Wednesday, August 31, 2016

Bali 27-30 August 2016


Pertama kali ke luar negara sendiri sendiri..biasanya aku dan EJ pergi sekali...maklumlah aku kan keje sabtu..dek kerna malas nak swap shift segala maka kami pergi asing...EJ flight pagi aku flight petang

Transport bersama supir sudah aku settlekan dari KL lagi bagi mudahkan pergerakan dan tiada issue nak mengamuk dek kepenatan dan kelaparan...aku keturunan singa betina..so kalau panas penat dan lapar mmg hangin satu badan..FULL STOP

Yang nampak aku relax cool tu semua aku cuba sorokkan agar tak meletus bara dari dalam..sod ba ro tu kunci ketenangan

Dari KL jam 5.55pm sampai bali jam 8.55pm...bosan 3 jam perjalanan keseorangan..nasib aku dapat tdo berdengkur sejam lebih..

Sampai bali EJ dah tunggu aku bersama supir..Pak Dhani namanya..sapa nak p bali bleh la amik dari mereka..boss dia Pak Guntur...layanan bagus dan menepati masa...tinggal kita je la nak tepat masa ke nak guna masa melayu durjana

28hb August 

Perjalanan kami bermula jam 12 noon...pagi tu EJ bali marathon...kami ke nusa dua makan nasi padang kemudian meneruskan perjalanan ke Uluwatu bahagian timur bali...Uluwatu tu yg menariknya pemandangannya..aku tak reti sangat nak appritiate seni bina temple mereka...aku tahu lah uniq tapi setakat tu je la..so tak bnyk yg aku hargai melainkan tebing lautan yg memukau...
Sebelum sampai Uluwatu kami singgah Pantai Pandawa dulu..dalam keadaan panas cheng tu tak leh nak jalan ku..makan eskrim sebatang pastu jumpa kedai urut kaki...urut 30minit...pastu teruskan perjalanan...


Pantai Pandawa
Uluwatu


29 August

Kami mulakan perjalan ke Kintamani untuk lihat keunikan Mount Batur..maklumlah malaysia takde gunung berapi..so tumpang bergambar di gunung jawa je la...sambil2 lunch di hidangkan dengan pemandangan memukau...heave on earth...perjalanan ke Kintamani ambil masa 2-3 jam...jauh n jam...tapi sebab view cantik so tak terasa mana...


Kintamani, Mount Batur


Otw tu kami ada singgah tempat buat batik n silver...beli sebentuk cincin ukiran bali tanda kenangan..thats it...

Otw balik 2 ekor berdengkur kat belakang selama 2.5jam..tau2 dah nak sampai Kuta semula...
Sampai Kuta singgah HardRock shop.

Silver Shop

EJ cam baisa ah collect barang HR...aku tak minat...cari t shirt Ian je kak ron kirim...then balik semula hotel mandi solat keluar semula p urut kaki...lepas urut amik cab p makan nasi Padang ACC near Patung Kuda...tapi aku rasa lagu sedap nasi padang kat Nusa dua..kalau nak amik cab kat bali tolong jangan tertipu..pastikan amik Bluebird...yang paling depercayai dan guna meter...yg lain penipu hangguk semuanya...


So tahun 2016 rate dari hotel kami Ardhi Jaya opposite discovery mall ke patung kuda hanya lah RP30,000....


30 August

Sebelum ke airport pekena nasi ayam penyet kedai es teler 77 dulu...perut kenyang hati senang





Tips :

♤Transport full-day lebih kurang Rp 400,000
♤Kalau nak naik cab pastikan ambil Bluebird lambang burung tu kerna ni yg paling reliable n guna meter..tak akan tertipu dan diketuk sesuka hati..
♤ Kedai makan pastikan ada tulis Halal sebab diorang memang makan babi dan agama majority mereka adalah hindu
♤ Mereka sangat kuat pegangan agama so depan2 kedai biasanya korang akan nampak bakul yg isi bunga2 tu diorang guna utk offering semayang gitu la so jangan duk sepak..jalan tu pandang ke bumi sama 
♤ Area Kuta pon cool dekat dengan pantai and mall
♤ Bali banyak temple yang unique ukiran dan pembinaan dia so kalau nak p tgk2 budaya orang bleh la..ada tarian barong kecak etc...aku mmg tak minat so tak p tgk
♤ Tap water tak leh minum aku rasa kalau nak rebus air or buat maggi guna air botol buat rebus
♤ Kintamani tu kawasan tanah tinggi yg terletak di gunung bator..antara gunung berapi yang masih aktif..pergi la tgk malaysia kan tak de gunung berapi
♤ Kalau korang p temple tu biasanya akan ada penjual yg tak beretika aku kira..paksa2 tarik2 tangan untuk beli..so make sure jangan terhegeh2..kalau mmg nak beli baru bargain n dalam otak dah ada berapa harga korang nak...kalau dia sanggup bagi harga tu korang amik la..jgn bargain lagi..tahik namanya kalu bargain lagi 
♤ Nasi Padang area patung kuda tu nama dia ACC Minang kot tak silap aku..ok la not bad..tapi aku lagi suka nasi padang at Nusa Dua
♤ Kalau p centro mall tu ada kedai nama es teler 77 ok gak food dia..ayam penyet..
♤ Aktivity pantai at bali aku mmg gagal kali ini..since aku mmg tak berapa gemar lautan hindi so aku tak enjoy lautnya..satu pic pon aku xde..pasir pon aku tak jejak 
♤ Massage bersepah la tepi2 jalan tu..price range Rp 55,000 - 120,000 untuk sejam...foot massage ke body massage ke segala yg ko nak massage la boleh..
♤ some of the temple tu ada tiket kemasukan or parking centu...ala murah je dalam Rp 20,000-30,000...lebih kirang 6 hengget ke 9 hengget...
Tu je la tips..senanya tips ni pun utk aku next time..sebab aku mudah lupa..typical melayu mudah lupa 


No comments: