Sunday, June 30, 2013

Kini ku faham

Kini baru aku faham..kenapa dulu setiap kali mak aku bawak aku jumpa doktor time aku demam, dia mesti bgtau doktor ' she had ASD repair before'...ayat ini sering diulang setiap kali aku jumpa doktor..sehinggalah aku jumpa doktor masa nak masuk U utk buat medical check up , inilah ayat yg sering ibuku ungkap...

Rupanya, 'suara' yg bakal didengar oleh doctor dari degup jantungku amat berbeza..dan jauh sekali bezanya dengan org biasa...sebelum mereka bertanya maka ibuku mulakan bersuara ;')

Sesuatu yang tak pernah aku ambil tahu...hanya ibu yang tahu dan cukup tahu walau aku sering buat tak tahu..aku sudah bilang, selepas Tuhan nombor satu, ibulah yang maha tahu..sesuatu yang tak perlu aku ragu..

p.s : Tuhan, tolong jagakan ibuku buat aku..semoga tuhan juga jaga ibu kamu semua ya ♡♥



Friday, June 28, 2013

Detik cemas dalam hidupku

Khamis 27.06.13..detik cemas lagi mendebarkan aku...tetiba masa kat office aku rasa sakit dada..bahagian tengah tulang dada..rasa menyucuk mcm ditusuk jarum..sesekali rasa itu datang terasa bagaikan ada percikan keringat pada setiap liang kulit..sungguh jiwa ku luluh..tak tau pada siapa mahu ku keluh..dzikir semampu yg boleh..rasa seram sejuk menyelubungi diri..yang ku ingat hanya mati ;')


Niat dihati tak nak susahkan sesiapa..tapi aku taknak ada yg terkilan kikiki..makanya aku whasapp heam..bg tau aku sakit dada...kenapa heam?? sbb heam kan macam doktor pencen skit..segala penyakit, segala jenis ubat, sistem anatomi manusia smua dia tahu..ye dia serba tahu..dia pakar rujuk kami...dia 'ilmuan ' kami..syukur tuhan ciptakan dia buat kami ;)


Dia cuba tenangkan aku..aku juga cuba utk tenang...dia nak dtg amik aku kat office..boss pun muka cuak je tgk aku..sungguh bukan niatku nak susahkan sesiapa..aku juga tidak menduga..


Heam siap amik EL..aku tak tau kenapa kali ni aku rasa lain macam..sbb tak pernah la nak sakit dada mcm ni..after 21 years aku buat heart surgery ni la kali pertama aku sakit dada..heam terus bwk aku p SJMC..aku buat ECG test..reading heart beat aku abnormal..heam insist utk jumpa Cardiologyst..heam cuba utk tenang tp aku dapat rasakan dia tak setenang aku aku lihat..jari jemari nya laju menaip BB..maybe nak hilangkan rasa gemuruh..aku pulak mmg org kata hiris tak berdarah la..bau spital pun bleh gugurkan jantung aku..ni plak kena tdo atas katil buat ECG test segala..mmg tak lalu makan la weh..


Heam ajak aku g makan..aku dgr doctor ckp kat heam 'her ECG reading is not good, but now she's stable enuff' ...g makan DOMe heam order cake dia je makan..aku dah tak lalu makan...245pm kami naik ke clinik pakar utk jumpa cardiologist..masuk bilik tu mmg aku rasa nak luluh jantung..takot doktor tu kata aku nak kena heart attack je..cardiologist tu amik Bp aku dia kata normal..'very good'..dia tanya lifestyle aku sikit sebanyak..then suh aku baring dan periksa heart beat aku..' good news everything is OK' subhanallah TQ Allah...tp doktor kata if nak lagi pasti bleh wat ECO test..test ni utk tgk jantung..heam terus nak suh aku buat test tu..geram betik aku ni takuttt tahuuu...

Turun bawah buat la ECO test...scan jantung aku la..jolok tulang rusuk aku sakit gila...banyak kali plak tekan tulang rusuk aku masa nak scan tu..tp masa scan tu aku dapat rasa jatung aku ada yg bocor..sbb aku nampak muka radiographer tu lain macam je..aku redha..

Again aku naik level 7 jumpa cardioligist td..dia terus tunjukkan aku jantung plastik tu..dia kata jantung manusia ada 4 partition..masa aku kecik dinding belah atas ada lubang besar...maka darah dari atrium kiri akan pergi ke atrium kanan..maka lambat la nak pump darah..ala macam paip bocor..imagine la..mesti lambat kitaran air kan..sbb tu aku mudah letih dulu..so lepas operate smua jadi ok...n now doktor kata ada satu lagi lubang..halusssss sgt pada dinding belah bawah..ventrical aku plak bocor..kecik je pon.. ianya takde effect apa pun..no need operation..dan yg lagi aku bersyukur aku sakit dada tu bukan sbb jantung or lubang tu..tp sbb muscle pain..ye la aku main kuak rentang la kupu2 la masa kat tioman..balik tu aku buat weight lifiting plak..memang menguak la dada aku..kikiki


Alhamdulillah...tapi biasalah bila tahu aku bukan normal..maka automatic jadi down..hope tak lama la down..hope aku dapat jalani hidup yg normal seperti dulu..kamu dan aku pasti ada lainnya..denyut jantung manusia normal dan aku tak akan pernah sama..sebab tu reading heart beat aku menggila masa buat ECG td hahahahah..nurse tu pun cuak..siap nak amikkan wheelchair utk aku..kikiki..aku tau masa nurse bgtau heam heart beat reading aku abnormal heam sgt cuak..cardiologist tu kata aku pernah operate dulu..so heart beat aku tak sama dgn org lain ;')


Buat teman teman pembaca budiman..maafkan segala salah silap ku dan  halalkan makan minum ku..bukan kerna aku nak mati..tapi kerna mati itu pasti ♡♥


Mak aku tak tau pasal ni..tapi sungguh intusi nya sangat tajam..dari semalam duk asyik call..nak cite itu dan ini..malam ni dia call lagi saja nak tanya khabar katanya...biarlah aku rahsiakan dulu..dia tak perlu tahu.. cukuplah doanya sebagai penawar ;)

Pesanku buat semua..jaga makan jaga badan...jalani cara hidup sihat sebelum terlambat..Aku doakan semua antara kamu agar senantiasa diberikan kesihatan yg baik..dimudahkan segala urusan di dunia dan di sana..doakan aku juga ya ♡♥

p.s : MAAF agak panjang coretanku hari ini..harap ini bukan utk terakhir kali ♡♥


Tuesday, June 25, 2013

Tioman Trip : Time to go home

Having breakfast at Salang Sayang..pagi ni semua mood dah meronta..bercampur baur...dgn perut sebu nya..dengan nak balik Kl semulanya..dgn esok keje nya..tp dalam saru haru hiru aku n kak ron sempat lagi p mandi laut final round..wakakakak...nampak tak concept hantu air disitu...tak lama la kami mandi..sekejap je...lepaskan gian utj kali terakhir sebelum berangkat pulang ke KL..



By 1230 kami bersiap p makan tengah hari n tgu ferry...again aku makan ubat tdo..sekali salah percaturan..ferry dtg lewat gila..maka aku tangkap lentok belakang gerai akak jual keropok lekor..cant imagine kalau meletop tong gas tu wakakaka..



Tamatlah percutian heaven in earth 3 hari 2 malam kami..dapat bersama teman teman..terus rasa mcm zaman belajar dulu..dpt jumpa chop.kak fizah.hawa....berendam sesama..lelepak sesama..kekadang ada je keluar cite zaman zaman belajar dulu..malam malam lelepak sesama di tepian pantai sambil bual santai..wahhhh heaven gila..rugi cik MPK, chiema, kepah n ida tak join..miss the good old days ♡♥


Tq Chop for organizing our beach holiday..thanx to all yg terlibat..kak fizah, kak ron, hanun, n sepupu sepapat chop ;p


p.s : Hopefully nanti Gang9 dapat berkumpul n have fun together ♡♥ jyeahhh...



Tioman Trip : Day 2 @ Salang

Pagi buta lagi kami 'digegarkan' dgn suara Chop..maka jgn haraplah bleh membuta lama lama...dia kejut utk p cari breakfast..aftah breakfast we all p tanya boat utk Island Hopping..to boat available pukul 2pm je..sesi pagi semua dah penuh..


Tak semua la pegi Island hopping..Aku.mimi.hanun.DD.hawa.masril je yg pagi..yg lain mandi kat depan chalet je.../aruslah hantu air pergi snorkeling ke laut dalam..muahahahah...coral di dasar lautan mmg lawa gila..terpesona terkesima...penuhh dgn coral..tp banyak yg mati la..


First pulau penuh coral..second pulau penuh dgn ikan..third pulau pun penuh dgn coral...tp Pulau first tu mmg lawa gila coral dia..tp kami tak lama kat situ..sebab arus deras membawa kami ke tengah lautan..tetiba semua jadi cuak..so pakcik boat terpaksa p angkut kami n bawak g tempat lain..


Nak dijadikan cerita..aku yg hantu air tetiba rasa nak muntak masa kat dalam air..tgh duk happy snorkeling tetiba rasa nak muntah..aku terus naik duk atas boat..tak pernah pernah jadi cenggitu..malam tu kak ron, chop n hanun plak diserang sakit perut.kitorang suspek sbb banyak sgt sedut jerebu hahahaha..


Dalam sakit sempat lagi melantak seafood...kak ron mmg dah tak tak larat nak g makan so we all tapau je kat dia..malamnya kami tdo mmg tak hengat..padan muka sapa suh main air sampai tak hengat..smua dah sakit..kuikuikui...malamnya kami santai sambil beborak kosang di tepian pantai..



Tioman Trip : Pantai Salang

Kami tiba di tanjung gemok pukul 10.30am...dalam 11.30 ferry kami mulakan perjalan ke Salang...FYI pantai salang merupakan perhentian terakhir..mmg lama gila duk dalam ferry...pukul 3pm baru sampai pantai salang..maklumlah ferry ni mcm2 ragam manusia...lembab la salah naik ferry la dan macam mcm lah lagi...so setiap stop tu ada lah delay nya...


Since smalam aku tak cukup tidur makanya pagi ni aku makan ubat tdo siap2...mmg belum apa apa lg aku dah terbongkang tdo siap berdengkur lagi...lawan tdo atas ferry ngan kak fizah..kikiki..kul 2pm aku tersedar belum sampai pun lagi..perut dah mula berkeriuk minta utk di isi...phewww...dalam ferry tu siap pasang DVD lagi..tamat satu movie tp kami tak sampai pun lg..mmg kematu vontot rasanya...



Kul 3pm sampai tanjung gemuk n we were having our lunch at Salang...pekena nasi goreng kampung...then check in..rehat kejap n siap siap teruskan dengan aktiviti laut mcm biasalah...dari jam 5pm hingga 630pm kami berendam laut depan chalet je.....pantai salang mmg lawa gila..pantai dia mmg landai sampai ketengah pun air baru paras dada...air dia mmg crystal clear....terpesona...nampak dasar lautan...menggiurkan...rugi kepah takde ;')
 

Malamnya we had our dinner kat seafood restaurant area salang tu lah...aftah dinner jalan ke jetty plak..kak ron n kak fizah bleh plak p turun lagi kat persisiran pantai main air...dugung betik diorang nih...then we all lelepak kat hammock sambil beborak...


N now my watch shows 0018...time to sleep..kumpul tenaga utk esok plak nak snorkeling kalau tiada aral melintang...selamat malam dunia...


p.s: Sumpah tioman mmg besttt ;))


Tioman trip : Journey to Kuantan

Perjalanan kami ke tioman bermula pada Jumaat malam..our meet up point kat kuantan...after office g amik kak ron kat cyber...siap ada habuan berbuka puasa lagi..kak ron belikan Nasi kerabu ayam percik..nyum nyumm..rezeki puasa hari jumaat...

Lepas makan kami terus mulakan perjalanan..agak lewat la jugak..kul 9 lebih baru gerak...jalan pun agak jam..maklum lah hujung minggu...otw to kuantan kami berhenti bentong amik Kak fizah kat tol Bentong...oh bukan tol bentong senanye...tepi higway bentong...horror gila..dgn lori laju nya..

Kami sampai Bandar Kuantan jam 2pagi...Chop dah sedia menunggu kat Taman Kerang...lepak kejap tepi jalan sambil tgk mat rempit beraksi..tetiba rasa macam bohsia tua..wakakaka...ye lah tak pernah dibuat weh lepak tepi jalan tgk org lumba motor..kuikuikui...alang alang sampai awal kitorang call la Ida Lyana ajak jumpa n kluar minum...sempat la jumpa ida walaupun sekejap je..mata dah mengantuk sgt dah..lepas minum we all menuju ke rumah makcik chop kat Sg Soi..


Dekat pukul 4am jugak lah baru dapat lelapkan mata...esoknya kul 6pagi dah bangun n bersiap utk memulakan perjalanan ke Jetty Tanjung Gemok ;)


Tuesday, June 18, 2013

Roti sorok Cik MPK

Thanks to Cik MPK for the recipe and tips on how to make this roti sorok...apakah yg disorok?? jeng jeng jeng...

Thanks to EJ sebab sudi masakkan roti sorok ni for me...my mastah chef evah...we all siap invent taruk udang lagi..rasa mcm cekodok udang pun ada...doh dia rasa mcm cornish pun ada..hilang keaslian roti sorok disitu lolz...but seriously its yummylicious yawl...



Monday, June 17, 2013

My 30th Birthday

Special thaks to EJ for organizing this suprise birthday party...takde la se-suprise last year tp suprise la jugak bila disuruh berdiri atas kerusi utk upacara tiup lilin malu weh...which kali terakhir aku berdiri atas kerusi adalah masa standard 6 sbb dapat B maths...

so lain kali hati hati lah nak g sambut bday tmpt cenggitu...nasib baik suh berdiri atas kerusia dia..sebenarmya heam plan surih spray cream kat muka..tp dah tak buat skrg sbb dpt complaint dr customer ;p

Thanks to heam sponser smua nih..thanks to mumsky penat baru balik paris pun still dtg utk meriahkan my bday...Love u sis..u r always ohsem..thanks to my niece for the ohsem bday wishes i eva had...love jyeahhhh...



Sunday, June 16, 2013

Pre-Birthday Celebr8n

Terima kasih buat semua teman2 n beloved sis...for this so called pre-birthday party...tua tua nak berparti lah sangat..geli ketiak weh ;p

Thanks to our organizer Cik MPK n suami..sediakan hidangan dan venue party..thanks to heam sediakan party pack...thanks to our sponsor Kak Ron n EJ sediakan cake yg lazatttt...thanks to Chiema n family for coming memeriahkan lagi majlis sederhana tp cukup bermakna..special thanks to zara delisha jadi bahan 'santapan' majlis makan makan kami..kalau tiada zara, takde la hiburan, tak kan nak buat tarian tiang  ;)

May Allah blessed all of u guys..yang tak dapat hadir pun thanks jugak..thanks for ur prayer n all the wishes.. thanks for being part of my life..may our friendship remain till the end.. ;')

P.S : Love uol ketat ketat biar rapat lagi mampat...



Friday, June 14, 2013

Jangan pisahkan

Makanya...jangan pernah pisahkan aku dan lautan..ombak dan pantai..kolam dan sungai..ke aku ni anak hantu air sebenarnya ^0^



Mentari Senja

Berlabuh sudah mentari senja..berakhirnya seharian penat bekerja..kita tutup segala cerita...cari sedikit ruang masa buatkan kita lebih selesa..walau sendirian itu caranya...

Tenang...melihat sang suria tergelincir diufuk barat...lupakan sebentar..segala beban yg sarat...rehatkan tulang empat kerat..setelah berakhirnya sebuah Jumaat..Ayuh kita pulang ke asal tempat ♡♥

P.s : Nukilan senja ♡♥



Wednesday, June 12, 2013

WANITA

Wanita perhiasan dunia..jaga jaga...

Kalau lelaki sukar 'mengenali' hati kami itu hakiki..kadang kala kami juga tidak 'kenal' diri...

Wanita dengan emosi..hidup dalam bayangan ilusi terus dibuai mimpi...sukar utk dijangka bila emosi kami menggila ya itu hakikatnya kalau ditanya ;)

Biar si lelaki menghadiri kelas mengenali wanita lalu mendapat ijazah dan sijil falsafah tidak ada apa yg akan berubah ;)

Biarkan wanitamu saat dia mula menggunakan suara bingitnya..itu sahaja kekuatan mereka wahai adam gagah perkasa...apa lagi yg mereka ada?  beri mereka masa, biasanya tak lama ;)

Selamat Pagi buat semua..renungan buat adam perkasa ;)

p.s : Hati2 wahai hawa, 'diam' Adam sangat berbisa..sama2 kita jaga ya ;)



Tuesday, June 11, 2013

My 100 KM

Hoyeahhh..i did it...01.01.13-11.06.13   = 100KM ;)

Ala takde hebat mana pon..org lain aim 100km/week..aku 100km setengah tahun muahahahahah...

Since i didnt run for Mizuno Wave run, maka today i force myself to run at Putrajaya park..dapat 4km to make it 100Km untuk half-year 2013 ;)

Next month sudah masuk ramadhan...so mmg tiadalah running event..waktu utk rehatkan segala sendi tulang dari sebarang aktiviti bina badan..tiba waktu untuk kita bina hubungan dengan tuhan..kuikuikui...♡♥

P.s: Thanks to my manager sudi temankan saya beriadhah ini petang♡♥



My Shoes

Ni lah kasut yg saya guna sepanjang berkecimpung dalam bidang lari dan melarikan diri nih dan jugak jarak yang telah digunakan untuk berlari...best jugak guna mycoach nih dapat tau jauh mana dah kita guna kasut ni..so bleh la beli kasut baru wakakaka..



We do it together ♡♥

Kantoi...makan macam2...banyak sangat kenduri dan majlis harijadi tak lupa jugak majlis tahlil bertubi tubi..maka semua benda anda bedal di majlis itu dan ini..heheheh..

Jgn gundah jangan gulana...kita hanya manusia biasa..anda masih lagi punya masa..ayuh kita lawan obesiti sama2 ya ♡♥



LifeStyle

Change now towards a better lifestyle...some says stop when u r done..but it cant be apply here...make it a lifestyle not just a goal..

You decide what counts as a 'cheatmeal'.
Identify unhealhty habits and replace them with healthy ones.
Get creatove with ur eating and excercise.
Find a balance between healthy n indulgent

stay healthy stay fit stay positive for a better future...love your life n love yourself ♡♥



Saturday, June 8, 2013

PROTEIN FREAK

After workout meal..Grilled chicken and salad always da best...kenyang tapi tak sengkak ;')



Bertambah Ahli

Semakin bertambah ahli untuk stay healthy n change life towards a better lifestyle...susah nak mulakan tapi once bermula things gonna be better n better...kalau MLM bleh kaya ni..ahli semakin bertambah ;)

How's ur weekend everyone? Have a blast jyeahhh



Pee Mak -Best

Ok agak loser disitu..org duk kalot tgk FF6 aku n ej bleh g tgk cite hantu siam ni..But frankly cite ni best gila weh...cite hantu yang lawak tp jalan cerita dia sangat memberi impak pada penonton..nak tgl p toilet pun sayang..

Element seram, lawak dan sedih digabungkan dalam satu cerita..filem ni banyak bermain dgn emosi...ada jugak scene yg kecut perut..tp kejap je sebab diselangi dgn scene lawak bodoh..#worthwatchingfilm

p.s: Malaysian Film patut belajar dr mereka..cuba buat cita 'bodoh' yg memberi impak pada penonton ;)



Thursday, June 6, 2013

Bincang petang

Terlebih jam aku berada di office..masuk..hampir 12 jam...apa2 pun i love ma job..hehehe..

oh ok al kisahnya bila terlebih jam bekerja maka kena cari hiburan..so aku pun berhibur la dgn anak buah aku melalui lama sosial..duk main tango segala..sehinggalah ke perbincangan hari lahir..wakakaka..so sweet...siap nak pinjam duit nak dapatkan aku bday cake ^-^



Monday, June 3, 2013

Soalan Tradisi yang tak jaga hati

Sebelum kahwin - Bila nak kawin ni?

Selepas Kahwin - Bila nak nak dapat anak ni?

Soalan yg sering mengasak minda menjadi semakin sesak..mujurlah ibuku tidak pernah mendesak...meletakkan segalanya sebagai rezeki Illahi tanpa dia khuatari..

Muak dengan persoalan di lempar..ditanya soal jodoh pertemuan..kalau nampak aku duk bawak jantan kehulu kehilir logic la nak tanya bila nak kawin..tp kalau dah tak nampak jgn ditanya lah..tak gitu..kalau bukan tanya bila nak kawin bleh plak dia tanya bila nak ada boyfriend..cari la boyfriend sorang dan sebagainya..terlalu cetek pemikiran yg hanya sesuai di zaman perang...luaskan scope perbincangan..ini zaman globalisasi uncle auntie ;)

Bila dah kahwin diasak pula soal keturunan..sipulan tak dapat anak after 5 tahun boleh plak di tanya tak nak anak ke?? ini soalan jahanam..tiada nilai kesopanan...jaga2 kawan ;)

Kalaulah pasangan suami atau isteri dan juga bayi adalah 'barang dagangan' sudah tentu kami yang 'kurang' akan cuba cari jalan utk 'dapatkan'..hati2 dalam mengemukakan soalan..bukan hanya yg terlintas difikiran ;)
Biasanya yg sering bertanya adalah yg sudah lanjut usia..tak lupa juga golongan muda..bukan apa ini sudah jadi tradisi orang kita...

Hakikatnya jawapan aku dan kamu adalah satu..andai aku tanya bila 'tarikh luput' kamu..apa kamu tahu?? bila izrail mahu datang menjemputmu supaya aku bisa datang di majlis tahlilmu... itu semua kerja yang Satu..takperlu terburu-buru..Dia lebih tahu dari aku mahupun kamu..kita hanya perlu 'tunggu' saat 'itu' ;)

Nukilan petang :)


Sunday, June 2, 2013

Banana Leaf

My very first time makan nasi daun pisang at Cyberjaya...tak pernah seumur hidop makan nasi dawoon pisang ni woii...datang2 letak daun pisang depan muka aku..gelabah mak sekejap ;p

Aku imagine nasi daun pisang ni dia letak daun pisang atas pinggan..sekali daun tu la pinggannya...errr terkesima sekejap disitu..

Daun pisang sepatutnya vegetarian tp aku hambik segala jenis binatang..ayam kari, kambing masala n boneless chicken..kari dia mmg terbaik dowh...reratah lauk n sayur pon sengkak perut mak..banyak kot portion lauk dia..

Dah siap tersedia depan aku semua aku pun confi je ambil mangkuk lauk letak atas daun pisang..ingatkan makan dalam mangkuk...ej sound 'hoi bukan mcm tu cara makan..amik la lauk tu letas atas daun pisang'...ok baru pahamm..dah angkat lauk letas atas daun pisang confi je amik fork n spoon nak makan..sekali lagi ej sound 'hoi mana ada org makan nasi daun pisang pakai tu..org pakai tangan la'...dah pulakkkk...mangkuk hayoon sungguh...grrrr...


p.s : Pengalaman mangkuk hayun ^-^..tq ej...


The Mines Charity Run 2013

My Loyal Running Buddy


Saturday, June 1, 2013