Tuesday, April 2, 2013

Dentist - Scalling

Dulu sy pun sama mcm uols sgt sceptical terhadap doktor gigi atau dentist nih...semua ini terjadi sebab pemeriksaan gigi kat sekolah dulu sgt menakutkan..tak tau la nurse ke dentist yg check gigi tu sekor2 mcm singa betina mati laki..wah exegrate sgt kan kikiki..

Ye la mereka garang nak mampos kot..so sebab tu la we all anggap dentist semua mcm tu kan..tanggapan sy mengenai dentist berubah pada usia menjangkau 27 tahun..wahhh gittew..sbbnya sy diserang sakit gigi yg melampau..so ajak kak ron temankan p jumpa dentist..maka dia yg recommend to see doctor Widya ni..sgt lemah lembut orangnya..dia membuatkan sy sanggup pegi klinik gigi sensorang semata nak cabut gigi hokayy..berani sangat aku kannn..

Lepas tu mmg dah tak takut dah nak jumpa dentist..doktor ni mmg best..darah gemuruh terus tenang serta merta once dengar 'bisikan' basmallah di telinga kanan sebelum dia mulakan treatment ;') 

Scalling sakit ke?? tak lah..tak sakit lansung..sedap je rasa after gigi dah bersih..hilang semua kerak2 belakang n celah2 gigi...kalau masa berus gigi selalu berdarah gusi tu makanya mmg wajib la uols p buat scalling..karang gigi dah bersepah dah tu kat gusi uols..kalau ada yg kata nipis gigi la selalu buat scalling itu hanyalah mitos sahaja...dia buang plaque bukan kikis gigi korang..aku rasa org yg reka mitos ni yg jenis takut jumpa dentist muahahhaha..

So uols lepas ni p jumpa dentist k..jgn takut k..sakit gigi jauh ribu2 kali lebih sakit dari scalling mahupun cabut gigi..so kalau tak nak rasa sakit yg ribu2 kali ganda tu better p jumpa dentist skrg hokay..♡♥
P.s : Terus beli berus gigi mahal utk penjagaan gigi :p



No comments: