Thursday, May 30, 2013

Tq Cik Faridah

Lupa nak masukkan nama effa..kang merajuk puleks..kuikuikui...tq kepah belanja chicken chop ohsem ni..lain kali bwk i p sana lagi k..nak try lamb chop dia plak :)

p.s : Semoga terus dimurahkan rezeki



Monday, May 27, 2013

Taman negara - Day 3

Percutian berakhir....masa utk pulang ke kota metropolitan..selamat tinggal hutam belantara..tiada lagi bunyi unggas bakal kedengaran...after breakfast kami memulakan perjalanan pulang ke kota..dengan sedikit rasa hampa kerna tak dapat mandi manda..


Kehampaan kami dihidu oleh cik abu..hahaha..maka kami di bawa ke suatu tempat jauh di dalam hutan belantara...menikmati kesejukan sungai yg mengalir tenang..sebenarnya dia ada agenda..nak memancing...maka kami pun apa lagi..mana tahan tgk sungai mengalir sepi..apa lagi terus terjun dengan effa.....dugung dapat air what do u expect kan..hahhaha..sejam jugak la kami berendam...cik abu siap dapat sekoq ikan..


sungai lompat tu mmg kawasan org asli..masih dara la belantara dia..sungai pun takde sampah..kami tak peduli dah org duk memancing sekitar tu..janji aku dapat mandi..hahahah..



Special thanks to Chop..effa..hawa..cik abu especially for being our ohsem driver..


Taman Negara - Day 2

Jam 6 am kami dikejutkan dengan berita kematian sepupu cik Hawa...innalillahiwainnailaihirojiun...sedekahkan fatihah utk arwah kak ana k..

So hawa terpaksa lah balik semula ke temerloh..nasib baik la driver kami masih berada disekitar taman negara...mintak tolong cik abu hantarkan hawa balik semula temerloh..so tgl la aku n effa je meneruskan misi yg belom selesai..

After breakfast we went for a jungle trekking n canopywalk...perjalanan mengambil masa 3 jam...lunch kitoang makan nasi bungkus ja..nasi n kari ayam...habis sebungkus kot aku makan...tiada makna kalori yg dibakar sebentar td...

Since acara mandi jeram tak ada disebankan paras sungai yg meningkat makanaya setelah settle lunch kami pon redah semula sungai utk ke seberang..kecewa disitu..balik bilik gedebang tdo sampai maghrib...wakakaka...heaven gila percutian..

Malamnya ber BBQ..makan n makan lagiii..hoyeahhh...gang perhilitan masih sibuk main game n berkaroks..aku n effa kenyang makan terus balik bilik..tdo lagi..hahaha...mmg rehat betul..balik KL tak rasa penat lansung sebab banyak gila rehat dalam hutan tuh..



Taman Negara Trip - Day 1

Sebenarnya ni Family Day Perhilitan Negeri Pahang..seperti sedia maklum..aku ni kalau atas nama jalan dan rekreasi sapa pon aku bleh n sanggup ikot...tiba2 je bleh jadi berdikari..semangat berjalan tu sungguh menggunung..

So kali ni aku ikut Perhilitan pahang punya family day..sebab ada kawan keje dengan perhilitan..tujuan utama nak g taman negara..activity diorang aku tak ikot sgt pon..hehehe..taktik kotor disitu..

Here we go..perjalanan dari KL ke temerloh dah 4 jam..temerloh ke Kuala Tahan another 2 hours..ni termasuk jamm dari KL la..merasa mak jemah berada dalam jam ;)

Singgah temerloh pick up cik hawa..alang2 singgah temerloh singgah kedai ikan patin..tapi aku makan ayam goreng n sayur je muahahah..

Perjalanan dr temerloh ke kuala tahan bermula pada jam 630 petang n kami sampai kuala tahan pada jam 8malam..walau jauh tp panorama yg mendamaikan..no regret man...



Friday, May 24, 2013

Intuisi Seorang Ibu

Nak share cerita sikit..today PTD result kluar kan..so dengan bangganya nak bagitau saya GAGAL hahahaha..tak de la sedih mana pun..sbb mmg dah sedia maklum..exam PTD sgt tuf..redha je..
Niat di hati tak nak bgtau mak saya..ada niat nak menipu lagi tu muahahha..bukan apa tak nak dia kecewa kuikui..

Tiba2 ptg td dpt panggilan dari mak saya..

ibu :'hello KL ada apa2 ke?'
anak: 'ada rally..light up candle for adam adli'
ibu : 'bukan..tiba2 mangkuk kat tangan jatuh n pecah..takut la anak2 kat KL ada apa2 dalam kesusahan ke'
Anak : oh..failed PTD
Ibu : Diam sesaat 'Alhamdulillah..takpe bukan rezeki lagi..ermmm nanti tolong topup kan credit k dah nak habis..

Wakakakka...mak aku lawak betik..dalam suara hampa sempat lagi paw topup..aku tahu dia hampa..dia mahukan yg terbaik..tapi aku yakin ini juga yang terbaik dari 'Dia'...kita tidak akan pernah tahu apa yg terbaik buat kita..jgn berduka..sabar dan terus berusaha :)

Maka, Jangan pernah kau sangkal kehebatan intuisi keibuan..sungguh, ia maha dahsyat kawan.. Intuisi ibu tidak memerlukan media sosial... ibu maha tahu, selepas DIA yang nombor satu...'speed' DOA nya lebih laju dari cahaya..jaga2 selagi ada..dia syurga dunia :)



Tuesday, May 21, 2013

Milo Breakfast Run

Dah bertambah ahli kami...tahniah kepada mereka yg mula nak berjinak dgn cara hidup sihat..tiada istilah terlambat melainkan mati..wak gtu..kejam sgt..

p.s: Bertambah sorang running buddy berkurang sorang ;( Apish cepat semboh ye..



Jangan Di Politikkan

Disclaimer : Ini bukan blog politik mahupun anti kerajaan ;p


Thursday, May 16, 2013

Hidup Untuk makan

Makan untuk teruskan kehidupan..Saat nyawa dikandung badan maka kena makan..makan jangan tak makan..kenapa wanita takut nak makan..makan lah..tak makan pon gemookkk..makan lah makan lah..tapiiiiiii ada tapinya..makanlah dengan BIJAk ;)

Lalu ada yg bertanya makan dengan bijak yg bagaimana? bijak sungguh soalan kamu..
jawapannya : jaga portionnya biar tahu beza..yg mana harus di banyakkan yg mana harus disedikitkan...kalau masih buntu tanya Mr. google dia sedia membantu kikikiki..

Salam Maghrib♡♥


Tuesday, May 14, 2013

Langkawi Trip - Wrap up

Time to fly back to KL..seriously kalau ada peluang saya nak pegi lagi langkawi..island hoping belum dilaksana lagi...saya si penggemar laut biru aka hantu air..tp kali ni tak sentuh pun air laut..dapat hidu bau je...


Langkawi Trip - Wan Thai

Area Pekan Kuah..dekat Haji Ismail Group..ni pun best jugak food kat sini....perut dah berkeroncong so aftah shopping terus singgah sini...price pun still reasonable


Langkawi Trip - Bamboo Seafood Restaurant

Recomended...harga pun berpatutan..suasana mendamaikan dengan tiupan angin sepoi bahasa..tp kena dtg awal..sbb ni antara tumpuan rombongan...kikiki..so bayangkan lah kalau 2 bas sampai..lambat la food u ready..
Since we all not to hungry so order pun tak de la banyak sgt..Order sotong, Ikan, siput buluh, Sup sayur saja..


Langkawi Trip - Laksa Ikan Sekoq

Recommended jugak..jalan jalan wajib makan konsepnya..Second day petang before kami layan keindahan laut..heam ajak p laksa ikan sekoq tepi airport dulu..saya bukan penggemar laksa..but boleh la not bad..ada la ikan sekoq nya hehhehe..pekena dgn cendol...heaven...


Langkawi Trip - Sky Cab

We reached LGK around 930am...sampai2 je kereta yg disewa sudah tiba..so we all terus menuju ke Langkawi Sky Cab aka cable car yg terletak kat area Pantai Kok...ini mmg aim aku bila sampai LGK...and this is my very first time sampai langkawi...*jakun*...

Perjalanan kami sangat smooth dengan bantuan waze..tak sesat pown..setibanya di situ terus cari tempat utk beli ticket..heam biasalah tak nak naik sky cab semata mata naik n turun..dia mestilah nak sesuatu yg educational n informative...terpaksalah amik package yg ada tourist guide...dan dalam package tu termasuklah sky trail dgn kata lain jungle tracking about 1 km...

Naik sky cab mmg best..dpt lihat keindahan pulau langkawi yg memukau...sky bridge dia masih tutup untuk maintainance...tp sbb kami bayar package so dpt la pergi hampir dgn bridge tu 'jalan hutan'...so disitulah bermulanya sky trail kami...konsepnya kami naik ke puncak dgn cable car tp kami turun guna jalan hutan..1km je tp menurun dan naik bukit dalam keadaan baju tebal n jeans dan berslipar jepun..
.tambah lagi nap sack atas belakang aiiiii peluh mak menitik sampai ke kaki la jugak..bila dan sampai bawah..aku tgk dari puncak..mak aaiii sayup mata memandang la jugak..jauh jugak aku jalan dalam hutan tu..

But seriously it was a very ohsem trip...banyak info yg kami dpt..dapat rasa kepahitan daun tongkat ali..dpt tau bagaimana sky bridge tu dibina..dapat tau dari mana asalnya rotan..dapat tau darimana asalnya 'pulau'...dpt tau dari mana datang nya 'bau kemiyan'..dpt tau banyak la lagi 'keajaiban' ciptaan Allah swt...dan tourist guide kami sgt informative n very pleasant..hansome somemore...tp dah anak dua..melepasss...


Dan yg paling seram..lagi beberapa meter nak sampai..ada satu kawasan yg tiba tiba tak nampak tanah merah je..kami tny la kenapa tiba tiba tempat tu jd mcm tu tak de pokok..dengan slumber dia jawab ni la keje babi hutan...hah sudah kau bawak aku tmpt ada babi hutan plak dah..kami pun terus hilang penat dan mempercepatkan langkah supaya sempat sampai...ada jugak babi hutan makan besar nanti hahahhaha...
Trip ni sgt bermakna..walaupun penat tp sgt bermakna lah..bukannya naik cable car semata..tapi dpt lihat hasil alam yg sgt unik...tu tak masuk cite harimau dan orang bunian lagi tuh..mmg best la tourist guide kami..tambahan plak dia mmg org langkawi..cerita lagenda smua dia tau la..

After that baru la we all balik hotel n rehat sat sebelum malam nya kluar untuk cari seafood kat Kuah... 



Monday, May 13, 2013

Langkawi Trip - Parasailing

The next day after shopping n makan laksa ikan sekoq kami menuju ke Pantai Chenang...ingat nak amik angin pantai je...tetiba nampak plak booth org jual ticket utk parasailing...mmg dah lama dah nak naik menatang ni...tgk harga agak mahal mula2 tu..RM120..tp dkt booth ni mcm murah je...so kami tny dia kata RM50 sorang...zasss apa lg sepantas kilat la terus beli..

Then ada pick up yg dtg amik bawa kami ke pantai tengah..sbb pantai tengah tu lapang skit n no swimming..so jgn gatal la nak swimming..ada couple arab ni swimming kat Pantai Tengah tu terbelit leher dgn tali parasailing...degil sgt padan muka kikikiki..

Cuak cuak manja jugak la..aku n ej je naik..heam tak naik..juru foto je..hehhe..tq heam ♡♥
Mmg best la jugak naik parasailing ni..dpt tgk view pulau dari atas..angin plak agak kencang kat atas sana..i wish i can fly come true la..mmg flying la atas sana..besttttt


Tuesday, May 7, 2013

My high protein meal

Meal at kenduri
Sushi King
Willy Satay
Ketam masak lemak by Ej
Baked Salmon at Jaya Grocers
Mixed Vege by Ej
Lamb Chop at Maritime
Roasted Chicken at CRS
Telru bungkus kedai siam
Paprik Ayam
Grilled Fish @ Appartment
Lamb at Delicious
Grilled Salmon at delicious
Stuffed fish ball soup @ CRS
Ceaser salad
Satay at Pak maidin