Tuesday, May 14, 2013

Langkawi Trip - Sky Cab

We reached LGK around 930am...sampai2 je kereta yg disewa sudah tiba..so we all terus menuju ke Langkawi Sky Cab aka cable car yg terletak kat area Pantai Kok...ini mmg aim aku bila sampai LGK...and this is my very first time sampai langkawi...*jakun*...

Perjalanan kami sangat smooth dengan bantuan waze..tak sesat pown..setibanya di situ terus cari tempat utk beli ticket..heam biasalah tak nak naik sky cab semata mata naik n turun..dia mestilah nak sesuatu yg educational n informative...terpaksalah amik package yg ada tourist guide...dan dalam package tu termasuklah sky trail dgn kata lain jungle tracking about 1 km...

Naik sky cab mmg best..dpt lihat keindahan pulau langkawi yg memukau...sky bridge dia masih tutup untuk maintainance...tp sbb kami bayar package so dpt la pergi hampir dgn bridge tu 'jalan hutan'...so disitulah bermulanya sky trail kami...konsepnya kami naik ke puncak dgn cable car tp kami turun guna jalan hutan..1km je tp menurun dan naik bukit dalam keadaan baju tebal n jeans dan berslipar jepun..
.tambah lagi nap sack atas belakang aiiiii peluh mak menitik sampai ke kaki la jugak..bila dan sampai bawah..aku tgk dari puncak..mak aaiii sayup mata memandang la jugak..jauh jugak aku jalan dalam hutan tu..

But seriously it was a very ohsem trip...banyak info yg kami dpt..dapat rasa kepahitan daun tongkat ali..dpt tau bagaimana sky bridge tu dibina..dapat tau dari mana asalnya rotan..dapat tau darimana asalnya 'pulau'...dpt tau dari mana datang nya 'bau kemiyan'..dpt tau banyak la lagi 'keajaiban' ciptaan Allah swt...dan tourist guide kami sgt informative n very pleasant..hansome somemore...tp dah anak dua..melepasss...


Dan yg paling seram..lagi beberapa meter nak sampai..ada satu kawasan yg tiba tiba tak nampak tanah merah je..kami tny la kenapa tiba tiba tempat tu jd mcm tu tak de pokok..dengan slumber dia jawab ni la keje babi hutan...hah sudah kau bawak aku tmpt ada babi hutan plak dah..kami pun terus hilang penat dan mempercepatkan langkah supaya sempat sampai...ada jugak babi hutan makan besar nanti hahahhaha...
Trip ni sgt bermakna..walaupun penat tp sgt bermakna lah..bukannya naik cable car semata..tapi dpt lihat hasil alam yg sgt unik...tu tak masuk cite harimau dan orang bunian lagi tuh..mmg best la tourist guide kami..tambahan plak dia mmg org langkawi..cerita lagenda smua dia tau la..

After that baru la we all balik hotel n rehat sat sebelum malam nya kluar untuk cari seafood kat Kuah... 



No comments: