Wednesday, July 31, 2013

Halimah dan bag kertas

Dek kerana banyak sgt balang berisi biskut raya kat rumah maka kakak aku suruh aku bawak datang office...bg kat officemate n cleaner...masa aku bg kat officemate pun mereka dah suka..inikan pulak cleaner...


Aku : Halimah, nanti ambil bag kat atas meja saya tu ye..utk awak..

Halimah: Baik kak..'sambil tersenyum simpul melulu kearah bag kertas yg aku maksudkan'

H: Semua ni ya kak?? terima kasih banyak2...'senyum dan terus tersenyum'

A: 'senyum lihat telatah halimah'

Sambil sapu sampah dan lap meja halimah terintai intai isi dalam bag kertas tu...dibelek satu persatu..sambil tersenyum..berkali kali diucap terima kasih padaku...ceria wajahnya...lawak pun ada aku tgk...habis je buat keje cepat2 dia rangkul bag kertas tu bwk keluar sambil tersenyum simpul..lawak betik la kau ni halimah..

'terima kasih kak, banyaknya kakak bagi' 


Bila pemberian yg tak seberapa...tapi penghargaannya... pada raut wajah dimuka... hilang kata tak perlu bicara.. tiada kata dapat digambarkan....penuh keihlasan...kesian...saat kita campak makanan..yg tak menepati selera dan tidak berkenan...mereka memerlukan kawan...tolong hentikan..menghina makanan....tinggalkan..itu yg diajarkan bukan...

Apa isi bag kertas tu?? biskut raya murahan..ya murah saja...so paham pahamlah apa rasanya...sepeket kurma yg kering dan hilang rasanya..setin potongan nenas...ya itu saja...tp senyumannya seperti peroleh permata...apa yg kamu rasa?? ;)

Bukan aku menghina makanan itu kerna harganya dan rasanya...cuma..baru aku sedar...saat aku tidak menyukainya...masih ramai yg memerlukannya...sungguh, aku lupa alpa semoga tidak pernah hilang rasa cinta sesama manusia antara kita..biarpun siapa dia.. ya dia hanya seorang cleaner :')



Monday, July 29, 2013

Selfie

Selfie with my niece...while waiting for ej n mumsky shopping raya...takde keje layankan aje sekali sekala jumpa ni la jadinya..pejam celik dah besar budaknya..dulu air liur menitik je lagi rasanya...asal naik kete menyanyi..asal keluar nak barbie...nah inila budaknya ;)...


she's all grown up n she is still my bestfriend..asal jumpa banyak je citenya...kadang kadang sampai aku terlena belum tentu habis ceritanya ;)



Saturday, July 20, 2013

Aktiviti Pagi Sabtu

Semalam sebelum tdo aku ckp kat mak aku yg aku tak nak bangun sahur tp nak bangun minum air..maybe instruction aku tak clear...mak aku tak kejutttt aku bangun sahurrr..uwaaaaa....aku sedar sedar orang dah azan subuh...mati kedahagaan la aku hari ni >_<

So alasan la hari ni aku tak bleh wat keje berat...ingat nak membuta sampai kul 9pg tp burung dan segala jenis binatang keliling umah aku ni mmg bising gila...tak reti duk diam ke..'eh tu mmg sifat mereka kan berkicauan dipagi hari' ..manusia yg melanggar norma tdo sampai tengahari wakakkak...

Bangun bangun je masuk dapur mak aku suh tolong buatkan roti jala...acuan dah siap dah tgl nak menjala jew..wakakakak...aku tpu mak aku kata aku pandai buat roti jala..padahal ej yg buat..hahahhaha..hambikkk kau....aku terpaksa guna skill yg ada utk buat jugak roti jala..mana bleh serah kalah..hahahah...so kat bawah tu la hasil aku menjahanamkan roti jala mak aku..hahahaha...still nampak rupa roti jala ok apa...;p























p.s: Ok mak aku dah panggil suh tukar langsir plak...takpe ayam masak merah aku dah siap seperiuk mak aku buat ♥♥



Friday, July 19, 2013

Roh bercerai dari jasad

Mendapat panggilan dari ibu di pagi jumaat...Mak sepupu aku 'dijemput' Illahi...Pagi jumaat..bulan ramadhan..diambil lagi nyawa saudaraku...Allah maha pencinta...diambil nyawa orang yang baik baik pada penghulu segala hari dalam bulan yang lebih baik dari 1000 bulan..cantik aturannya bukan...diambil nyawa dalam 'diam'...perginya setenang hembusan bayu pagi...damai..tenang...itu sudah ketentuan..redha dengan pemergiannya...semoga dia tergolong dalam golongan hambanya yang soleh..


sungguh..wajahnya cukup tenang dan mendamaikan setiap mata yang memandang...saat rohnya masih bersatu dengan jasad...antara wajah yang mahu aku lihat utk kesekian kalinya..dia orang baik baik..inilah kesudahan buat mereka...


Dia sudah ada jalan ceritanya...Kita bagaimana?? dimana?? dalam keadaan apa?? bila?? ;)

Salam Jumaat


Wednesday, July 17, 2013

Iftar at Chakri Xpress Alamanda

Menyambut kepulangan abang kacak aka pak ron...setelah bertahun diperantauan kini dia kembali ke kota metropolitan utk meneruskan amanah yang diberikan memikul segala tugasan...semoga dipermudahkan..


Disambut kepulangan dengan Majlis iftar simple bersama teman teman...Cik MPK n Bampis datang mengisi ruang..chiema tak dapat datang..effa bz bersama hulubalang...

Senyum lebar kak ron..tidur malam sudah berteman..eh tido siang pun berteman jugak..semoga berbahagia selamanya..malam ni malam khamis esok malam jumaat ^-^



3:200

Amalkan..semoga kita tergolong dalam golongan orang orang yang sabar...sukar?? tak mengapa..belajar..belajar untuk sabar...diam dan sabar..itu senjata dan cerminan kita...usah cepat melatah dan tak perlu mencari salah...

Saat kamu sabar dan diam kamu akan mula rasa menang dan tenang...biarkan mereka dengan 'salakan', kamu hanya perlu diam, itu cerminan..'salakan' yang tiada balasan biasanya kecundang ditengah jalan...seolah anjing menyalak di atas bangkai singa...itu perumpamaannya...kita cuba dan doa ya..sama sama ;)



Tuesday, July 16, 2013

Detoxification

Bahasanya tampak scientific hebat dan gah..hakikatnya hanyalah berpuasa..usah terlalu taksub dengan teori 'mereka'...'kita' juga ada...

Berpuasa maksudnya saja sudah merangkumi semua...'menahan diri dari lapar dahaga bermula dari terbit fajar siddiq  sehingga terbenam mentari'...indah aturannya utk tubuh manusia...selain pahala berganda ia juga masa utk menjaga setiap organ manusia..

Kalau di barat mereka disarankan melakukan detoxification or whole body cleanse sekali seminggu..apa kurangnya yg diajarkan penghulu agung kita utk berpuasa isnin dan khamis ;)

Inikan pula sebulan berpuasa dalam setahun...waktu kita berpuasa ia bisa merehatkan organ manusia...ginjal akan mengeluarkan segala toxic dalam badan...ia membaiki peredaran darah manusia...membaiki sel sel manusia..cantik bukan aturannya..

Maka bulan puasa adalah waktunya..jaga segala..selain amalan jaga tubuh badan..waktu berbuka pastikan apa yg dimakan adalah to feed ur body cell not to feed ur lust ;)

Dibarat kita sedia maklum diajar utk memulakan pemakanan dgn memakan buah2an...tamar itu apa kategorinya ;) 

Biar berpuasa jangan lupa lakukan sedikir regangan..keluarkan sedikit sisa kumuhan dari kulit..jangan jadikan puasa sebagai alasan ;)

Puasa ini masanya..kita coba ya ;)


Monday, July 15, 2013

My Everything...

Biar sehebat mana  badai dan tsunami menggila..asal mereka didepan mata...aku tenang seluruh jiwa raga... aku sentiasa siap siaga demi mereka... maaf pada sesiapa saja..andai aku senantiasa dahulukan mereka..dalam apa jua perkara..kerna mereka adalah 'nyawa'...untuk segala urusan dunia..saat kamu sedia menyayangi mereka seadanya... kamu juga aku punya 'segala' ;)



Sunday, July 14, 2013

Ramadhan Weekend


Hari minggu tanpa hosmet haruslah aku bakal di'kidnap' oleh siapa cepat dia dapat...kikiki..heam lebih cepat dapatkan aku this weekend...mums n betty duk bising suh aku balik kotawarisan..hahaha..kalaulah aku bisa dipotong dua mahu saja tp apakan daya sabar ya...semoga masa yg ada dapatku kongsikan dengan semua..ya semua yang aku cinta ♥♡

Semalam dapat aku curi sedikit masa walau seharian penat bekerja utk bersama teman setia walaupun ramai yg tiada..tak mengapa..nanti2 kita jumpa ya ;)


p.s: Bukan menu iftar/sahur yg gah menjadi topik utama..tapi sedikit masa utk sama2 merasa cinta..ya cinta sesama manusia ♥



Friday, July 12, 2013

Korek Hidung batal puasa??

Maka dah bleh la kot, semua hentikan dengan lawak korek hidung batal puasa ya...dari kecil hingga ke tua inilah lawaknya setiap kali ramadhan menjelma..masukkan roti kot hidung dengan harapan ia turun ke tekak lalu jatuh ke dalam perut itu baru batal ;p

Tak tahu tak mengapa..jgn malu bertanya..kerna itu adanya para ilmuan alim ulama segala..golongan mereka sudah mula berdakwah melalui laman sosial..so makin dekat lah mereka dengan org yg jahil seperti saya..sama sama kita belajar dan ambil tahu ya..perlahan lahan tak mengapa..





Wednesday, July 10, 2013

A Day with my Girlss ♡♥

Disebabkan tak bangun utk NTV7 fun run..run tetap run..aku kerah semua kakak dan anak buah utk g run kat Taman Saujana Hijau Putrajaya..

After run p tgk baby Mika kat TTDI sekali dengan jemputan makan tengah hari..Baby Mika is my cucu sepupu..nampak tak betapa tua pangkat aku..walaupun takde la tua mana pun...kikikik...



Pemilik Kunci Syurga ;)

Ayah..jarang menjadi topik penceritaan..dalam pembelajaran mahupun kehidupan, jarang berada 'dihadapan'...dalam diam aku tahu apa yg ingin disampaikan..begitulah cara kami dibesarkan...diam nya cukup buat kami faham ;)

Jarang bersuara tapi jelingannya cukup menyentap hati sanubari perempuan kami...tidak pernah 'disakiti' tp sentiasa berada dalam mode berhati-hati...ayah lah hero dan superman kami...mengajar menjadi wanita yg ada jati diri...walaupun kami bukan anak laki2 tp sering diajar utk berdikari yg tetap 'diperhati' ;)

Kini, wajah tua yg sudah dimamah usia dengan uban yg penuh di kepala...semakin hari semakin kurang daya..perlahan-lahan 'melepaskan' kami menjadi wanita dewasa...utk menempuh segala pancaroba dunia..dia lepaskan dengan doa..yg sentiasa menjadi perantara ;)

p.s : Saat dimarahi, Ibu lah yg menjadi perantara kami..mereka saling melengkapi..dalam mendewasakan kami ..semoga Allah sentiasa berkati pemilik kunci syurga kami ;)


Kompilasi Ramadhan Special

Selamat berpuasa sikacak jelita...nanti p PARAM jangan nak ikut nafsu sangat k..satu kuih n satu main dish cukuplah..air balik buat kat rumah je..boleh buat air yg kurang manis..sebijik kurma dah cukup manis dah..tak perlu cari kamanisan lain dah...anda sendiri sudah cukup manis dah :)

Bulan puasa is the best time utk melakukan proses detoxifixation..Islam itu indah lagi mengindahkan bukan ;) 

P.S : Sihat bertenaga di bulan puasa..cantik bergaya di hari raya ;p

Pre-ramadhan


She's All Grown Up!!

Serasa seakan baru semalam keluarga kami menerima seorang bayi perempuan..serasa seakan baru semalam aku sediakan susu buat dia..serasa seakan baru semalam aku melihat dia lumur bedak ke seluruh muka..serasa baru semalam dia dimarahi bapaku kerna menabur bedak di lantai..serasa seakan baru semalam aku melihat dia pertama kali memakai uniform sekolah..segalanya aku rasa seakan baru semalam segalanya berlaku...dan semalam dia telah menjadi 'perempuan dewasa'...aku doakan semoga sentiasa terjaga..dengan segala didikan dan ilmu yg ada..

p.s : Dia lagi confi dari aku menerima 'kedewasaan'..selamat datang kedunia wanita..lolz..



Saturday, July 6, 2013

My Weekend @ Little Steps

Hari ni activityless...spending time with sistah at Little Steps CCC..heam kena keje sebenarnya...asset tagging..we all pergi menyebok jew..melepak dan membuang masa terluang..CCC ni belakang avenue K sajork...ingat nak jalan je p KLCC sekali hujan la pulokkk..

Best kot nursery zaman sekarang..aku dulu mak aku tinggal kat maid sajork..tau tau dah masuk tadika..tu pun umur 6 tahun..tak sempat la nak hantar nursery cenggini...rasa macam masuk rumah dwarf pun ada kat sini..smuaya benda kenit kenit jew..kikiki..



Friday, July 5, 2013

Maggi Ketam Bandar Baru Bangi

Kedai ni terletak di Seksyen 7 Bandar Baru Bangi..dari tepi jalan pun bleh nampak kedai ni...Harga maggi ketam ni bergantung pada size ketam tuh..mine is RM30 semangkuk tp mmg puas hati lah...ketam dia gemok sungguh...lengan ketam dah macam body builder dah..tapi aku mmg failed la makan ketam ni...EJ yg tolong pecah n korekkan isi ketaam utk aku..harapkan aku , jilat kulit ketam je la jawabnya...

Tq Kak Phac belanja saya maggi ketam..magginya tak habis pon..sbb duk sebok korek isi ketam sampai lupa nak makan magginya...kat kedai ni ada jugak satay, ikan bakar, kerang bakar, sup ekot etc....

So bleh la uols mencuba eh..masa we all makan tadi nampak cat farish dgn family..glamour kot kedai ni...kikiki..



Monday, July 1, 2013

Living With Holes in the Heart

Special Considerations for Children and Teens

  • Physical activity. Children who have a repaired or closed ASD have no restrictions on their activity.
  • Growth and development. Children who have ASDs don't have growth or development problems.
  • Ongoing care. Your child should see his or her regular doctor for routine health care.
  • Additional surgery. When a child has an ASD but no other heart defects, additional surgery isn't needed.

Living With a Ventricular Septal Defect (VSD)

Children/Adult who have small VSDs and no symptoms only need occasional followup with a cardiologist.
Children and adults who've had successful repair of VSDs and have no other congenital heart defects can expect to lead healthy, active lives.

Ongoing Care

Dentist may give you antibiotics before medical or dental procedures (such as surgery or dental cleanings) that can allow bacteria into the bloodstream.

Special Considerations for Children / Adult

  • Physical activity. Children/adult who have small VSDs that don't require surgery or who have recovered from VSD repair shouldn't have activity restrictions.
  • Teens and young adults rarely need additional surgery once VSDs are closed or repaired.