Tuesday, January 21, 2014

Sepi senja ;')

Sebenarnya kakak sy dah janji nak masakkan special utk berbuka...tp tetiba pulak boss suruh dia p melaka...maka terpaksa la dibatalkan niat nak berbuka dgn sesuatu yg special..makanya kakak saya dah siapkan bahan bahan tinggal nak letak atas pan je la...hoho...


Tapi time berbuka bila sensorang ni nafsu bleh hilang wooo..nak telan tak masuk woooo..kalau ada org mesti tak cukup hidangan sesimple ini..tp bila sensorang tgk pun tak bernafsu...telan la jugak nak hilangkan perut yg lapar kan...kasih seorang kakak..siapkan semua dah utk adik dia...kikikkki... untung wo dpt kakak mcm ni..korang ado?? hahahah..takpe la takde kakak yg baik pon Allah ttp bagi kebaikan dgn cara lain ye dok..syukur sudah la ;p


Hidup ni bila banyak bersyukur dgn nikmat maka kita akan mula lupa akan segala kekurangan yg kita ada...takkan semua benda yg hang nak tuhan bagi kot..agak agak ah..skit skit sorang la kan ;)




Thursday, January 16, 2014

Lidah

Lidah tidak bertulang tapi tajamnya melebihi mata pedang ;)
 
Jaga bicara atau tangguhkan seketika...
 
Kerna lisan hubungan Anak dan ayah mula renggang..kerna lisan menjauhkan kasih sayang suami dan isteri...kerna lisan jauhnya seorang anak dari ibunya..kerna lisan hilangnya sahabat yang dulunya akrab...kerna lisan tajamnya lebih dari mata pedang...
 

Inilah ucapan beberapa ulama tentang bahaya lisan:

1. Anas bin Malik : “Segala sesuatu akan bermanfaat dengan kadar lebihnya, kecuali perkataan. Sesungguhnya berlebihnya perkataan akan membahayakan.”

2. Abu Ad-Darda’ : “Tidak ada kebaikan dalam hidup ini kecuali salah satu dari dua orang yaitu orang yang diam namun berpikir atau orang yang berbicara dengan ilmu.”

3. Al-Fudhail : “Dua perkara yang akan bisa mengeraskan hati seseorang adalah banyak berbicara dan banyak makan.”

4. Sufyan Ats-Tsauri : “Awal ibadah adalah diam, kemudian menuntut ilmu, kemudian mengamalkannya, kemudian menghafalnya lantas menyebarkannya.”

5. Al-Ahnaf bin Qais : “Diam akan menjaga seseorang dari kesalahan lafadz (ucapan), memelihara dari penyelewangan dalam pembicaraan, dan menyelamatkan dari pembicaraan yang tidak berguna, serta memberikan kewibawaan terhadap dirinya.”

6. Abu Hatim : “Lisan orang yang berakal berada di belakang hatinya. Bila dia ingin berbicara, dia mengembalikan ke hatinya terlebih dulu, jika terdapat (maslahat) baginya maka dia akan berbicara. Dan bila tidak ada (maslahat) dia tidak (berbicara). Adapun orang yang jahil (bodoh), hatinya berada di ujung lisannya sehingga apa saja yang menyentuh lisannya dia akan (cepat) berbicara. Seseorang tidak (dianggap) mengetahui agamanya hingga dia mengetahui lisannya.”

7. Yahya bin ‘Uqbah: “Aku mendengar Ibnu Mas’ud berkata: ‘Demi Allah yang tidak ada sesembahan yang benar selain-Nya, tidak ada sesuatu yang lebih pantas untuk lama dipenjarakan dari pada lisan.”

8. Mu’arrifh Al-‘Ijli : “Ada satu hal yang aku terus mencarinya semenjak 10 tahun dan aku tidak berhenti untuk mencarinya.” Seseorang bertanya kepadanya: “Apakah itu wahai Abu Al-Mu’tamir?” Mua’arrif menjawab: “Diam dari segala hal yang tidak berfaidah bagiku.”



Potong stim

Aku baru nak cucuk cik MPK p ceramah ustaz fav aku...sekali hambik kau tersembur aku baca fb chat beliau...hurmmm...mcm ni gaya, ustaz ni mmg ada potensi baling tongkat time dia baca khutbah jumaat nih ;p



Tuesday, January 14, 2014

Sedikit perkongsian

Hari ni meh kita kongsikan sedikit ilmu kesihatan...yang sedang mengamalkan diet rendah karbohidrat atau lebih dikenali dgn atkins diet or lowcarbs diet...ini adalah sedikit bahan bacaan yang mahu aku kongsikan semoga bermanfaat dan tidak mendatangkan mudharat...

اللهم صل على محمد وآل محمد



Saturday, January 11, 2014

Secangkir kopi

Dulu kan...bila aku ajak minum kopi sebenarnya aku nak duduk relax2 so that aku bleh layan fon aku..main fb, update twitter, upload instagram dan mcm mcm lagi la aku buat dgn fon..


Tapi kan skrg bila aku ajak kluar minum kopi mahupun keluar makan atau berjumpa sesiapa sahaja selama mana ia adalah manusia kan..sebenarnya aku nak dengar korang ckp...aku nak dgr cerita korang...aku nak borak ngan korang...aku nak cerita mcm2 kat korang...aku nak gelak ngan korang..aku nak bersenda gurau dgn korang...aku nak tgk mata korang...


Aku tak salahkan sesiapa...itu sudah jadi kebiasaan..dapat je kerusi utk duduk maka telefon pon akan dikeluarkan...objek sekeliling seperti tidak wujud lg...


Dulu masa anak buah aku takde gadget lagi kan, bila aku keluar dgn dia aku akan sibuk main fon balas wasap etc...dia takde gadget lg masa tu maka dia akan cuba tarik perhatian aku tny macam2...aku nak dia senyap maka aku sua dia dengan makanan minuman jajan atau buku...n aku sambung layan fon..tp skrg bila kluar dia dah tak peduli dah apa aku buat sbb dia bz dgn ipod dia..dulu time naik kete bila dia tny mcm2 aku slalu suh dia diam...n skrg dlm kete dia akan sumbat earphone dgr lagu n tak peduli keadaan sekeliling...sebenarnya kita yg ajar mereka jauh dari kita..tanpa kita sedar ;)


Kita tak mampu nak ubah org lain..tp kita bleh ubah diri kita...tp bila aku tak kluarkan fon masa minum atau tunggu makanan aku rasa mcm org gila.. pandang kiri kanan atas bawah tak tau nak buat apa...tp aku cuba ;)


So lepasni aku lambat balas wassap ka fesbuk ke apa ke...maknanya aku sedang keluar dengan manusia ;p


p.s: Gambar hiasan..diorang bukan macam ni ;p



Wednesday, January 8, 2014

Ayuh!! sama sama

Kantoi...makan macam2...banyak sangat kenduri dan majlis harijadi tak lupa jugak majlis tahlil..maka semua benda anda bedal di majlis tu..heheheh..jgn gundah jangan gulana...anda masih lagi punya masa..ayuh kita lawan obesiti sama2 ♡♥



Tuesday, January 7, 2014

Persoalan mahupun alasan

'Nak mengaji bunyi sedap kena belajar tajwid dulu...bila tajwid dah betul baru bacaan pon sedap di dengar and lancar' katanya seorang ustaz fenomena...


'Nak hafal quran jgn terus terjah hafal al-baqarah..mampuih la kalau hafal quran start dgn baqarah..baqarah ni panjang susah plak tu nak hafal....mula la dgn surah surah penting dalam quran dulu seperti al-mulk, al-insan, sajadah etc' katanya seorang lagi ustaz


'Kenapa nak hafal quran?? kerna bagi memastikan al quran ada pada dada manusia...kenapa?? bayangkan suatu hari allah ambil pancaindera yg dinamakan mata...nahhh masa tu dah tak mampu nak tgk quran dah..baca apatah lagi...tp kalau dah hafal quran maka al quran ada dalam hati kita dan mampu berzikir dgn lidah kita tanpa melihatnya dan dimana mana sahaja...dalam keadan duduk, meniarap, terlentang, tersembam etc...tp kalau guna naskah maka kena la beradab kan?? tak bleh hafal 30 juzuk hafal la sikit2 '


'Tapi ustaz hati saya ni dah keruh mcm sungai klang dah mcm mana nak hafal quran...ustaz pun jawab, sbb hati dah mcm sungai klang la awak kena baca quran kasi suci mcm sungai nil'
'Tapi ustaz sy dah tua la otak dah karat la...lalu jawab ustaz nabi mula hafal quran usia 40...ala ustaz dia nabi saya ni pendosa...jawab ustaz, maka bacalah quran kerna hanya al quran boleh menyelamatkan kamu nanti wahai sang pendosa '


'ustaz saya tak banyak masa la nak baca quran...maka bacalah walau dua ayat sehari'
'Ustaz sy ni merangkak baca quran mcm kura2... 
Rasulullah S.A.W bersabda: Orang yang mahir dalam membaca al-quran akan berkumpul para malaikat yang mulia taat bersamanya, dan orang yang tergagap gagap serta susah apabila membaca al-quran akan mendapat pahala dua kali ganda.
(Riwayat Bukhari & Muslim)

Apa lagi alasan kamu?? 

p.s: Penangan ustaz fenomena ;p

iqra'


Sunday, January 5, 2014

Happy Birthday Chiema

Happy bday to my best buddy chiema cemara or ima or simah yaacob or supermom or mummy zara dan mcm2 nama lagi ah..


Kali ni sakan la ima kena prank kat kawan2 dia yg gila nih..hoho...mmg dia tak expect lansung ni...takpa la sambut awal sehari pon kan..nak prank kena la awal atau lewat kan...kalau hari kejadian nnti dia tertunggu tunggu plak org nak prank dia..kekeke...


We all dah plan baik punyo dgn abg edi...dekat 3 minggu dah kot plan..saat saat akhir semua diam la plak sampai la sehari sebelum kejadian barulah we all plan semula...hoyeahhh menjadi ah prank we all...nasib baik ima tak baling  'slipar perempuan' kat abg edi jaaa..hahahah...abg edi n zara mmg tadah telinga je la kena bebel ngan mummy..kikikiki..sabaq naaaaa...


Kitorang menyelinap masuh umah ima dan sepahkan semua barang dalam umah then we all p naik menyorok kat atas sambil tunggu ima balik umah...kejadian tak bleh lupa la...lawak sungguh..smua memainkan peranan..ali n bampis duk ngendap je kat tingkap tgu ima balik....bila dengar je keta ima sampai smua lari naik atas...kat atas we all duk dengar je ima membebel kat abg edi n zara hahahahah...nak pecah perut kat atas...tiba tiba ima nampak la plak slipar yg we all sorok belakang pintu...sebelum dia pelangkung slipar kami kat abg edi baik kami turun terjah...hahahah..sib baik abg edi selamat...kikikikik...


p.s : Watak utama abg edi,liena, bampis, mimi,ali, aku, n ej...u rock guys...friendship forever eh...peluk ketat ketat biar mampat sampai likat...♥♥


Abg edi terbaik ah...ima tak bleh hidu lansung plan kami..hahahaha...


Penantiannn
Dengar bebelannn
Foodies


Thursday, January 2, 2014

Masa berlalu

Cepat benar masa berlalu...takde cepat mana pun...nak masuk 13 tahun dah...dulu air liuq menitik..tau tau masuk darjah 1..pakai pinafour rasa dah besar dah...darjah 3 pakai baju kurung..aih makin besar...darjah 6 pakai tudung mak aiii dewasa dah...pagi ni dpt gambar ni..pakai kain biru muda dahh...masyaallah


Dah kalau anak buah dah besaq bukan ka makcik dia dah tua...ahahaha...tua pada usia..muda pada jiwa...tak gitu aihhh...mak aku umur 30 anak dah 3...aku 30 laki pun belum ada..apa cita...kikikiki...save the best for last eh...


p.s : Apakah yang paling jauh?? Jawab imam Ghazali yg paling jauh adalah masa yg kita tinggal...kita tak dapat nak amik balik dah...yg kedepan bleh kita wat yg terbaik ok ;')




Kun 'Aliman....

'Jadilah org yg berilmu(a'liman)...kalau tak boleh, jadi la org yg menuntut ilmu(muta'aliman)...kalau susah jugak, jadilah org yg mendengar(mustami'an) pun jadilah..dengar dengar pastu tdo...takpe takpe...tak bleh dengar, jadilah org yg sukakan ilmu(muhibban)...suka pun jadilah...jgn jd golongan kelima...celaka..(walam takun khomisan,fatahlik)...mereka yg tak suka pada ilmu...skit skit pun jadilah ;) 


Dah ada ilmu jangan sombong dan angkuh dengan ilmu...gunakan ke arah kebaikan...nak tau ilmu bertambah atau berkurang lihat pada level 'keangkuhan'..kalau kurang angkuh maka semakin bertambah ilmu..kalau semakin belajar semakin angkuh maknanya takde keberkatan ;)



TGNA contoh yg mudah la..ilmu beliau menggunung tp lihat saja menampilan dia..huhuhu..takde la suruh jd mcm dia tp nak bgtau nya itu la beza bila ilmu penuh di dada...bukan mendabik dada...

Niat biar untuk 'sampaikan' bukan menghukum mahupun menghina...kerna kita semua sama..hambaNya si pendosa ;)

p.s: Makin berilmu, makin mendabik dada..ada yang tak kena...PERIKSA :p



Yours truly,

-HambaNya yang Jahil-