Tuesday, April 30, 2013

Sahabat Istimewa

Mahu tahu kamu sahabat istimewa?? saat aku kenalkan kamu kepada kedua ibu bapa..saat nama mu aku sebut depan ahli keluarga..ya percaya... kamu sangat istimewa..segala yg ku canang pasti baik2 saja...kamu bakal jadi yg sentiasa aku 'jaga' biar sehebat mana badai menggila..kamu juga aku punya 'segala' ;)

Sekali sekala..andai ada perilaku dan tutur kata yg aku tak 'terjaga' jgn mudah terasa..aku juga manusia biasa..bergelumang noda dan dosa...sabar sedikit ya ;)



Monday, April 29, 2013

Happy Birthday Mumsky

Seperti yang dijangka..betty tak bangun pun buatkan breakie utk mumsky...makanya kami 4 beradik pun celebrate la birthday mumsky at Delicious Setia Alam...

p.s : Happy Birthday si cantik..we love u so much..stay pretty stay gorgeous jyeahhhh ;p


Sunday, April 28, 2013

World Kidney Run 2013

Running buddy semua takde hari ni..so terpaksa lari sendirian...cik MPK n apih cepat2 join us ok..apih cepat sembuh okay..

p.s : #pray 4apih #run4apih...Quitting is never an option...;)



Saturday, April 27, 2013

Cobaan betty buat suprise

Kikikiki..sian betty...kena plan sendiri suprise bday party utk mumsky..dulu masa we all stay dengan mumsky ada la beli sepotong cake n suprise kan mums tepat jam 12 am..tp skrg betty alone..bapaknya pulak koje..kikkkkki...

So ini adalah plan2 betty...lawak betik..wakakaka..katanya nak buatkan breakfast utk mum pagi esok..aku plak bangang p tanya apa suprise dia nak buat..macam la dia bleh bawak kete nak kluar beli sepotong kek ye dok..ahhaha...aku kan biasalah mainkan perasaan betty...semoga esok mums bakal 'suprise' lah ek  lolz...ihiks..

p.s : Happy Birthday in advance mums..we all love u so much..may Allah blessed u n ur loved ones...stay strong ♡♥



Friday, April 26, 2013

Mengapa

Mengapa bermula bukan persoalannya...persoalannya mengapa teruskan dan mengapa tidak mahu hentikan?? belum masanya barangkali..tak mengapa semoga tiba masanya nanti ya ;)



Dari girang hingga suram!!

Lately ni begitu kerap aku jumpa my besties..almost every weekend jumpa mereka...minggu ni siap weekday pun jumpa jugak..gathering sakan uols..dari umah chiema, umah kak ron hingga ke hospital serdang gathering ;p

Pertemuan kami dari kisah gembira sehinggalah kisah duka...doakan kamu baik2 saja..nanti segalanya akan pulih seperti sediakala...hanya tunggu masa saja...biar selama mana... jangan risau kami sentiasa ada ya..

p.s: Rob permudahkan...



Sunday, April 21, 2013

Broga Hill-Unplanned

Ni mmg btl2 unplanned..tetiba je smlm masa aku kat rumah kak ron, kakak aku ajak p Broga...aku ni bab2 naik tanah tinggi ni kurang keyakinan sikit..bila makin kurang graviti aku maka makin tak seimbang

jadinya...berat bontot mak wooiiii..aku rasa jawapan aku tak nak join smlm..tp pagi td bila kakak aku kejut aku, menonong je aku bangun mandi bersiap dan pergi..cait guna ilmu hitam apa ke kakak aku ni..

My first time naik Broga ni..pernah baca blog org naik Broga...ada yg semput la..pengsan la..terus aku jadi cuakkk...tp kakak aku punya reverse pshyco mmg terbaik..dia plak lagi yakin dr aku...maka aku pun naik je lah..kalau aku semput pandai2 la dia usung aku turun hahahahah...

Pepepun Alhamdulliah aku berjaya sampai puncak broga walaupun banyak kali gila stop ambil nafas kikiki...1.7km je distance nak sampai puncak...400m je ketinggiannya...tp mak aii walau tak jauh tp jalan dia agak mencabar oiiii...mengangkang merangkak menggelongsor smua ada kikikiki...bukan apa aksi2 ni perlu dilakukan bagi mengelakkan aku dari tergolek ke bawah..so kena pandai2 la imbangkan badan...

Special thanks to my sis coz bagi semangat yg tak henti2...dia yg lagi confident dr diri aku sndr wakakaka...u r the best sis hug ketat2..*dengan harapan dia belanja makan serai* ;p

Ramai yg naik broga akan stop kat first peak je..semua mcm dah tak nak dah naik puncak..track utk naik puncak tu sedikit mencabar la for me yg tak lasak ni..kena mengangkang mengesot merangkak...so im proud of myself...si debab tawan puncak Broga..*broga je pun* ada mak kesah..mak ni bekas pesakit jantung
tahu..wakakakaka..

p.s: Quitting is never an option ♡♥


Thursday, April 18, 2013

Derma Darah!!!

Special Thanks to Ms Musliha Yosof, dari Unit Tabung Darah Hosp Tunku Ampuan Rahimah kerna sudi reply my email...

Salam Cik Elina,

Pesakit darah tinggi tidak boleh menderma darah kerana kandungan ubat yang pesakit makan akan menurunkan kualiti darah.

 Diantara kebaikan menderma darah;

1. Badan akan sentiasa segar kerana darah baru akan menggantikan darah lama yang keluar. Dalam masa 2-3 bulan, sel darah baru akan menggantikan sel darah yang telah keluar (didermakan).

 2. Dengan cara menderma darah dapat mengurangkan lebihan atau sisa zat besi dalam darah yang menyebabkan kerosakan sel dan tisu. Malah, peningkatan oksidatif itu amat membahayakan sistem kardiovaskular. Pengurangan ancaman sakit jantung akibat kerap menderma darah, boleh dilihat terutama bagi penderma yang merokok.

3. Bagi wanita menopaus, paras zat besi meningkat kerana tiada haid dan bagi menyingkirkannya serta risiko sakit jantung boleh dielakkan. 

4. Yang paling utama, darah yang didermakan akan digunakan bagi menangani masalah pesakit yang memerlukan seperti kejadian kemalangan, pembedahan, thalesemia, kanser, denggi dan sebagainya.

 Jom derma darah...

p.s: Sharing is LOVE ♡♥ cc: Kak Ron



Semoga Aman kau 'disana'

Telah pulang seorang lagi hamba Allah ketempat asalnya...he's my 'uncle'...my dad best friend..zaman kanak2 mereka dihabiskan bersama..ibu2 mereka juga adalah best friend..wajah nenek aku dan mak arwah lebih kurang sama..wajah2 yg mendamaikan jiwa...wajah yg senantiasa tenang...tutur katanya cukup terjaga..aku senang melihatnya..akhir2 ini arwah kerap datang ke rumah my parents...kini tiada lagi suara lemah lembutnya yg bakal aku dengar...semoga dia tenang disisi penciptanya...

Robb tempatkan dia bersama orang2 yang kau kasihi..ampuni dosa2 nya..terima segala amal kebaikannya...ringankan azabnya robb..cukuplah segala apa yg ditanggungnya semasa hidupnya...

Innalilahiwainnailahirojiun..


Selamat Malam..tiba waktu untuk kamu lelapkan mata..berehat sepuasnya..terputus sudah segala yg ada di dunia..kamu tenang di sana ya..tiba masanya kami pasti kesana jua ♡♥


Wednesday, April 17, 2013

Lamb Chop @ Maritime Cafe

Again n again...lamb dan lamb...bau dah macam kambin gurun...we had our early dinnet at Maritime Ala Carte Cafe...love da mint sauce...berlatar belakangkan tasik semulajadi...bertemankan angin sepoi2 bahasa...berpegangan tangan...bertentangan mata..turun ke hati...♡♥\

p.s : Ok ej belanja...sekian...*potong stim* ;p



Monday, April 15, 2013

My new Toy...

Lepas ni aku rasa chiema tak bagi dah kitorang main ngan zara...hahahha...macam macam aksi zara diperlakukan bila chiema tak nampak hahahha...sowiii maaa...kikikiki..tapi zara suka main benda pelik2...wakakaka...pasni bleh bawak zara naik rides...


Sunday, April 14, 2013

Happy Birthday Zara Delisha

She's ONE....kejap je kot..serasa seakan baru semalam aku g melawat dia yg baru je keluar dari perut chiema....tau2 hari ni dah setahun dah usianya..tak lama lagi masuk standard one muahahhaha...

Theme we all hari ni baju petak-petak...nah tgk tu semua nampak berpetak kuikuikui...chiema tak jemput ramai orang pun..kami kami je yang meriuh rendahkan rumah chiema...kalau ada ida, kak fizah, chop n hawa lagi meriah kot...hope to see u soon guys..

Our friendship remain jyeahhh..♡♥


Saturday, April 13, 2013

Mak exam nyahhhh

Kununnya exam la sangat...exam PTD ni sekadar memenuhi jemputan je..aku pegi dua tahun yg lalu failed muahahhah...kali di pegi je la smua suh aku pegi..

Tapi kali ni lain mcm skit..mak,bapak, kakak2 aku, kawan2 aku, dan kawan kakak aku sgt beriya wish me luck this morning...membuatkan aku gementar sedikit...aku nak SPM pun tak macam ni kot..wakakakak...serious aku tak pernah letak harapan kat PTD ni..sangat ketat kemasukan dia kan..but y not just try our luck ye dok..lama tak menduduki exam..rindu plak rasanya..bulatkan kertas jawapan OMR hahhaha..

Done with my third paper..one more paper to go after lunch...kul 2 nanti start...soalan dia not bad la..takde la susah sgt..senang tu mmg tak la kan..nampakk tak betapa konfi aku setiap kali jawab exam hahahhahha...hubby cik MPK pun amik gak exam kat percint 11..awat aku kena amik kat sekolah ni ek.jauh kot...sesat lagi pg tadi nak mai sini..nak balik ni ntah la camno..

P.s : semua orang laki la bini la mak bapak la mai bawak food utk lunch..aku lunch sensorang je dalam kete ;'(



Sunday, April 7, 2013

Girls Day Out

After few months tak jumpa mumsky n betty...today we had a great time together..we went to Bangsar meet up with my cousin...had our late lunch together...


Malaysia Woman Marathon 2013

Pretty ohsem jyeahhh...i did my 8KM run at iCity shah alam..but actually its more than that..its 9.62km almost 10 yoooo..auwww...no wonder its so tiring kuikuikui...loving it..the route was great..but the traffic kureng skit lah..shah alam what do u expect kan ;p water station dia jugak sgt ohsemm...cameraman pon ohsem...smua lah ohsem..tho its no finisher medal but its really fun..this is how i spend my weekend ;)



TQ Tey..really love those pix....u r the best jyeahhh <3


Saturday, April 6, 2013

Late lunch at Madalind's Bites

Today im working till 3pm..niat di hati nak makan kari ayam n ayam blackpaper sbb tgk cik MPK n Chiema masak tu...tp my sis tak larat nak masak penat kemas rumah katanya...so dia ajak makan luar je la sebagai ganti..uhukss..

Sedap la food Madalind's Bites ni...my sis ordered speghetti..I ordered Bramundi..bread tu complimentary...mushroom to appetizer kononnya...bismillah sila makan...



p.s : Lapar kot kak limah kul 4pm baru nak lunch...semua nak terkamm.. 


Friday, April 5, 2013

Goodie bag Woman Marathon

What's in my goodie bag for Malayasia Woman Marathon...



Dinner @ Murni Discovery

I had my chicken nepolean n asam boi...ej ordered mee raja with chicken nepolean sbb aku tak nak share mine...sekali lambat gila sampai mee dia so takde mood dah nak makan...buang n membazir sajjork..mine licin kot..kuikuikui...



Thursday, April 4, 2013

Yati Cyberjaya with Kak Ron

Finally...janji dari 3 minggu lepas nak g Yati Ayam Percik ni semalam barulah berkesempatannyaa...

Mmg Yati ni bukan secret recipe Yati kat kelantan la...takde la sedap sgt...kak ron kata rempah percik dia terlebih bawang putih...wah gittew...I order roti arab with Gulai kawah serta satu ayam percik...roti arab dia best..fluffy...gulai dia not bad tp takde daging la ada lemak jew..ahakss...n harganya not that cheap lah...dengan harga tu sepatutnya we can get better meal kuikuikui...



Thanks kak ron bawa titipan dari kota...Macau Eggtart yg sgt sedap lemak bercream...biasa tgk dia update pix je..smlm dpt la merasa...siap dpt buat balik lagi..thanks jyeahhhh♡♥


P.s : Effa je yang dah lama tak jumpa ni..ntah bila...fyuuuu




Tuesday, April 2, 2013

Tree Steak House-sesat barat

Otw p kedai ni aku bleh terlajak sampai ke Banting..otw balik aku bleh terlajak sampai ke Kota Puteri Kuala Selangor..nampak tak betapa jahanam koordinat aku...so tolonglah percaya kalau aku kata tak reti n tak tau nk g sesuatu tempat tu..mmg tahap jahanam *sigh*


Sampai je kedai steak ni terus order Pine Sizzling Lamb dia lah..malas nak try benda lain takut nafsu mati lagi...habis steak sepinggan sorang terus mulakan perjalanan pulang..malas nak lepak lama2..sbb mmg dah agak akan sesat...


Masa terlepas sampai ke ladang sawit mana2 ntah bleh plak ada org gila tepi jalan..dah la jalan gelap nak mampos..aku pulak rabun baboon..dia bleh duk tepi jalan tanpa berganjak..terkejut beruk aku..dalam hati 'hantu ke org gila'...ej diam aku pun diam..sentap dgn diri sendiri sebenarnya sbb sesat n aku penat..haishhhh..




Dentist - Scalling

Dulu sy pun sama mcm uols sgt sceptical terhadap doktor gigi atau dentist nih...semua ini terjadi sebab pemeriksaan gigi kat sekolah dulu sgt menakutkan..tak tau la nurse ke dentist yg check gigi tu sekor2 mcm singa betina mati laki..wah exegrate sgt kan kikiki..

Ye la mereka garang nak mampos kot..so sebab tu la we all anggap dentist semua mcm tu kan..tanggapan sy mengenai dentist berubah pada usia menjangkau 27 tahun..wahhh gittew..sbbnya sy diserang sakit gigi yg melampau..so ajak kak ron temankan p jumpa dentist..maka dia yg recommend to see doctor Widya ni..sgt lemah lembut orangnya..dia membuatkan sy sanggup pegi klinik gigi sensorang semata nak cabut gigi hokayy..berani sangat aku kannn..

Lepas tu mmg dah tak takut dah nak jumpa dentist..doktor ni mmg best..darah gemuruh terus tenang serta merta once dengar 'bisikan' basmallah di telinga kanan sebelum dia mulakan treatment ;') 

Scalling sakit ke?? tak lah..tak sakit lansung..sedap je rasa after gigi dah bersih..hilang semua kerak2 belakang n celah2 gigi...kalau masa berus gigi selalu berdarah gusi tu makanya mmg wajib la uols p buat scalling..karang gigi dah bersepah dah tu kat gusi uols..kalau ada yg kata nipis gigi la selalu buat scalling itu hanyalah mitos sahaja...dia buang plaque bukan kikis gigi korang..aku rasa org yg reka mitos ni yg jenis takut jumpa dentist muahahhaha..

So uols lepas ni p jumpa dentist k..jgn takut k..sakit gigi jauh ribu2 kali lebih sakit dari scalling mahupun cabut gigi..so kalau tak nak rasa sakit yg ribu2 kali ganda tu better p jumpa dentist skrg hokay..♡♥
P.s : Terus beli berus gigi mahal utk penjagaan gigi :p



Monday, April 1, 2013

My Monday

Alhamdulillah...settle semua urusan yg aku planned..service kereta,see dentist and jumpa Cik MPK ambil titipan darri kampung 'hotdog pulut'..


Cik MPK ajak p U8...dia suggest nk mkn kedai 'hardware' tutup la puleks...we all jumpa kedai thai..so makan je la situ.. ok lah not bad food dia..tp takde la best sgt..not recomended next time..kikiki..tp sbb cik MPK belanja terus jd sedap food tu..


We all ordered Sweet sour chicken, baby kailan belacan, deep fried squid, ommelete and water chestnut..thanks cik MPK for da delightful lunch treat..semoga dimurakhan rezeki...u masuk kampung wa nanti wa belanja lu plak k..


p.s : Gang EL (kak ron,kepah,chiema n cik rara)dah sampai temerloh dah melawat mak hawa..semoga selamat perjalanan mereka..