Thursday, April 28, 2016

Tioman 2.0 (2016)

Assalamualaikum donya

Lama gila xbercuti bersama sahabat terchenta...

Plan yg singkat dan penuh pancaroba akhirnya berjaya sampai ke Tioman jua..

Macam2 kejadian sepanjang perancangan..manusia merancang tuhan menentukan..

Perjalanan bermula di ptg sabtu nan indah lepas aku balik kerja..

P jemput cik hawa dan cik pah kita dari rumah tumpangan cik hawa...dengan lafaz bismillah perjalanan pun bermula...tiba di rumah cik wan at muazam jam 8.30 malam...makan malam dan terus berkeroh smua nyah...


24.04.16

Esok pagi lepas breakfast n berakfirst kami pon bertolak ke Tanjung Gemok yg memakan masa 45 minit...kami naik ferry dr tg gemok ke tioman (ABC)...ferry ke ABC mengambil masa 2 jam..ferry kami bertolak jam 10.30pagi




Tiba di ABC jam 12.30 tengah hari...boat from Panuba mai amik kami dari jetty ABC..panuba ni adalah private chalet so mmg tak ramai org la kat sini...

Sampai je Panuba kami dah ready utk melantak makanan yg maha sedap n banyak..hewhew...berbaloi sungguh pakej yg kami amik...




RM370/pax
♤Chalet quad aircond
♤2 breakfast
♤1 lunch
♤2 dinner
♤island hoping

Ok sesangat dah tu..tgk lah makanan yg dia hidang utk first day kami..lunch n dinner...tak muat perut dah nak sumbat nya...

Lepas lunch smua naik bilik n tdo seround utk xtvt petang nak berendam tepi pantai dpn chalet ni hah...tapi pantai dpn chalet ni xberapa selesa utk berendam sebabnya banyak batu batuan serta coral dan jugak landak laut...so kena pakai aqua shoes yada yada la...ptg ni ada kejadian tak diingini che wan punya kuku hilang akibat dimakan batu hahahaah..kesian ada nak gelak pun ada..so hati2 lah skit kt sini sbb batu banyak benoor..utk santai ptg cam kurang best pantai depan panuba ni..tp pemandangan nan indah mmg syok gilaa...dalam batu2 banyak pon kami ketengah jua...dasar anak antu air kan..






Malamnya kami dihidang dengan dinner superb lagi...penuh meja..makan 4 org mcm utk 6 org..tak kedekut lauk pauk la panuba ni..perut kenyang senang hati..

Naik bilik cam biasa la  borak santai with my fav girls then tdo berdengkur sampai esok pagi...

santai atas katil sebelum tdo...ni baling best bila dgn kawan2 berguling atas katil dengan macam2 aksi

25.04.16

Hari ni xtvt kami adalah snorkeling sampai lebam..ini mmg syok habislah...sepenuh tenaga digunakan utk berendam dalam air n menjamu mata dgn coral, ikan dan hidupan laut yang maha cantik..bak kata kepah maldives malaysia..pon bolehhh...

Lawa gila dasar laut dia...tak mampu nak diceritakan dengan mata pena..kena turun sendiri n tgk dengan pancaindera...lawa sungguh..dengan air membirunya..huh tgh menaip ni pun bleh rasa aura dia...maha suci Dia yang mencipta seindah ciptaan...









26.04.16 
Part akhir percutian kami dah...hari ni dah nak balik dah...kejap benor masa berlalu...sehari ke sehari tak rasa masa berlalu bila hari hari bersama yang tersayang..alahai sayangg...dah habis percutian kita..dah habis masa nak bergelak ketawa bersama..dah habis masa bergolek atas katil bersama..ntah bila pulak la agaknyaa...panjang usia moga2 sentiasa ada masa kita bersama selama mana maut tak menjadi pemisah zahirnya..

Lepas breakfast kami pun slowly berkemas lah...ferry kami jam 2pm dari tekek..so by 1pm wak hantar kami ke jetty ABC

Selamat tinggal Panuba

* Wak ni lelaki indon yg dah lama keje kat panuba ni..dia la boat man..dia la tukang sapu..dia la kutip pinggan..dia la jaga lifejacket n snorkeling mask

Tiba tg gemok jam 4pm..berhenti makan thari jap..anta cikwan...by 630 kami mulakan perjalan ke kuantan utk hantor cik dah kita.. sampai kuantan kul 8pm...makan sata n pulut panggang yg dibeli khas oleh pakcik jumaat utk kami...

Mak kepah kemain suh kami tdo kuantan..lama benor katanya tak jumpa i..alahai sayang sayu pulak kita rasa...iAllah panjang umur elina datang lagi jumpa makcik ye...








Tq muhammad tolong tukar wiper yg dah 4 tahun xpernah tukar..kelabu asap dah cermin setiap kali hujan ...dulu muhammad tolong bawak p tukar cermin belakang yg retak...untung ada muhamad n cikwan yg buat pemeriksaan kat kete i..tayar, air, wiper etc lah.....harap kan aku mampos lah xtahu menahu...


Kul 9 pm gerak dari kuantan dengan cik hawa...Kul 12 mlm sampai rumah ..alhamdulillah
Arghhh miss them already...
 


1 comment:

mrsRons said...

Untung masih bujang.. dh kawin org nk discriminacy..nnt ank dua terus xkawan.muabahhajaaahat