Sunday, August 25, 2013

Trip to Medan : Day 1

We arrived at KNO airport at 730am local time...time taken from KL to KNO is less than 1 hour...Airport ni baru sangat beroperasi...construction pun tak siap lagi...


Setibanya kami di airport KNO kami dijemput oleh supir kami iaitu Pak Amri...alhamdulillah baik orangnya..dia surih panggil amri je... Amri ni selaku supir dan juga pemandu pelancong kami...sebenarnya Amri ni masih belajar lagi dalam jurusan automotif...tp dia lagi suka cr duit dari belajar so dia buat la keje part time bawa pelancong ni...


Kami menaiki innova utk 6 orang so agak selesa lah...kat Medan ni mmg kena amik kenderaan yg selesa...perjalanan dari satu tempat ke satu tempat sangat mengambil masa dan struktur jalan yang kurang selesa amat men'stresskan' ...dalam kete kami bantai tdo siap berdengkur dengkur lagi..hewhewhew...


Dalam perjalanan kami singgah di kedai makanan tradisional dan kedai PAtEN yg jual snack kacang...setiap dari kami beli dua benda je kat sini..sbb auntie ni tak ramah lansung...kerek lagi ada lew...hehehhehe...




Kami tiba di Hotel kami di Parapat pada jam 1400 local time...Kami menginap di hotel International Danau Toba Cottage...hotel ni sgt recommended hokay...kedudukan yg sgt strategic...belakang hotel kami adalah lake toba..masyaallah indahnya ciptaan Allah...terpaku mata memandang keindahan alam bak lakaran...


After check in dan bersihkan diri kami menuju je Pulau simosir plak menaiki ferry dengan bayaran 6,000 rupiah seorang...kami merentasi lake toba...sayang nak kerdipkan mata melihat keindahan danau toba ni...air membiru gunung ganang menghijau melengkapkan ilusi cahaya yg menembusi retina mata...
Perjalana ke pulau samosir yang mengambil masa 30 minit

Permaisuri batak


Anak batak yang sedang menghiburkan aku
Setibanya kami di Samosir kami menuju ke museum batak dan membeli belah disepanjang jalan....biasa la dtg tempat mcm ni ayat2 penjual bisa meruntun jiwa...makanya jiwa harus kental..kalau nak sesuati barang tu u can bargain sampai dia bagi harga yg uols nak then take it la...jgn tak amik plak...kalau diorng tak bagi harga korang nak blah je...untung2 diorang bagi hewhewhew...


My Holiday mate ;p
Malamnya kami g makan restauran Hotel Istana..hurmmm..not so hygenic the food...penuh telur lalat...nasib baik cik MPK kenal telur lalat..aku mmg haram nak kenal...so kesudahannya aku makan nasi kosong ayam goreng n ikan kering...paling selamat buat aku yg perut plastik ni..heheheh...


Santai petang di tepi lake toba sambil habiskan jajan
2030 dah sampai hotel n time to sleep...tidur bertemankan desiran air dari danau toba..heaven on earth...Alhamdulillah....



No comments: