Friday, August 21, 2015

Hina seorang hamba

Kadang kala saat hati penuh dengan rasa  kurang selesa yg ntah apa dan dari mana datangnya cubalah cari jalan utk cari 'kehinaan' diri

Kadang kala yg serabutkan kepala bukan sekeliling kita tapi dari dalam jiwa...kerna kita lebih suka salahkan dia dia dia dan mereka sampai lupa kita juga banyak cacat cela...saat sudah ketemu kehinaan diri saat itu baru dapat rasa arti kemuliaan yg telah lama hilang

Jangan mudah menuding kesalahan org tapi banyakkan koreksi diri sendiri

Jumaat sepi
Jadikan hari ini terapi
Jadikan hari ini hari koreksi diri

-Pendosa Tegar-


Thursday, August 13, 2015

Laki orang ke bini syaiton

Laki org bersenggama dgn bini orang dan sebaliknya ni cite lama

Perempuan/lelaki bujang bersenggama dengan suami/laki org juga cerita lama

Jangan harap lah nak bahagia...tak payah nak mengidam dpt pasangan membahagiakan malah mungkin mencelakakan

Bersyukurlah Tuhan belum aibkan kita didunia..tak kena tangkap berzina 

Kalau rasa hebat terus lah berbuat perkara laknat

Cerita akhirat benda tak nampak...cerita dunia baru terbeliak

Tunggu masa Tuhan aibkan tak pun Tuhan ulang tayang perbuatan kita kepada keturunan, masa tu baru tak keruan

Berpesan sebagai ahli maksiat...
kalau ahli ibadat pasti ada dalil beserta firman Robbul Jalil 😊😊

Takot diaibkan/dilaknat di dunia je...tak kena tak pe...

Aku nak sebok rumah tangga org kenapa aku pun aurat tak jaga??
--Sebab aku cakna..sayang saudara...tak rugi apa...untung pun tak ada...belum tentu syurga...neraka nampak ada gaya




Wednesday, August 12, 2015

Singgang Warisan

Dah lama dah mengidam nak makan nasi dagang n nasi minyak terengganu ni...raya hari tu siap p KT lagi nak cari nasi dagang tapi sayang seribu kali sayang kedai yg menjadi idaman belum lagi memulakan perniagaan...maka sasaran kami adalah roomservice dan kedai siam sajork lah...

Nak di jadikan cerita lately ni aku n EJ dah tukar taste pulak...dari makanan siam beralih ke mamak...so mamak yg nampak bersih skit area SK ni adalah ad-dhuha...nama pun dah sedap kan...tiap tiap kali p ad dhuha aku akan melalui kedai "Singgang Warisan" ni...tp selalu malam nampak sunyi je so tak terasa pon nak singgah...

Satu pagi yg hening aku bosan kat ofis aku try la google kedai ni apa menunya...tudiaaa aihhh ada masakan pantao timur (terengganu) so apa lagi ajak la EJ terjah...malam ni lepas maghrib kami pun terjah lah...dalam hati kalau tak sedap lompat p makan dhuha hahaha...

Seriously food dia mmg sedap...

Price yang berpatutan

Nasi dagang ia memang sodappp...kasi 4.5 star

Nasi minyak Gulai Daging pun sedap cuma daging dia je keras skit...masih bleh bagi 4 star rating hoho...

 Nah kopok lekor pon sodap ikan rasa ikan bukan rasa tepung...terbaikkk

Tengok la price dia not bad kan...hurmmm lovin' it...

Lepas ni kalau mengidam bleh la terjah lagi kott...

Haaaa tengok kertas putih tu menu sarapan dia perghhh meleleh air lioq...kikiki nanti we all nak try breakfast plak...dia beroperasi mula 7.30 pagi so weekedn bleh la mai try

Nah alamat and contact number...nak tempah le apa bleh la contact melalui mana mana channel yg korang suka

Tu dia wajah gembira kakak aku...tahu lah orang gganu...suka sgt lah dia makanan gganu...

Dah...kenyang membuntai nak tidooo


Wednesday, August 5, 2015

SMS content services - received

Slama ni aku tak pernah check bill...kali ni terasa nak check pulak...rupanya slama ni celcom charge aku service yg aku sendiri pun tak tahu apa kemendanya ia...rupanya aku dah bayar hampir ratusan ringgit dah utk "sms contect service" ni...sebenarnya kita sumbscribe tanpa disedari biasanya melalui download, sms, website etc...so hati2 lah eh..

Aku pun check la dgn celcom so dia ajar aku mcm mana nak stop semua sms tu n pada masa yg sama nak stop that application...so uols bleh la sms ke nombor tertera dibawah dengan menaip "STOP ALL"

HARAP MENJADILAH...

we see how next month punya bill 



Tuesday, August 4, 2015

SATU

Mencari tapi sudah ada depan mata
Bahagia datang bukan dengan berdua 
Datang dia dalam pelbagai cara
Usah gopoh dalam urusan yg sudah ditetapkan
Ditangguhkan pasti bersebab
Dipercepatkan juga pasti bersebab
Dia tahu melebihi apa yg kita rasa






Sod Ba Ro

Tenang tenang saja...tak perlu gundah gulana...biar dibenci diherdik manusia....tak perlu simpan lama lama..usah penuhkan cakera dengan sesuatu yg tidak berguna...

Aku maafkan tapi tak mudah untuk dilupakan

Harus sentiasa bersiap siaga utk di injak buat kali kedua tiga dan seterusnya ✌️✌





Syawal 19 1436

Mungkin dia tak sempurna
Tapi sudah terlalu sempurna buat aku
Tak pernah berlapar dahaga kalau dia ada
Sakit aku pastinya mengiris segala kulit yang ada pada tubuhnya
Marahnya tak ada guriskan hati
Segalanya mahu aku punya jati diri
Siang malam doa jangan henti
Buat insan yang dimuliakan Illahi
Ibu



Tahniat buat para ibu
Jadi ibu yang diredhai Illahi
Jadi yg terbaik buat putera puteri
Didik mereka dengan ketelusan hati
Biar miskin harta jangan miskin ilmu
Biar kaya ilmu jangan miskin budi

P.s: Buat yg sudah tiada , doakan itu senjata paling berharga...


Friday, July 31, 2015

14 syawal 1436h

Juadah untuk berdua...Bukan juadah raya bukan juga juadah bergaya... hanya juadah biasa utk mengisi usus buat sementara sebelum dibuang kesemuanya menjadi sisa yg tiada berguna...selamat berbuka puasa buat yang berpuasa... buat yg masih belum selesaikannya kita cuba sedaya upaya...aku pun malas juga sebab ahli dosa 😅😅



Tuesday, July 28, 2015

Ammar Al-Qadri 365 hari

28 Agustus 2015 aku nukilkan kisah ini 
Ammar Al-Qadri 365 hari
Berkhidamat setia sebagai hamba Illahi
Walau masih belum dibebani
Tapi sudah menjadi asbab bonda dan ayahnda mengumpul pahala buat bekalan akhirat nanti
Ammar Anugerah terindah dari Illahi
Biar dicanang 7 keajaiban di bumi
Tidak dapat menandingi kelahiran ammar al qadri
Syukur pada Illahi atas kurniaan terindah ini
Semoga dewasa jadi manusia yang sentiasa merendah diri dan menjaga peribadi
Auntie EL sayang ammar kerana Illahi sebelum ammar lahir ke muka bumi
Jaga dan berbuat baik kepada bonda dan ayahnda selama mana Allah pinjamkan mereka
Setelah perginya mereka semoga doa ammar akan sentiasa mengalir melapangkan dan menerangi barzakh mereka..
Itu Cita2 setiap ibu bapa yg punya jiwa
Wallahi bukan harta dunia yg diidamkan mereka😘😘

P.s: Ingat sampai bila2 aku sayang semuanya 










Sunday, July 26, 2015

Nasi Daun Pisang Nirvana

Pekena NDP musim raya ni mmg rare...semua rumah satay nasi minyak rendang ketupat lemang...kau p bahan nasi ngn peria goreng perghh terangkat jugak lah...aku pun baru je belajar makan NDP nih...tp sedap pulak so jatuh cinta...sanggup redah dari SK p bangsar utk nasi atas daun pisang nih...kena mandrem kot

P.s : Dengan lafaz bismillah makanlah...nak isap rokok tak payah bismillah ;p


Saturday, July 25, 2015

Aku beri Telinga bukan Mata

Aku pendengar yg setia..sedia maklum semuanya...aku ada telinga dan jiwa tapi bukan mata...wakakaka...bila aku mengiyakan sesuatu kadang2 aku pun tak tahu...sbb nak participate so aku jawab je lah...tapi hari ni sepertinya aku tertangkap...

Kakak aku tunjuk satu baju kat IG...tanya pendapat aku...so jawapan aku sentiasa membina...'ye boleh lah'...walhal mata aku masih di screen telefon cap ayam ku...sekali dia perasan daaa siap selpi lagi 😅😅😅

P.s : Aku mana minat bab baju baju pompuan nih...apa apa je lah aku ok je...ko nak ropol kat bahu ke simpul kat pinggang ke lantak lah😆😆



Wednesday, July 22, 2015

7 syawal 1436

Misi di atas misi dan aku masih disini...
Mencari dan mencari tiada apa yang aku temui
Resah gelisah dalam diri masih bersarang dalam hati
Cinta demi cintai terasa penuh dengan cinta
Rasa demi rasa yang ada hanya dongengan yang kau reka
Faham kononnya walhal kau pura pura
Sepi dan hiba sebenarnya kosong ibarat kopi gula tanpa camca
Kau aku dan dia kita hanya sebatang kara
HANYA SATU SAMPAI BILA BILA
Berpisah jasad dan nyawa terpisah segalanya melainkan yang tiga

Salam Syawal buat semua yang aku cinta

Semat dalam hati selamanya

Aku sayang semua...

"Kosong tak semesti sepi
Ada tak semesti bahagia
Berdua kadang kala ada ketiga empatnya
Satu kadangkala pelengkap teka silang kata"

If u judge people, u have no time to love them ...

LIVE.LIFE.LOVE



6 Syawal 1436

#KedaiKopi
#Whitehouse
#Kopi Asli
#Manamaucaributterbunga

Takde mood nak menaip tapi harus simpan gambar sebagai ceritera kita..so kita hashtag saja...selamat menjamu selera..dah nak pulang ke kota



Tuesday, July 21, 2015

5 Syawal 1436

Xtvt wajib kami selaku orang pantai timur...tak pernah dan tak mungkin akan puas dengan pantai...ibarat ombak takkan terpisah dari pantai begitulah kami tak akan terpisah dari percutian bersama ibu bapa selama masih ada masa...

Pantai kat pantai timur ni terlalu indah sebenarnya...tapi lebih suka nak agungkan lautan andaman...



Monday, July 20, 2015

Eidul Fitri 1436h

U know u r having much fun when ur pics get uploaded late

Selamat Hari Raya 1436h from Malekians.

Kurang masa utk whatsapp,facebook, instagram, twidder dan seangkatannya...sebenarnya line internet tidak sehebat di kota



Saturday, July 11, 2015

Say Hello to Baby Mia

Ima's second princess...
Dalam keterbatasan waktu
Dalam mengejar arus kehidupan
Dalam kesibukan kota metropolitan
Dalam cengkaman kejatuhan ringgit dagangan
Semua diatas bukanlah satu alasan utk tidak menyambung silatulrahmi antara kita...wah gitu katanya..melugai
Oyeahhh semalam p culik cik awe teman p tgk baby Mia...


sorry MIA auntie tak angkat Mia semalam...sebenarnya auntie el tgh sakit pinggang :'( 
next time auntie dokong mia k..luv u my lil princess :) 


Tuesday, June 30, 2015

Bumi barokah

Niat mahu buka bicara tanda hormat dan kasih sesama manusia rupanya hanya mengundang air mata..maaf aku tak sengaja tapi buatkan aku berfikir lebih sedikit dari hari hari biasa...betapa bertuah kita

Perbualan dengan kakak cleaner dari jawa bermula

Aku : kak, raya nanti balik kampung ke?
Akak: tak balik dik duit belum cukup nak beli tiket..tiket mahal..duit cukup utk hantar ke kampung buat anak beli baju lebaran saje
Aku : oooo akak dah berapa lama tak balik kampung
Akak : nada tersekat "5 tahun dah tak balik"
**sambil pandang aku dengan pandangan pilu berkaca mata

Bersyukurlah dilahirkan dibumi bertuah walau seringkali bertelingkah dengan pemerintah tapi masih berpijak dibumi bertuah penuh barokah



Sunday, June 28, 2015

Terlajak sahur padan muka

Keadaan paling haru bulan puasa bila kau dah plan nak sediakan juadah sahur yg agak luat biasa daripada biasa biasa..sebab biasanya ko bgn 20 minit sebelum azan subuh ko togok air dan telan kurma dengan bijik sekali je...tapi malam sebelum kejadian kau plan nak masak ala2 mat saleh celop...english brrakfast katanya..

Sekali kau tersedar dengan berkobar nak masuk dapur tgk jam dah pukul 5.45am...menangisss tak berlagu..bijik kurma pon ko dah tak sempat nak telan..

Mujur lah di hati kejadian adalah hari cuti..kalau tak mahu meroyan aku dibuatnya..lepas solat subuh terus hempap badan ke katil sambung tdo sampai kul 11am...bangun kul 11am teman kakak aku p beli baju raya..by 1pm dah sampai balik umah bukan apa takut diserang  dahaga yg melampau...

Mengangkang depan TV layan andorid box je lah jawabnya...nak tunggu lagi 6 jam baru bleh minum air...

Sebelum masuk jamban ko sempat lagi jeling dalam peti tgk hotdog tergolek air sebalang aduhhhhh sakitnya tuh disiniiiiii πŸ˜“


Wednesday, June 24, 2015

Baby pari bakar

Kasih bapak sepanjang masa ni la dia...tp biarlah kasih bapak bawa ke syurga jugak tak kan mak sorang je ke syurga kikikiki....

Makanan laut mcm ni biasanya akan disediakan oleh bapak saya...dia mmg particular bab bab kesucian makanan laut pastikan semua insang ke tulang ke segala jadah la harus bersih dan tiada bau sbb anak anak dia tak akan makan benda yg pelik rupa dan baunya lulzzz...


Maka ni la hasilnya..dia dah marinate semua tinggal bakar atas pan jew...dah siap mcm ni pun kadang2 ada jugak time we all tak nak bawak balik kl lulzzz...pemalah punya anak so hari tu dia datang bawak siap siap n frozen senyap2...smlm kerobek freezer jumpa ni dan masak wahhh sodappp aihhhh

Thanks dad u da great


Monday, June 22, 2015

He is my superhero

Belum jumpa superhero, so for now he is still my number 1 superhero...yang melindungi puterinya dalam setiap waktu...moga tuhan berikan segala kebaikan buat dirinya..sebatang tubuh yg semakin di mamah usia..entah berapa lama masa bersisa...

Terima kasih tuhan buat pinjaman berharga.. selama 32 tahun dipinjamkan seorang bapa..yang mencitai aku sepenuh jiwa raga..yang ntah tinggal berapa lama lagi utk aku mampu tatap wajah tua dia..ya allah ampunkan segala dosanya..berkati hidupnya..andai kau ambil nyawànya ambillah dengan keadaan yang paling sempurna ...aamiin



Tuesday, June 16, 2015

16062015

Sudah semakin sarat usia
Tiada apa yg boleh di banggakan
Aku hanya aku sejak dari dulu
Segala ucapan harus di lontarkan kepada ibu
Kerana sehingga hari ini dia masih diberikan usia utk doakan aku
Setiap kali aku meminta hadiah hari lahir jawapannya hanya satu
"Doaku"...
Terima kasih utk itu
Yang tak mungkin lagi aku peroleh selepas tiadanya kamu
Panahannya tak pernah tersasar sejak dari dulu
Semoa Allah berikan segala kebaikan buat ibuku

Mereka syurga

Tidak lupa utk ucapan jutaan Terima kasih buat sahabat yang sentiasa mencintai aku..seperti sering aku beritahu..kalian sentiasa nombor satu dihatiku selepas tuhan dan rasul..keluarga dan sahabat sudah bersatu dengan jasadku...sakit kamu sakit aku...terima kasih buat setiap ucapan di hari lahirku...aku doakan kalian dilimpahkan dengan kasih sayang dan diberkati segala amalan..semoga dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat kalian...sungguh aku sayang kalian walau jarang aku zahirkan 😍😍

Terima kasih buat cebisan masa yang kalian kongsikan..tak terbalas oleh daku dengan kata kata...uols adalah yg terbaik antara yang terbaik...aku mahu bersama kalian sehingga hembusan nafas yang terakhirr...

Setiap patah kata yang lahir dalam setiap ucapan kalian mahu sahaja aku simpan dan baca berulang ulang sambil tersenyum sendirian...punya sahabat yg penuh dengan rasa cinta buatkan aku sering rasa bahagia...terima kasih buat segalanya...terima kasih buat ingatan yang ada...terima kasih buat kasih dan cinta...izinkan aku berkasih dan bercinta dengan kalian sampai tua
Dalam brutal masih halus di jiwa
Thanks da...siap dengan belon lagi...ida mmg suka buat kejutan i loike ;p


orang tengah sedap...
Thanks we..much love jyeahh

Aamiin ma...
Aamiin Aamiin Allhumma Aamiin...
Thanks Kepah...terima kasih juga utk suprise yg tak kesampaian...percayalah saya sudah menghargainya sebelum ianya direalisasikan :)
Boleh perbaiki lagi hasil seni ...blajar color contrast dengan suami suatu hari nanti ;p
Dengar cite ni pon guna phone pinjam...terima kasih utk effort anda saya hargai sampai mati..hari lahir tahun ini boleh la mintak phone yg tinggi resolusi dan canggih teknologi ;p
Dia pun nak jugak...ok saya terharu dengan hasil seni anda yang sememangnya penuh seni...
Terima kasih kerna blurkan bahagian tubuh yang berlebihan kandungan lemak...

Kak ron and abg ron ni sepertinya mereka suami isteri ada buat pertandingan sapa yg edit gambar paling cantik...dengarnya siap ada kritikan dari pihak lawan...anyway thanks buat parents angkat yg sentiasa angkut kemana sahaja tempat berhibur dan jemputan makan malam..semoga kalian berbahagia selama mana dizinkan utk bahagia moga moga biar selamanya sampai bila bila selama berpaksikan agama..

Sungguh Aku sayang semua tidak terkecuali walau satunya 😘😘

Segala yang dari hati panahannya tepat ke hati 

Yours Truly,
-elinamalek-
160615