berhijab..kamu antara yang hebat..saat kamu putuskan utk berhijab iaitu 'menjaga kehormatan' mu mengapa tidak kamu sekalikan menjaga peribadimu...


Lalu situasi yg lain..datang seorang jejaka...tatoo penuh di lengan..dari baju tipisnya masih kelihatan penuh juga tatoo dibadan..kesasaan badannya buat aku kecut perut..datang menghampiriku..keringatku membasahi urat rambut ubun2 ku..lalu aku disapa "excuse me miss..can u please help me to bla3"...sekali lagi aku kaku..kenapa kamu yg lain pegangannya dgn ku tapi 'lebih tahu' ;)


p.s : Wahai wanita berhijab...percayalah kamu manusia hebat...tolonglah jaga adab...aku mahu jadikan kamu sumber inspirasi yg maha dahsyat...kerna kamu antara yg menurut syariat ;)


Saturday, March 23, 2013

Breathe

Nak beli 2xu tak mampu..beli je breathe pun not bad..tujuannya nak compress muscle..kurangkan gegaran otot semasa bersukan katanya...actualy compression tight ni utk recovery..kurangkan muscle pain..bukan utk lari laju mahupun menjadi running man..


Apa ingat saja2 ke aku nak pakai sluar ketat hahahha..ada sebab musabab kot...coach aku la yg ajar...korang takde coach mai belajar ngan aku hahahha...dah aku gemok nampak la mcm anak gajah pakai suar ketat..kalau aku tak gemuk dia nampaknla macam sotong kurita pakai legging muahahhaha..

Nah sebelum korang tanya meh aku jawab..yeah ianya tidak menepati syarak sebab ikut bentuk kaki kan but u still can wear ths belah dalam..kat luar pakai la sluar yg uols selalu pakai tu..no worries neh..just to hold ur muscle..ceh ustazah sgt..phuiiii!!!




Wednesday, March 20, 2013

Cucur lembu??

Niat di hati nak makan cucur badak..tapi mana mau cari time cenggini..balik rumah dalam keadaan hampa..bukak ttp peti nampak lembu pada kotak susu..teringat kat badak aku tadi..hurrmmm no choice meh..jeling cabinet dapur nampak kotak oat..sambil mendengus ku rentap rakus oat instant dari kotak *mengamuk la kononnya*...

Aik berhias pulak oat aku..siap ada kekacang lagi penyeri oat aku kuikuikui sweet sangat...nyumnyummm..sedap plak tu..kalau ada pisang n kiwi lagi sodap kot potong potong taruk dalam ni...lagi sedap dr cucuk badak *ayat penyedap hati :(*



Sunday, March 17, 2013

Nasi Kandar Line Clear

Tu dia..mai penang make sure dpt makan semua ni...tak sia2 mai join malakoff...kalau setakat nak mai lenggang kangkong n makan mcm tak hengat baik tak payah..hahahha..hidup biar ada objektif..baru cool...makanya hari ni dapatlah makan NKLC lepas lari 7km..kalori terbakar sekangkang kera tapi makan haruslah sekangkang gajah..tu baru heaven...lol..

Belasah aje makan nasi after a few months tak jamah..apa rasa?? biasa2 je la..aku bukan peminat sgt nasi kandaq ni..not bad la...pekena plak dgn air kelapa n cendol..panas2 ni smua sedap ye dokkk

njoy the picca.. cheq tak larat nak menaip..mau tdoq..flt blk kl 730pm ni baru 400pm..fyuuuu...jelepekkk..



Malakoff 2013 @ Penang

Hari ni baru raceday nya...smalam aku load bagai nak rak makanya hari ni kita berentap la..tu la cara nak hidup gaya sihat muahahha...seawal 630am kami gerak from hotel to Padang Kota..its about 1.5km...flag off 720am..by 825am reached finishing line...


Guess what..aku dapat nasi lemak n ice cream..not so healty jyeahhh...tp dalam keadaan panas cheng cheng aku belasah je ice cream tu sambil tunggu EJ sampai...nak balik mmg mencabar...penang ni panas satu macam..tepi laut biasalah..bahang dia panas pedih kot...fyuuuu...




Saturday, March 16, 2013

Sup Hameed @ Penang Road

Tadi dah pekena mee goreng sotong..malam ni p pekena sup hameed plak..depan hotel we all je pun sup hameed ni..walking distance..tak sampai 50 langkah kot..plan asalnya ptg td nak g jalan ke padang kota lama tp tiba2 hujan selebat alam la pulak...so cancel plan, makanya turun hirup sup panas kat hameed mai plak dgn roti bakar perghhh heaven kot...



Mee goreng sotong @ Padang Kota

Datang penang haruslah cari makanan penang kan..tak kan nak makan KFC mekdi kot..maka sesampainya kami area Padang Kota Lama tu terus tanya abang lanca mana kedai makan best kat sini...dia pun bgtau la suh makan mee goreng sotong...padahal sebelum mai sini aku dah google dah apa food best kikiki..


Apa lagi kul 1200 tgh hari mentari terik atas kepala, kami p tapau mee goreng sotong balik makan kat hotel..tk sanggup kot nak berjemur tgh panas..muka aku dah macam sotong bakar kot...tgh beratur beli mee nampak plak coconut shake Jalil..ni pun ramai org kata sedap..pajek terus lah kalau mai sini...mee goreng sotong n coconut shake special RM 8...


Food review..mee goreng sotong dia sedap la sbb aku lapar...nak cari kat KL mmg tak dapat la kot...kat penang je ada kot..hahahha..coconut shake dia sedap jugak sebab aku dahaga..tp rasa dia sama je macam coconut shake yg aku pernah minum slama ni hahahhahha...kesimpulan?? mai tempat org makan je la makanan local sini itu la trill nya ye dok




Penang 2013

Off to penang 160313 with EJ...semata mata utk running event...kemain sgt kan...run sampai keluar state katanya...bila dah minat keluar negara pun sanggup..kalau di tanya apa aku dapat? jawabku  satu 'penat'..tp kalau ditanya apa ku rasa juga satu jawabku 'puas' ;)

Setiap kali outstation utk any running event biasanya kami akan 'holiday' la sekali..alang2 kan..bukan selalu keluar dr KL kiki..makanya sampai2 je Penang kami pun ambik 'lanca' utk 'tour' area padang kota...tu diaaa....ala2 tourist sgt...nak harapkan tour sendiri mmg tak lah..baik p makan dr p tempat2 bersejarah ni kan..kikkki

hasilnya kami naik menatang roda 3 tu dalam keadaan panas cheng cheng...terbakar kilit gebu aku caittt...dapat 'penat' rasa 'puas' ;)



Thursday, March 14, 2013

Walau sebumbung

Kalau dah duk sebumbung pun dah 3 hari tak jumpa nak kata apa lagi weh...kekangan masa dan kerjaya cewahhh...aku dah tk jumpa ej 3 hari dah kot...bz sakan kot...aku balik dia blum balik...semalam aku blj dia dah tdo..maka nota di atas meja sebagai pengganti diri..kalau dulu betty yg suka tulis kota kat aku sbb dia tak de fon...skrg kakak aku pun dah kena tulia nota sbb takde fon pintar kikikiki...

p.s : cepattlah beli aifon...



Monday, March 11, 2013

Our weekend Menu

Keinginanku nak makan ketam masak cili api ditunaikan...best betik kakak saya kan..cakap je nak makan apa pasti dia bisa sediakan..hahahha...

Plan nak masak ketam pukul 11am sbb duk scroll resipi orang..makanya jam 1230 baru kluar p jusco cari ketam..balik terus masak gedegung gedegang ketuk2 kuali di dapur...by 1 hour siap with masak lemak ketam, lempeng n  sayur goreng...menu ringkas weekend kami...Alhamdulillah..im blessed..

After lunch terus rush ke desa petaling pulak...mini reunion with cik MPK, Chiema, n Kak Ron.. ♡♥



Sunday, March 10, 2013

Value time

Jarang2 berlaku sejak akhir2 ini dapat meluangkan masa dgn besties..sesekali dapat bersama pelbagai cerita di sambut dgn hilai dan tawa pelengkap cerita pengubat jiwa...

Nak sampai Desa Petaling aku bleh sesat sampai ke TimeSquare...dimana aku tak pernah sampai kawasan tu seorang diri...Alhamdulillah dalam samar hujan renyai sampai jugak rumah chiema..nasib baik ada Kak Ron GPS bergerak..bagi je dimana lokasi anda dia bleh guide sampai depan rumah...hahahhaha..





Dapat jumpa Zara hilang rasa gundah seketika..
 



Sebagai pelengkap pertemuan kali ini..kami kluar makan satay Willy area Kajang...♡♥   



Saturday, March 9, 2013

Racekit Collection

After makan p JayaOne plak racekit collection for Malakoff..Kat Athelete Circle tu plak ada  jual Spibelt so terus tanya Cik MPK dia nak tak..alang2 dah ada kat situ..beli la terus kat Cik MPK...kata runners kan kena la beli running gadget muahahha...

Sapa nak beli spibelt or any running gear bleh la datang sini..tropicana city pun ada jugak satu where my sis suka pergi..


The Appartment @ Curve

After had my check up datang curve semata2 nak makan kat Appartment ni...bukan apa last two weeks tak puas makan chicken crepe dia..takde la sedap sgt pon tp not bad la..lempeng inti ayam je pon..rasa dia sebijik lempeng ibu saya..kuikuikui...



Friday, March 8, 2013

Aim to run 100km in 2013

Tahun 2013 aim aku nak dptkan 100km..nak gunakan kaki sejauh 100km...alhamdulillah sehinggs bulan 3 aku dah berjalan n berlari sejauh 48 km..bermula pada 01.01.2013... 

Who's with me??  change to a healthy lifestyle...eat clean, train hard.

nah mati itu pasti sehebat mana kamu menjaga kesihatan sekalipun..usah cabar aku tentang itu sedangkan kamu pun tahu ;)

p.s: My coach pasti bangga dengan saya..niatnya menjadikan saya seorang yg suka berlari tercapai ;p



Sunday, March 3, 2013

Brooks Half Marathon 2013

Enjoying my weekend with my running buddy cik MPK n hubby..kak ron patut join this event too tp kerna masalah teknikal tak dpt lari sesama kak ron..hope next event we can run together jyeahhhh..