Wednesday, February 26, 2014

Kasih seorang kakak

Hahahaha..geli geleman dak tajuk dia...best wooo ada kakak mcm kakak aku...kuku pun dia potong woo..aku cukup malas potong kuku...lebih lebih lagi kuku kaki...perut buncit susah nak tunduk wooo nak potong kuku kaki...kuku tangan tahan lagi la..malas malas pun aku bleh lagi potong..kuku kaki mmg jahanam sungguh...hanya akan aku paksa utk potong bila aku tersepak kaki kerusi ke meja ke dan kuku tu serpih baru akan potong kuku kaki.menandakan mmg dah panjang la tuh sampai bleh serpih kan...tu pun kadang kadang mintak bantuan kakak aku..untung ada kakak woooo...



Sapa ada kakak abang adik mak bapak buat baik la pada mereka...kalau nak disayangi manusia kita terlebih dulu kena menyayangi naaaaa...nak sayang jgn pilih pilih org..belajar la untuk sayang semua...jgn kedekut kasih sayang...biarla nampak mcm org tak sayang kat kita..tp kita terlebih dulu kena limpahkan kasih sayang pada orang lain...insyallah orang akan sayang kita...setidaknya kita akan rasa orang sayang kat kita..coba la kalau tak percaya...inni uhhibukum fillah..jangan sayang kerna nafsu lain plak jadinya nanti ;p



Monday, February 24, 2014

Grilled salmon

Salmon dalah salah satu Sumber protein yang bagus...gravy tu tak berapa bagus..tp sekali dua kala why not...hewhewhee...




Sunday, February 23, 2014

RUN FOR YOUR HEART 2014

'I REALLY REGRET THAT RUN'
       -SAID NO ONE.EVER-
No matter how slow u go..just RUN...♥♥




Saturday, February 22, 2014

Bangkok-Pattaya Part 4

Lepas breakfast kami mulakan perjalanan ke medame tusaude...patung lilin tokoh tokoh dunia lebih kurang mcm tu lah..bergambar sakan kat situ..


Lunch kami makan kat MBK...kat sini la protestor berkumpul...dalam hati tuhan saja yg tahu la..nak lalu kawasan yg anytime bleh berlaku tembak menembak pergaduhan dan sebagainya...so aku jalan pun sekaki je la dgn driver..anything happen aku bleh ikut dia lari..hahaha..dah la takde suami so kena pandai pandai la nak selamatkan diri sendiri tak gitu..dah la aku g bangkok sepatah haram tak bagitau parents oiii..klu bg tau mmg tak g ah..aku bukan tipu aku cuma tak bagitau je..kikiki... aku risau gak kat baby dua orang kat belakang tuh...dah la jalan jauh dari aku..setiap kali pusing make sure diorang belakang aku ok ah...parents jalan dgn anak ni mmg la slow skit..masalahnya driver aku jalan laju nak mampus...geram betik...*aku pun jalan laju* ;p




Alhamdulillah kami selamat sepanjang berada kat situ...then kamj g plak jaktujak...sini mcm rantau panjang ah...barang murah...baju kain survinior makanan segala benda la...tp sampai sana kul 1 almaklumlah...matahari tegak atas kepala..menggelegak kepala hotak aku...peluh tok sah ckp ah dari atas sampai ke kaki...pakaian aku takde tempat yg kering hahahah..bayangkan la panas dia kan..kikiki..kat sini aku dapat la tshist 2 helai...cik mpk borong kain sarung thai..

sampai satu tempat kami kena berpisah sebab masing masing nak tgk barang masing masing..janji jumpa balik entrance kul 3.55pm...nona n nijey plak bleh sesat...hahahahah..aku cuak la juvak dapat message 'kami sesat'..bukan apa...aku kesian kat qaid...panaaihhh oiii dalam tu...kalau sesat mmg kehulu kehilir la ngan barang lagi baby lagi...aku bleh imagine la panaihnya budak tu...nasib kejap je sesat diorng dpt keluar balik...hehehe...sampai van muka mcm jebon dah..hahahah...

Settle smua driver pun anta la kami p airport...maka berakhirlah percutian kami di Thailand...sampai je malaysia dapat berita berlaku termbak menembak antara protestir dan polis..


what a blessed kami selamat dah balik malaysia...kalau aku bgtau bapak aku awal takke lemah jantung org tua tu...aku lebih senang rahsiakan pergerakan aku sbb aku tak nak parents aku risau..bayangkan lah di usia skrg ni kalau mak aku tau aku demam tiap tiap hari dia akan call tny perkembangan...suruh rebus bali suruh makan ubat minum air etc...dah tu macam mana...demam pun dia risau ni kan kau o cari nahas mmg collapse la org tua tuh...kasih ibu bawa ke syurga ni la dia..tak kenal usia dewasa dan tua ;')



-TAMMAT-


Bangkok-pattaya Part 3

Hari ke 3 barulah kami balik semula ke bangkok..perjalanan ke bangkok patut amik masa 2 jam je dari pattaya tp sebab jam n stop sana sini maka ia ambil masa seharian hohoho...kul 10am kami checkout n terus ke nong nooch village...macam botanical garden cam tu la..ada la traditional show elephant show camtu ah...klu tak pegi pun tak rugi..nak pergi pun ok la...bleh la nak bawak anak anak naik gajah n tgk elephant show..


Lepas lunch barulah we all teruskan perjalanan ke bangkok...lunch kali ni nampak jemaah cik kiah happy sbb bleh makan nasi n lajk pauk...hahahha..muka puas semua..katanya halal food..wallahualam ah...hati aku kata bukan halal food tp 'pork free' food..hahaha..tp takpe la kan..dah yakin makan aje la...nak berkira dgn makanan ni pendek kata mmg kebulur la..hahhaah..tp sbb aku dah tak konfiden maka aku amik yg berunsur sifut ah...




Masa ni panaih toksah cakap la....tp ima n kak ron selumber badah g bergamabr ngan unta mampus tgh padang pasir tuhhh
Muka can jebon...panas luar dalam dah masa ni..hehehehe
Sebelum sampai bangkok ada lagi satu stop yakni big bee honey farm...sini sama nak beli madu asli bleh la..madu ni bagus oiii utk stimulate otak manusia.madu ni jugak penawar penyakit...mmg tertulis dalam al quran tentang madu dan lebah..siap ada surah lebah lagi kan...so para ibu dan isteri semua duk beli ah madu...aku cam biasa ah..mmg tahu mmg jenis tak makan punya madu nih..tak reti aihhh...beli pun wat jadi sarang semut je aku rasa..so tak beli ah...

Aku takde dalam gambar sebab sibuk duk tahan kencing...cari toilet tak jumpa



Dah elok anak anak kecik td disuap madu tercirit la pulam..qaid n zara berak la pulak...hahahah...dah la sangkut jam..so terpaksa benti tepi jalan settlekan anak anak ni dulu..heheheh..kesabaran kena tinggi wooo dgn anak kecik ni...hehehe...sampai bangkok we all stop makan kat sophia kedai ni mmg halal food...sbb ada sijil halal agama islam bangkok...kikiki..dulu pun masa aku dtg bangkok dah pernah mai sini..so bila aku tak ragu ragu baru la cara makan aku pun mcm hantuuuu...hewhewhew...enjoy ah makan semampu semahuku...


Sampai hotel check in smua dalam kul 10 lebih..kami gagahkan jugak p massage utk kali terkhir sblm balik malaysia...


Balik hotel zassss pengssan sampai pagi..bilik kami cantik woooo...rugi duk sehari je bangkok.hheheh...tu pun sbb guna point agoda nona kalau tak mahal jugak nak membayarnya...
Tunggu part 4 naaaaa...part last dah tuh..hehehhe...




Thursday, February 20, 2014

Hela nafas yang bersisa

Mereka habiskan hela nafas yg masih bersisa bedua...kemana sahaja...jauh disudut hati aku tahu mereka sunyi..andai aku bisa di luangkan masa bersama mereka..sungguh aku mahu ikut kemana saja..tapi apa kan daya...aku bukan org kaya yg boleh goyang kaki dan kepala tak perlu kerja ;)


Melihat mereka itu sudah pahala...jangan lupa..biar siapa mereka..mereka tetap 'syurga'...dahulukan mereka dalam apa jua cara dan ketika...mereka adalah harta...redha Allah pabila redhanya mereka...jangan lupa...



Bapaku, dia tidak lagi sekuat dulu..mampu kesana kemari..robb bantu aku jaga mereka buat aku..sampaikan doaku kerna aku tahu itu yg paling laju untuk sampai kepada ibu dan bapaku...hanya ini yang aku mampu laku...andai bisa saja mereka tahu apa yg terbuku..aku juga rindu...biar aku simpan dulu...andai tak sempat aku beritahu, hanya satu aku ingin kamu tahu..doaku buat kamu senantiasa bersatu..kerna kamu adalah syurgaku..




Bangkok-Pattaya Part 2

Hari ni kita terjah coral island plak...kita pergi hitamkan diri eh...aku salah percaturan sebenarnya...aku salah paham..ingatkan pusing dgn boat je takde acara mandi mandi...aku tak bawak pun suit renang aku...hoiiii aku ni hantu air hoiiiii meleleh air liurq tgk qaid zara n mimi mandi oiiiii...pikir pikir punya pikir takpe la lepaskan la peluang kali ni...hahaha..tp aku geli gak pantai dia sbb anjing duk berbelit kat kaki...mcm bali..taik anyin bersepah..kikikkki....so takpela aku tak mandi pun kali ni...


Kami naik boat dalam 30 minit kot nak sampai coral island tu..otw tu ada benti satu tmpt utk sapa yg nak buat parasailing...aku dah pernah wat kat langkawi so rak buat dah la..lagi pon tipu je tak sampai 5 minit naik atas..dah siap...buat first timer ok ah..dpt rasa perasaan terbang di awangan..fefiling superman sat naaa....nijey n mimi je naik parasailing tu...


Sampai coral island we all lelepak je la sambil p cuci mata kedai surveniour...aku ngan cik mpk sempat rembat sotong bakar sambil tgu cik kiah mandi laut...pekena kelapa sejuk tgh pnas heaven oiiiii...


Lunch kami again haromjadah..kedai hindu vegetarian kepala hangguk dia...kedai vegan mana ada menatang..ni siap ada kari ayam..chaishhhh...tekak aku pun meloya ah...panjang tekak nak telan roti nan ngan dhal hoiii....kikiki...mak aku selalu pesan kalau tak suka makanan tu tinggalakan jangan banyak compliant..org lain nak makan...aku pun diam ah..dalam hati menyumpah hahahaha...lapar perut darah pun gelegak ah..hehehehe..


By 1.30pm kami balik ke mainland...terus balik hotel ah...balik hotel mandi pastu p footmassagr...best wooo..murah je rm20 sejam mana nak cari tanah melayu?? Kikikiki...balkk bilik kul 4pm cik kiah ajak p swimming plak...nah ni mmg tak mampu nak tolak dah..dua kali ajak terus jalan ah...hahahahah...


Malamnya kami p tgk alkazar show..ladyboy punya show...dua kaki aku terlelap kot..penat sgt aihhh...cik mpk ckp apa pun aku tak berapa dgr..ngantuk sgt hoiiii...pura pura gelak..kikikiki...dah la hall sejuk nak mampus...balik dr show tu kami suh driver tinggal kami kat walking street lagi nak cari makan...sbb p mekdi skali ada burger babi..so kluar balik ah...p lagi kdai turkey tu n again aku layan nasi n telur ah...tu paling bleh masuk tekak aku ah...


Balik dr walking street ada plak nak singgah night market..aku ikutkan aje lah...skali nite market dah nak ttup dah..hehhehe...tahan tut tut balik hotel...gedebanggg..tidur mampuihhh...oh yeah sebekum balik hotel singgah beli pancake pisang sat...super katanya..heheheh...pastu tdo mampus...subuh esok sodaqollah aku n kak ron :'( 


Sabaq naaa tgu part 3 in bangkok plak..

Pattaya Attraction :

Flaoting Market
Alkazar Show
Walking Street (make sura tak bawak underage ah)
Big Bee Honey Farm (belasah je nama tempat nih...tp ada kaitan ngan bee n honey ah)
Nongnooch Village  
Gems Factory






 




Monday, February 17, 2014

Bangkok-Pattaya Part 1

Perjalanan bermula seawal 4.30pagi...thanks to our driver sbb sanggup bangun pepagi hantar kami ke KLIA...cik MPK and da gang tidur kat rumah EJ malam sebelumnya...senang berkumpul setempat..ramai sgt jemaah cik kiah kali ni...8 adults 2 infant..tu dia aihhh...


Sampai KLIA dalam kul 5am ej terus p ofis..hoho..pekerja berkaliner sangat...we had breakfast at mekD sat then terus masuk sbb nak solat subuh dulu...flt we all delay sejam...so sampai bangkok pun lewat sejam lah...jenuh driver menunggu nasib tak buat muka jabon..


Sampai je airport dong muang driver we all dah tunggu dah...kami pun meneruskan perjalanan ke Pattaya as scheduled ah...belum apa apa sudah diuji...tayar mini bas kami pancit...kat highway plak tu..adoiyai...dh la highway dia mmg susah nak benti rnr...dah la kami lapar n dahaga...dogaan sungguh...punyalah lapar biskut qaid n zara pun kami bantai...bekalan air nak buat susu pun tak berapa nak mencukupi..nasib baik la dalam 45 minit smua settle...dapat tukar tayar n kami terus ke pattaya...


Our first stop benti makan kat muslim restaurant...marbeles food dia...singgah solat sekali kat situ..then teruskan perjalanan ke Gems Factory...



Then next destination was floating market...biasa biasa je la floating market pattaya..tak semeriah bangkok..tp tak meriah pun sakan je diorang shopping sourvinior...hoho...






Lepas tu driver pun drop kami kat hotel memasing n kami pandai2 la nak hidup...halal food in pattaya payahhh oiiii...mekdi pun jenis ada pork burger...haramjadah sungguh...nasib baik la kami ada jumpa satu kedai kebab turkey halal katanya walaupun pembuat kebab tu tatu penuh lengan..hohi..belasah sudah la dah ada cop halal depan kedai..kikkki..tapi aku cam biasa ah..geli geleman skit dgn binatang berdarah tempat aku tak yakin ni..maka aku order nasi n telur je la...abih teruk pun dia kasi telur biawak je ye dok...kikkki..



Lepas dari tu kami pun jalan la area walking street seperti di syorkan oleh drebar kami..mmg haramjadah sungguh drebar tuh suh g walking street...ingat walking street tu mcm pasar malam rupanya walking street tu lagi hebat dr lorong haji taib walau aku tak pernah p pun lorong haji taib tp aku yakin walking street ni jauh lagi hebat...tarian separa bogel secara terbuka..tarian tiang secara terbuka..tu diaaa bak anggg...ladyboy saja..lawa lawa plak tuh..hadoiii...


Interpol berkeliaran tok sah ckp la..area bermabuk mabukan...tourist spot plak tu..so rasa selamat la skit...mat saleh tgk kat kitorang satu macam je dah nije n abg edi siap bawak baby...geleng kepala mat saleh...dengan live band yg berdentum dentumnya...hadoiii..nak tak nak kena habiskan perjalanan ingt nak short cut skali makin jauh ke dalam lembah durjana...tp yg best qaid n zara relax je tdo atas pangkuan..aku rasa malaikat duk lindung mata n telinga mereka..sbb mak bapak diorng dah salah percaturan sesat jalan yang nyata masuk ke lembah durjana..takleh patah balik...hahahahha...



Pengalaman mendewasakan namanya..selama ni pandai cakap je tarian tiang la pelacur la pondan la..ini live wooo..seriauu wooo...mana reti aku nak tgk tarian tiang ke apa ke..bukan je golongan dewasa budak kecik pun dah dipakasa keje oiii..menari la..lentokkan tubuh la..semua ni bukan lain hanya utk wang...inilah reality dunia mencari keseronokan semata dari senja hingga ke fajar tiada lagi garis batasan dan sempadan ;)


Rasa mcm nak buat documentary life mereka..hahahaha....mcm menarik...persoalan kak ron 'nanti tua apa mereka nak jadi?? Nak zuriat dah tak dapat, semua dah potong, sapa nak jaga mereka dan apa kesudahan mereka?'...ahaaa persoalan ilmiah dari kak ron dimana aku juga tiada jawaban utk itu..mungkin mereka lebih tahu apa hala tuju ;p


Pastu kami give up ah..nak jalan cari so called tuk tuk mmg payah la dah masuk jalan dalam..terpaksa chartered satu lori tu nak balik hotel..dalam 30 hengget..ok ah..janji selamat..smua muka dah macam jabon dah..heheehe...


Balik hotel letak kepala layan dengkur aku..sian kak ron bising layan aku berdengkur...hahahah...penat aihhh...




Friday, February 7, 2014

Jadikan DIA teman setia

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,

"Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga."

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.

p/s: Tak pandai mengaji tak mengapa, masih ada masa, ayuh kita belajar sama2 ya...



Tuesday, February 4, 2014

Jakarta Girl's Trip

CNY holiday mcm biasa waktu berjimba bersama keluarga tercinta...Allah is great...Feeling blessed...♥♥