Thursday, August 29, 2013

And She's 12

Oh aku bz bercuti lupa birthday anak buah aku 26th August 2001...


Tarikh keramat...lahir seorang bayi perempuan yg comel dalam keluarga kami...anugerah terindah barangkali...aku dgn dia mcm adik n kakak...takde la macam makcik n anak buah sgt..lols...maklumlah aku tak pernah ada adik...so aku tak reti sangat nak layan n jaga budak kecit ni...

First time buat susu baby pada usia ku 18 tahun..org lain umur 9 tahun dan bz dokong adik kesana kemari...so kelahiran dia menjadikan aku lebih dewasa..kalau tak akulah 'baby' nya..hewhewhew..eh skrg pun kadang2 aku yg baby nya..sbb dia sgt caring kat aku..lols..dia cukup takut kalau aku sentap..hahahha...♥♥


Kini usianya sudah 12 tahun...lagi beberapa hari dia akan menduduki peperiksaan UPSR...semoga Allah permudahkan segala urusannya..lapangkan dadanya...tenangkan hatinya....


Semoga dia dewasa menjadi anak yg solehah buat bekalan kedua ibu bapanya...semoga Allah sentiasa melindunginya dari mara bahaya...semoga dia dewasa menjadi muslimah yg sentiasa menjaga kehormatan dan harga diri...semoga menjadi manusia yg sering merendah diri...semoga menjadi wanita yg sentiasa menjaga bahasa itu yg utama...semoga menjadi manusia ug berjaya dunianya dan cemerlang akhiratnya..jaga dia dan lindungi dia buat aku robb...amin :)


p.s : Nanti saat kamu membaca nukilan ini, percayalah aku senantiasa kirimkan doa buat kamu, kerna aku tahu itu 'perlindungan' yg paling laju utk sampai pada kamu...namamu dalam doaku akan tetap bersatu hingga akhir waktu, ingat itu;)


Dia membesar...aku macam tu je sampai ketua...pakai susuk apa ke ;p


Wednesday, August 28, 2013

Expenses/Tips in Medan 3D2N

Ini hanya sesuai untuk couple yg masih berdua dan yang single sahaja...yang anak berderat tak bleh ikut sgt budget kami ni..hewhewgew...

Group kami 6 orang semuanya so perbelanjaan bersama seperti homestay, transport, hotel at parapat, parking, Fuel =RM250.00/pax..*murah sesangatkan* 

Selebihnya kami belanjankan untuk shopping, SPA dan makan....oh byr makan tu nanti bayarkan sekali utk tourguide okay....

Budget yg Cik MPK buat tak lari jauh la...dalam range ni je la...cuma fuel tu agak banyak skit la..dalam IDR500k jugak...sbb perjalanan dari satu tempat ke satu tempat tu sangatlah jauh oiiii...jgn nak kedekut minyak la sgt...kering minyak dalam hutan belantara tu mmg menangis tak berlagu oiiii...


 Untuk dapatkan package n tourguide yg best ni bleh la cekidaut facebook 'Medan Tourguide Amri'....harga perpatutan...tourguide yang cekap pemanduannya...jalan kat parapat ni mmg memelukan driver yang cekap..kalau tak bisa berkubur di medan kita..lol...

P.S :

  • Medan bukan tempat shopping yang best tapi perempuan tetap bleh shopping sampai habis wang
  • Scenery area Parapat mmg breathtaking sesangat....(bersedialah dengan camera kuasa kuda)
  • Danau Toba Internatioan Cottage sanagt recommended...buka tingkap bilik terus nampak Lake Toba.
  • Perjalanan jalan darat kat medan sangan memakan masa kerna bentuk muka  bumi yang bergunung ganang. (sediakan pil tahan muntah etc)
  • Area parapat ni majority adalah batak maka food dia ala2 exotic gitu...babi dan anjing panggang
  • B1-Babi Panggang; B2- Anjing panggang
  • Kedai PATEN nanti beli la amplang versi medan sangat sedap yang lain biasa2 je...kat medan takde ok beli terus kat kedai PATEN tuh
  • Keluasan Lake Toba lagi besar dari Singapura...sehari setengah perjalanan belum tentu habis satu pusingan
  • Airport Tax jangan lupa k IDR 75,000 :)


Enjoy jyeahhhhhh...♥♥


Monday, August 26, 2013

Trip to Medan : Day 3

Hari terakhir di Medan...jam 8am kami dah tunggu Amri depan homestay...tapi hari ni lewat skit Amri tiba..maybe sebab hujan n jalan macet kot...dalam kul 9am baru lah amri tiba kat homestay kami...

Oh lupa nak cite homestay ni not bad...bungalow setingkat yg di renovate menjadi 2 tingkat....deco dia pun cantik...mmg puas hatilah dgn bayarannya...


After having our bfast (lontong Kak Lin) kami menuju ke kedai jual kek traditional medan...aku tak beli pun sbb tak sedap n lalat penuh hewhewhew..tak nampak hygnic lansung...hewhwwhew...then kami menuju ke pasar ikan..kat sini wanita2 ni shopping sakan..ni mmg wanita asli namanya...dah habis wang masih bisa shopping lagi..waduh waduhhh..ini perempuan mmg betul2 perempuan ini...tapi aku ok je lelepak bersama para suami diluar kedai...ni dah mmg keje aku teman wanita2 kesayangan ku shoping...so tak jadi masalah la sgt hahahahha....barang siapa yg boleh bersabar menunggu wanita shopping mereka sudah lulus sebahagian dari ujian kesabaran duniawi..lol



Kami yang tersepit di belakang


 Bawak datang medan satu bag..bawa pulangnya sati troli...bikin pusing para suami ini macam..hahahahha...

Bag para wanita


Arrive LCCt at 545 pm....holiday end...special thanks to all my holiday mate...sampai ketemu lagi dilain waktu...




Trip to Medan : Day 2

Jam 630am aku bangkit dari beradu...lepak kat luar bilik jap sambil tunggu sunrise..pemandangan di lake toba seawal pagi sangat mendamaikan subhanallah...heaven on earth...bangun pagi buka pintu bilik nampak lake toba...wowwww....


After breakfast kami bersiap siap utk check out dan menuju ke kota medan yg mengambil masa selama lebih kurang 5 jam...Sebelum ke medan kami ke brastagi dulu...

Before check out sempat lagi


Dalam perjalanan kami singgah di piso piso waterfall....nama piso ini bererti 'pisau' dimana air terjun ini yg menjunam kelihatan seperti pisau...masyaallah indahnya ciptaan Allah...suhu kat sini agak sejuk kerna ia dikawasan tanah tinggi.. tak perlu la pakai jaket segala hewhewhew...dingin sahaja...sepanjang perjalanan scenary smua memukau...tp dalam memukau pun aku siap lentok lagi dalam kete...kikkikiki....

Sipiso piso waterfall


Macam ni la view sepanajng perjalanan kami....
Kami singgah di pasar buah dimana wanita2 sibuk beli buah nak bwk balik malaysia...oh aku dapat sepasang telekung solat..teringin sbb cantik dan aku tertarik...tu je cara aku shopping senannye...hewhewhew...setelah semua settle kami menuju ke kota medan merentasi hutan belantara.jalan bersimpang siur...mujurlah pemandu kami cekap...makanya again aku enak dibuai mimpi kat belakang..hewhewhew...jarang time org memandu aku bleh tdo selain bapak aku...tp amri ni mmg aku yakin cara pemanduannya yg berani mati tp berhati hati..

at Pasar buah..buah pun mereka borang hokay...




Sampai je medan Amri carikan spa..spa ni takdelah best sgt tp boleh lah utk kami yg nak diurut...first time aku facial sepanjang 30 tahun hidup..tu pun puas org tu duk promote...2 jam urut dan facial hanyalah RM 60 sahaja...best je lepas diurut...


First Time buat facial

Malamnya kami makan kedai ayam penyet special medan...after dinner Amri bawak kitorang pusing pusing Merdeka Walk sambil cuci mata...

Joko Solo at medan





Sunday, August 25, 2013

Trip to Medan : Day 1

We arrived at KNO airport at 730am local time...time taken from KL to KNO is less than 1 hour...Airport ni baru sangat beroperasi...construction pun tak siap lagi...


Setibanya kami di airport KNO kami dijemput oleh supir kami iaitu Pak Amri...alhamdulillah baik orangnya..dia surih panggil amri je... Amri ni selaku supir dan juga pemandu pelancong kami...sebenarnya Amri ni masih belajar lagi dalam jurusan automotif...tp dia lagi suka cr duit dari belajar so dia buat la keje part time bawa pelancong ni...


Kami menaiki innova utk 6 orang so agak selesa lah...kat Medan ni mmg kena amik kenderaan yg selesa...perjalanan dari satu tempat ke satu tempat sangat mengambil masa dan struktur jalan yang kurang selesa amat men'stresskan' ...dalam kete kami bantai tdo siap berdengkur dengkur lagi..hewhewhew...


Dalam perjalanan kami singgah di kedai makanan tradisional dan kedai PAtEN yg jual snack kacang...setiap dari kami beli dua benda je kat sini..sbb auntie ni tak ramah lansung...kerek lagi ada lew...hehehhehe...




Kami tiba di Hotel kami di Parapat pada jam 1400 local time...Kami menginap di hotel International Danau Toba Cottage...hotel ni sgt recommended hokay...kedudukan yg sgt strategic...belakang hotel kami adalah lake toba..masyaallah indahnya ciptaan Allah...terpaku mata memandang keindahan alam bak lakaran...


After check in dan bersihkan diri kami menuju je Pulau simosir plak menaiki ferry dengan bayaran 6,000 rupiah seorang...kami merentasi lake toba...sayang nak kerdipkan mata melihat keindahan danau toba ni...air membiru gunung ganang menghijau melengkapkan ilusi cahaya yg menembusi retina mata...
Perjalana ke pulau samosir yang mengambil masa 30 minit

Permaisuri batak


Anak batak yang sedang menghiburkan aku
Setibanya kami di Samosir kami menuju ke museum batak dan membeli belah disepanjang jalan....biasa la dtg tempat mcm ni ayat2 penjual bisa meruntun jiwa...makanya jiwa harus kental..kalau nak sesuati barang tu u can bargain sampai dia bagi harga yg uols nak then take it la...jgn tak amik plak...kalau diorng tak bagi harga korang nak blah je...untung2 diorang bagi hewhewhew...


My Holiday mate ;p
Malamnya kami g makan restauran Hotel Istana..hurmmm..not so hygenic the food...penuh telur lalat...nasib baik cik MPK kenal telur lalat..aku mmg haram nak kenal...so kesudahannya aku makan nasi kosong ayam goreng n ikan kering...paling selamat buat aku yg perut plastik ni..heheheh...


Santai petang di tepi lake toba sambil habiskan jajan
2030 dah sampai hotel n time to sleep...tidur bertemankan desiran air dari danau toba..heaven on earth...Alhamdulillah....



Friday, August 23, 2013

First time in 30 years

Apa yang dilihat tak semudah mempraktikkannya...padahal tiap kali kakak aku masak aku ada je menyebok kat dapur tu...sambil keek apa yg doa masak...bab teori mmg kasi kat aku lah...masuk bab praktikal harammmm....malam ni pertama kalinya nak goreng mihun...niat di hati nak suprisekan kakak aku nak goreng mee.. kemain mintak resipi dgn kak ron...tp tgk tgk takde la plak mee kuning...nak kluar g beli malas la plak....tu la yg aku tukar resipi jadi mihun goreng plaks...kakak aku dia g outstation..malam ni sampai balik...tp nampak gaya mmg tak menjadi suprise aku..hewhewhew...


Punyalah kalut aku mintak resipi dari kawan2 yg expert...resipi mereka mmg tip top...tp hasil yg aku perolehi hampagas...tak reti nak bajet masin pedas tawar...masa dalam kuali aku rasa dah ok...bila letak dalam pinggan lain plak rasanya...ada petua apa ke..hurmmm..failed...


Aku post kat fb ckp mihun aku tak sedap..kawan aku masa skolah siap pm aku lagi ajar aku masak...hahahhaah...tqvm smua yg membantu...especially Kak ron, cik MPK, Chiema....chiema siap ajar aku cara nak repair lagi...hahahah...uols mmg da best la...iAllah saya akan cuba lagi di lain masa...tu pun masa kakak sy takde kat rumah la...kalau dia ada dia je la masak...hewhewhew....


p.s: Syukur ni je rezeki untuk hari ini ;')




Monday, August 19, 2013

Family Time...

Kalau sabtu lepas masa aku luangkan bersama teman..maka ahad after run aku kena luangkan masa with the girls la plak...lepas teaparty kepenatan kemas rumah...pagi ahad lepas subuh kluar p run plak...balik umah jalan mengangkan pun terpaksa la kluar jugak...


Mula2 pegi open house rumah kawan ej...aku makan mcm tak hengat..lapar weh balik run katanya...lepas open house p sungai buluh plak ej nak tgk curtain kat fella...sepanjang jalan aku tdo mampos...penat gila...lepas g fella tak jumpa yg berkenan p la plak IoI...


Akibat kepenatan aku 'rasuah' anak buah aku dengan barangan, entertainment dan massage chair..aku ajak dia tgk 6D movie kat IOI cite hantu..masuk masuk pakai spek 3D then aku tdo..hewhewhe...adala jugak aku tgk skit..kang dia tanya aku tak tahu lansung plak...tapi lagi banyak ttp mata dari bukak mata...anak buah aku kemain kuat genggam tgn aku masa tgk movie tu...tiap kali air terpercik dia menjerit kemain kuat lagi...terkejut gegurl...apa yg dia takut pun tak tahulah..hahahaha...aku relax je..habis je movie buat2 seram jugak..hewhewhew...



Menunggu wanita 'normal' shopink adalah seni halus yang memerlukan kesabaran yang tinggi :')

P.s: Kita belum tahu selama mana masa yang ada untuk bersama...maka jangan terlalu berkira dengan masa yang ada...selagi masih dipinjamkan nyawa ;)




Sunday, August 18, 2013

New Balance Half Marathon 10KM

First of all i would like to thank our 'manager' EJ n Apish for supporting our running today..hewhewhew...thanks guys coz sudi menunggu kami yg melenggang kangkung tepi jalan...thanks sebab sudi bangun awal pagi jd our driver...


This is my first run after being diagnose ada sakit jantung kononnya hewhewhew...alhamdulillah takde rasa apa pun...still like before n i could finished my 10km run dengan selamat...hewhewhew...


Thanks to my running buddy cik MPK coz sudi teman i yg lembab ini..we all start agak lewat actually coz cik MPK tiba lewat...aku pun dah lama tak run sebenarnya..my last run was at MiNes in June kot...sebulan bulan puasa takde lansung run nya...hari ni warm up terus 10KM but im still proud of myself..thanks God for giving me the strength...have faith n believe in urself ♥♥

Thanks to my manager (EJ) and running buddy (Cik MPK)


P.S: Tegang dan bersimpul rasa urat saraf dalam betik aku..hewhewhew...



Tea Party @ EJs

Wah gitu...gediks gila nama..tea party lah sangat...we all invited our very close friends sahaja for this makan makan...ej cooked a very simple dishes..thanks sis for everything...as i always told u..sometimes its not the food that u eat..but its all about time that u spend with ur loved ones...thats much more important for me..


Im so grateful that Allah gave me the most wonderful friends...truly blessed...thanks for ur time guys...effa dan cik abu yg sanggupkan korbankan masa bekerja...ima n mimi yg ada a few more events to attend pon sanggup datang singgah dulu...special thanks to lina's n nona's family yg layan borak till maghrib..have fun with lil qaid...separuh hari baby in da house best gila kot hahaha...*dont worry zara masih dihati* hahahaha...


Thanks lina bawakkan rendang ayam which saya teringin gila nak makan n tiba2 sampai depan mata....dont u think that Allah has blessed us in so many ways?? Say alhamdulillah everytime for good n bad things that happen to u..coz HiS plan is always the best ;)

P.S : Thank You Allah for making our teaparty successful as what we planned...lots of love ♥♥Sorry jika ada kekurangan uols...



Sunday, August 11, 2013

3rd Syawal

Dalam perancangan nak menghadiri kenduri adik Cik MPK tapi memandangkan keadaan traffic seperti mahu ada rusuhan makanya bapak aku mengambil keputusan mahu ke pedalaman..rupa2 nya kawasan kampung pun sama jugak jamm nya...haishhh...


Ingat nak lelepak area bachok melawi saja ambil angin pantai tapi melihatkan ramainya manusia mmg tak bleh blah..bapak aku ajak p kuala besut...pantai air tawar...wah begitu nyaman sekali...pemandangan yang cantik siap bleh naik kereta kuda lagi...kuda padi jew pun...inilah aktiviti kami anak beranak sejak turun temurun..tiada istilah lepak kat rumah pada 2/3 syawal...sudah menjadi kewajiban kami mencari lautan dan persisiran...bisikan bayunya yang mengasyikkan lagi mendamaikan...


p.s: Waktu ku bersama mereka adalah yang paling istimewa...setiap hela nafas adalah amat berharga selagi mereka didepan mata ♥♥




Thursday, August 8, 2013

1st Syawal 2013

Salam Eid Fitri...Alhamdulillah masih dipinjamkan nafas untuk meraikan bersama keluarga tercinta...semoga masih diberi kesempatan untuk merayakannya sehingga kita benar2 'bersedia' tanpa mereka..


Tahun ni semua cukup lengkap family aku beraya kat kampung...anak cucu n menantu...Alhamdulillah...perkara yang jarang berlaku dalam sejarah keluarga..maklumlah biasanya yg dah kawin balik rumah mertua...mumsky n abg2 ipar biasanya bekelana dibumi asing time raya...tp kali ni smuanya dapat berkumpul bersama...

The Malekians

p.s : semoga kalian juga dapat memanfaatkan raya kali ini bersama yang tercinta..hargai/doakan yang masih ada..sampaikan 'salam' melaui doa bg yang sudah tiada..lajunya doa melebihi cahaya..akan sampai sekelip mata ;)


SyurgaKu


Tuesday, August 6, 2013

Malam Terakhir Di Ibu Kota

Selamat Hari Raya in advance to all my muslim friends...please be extra careful on da roads my dear friends...semoga Allah permudahkan urusan kita...sampai ketemu lagi di lain masa ya...

Malam terakhir di kota sebelum pulang beraya..bersama kakak2 tercinta...menghabiskan malam yg bersisa selepas berbuka puasa di cyberjaya ♥♥